Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Kosolkowa Pasja 21:42, 24 lut 2015

Do góry
Ewik napisał(a)

Gdzie zamawiasz trawy ?

Odnośnie Ice dance to rosnie naprawdę szybko , nie wiem co chcesz z nich zrobić ale ja w zeszłym roku posadziłam niewielkie kępki w odległości ok 30 cm a teraz mam gąszcz , takie fajne poletko

Ewa.. Ja na razie marzę Ale jak już, to na Trawki.pl. Już dawno tam oglądałam, a ostatnio jak zobaczyłam jakie piękne trawy przyszły stamtąd do Przemka to Noe mam wątpliwości. Dzięki za poradę. U mnie ma być pas pod pergola i pod hortensjani.
Kosolkowa Pasja 21:26, 24 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Kto wie w jakich odległościach od siebie sadzić Ice Dance?

Przeglądam trawki. W takim próbnym zamówieniu wpisałam 20 szt ice dance, 5 szt Variegatusa i 10 szt ML.

Gdzie zamawiasz trawy ?

Odnośnie Ice dance to rosnie naprawdę szybko , nie wiem co chcesz z nich zrobić ale ja w zeszłym roku posadziłam niewielkie kępki w odległości ok 30 cm a teraz mam gąszcz , takie fajne poletko
Kosolkowa Pasja 20:02, 24 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Nie, nie! Pisałaś o zimozielonych- czy lepiej je tam dać, czy pergole, to pomyślałam że częściowo możesz ją przyslonic czymś wysokim zimozielonym z przodu.

Wiem Olu o co chodziło Ice dance pod pergolą myślałam o Tobie

Też wyczekuję na ruszenie z opryskiem miedzianem. Nadal jednak u nas w nocy są przymrozki. Pięknie wszystko już wychodzi w kosolkowie Co dzień robię obchód u siebie i idzie to woooolnooo. Dziękuję za propozycję wysłania nasionek. Spróbuję jeszcze w tym tygodniu u siebie - może coś przyszło. Nie chciałabym Cię fatygotac dla 2 paczek W razie czego, dam znac Powiedz mi tylko czy na werbenę jest już za późno?
Kosolkowa Pasja 16:08, 24 lut 2015

Do góry
Kto wie w jakich odległościach od siebie sadzić Ice Dance?

Przeglądam trawki. W takim próbnym zamówieniu wpisałam 20 szt ice dance, 5 szt Variegatusa i 10 szt ML. Stwierdziłam ze na cienista rabatę (powinnam po wszytkich dyskusjach pisać półcienistą ) dam variegatusy. Waldek pisał że jasne lepiej zniosą półcień, no i myslę że w tym miejscu nie powinny wyrosnąc na takie kolosy. ML pójda na rabatę z vanilkami, może jeden jeszcze na półcienistą. Ice dance pod pergolę i część pod hortensje ogrodowe. No. Ale pare złotówek potrzeba
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:56, 24 lut 2015

Do góry
atena13 napisał(a)
I jakie to roślinki są tam zaznaczone?

możesz zastosować różne, ale tak, by zachować kompozycję, przykładowo:
2 wysokie trawy - Miskant "Morning Light"
czerwone kulki to cięte w kulkę berberysy "Bagatelle" lub "Admiration"
białe małe niskie trawki to np. turzyca "Ice Dance"
żółte kulki to Tawuła japońska
inny odcień żółtego w nogach miskantów to poletko trzmieliny
Kosolkowa Pasja 22:41, 23 lut 2015

Do góry
Sabina76 napisał(a)

Mam lawendę. Miejsca mało, ale coś pokombinuję Ice dance to bardzo dobry pomysł.

Nie, nie! Pisałaś o zimozielonych- czy lepiej je tam dać, czy pergole, to pomyślałam że częściowo możesz ją przyslonic czymś wysokim zimozielonym z przodu.
Ogródek Iwony 22:05, 23 lut 2015

Do góry
Wracając jeszcze do traw, kopiuję informację od Madżenki dotyczącą cięcia:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=74#reply
Nawigatorka napisała: Przepraszam Marzeno, ze u Ciebie to zamieszczę ale Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:

Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja , że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Wiekszość miscanthusów juz w ubieglym roku wypusciła pierwszy rzut pedów a te ozno kwitnace do których nalezy Gracilimus to nie zakończyły wegetacji i dlatego mają zielone liście. Jezeli koniecznie chce Pani przyciac to moze Pani ale nie do ziemi tylko tak na pólmetra od ziemi a Gigantheusa na metr.
Rozplenice tez mozna przyciac połamane przez snieg ale tez nie do ziemi ale ja bym sie jeszcze wstrzymał z conajmniej na miesiac.
Hakonechloa macra w odmianach to samo jak powyzej tzn nie przycinac bo te stare badyle na ziemi daja osłone nowym kielkom

