Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:23, 06 paź 2017

Do góry
A jak tam Wasze ogrody przyżyły wichurę. Albo u Was spokojnie albo sprzątacie - bo prawie nic nie widać....
Ja mam nową architekurę na ogrodzie

a ca za tym idzie - takie zmiany:

Ucierpiały tez 2 serby (1 zmiażdżony totalnie , drugi obdrapany i przekrzywiony) i 1 brzoza - delikatnie. W trawniku jest dziura - mam nadzieję, ze akurat tak gdzie będzie nowa rabata ...i mam całe mnóstwo gałązek rozchodników do ukorzenienia
Ogród Muszelki 09:17, 06 paź 2017

Do góry
Wiosła

Życie w wiejskim ogrodzie 09:17, 06 paź 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Koniecznie musisz im znaleźć miejsce w swoim ogrodzie. Najlepiej czują się w trawach ...

Ooo, odkryłam Twój ogród niedawno, ale nie miałam jeszcze okazji żeby coś napisać i właśnie się nadarzyła

Dokładnie takimi rzeźbami w trawach zachwycałam się u u Adama Woodruffa, ale jak szukałam podobnych rzeźb w Polsce, to same betonowe potworki mi wychodziły. Gdzie upolowałeś takie fajne ptaszki? Może być na priv.
Ogród Muszelki 09:16, 06 paź 2017

Do góry
Ogród Muszelki 09:14, 06 paź 2017

Do góry
"Morze szczytów nas w żeglarzy przemienia"

Ukojenie 09:09, 06 paź 2017

Do góry
Fotki z rana - hortensja ogrodowa bluebery chesecake i cotton candy - rosna obok siebie:

Podobaja mi sie ich listku
Basia - Mój Świat 08:58, 06 paź 2017

Do góry
Straty po wichurze

Ogród bacowej 08:52, 06 paź 2017

Do góry

ech!!!! boooooosko!
Podmiejski ogródek 08:14, 06 paź 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Rozumiem, że obecnym, modnym trendem jest manipulowanie faktami...ale, żeby i w ogrodnictwie...?

a dlaczego miałoby być wyjątkiem

Toszka napisał(a)
U Fiony w dziale coast&counry nie brak ogrodów z trawnikiem. Jest ich sporo. Stanowczo mniej jest w dziale "urban". To nie tylko suche, żwirowe ogrody. No bez przesady.

Masz rację - sypię głowę popiołem. To tylko ja sobie zakodowałam w głowie ten najbardziej charakterystyczny obrazek

Toszka napisał(a)
Czeski ogród - wynika to z opisu - z założenia miał być dziki, naturalny, nie wymagający, bo służący jako sezonowy ogród. Tak jak i dom. To letnisko.
Warunki klimatyczne Czech są inne niż w Polsce. Pewnie i dlatego Czesi nie muszą dosładzać swoich win
Większość pozostałych ogrodów ma żywopłot lub wręcz mur... Tak więc, teges-tenteges może i wyjątek potwierdza regułę, ale sam regułą nie jest

Nie wiedziałam, że to letnisko. Choć mogłam się domyśleć.
Pozostałe ogrody nietrudno się domyśleć, że są w mieście, więc osłonięcie się od otoczenia jest naturalne.

Toszka napisał(a)
Jeszcze może dodam, że wspomniany ogród Dominiki także jest dziełem projektantki... warto o tym pamiętać.

To prawda, ale ogród z lustrem też jest dziełem projektantki
Różnice widzę dwie: jedna projektantka działa aktywnie na forum więc jej wpływ jest większy, niż tej, która nie działa
A druga rzecz: Danusia stosuje więcej traw i bylin, które są "łatwiejsze do ogarnięcia". U Dominiki dominują krzewy i Dominika sama się przyznała, że na początku wydawało jej się tych krzewów jest za mało i dosadzała. A po trzech latach wysadzała, bo jednak było w sam raz.

