Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 13:54, 03 gru 2014

Sebuś, pewnie tak Teraz dosadzaliśmy cebulowe i czesaliśmy byliny

Instagram Ogrodowiska
Katka 14:26, 03 gru 2014

Zaglądając tu zawsze można liczyć na cudowne fotografie cieszące oko i polepszające humor .
Co za feeria kolorów i faktur. Obłędne zestawienia, nic tylko się zachwycać i wzdychać .
Agania 15:24, 03 gru 2014

baraga1904 napisał(a)
...zbliżenia wyglądają niesamowicie...całość w szerokiej perspektywie musi być fantastyczna...
...wciąż myślę jak takie elementy dodać do swojego ogrodu żeby był bardziej sielski i trochę mniej formalny... to bardzo trudna sztuka, ale chyba możliwa?

Ja mam odwrotny dylemat jak przełamać ten na wskroś naturalistyczny obraz u siebie, może nie formalny, ale bardziej o elegancki i estetyczny efekt mi chodzi.
Byliny, mają tendencję do pokładania się, poza tym brzydną i dzięki Tobie Danusiu, uczę się sztuki, kiedy rabata bylinowa zanika, ale nie umiera

Tak jak na tej prezentacji....cudownie

AgnieszkaW 15:28, 03 gru 2014

Danusiu, te Twoje tu zaprezentowane przepiękne realizacje są bardzo bliskie mojemu sercu i gustowi. To coś, co uwielbiam: poczochranie z poukładaniem - mistrzostwo Jestem bardzo ciekawa całości, Buziam
Iwk4 16:48, 03 gru 2014

Z bylinami jest tak, że kwitną ok. miesiąca, potem i przedtem to tylko liście. U ciebie Danusiu połączyłaś je chyba z kulami bukszpanowymi i trawkami, jeśli się nie mylę? Podoba mi się to ujęcie:

Nawet zapisałam sobie jako tapetę na telefonie, dzięki temu miałam dziś milszy dzień
Nie mogę jednak rozpoznać, co znajduje się na tej rabacie prócz jeżówek? Bo to chyba nie jest szałwia? A może jednak? I jakie tam są trawki?
Danusiu, podpowiesz?
Zielona 16:55, 03 gru 2014

Iwk4 napisał(a)

Nie mogę jednak rozpoznać, co znajduje się na tej rabacie prócz jeżówek? Bo to chyba nie jest szałwia? A może jednak? I jakie tam są trawki?

Bukszpan
Kocimiętka /po lewej stronie bukszpanowej kuli/
szałwia /chyba sensation deep blue/
carex prairie fire
jeżówka
bordowa żurawka
werbena patagońska /łodygi po lewej stronie fotki/
Iwk4 17:02, 03 gru 2014

Zielona, dziękuję bardzo za podpowiedź.
Zadziwia mnie, jak dla niektórych osób rozpoznawanie roślin jest takie łatwe
Zielona 17:35, 03 gru 2014

Widzisz, Iwonko, co to forum robi z ludzi
A kiedy tu trafiłam, nie odróżniałam zbyt wiele. Stąd nick

PS Danuś, Twoja szkoła Rozpoznaję już tyle, że przynajmniej popularne rośliny na forum nie są dla mnie wielką tajemnicą. Ot... nauka mimochodem
Iwk4 18:00, 03 gru 2014

Rozumiem, mam nadzieję, że i ja się z czasem nauczę.
waldek727 19:13, 03 gru 2014

Danusiu.
Może warto by było przykleić temat ,,Ogrody inspirowane naturą" lub w innym podobnym brzmieniu w poradach ogrodniczych w wątku ,,Projektowanie ogrodów". Dla osób zakładających lub modernizujących swoje ogrody Twoje projekty, zdjęcia i porady byłyby kolejną inspiracją do własnej twórczości.