Ze Stipami Pony Tailis tez poczekać do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodzą i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole , które i tak potem trzeba wyskubać. Nie można trawki tej przyciąć na króciutko bo się ją zabije

Carex morowii Ice dance recznie wyskubac uschłe badyle
Carex comans Frosted Curls tez byloby najlepiej wyskubać i lekko przyciąć końcówki uschłych liści .
Proszę pamiętać ,że liść turzyc przycięty przestaje rosnąć"

Może to komuś pomoże
Kosolkowa Pasja 20:33, 23 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
A może masz tam tyle miejsca, żeby ją jakoś częściowo przyslonic? Przytulnie by było

Mam lawendę. Miejsca mało, ale coś pokombinuję Ice dance to bardzo dobry pomysł.
Kosolkowa Pasja 20:31, 23 lut 2015

Do góry
Z ważniejszych zakupów roslinowych jakie planuje na ten sezon zostały mi trawy.. Ice Dance- dam przy tarasie (jednak) pod pergole, i na rabate cienista pod hortensje bukietowe, ML- na rabate z vanilkami i na cienista w plecy, i jeszcze jakąś przed vanilki i rozchodnik- niską. Trochę mi wychodzi tych krzaczuszkow..
Ogród wśród pól i wiatrów 20:14, 22 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Witam. Link do Twojego wątku przesłała mi Horcia.
Chodzi mi o temat ML i hortensji na str.71.
Będę urządzała rabatę z hortensjami ogrodowymi i ma być również tam 3 szt czegoś kulistego na pniu, trawa ML, trawa carex ice dance oraz żurawki.
U Ciebie widać jaka ta trawa urosła duża. No właśnie z całą pewnością zakryje moje hortki. Czy udało się ją odchudzić....? Ile czasu rosła zanim dorosła do takiego rozmiaru....? Mam już praktycznie tą rabatę zaprojektowaną i teraz znowu myśleć i zmieniać ehhhh.
Spójrz proszę na moim wątku projekty str.20 i 21.
Co radzisz? Ciąć odchudzać czy inna trawa....?

Witaj Mirelka
Jeśli chodzi o ML w hortensjach, to ogólnie lubię to zestawienie i jak na razie nic nie odchudzam (no chyba, że siebie! ML jest delikatny, fajnie się przewiesza pomiędzy limkami i faluje na wietrze.
Pamiętaj jednak, że hortensje rosną jednak dość wysoko, i jeśli ma być z nimi coś kulistego na pniu, to powinno być dość wysoko szczepione. Zresztą idę do Ciebie popatrzeć

PS. Pozdrowienia dla Horci

Wilcza Góra 17:10, 22 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Na jakim stanowisku u Ciebie rośnie Ice Dance, chodzi o to ile ma słoneczka ?
rośnie w półcieniu; słoneczko ma takie lekko rozproszone, bo ocienia je lasek brzozowy....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:16, 22 lut 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Ja też trawy przycinam już od tygodnia. Mam ich tyle, że muszę dzielić pracę.
Przy okazji wyciachałam też stipę zobaczymy, czy to przeżyje, bo raczej mocno ją ciachnęłam.
Pomiędzy trawami mam cebulowe i chciałam im światła trochę wpuścić.

Carexy skubałam w zeszłym roku i przy mojej ilości była to straszna praca.
Kilka sztuk przyciełam nożyczkami dość krótko ale nie przy ziemi i po miesiącu nie było widać różnicy.
Tak więc w tym roku wycinam ale to dopiero jak kwiatostany wylezą.

W pierwszym sezonie bardzo mocno ciachnęłam za radą Danusi i Finki i pięknie odbiła, zagęściła się i była bardzo sztywna. Bez cięcia stipa się pokładala. Zobaczymy czy teraz mimo podeszłego wieku stipa po cięciu będzie sztywniejsza?

Ja jeszcze nie mam sposobu na carexy morrowi. Teraz wyskubię najbrzydsze liście a latem powycinam resztę.
Masz morze Ice Dance gdybyś ją skubała nie wiem czy zdążyłabyś do Sylwestra

U mnie też trawy przykrywały cebulowe, które bez światła były wątłe. Dlatego obcięłam to co konieczne, za co niemal całe forum mnie zakrzyczało, źe za wcześnie w tym tygodniu sypnę Azofoskę cebulowym bo zapowiadają deszcz.
Ogród wśród pól i wiatrów 14:35, 22 lut 2015