Wracając jeszcze do letniska.
Pamiętasz może, że stawialiśmy w tym roku bliźniaka na działce letniskowej?
Chciałam właśnie jakieś ładne ogrodzenie (szkoda że wiadomej inspirki wtedy nie znałam - bardzo by mi pasowało takie jak tamto) to nie: siatka przecież ładna, tania, szybko można postawić, już, już już. Chciałam, żeby przynajmniej niższa była niż standardowa, to też nie, bo złodzieje.
Najgorsze były te zdziwione spojrzenia: czemu mi się ta siatka nie podoba?!
No faktycznie: śliczna jest:/

Teraz będę się zastanawiać, jak zasłonić siatkę, nie zasłaniając jednocześnie jeziora
W oflisowym ogrodzie 08:11, 06 paź 2017

Do góry
Ksawery wyrwał nam katalpę

Moja działka na Dębowym Lesie 07:24, 06 paź 2017

Do góry
Anusia napisał(a)
Ja pierwszy raz widzę taką lilię- żabę.
Hortensje w tym sezonie wszystkie ładnie się przebarwiają.

Jak pisaąłm wyżej.
To bardzo łądna roślina.Kwitnie od połowy wrześnie, pod koniec września i potem aby większych przymrozków nie było, to sobie pokwitnie.
Mam tą jedną odmianę.Może inne( bo i inne kolorki też są ) kwitną inaczej.
U mnie zawsze pod koniec kwitnienia hortki bardzo się podbrawiają.

Porozpraszam za jakość, zdjęć .
Robione są telefonem.A to nie to samo co aparatem.
Leonardo da vinci

róża Elmshorn
Moja działka na Dębowym Lesie 07:17, 06 paź 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Śliczna ta trójsklepka Fajnie, że zobaczyłam jak u Ciebie kwitnie
Hortka Limelight widzę też u Ciebie rożowy kolorek złapała Podsypywałaś może nawozem do hortensji ogrodowych powodujących różowe zabarwienie ? Bo ja zrobiłam doświadczenie - w zeszłym roku nie podsypałam i była pod koniec sezonu zielona, a w tym złapała ten lekko różowy odcień

Trójsklepka kwitnie późno.Ma kwiat bardzo efektowny, ale mniejszy.
Ale jest dosyć ciekawa.
Hortensje Limka i inne zarabiają się potem na róż trochę , bo moja cały czas rośnie na stanowisku pełnego słońca .Moje jak widzę w każdym roku tak później się podbarwiają.
Niczym takim specyficznym jej nie nie posypywałam.
Taki ogólny nawóz im dawałam , potem taki w granulacie obornikowy podpasłym i tyle.

Jakobstuin - męski ogród (Jistrum NL) 00:21, 06 paź 2017

Do góry
I już na koniec jeszcze kilka ujęć; można by tak bez końca wrzucać te zaskakujące połączenia na rabatach, wydawałoby się, że bez wyraźnej matrycy. Przyznam, ze ogród mi się podobał, choć nadal nie umiem znaleźć jednego klucza do niego jako całości. Myślę o tej długiej alei, o drzewach, o niezliczonych ławkach i fotelach, stołach, kolorach, układzie przestrzennym, dużym domu i zabudowaniach towarzyszących, nawet stawie przed domem i tak sobie myślę, że sztuką jest "ubrać to wszystko w ogród".

Jakobstuin - męski ogród (Jistrum NL) 00:08, 06 paź 2017

Do góry
Mira

gorliwie sprawdzała i identyfikowała rośliny

Jakobstuin - męski ogród (Jistrum NL) 00:01, 06 paź 2017

Do góry
Takie sąsiedztwo:

Aleją dojeżdża się do parkingu

Obejście wokół domu już inne

A tak przedzielono parking od pola (super!)

Widok na cześć z kurnikiem i szklarenką oraz namiotem "kawowym"

Ogrodowe tyły

Wszechobecna kukurydza

Żywopłotki cisowe. 23:54, 05 paź 2017

Do góry
Gailardie

Jakobstuin - męski ogród (Jistrum NL) 23:52, 05 paź 2017

Do góry
Zwiewny i dość mocny

Jakobstuin - męski ogród (Jistrum NL) 23:48, 05 paź 2017

Do góry

Mirkowy ogród (początki) 23:46, 05 paź 2017

Do góry
Iwonka ja już jej siać nie mam zamiaru.Wolę wysiać nasiona np.rozplenicy Hameln i cieszyć i patrzeć jak rośnie.W lutym siałam a jak urosła i nawet zakwitła.

Co do stipy .U mnie raz się tylko wysiała.Te co w tym roku z nasion siałam wcale nie zakwitły i słabo urosły.Jak dla szkoda mi koło nich chodzić i tracić czas.
Jakobstuin - męski ogród (Jistrum NL) 23:44, 05 paź 2017

Do góry
Jest to ogród zwiewny

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies