W tamtym roku nie cięłam, bo miałam młodą, a teraz jeszcze nie myślałam. Może Magnolia podpowie co z nią zrobić, żeby było dobrze. Mam jej sporo na różance przy tarasie, więc muszę się sama też wywiedzieć. Marzena chyba kiedyś lekko skróciła i czesała szczotką. Dobrze pamiętam?
No właśnie te scięte nie za bardzo mi sie podobały.... ja je "czesałam" rękami. i jak w 1 sezonie wszystko suche wychodziło, to w ubiegłym roku nie za bardzo...
Mam je juz 3 sezon i w tym roku są już dosyc duze i włosy wchodzą na trawę.
Monika, do gruntu to za bardzo nie wiem U mnie wszystko pod folią. Tylko pomidorki koktajlowe wiem, że na pewno dają radę na dworze i nic ich nie tyka. Z papryką będzie ciężko, żeby dojrzała do czerwoności, no chyba, że będzie wyjątkowo upalne i długie lato. Zieloną zbierzesz na pewno każdą, na której napisano, że udaje się w gruncie. Chodzi o to, że ona potrzebuje długiego okresu ciepła i u nas ma za krótkie lato. Na pewno szukaj odmiany wczesnej, wtedy mniej czasu potrzebuje na dojrzewanie. I druga sprawa, musisz już raczej oprzeć się na sadzonkach kupowanych, bo możesz już nie zdążyć wyhodować dużych dojrzałych sadzonek, a to też w przypadku uprawy w gruncie ma znaczenie. Pytaj jak coś jeszcze ci się nasunie.
O, jestem tam regularnie a ten wpis mi umknął...
To chyba zrobię jak do tej pory robiłam
Ale popatrz, stipy nie radzi przycinać a przecież obie w tamtym roku przycięłyśmy i bardzo ładnie odbiła...
ale pamiętam że potem jak już urosły to tez z niej wytarmosiłam sporo tej suchosci...
No i martwią mnie inne turzyce... tzn. bardziej wkurzają.... bo jak ja mam urywac pojedyncze listki Evergold w ilości ponad 30 szt...
Stipę nie za krótko przyciąć. To najważniejsze. Ja nie cięłam, bo nie miałąm co. To Magnolia cięła.
Z turzyc do obrobienia mam tylko parę krzaczków Ice Dance, ale te w tym roku pięknie po zimie wyglądają, prawie nie mam co skubać. The Beatles przycięłam, Montanę też.
Wiesz, a może jednak spróbuj raz dwa wysiać, bo jednak do gruntu wysadzisz po 15 maja, a ja pod folię już w drugiej połowie kwietnia, to może jeszcze zdążą urosnąć.