Do góry
Witam. Link do Twojego wątku przesłała mi Horcia.
Chodzi mi o temat ML i hortensji na str.71.
Będę urządzała rabatę z hortensjami ogrodowymi i ma być również tam 3 szt czegoś kulistego na pniu, trawa ML, trawa carex ice dance oraz żurawki.
U Ciebie widać jaka ta trawa urosła duża. No właśnie z całą pewnością zakryje moje hortki. Czy udało się ją odchudzić....? Ile czasu rosła zanim dorosła do takiego rozmiaru....? Mam już praktycznie tą rabatę zaprojektowaną i teraz znowu myśleć i zmieniać ehhhh.
Spójrz proszę na moim wątku projekty str.20 i 21.
Co radzisz? Ciąć odchudzać czy inna trawa....?
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:49, 22 lut 2015

Do góry
Stipa po zimie też beznadziejna... śladów życia nie widać.. na szczęście mam w szklarni w dobrym stanie

Kiścienie i różaneczniki zadowolone z takiej zimy

Wrzosy spod brzozy idą out... posadzę tam Ice Dance .. namiastka Wojsławic, kontynuacja tych co już mam

Czarną trawę odkryłam, wygląda dobrze

Wilcza Góra 13:31, 22 lut 2015

Do góry
Na jakim stanowisku u Ciebie rośnie Ice Dance, chodzi o to ile ma słoneczka ?
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:54, 21 lut 2015

Do góry
Wkleiłam do siebie od Marzenki dla pamieci
Przepraszam Marzeno, ze u Ciebie to zamieszczę ale Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:

Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja , że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Wiekszość miscanthusów juz w ubieglym roku wypusciła pierwszy rzut pedów a te ozno kwitnace do których nalezy Gracilimus to nie zakończyły wegetacji i dlatego mają zielone liście. Jezeli koniecznie chce Pani przyciac to moze Pani ale nie do ziemi tylko tak na pólmetra od ziemi a Gigantheusa na metr.
Rozplenice tez mozna przyciac połamane przez snieg ale tez nie do ziemi ale ja bym sie jeszcze wstrzymał z conajmniej na miesiac.
Hakonechloa macra w odmianach to samo jak powyzej tzn nie przycinac bo te stare badyle na ziemi daja osłone nowym kielkom

Ze Stipami Pony Tailis tez poczekac do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodza i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole , które i tak potem trzeba wyskubać. Nie mozna trawki tej przyciać na króciutko bo się ją zabije

Carex morowii Ice dance recznie wyskubac uschłe badyle
Carex comans Frosted Curls tez byloby najlepiej wyskubać i lekko przyciąć końcówki uschłych liści .
Proszę pamietac ,że liśc turzyc przycięty przestaje rosnąć"

Może to komuś pomoże
Wilcza Góra 18:35, 21 lut 2015

Do góry
GALERIA DNIA 21/02/2015
Carex morrowii 'Ice Dance' - nomen omen

ze specjalną dedykacją dla Anitki

W Wilczej ciągle jeszcze noce mroźne, a poranki lodowe...da się jeszcze "potańczyć na lodzie"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:30, 21 lut 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Buuuu - a u mnie 10 cm śniegu... Gdzie tu litość, a gdzie miłosierdzie?
U mnie tym roku turzyce Ice Dance muszą iść do totalnej wycinki, bo śnieg je zmiażdżył i mimo, że jeszcze nie wylazły całkowicie spod niego to wyglądają źle... Uniknę nieprzyjemnego skubania
Macham!

Sebek zwykle tak bardzo opóżniony nie jetses widocznie natura wiedziała , że priorytetem jest sesja
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:26, 21 lut 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ja w ubiegłym roku obcielam właśnie ice dance (zimną Dankę) zostawiajac 15 cm języki i tak ja usmiercilam. Jak sie póżniej dowiedziałam obcięłam im punkt wzrostu ale juz rosną tam nowe - tych nie obetne, dziś wyskubalam.

O to dobrze wiedziec. Ja skubie lub przycinam brzydkie końcówki. Dzisiaj kilka wyjątkowo brzydkich listków poskubalam
A wiesz jak prawidłowo skubać? Tylko koncówki czy lepiej całe brzydkie listki wyrywać? Bo ciecie do połowy i tak się nie sorawdza , stopniowo cale l wczesniej obcięte listki zamierają. .
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:22, 21 lut 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Buuuu - a u mnie 10 cm śniegu... Gdzie tu litość, a gdzie miłosierdzie?
U mnie tym roku turzyce Ice Dance muszą iść do totalnej wycinki, bo śnieg je zmiażdżył i mimo, że jeszcze nie wylazły całkowicie spod niego to wyglądają źle... Uniknę nieprzyjemnego skubania
Macham!

Ja w ubiegłym roku obcielam właśnie ice dance (zimną Dankę) zostawiajac 15 cm języki i tak ja usmiercilam. Jak sie póżniej dowiedziałam obcięłam im punkt wzrostu ale juz rosną tam nowe - tych nie obetne, dziś wyskubalam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies