Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

Gardenarium 18:33, 26 paź 2014

MagdaK napisał(a)

Danusiu, czytałam, że ktoś sadził 60 cm od ogrodzenia, czy będzie tak dobrze? Ogrodzenie mam ze zwykłej siatki wiec światło będzie, tuje i tak będą o 10 cm bliżej siatki ale nie będzie tak wielkiej różnicy między nimi. I czy jeśli zaczęłyby w przyszłości dotykać siatki to lepiej zostawić czy podciąć/skrócić gałązki?

Wszystko zależy jak szerokie są świerki. Zakładając że średnica na dole ma metr, możesz tak posadzić.

Instagram Ogrodowiska
Wichura4ad 22:45, 28 paź 2014

niedzwiedz napisał(a)
Kochani zakupiłem 12 czteroletnich świerków serbskich zgodnie z propozycją Danusi. Jeden z nich ma dwa równorzędne przewodniki. Nie zauważyłem tego przy zakupie. Rozgałęzienie jest na wyskości 1 cm nad glebą. Drzewka mają 4 lata i wysokość 70 cm. Jak to będzie wyglądać za kilka lat? Czy usunąć jeden z nich? Czy ktoś dysponuje zdjęciami tak wyglądającego drzewa?

Dzisiaj dopiero co je wsadziłem. Hodowane od początku były w doniczkach. Bryła korzeniowa jest bardzo przerośnięta. Po wyjęciu z doniczki praktycznie w ogóle nie widać ziemi i kolejne pytanie dotyczy okrycia ich przed mrozem. Jutro w nocy temperatura w Bydgoszczy ma spaść nawet poniżej 6-7 stopni. Czy tak świeżo posadzone drzewka sadzone z doniczek zabezpieczyć przed mrozem? Jeżeli tak to w jaki sposób? Po posadzeniu bardzo obficie je podlałem.

Witaj
Ja jestem z okolic Bydgoszczy możesz mi powiedzieć gdzie kupiłes serby , moze być na prv
niedzwiedz 16:30, 30 paź 2014

Wichura4ad napisał(a)

Witaj
Ja jestem z okolic Bydgoszczy możesz mi powiedzieć gdzie kupiłes serby , moze być na prv

Ja swoje kupowałem w Żołędowie - Rol-Pest. Z tego co widziałem najmniejsze zostały - 120-140 cm za 85 zł.
MagdaK 21:50, 30 paź 2014

Ale koszą kasę ja dałam około za 120cm po 10zł
Zlosnicaja 14:22, 25 lis 2014

Niedawno posadziłam serba w ogrodzie, teraz czytając ponownie wątek dostrzegłam wpis o szyjce korzeniowej. Jak sprawdzić czy na dobrą głębokość go wkopałam?
Gardenarium 20:44, 25 lis 2014

Położyć się na macie na brzuchu, rozgrzebać w ziemi i zobaczyć jak głęboko wsadziłaś

Instagram Ogrodowiska
Iwonarb 10:16, 03 gru 2014

Witam serdecznie!
Mam pytanie. Miałam okazję kupić świerki serbskie, mam ich 15 szt. i są w doniczkach. Czy mam je jeszcze posadzić, czy mogę je przetrzymać do wiosny, ale jak? Dodam, że jestem z okolic śląska i pogoda na ten tydzień jest nawet sprzyjająca, nie ma mrozu w ciągu dnia. Tylko zastanawiam się jak byłoby dla nich najlepiej.. I jeśli bym je posadziła, czy zabezpieczyć je jakoś przed zimą?
Bardzo proszę i z góry dziekuję za odpowiedź.
Gardenarium 08:08, 04 gru 2014

Zakopać z donicami do ziemi, podlać obficie po wsadzeniu. W okresie odwilży podlewać. Na wiosnę posadzić już bez donic na miejsce stałe.

Instagram Ogrodowiska
Iwonarb 08:35, 04 gru 2014

Bardzo Pani dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię
Pozdrawiam serdecznie - Iwona
knopek 13:59, 28 gru 2014

Witam.
Czy odległości między świerkami SERBSKIMI co 2m będzie ok ? nie chce robić mega zasłony, prześwity mogą być...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies