Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 21:31, 04 mar 2015

butterfly napisał(a)
Aga, co bedziesz robić z Frosted Curls ?
Ścinanie jej mnie nie przekonuje bo traci wtedy ten "artystyczny nieład".
Ja do tej pory ciągnęłam ją niemilosiernie za kłaki i zawsze wychodziło dużo suchego...

W tamtym roku nie cięłam, bo miałam młodą, a teraz jeszcze nie myślałam. Może Magnolia podpowie co z nią zrobić, żeby było dobrze. Mam jej sporo na różance przy tarasie, więc muszę się sama też wywiedzieć. Marzena chyba kiedyś lekko skróciła i czesała szczotką. Dobrze pamiętam?
agniecha973 21:33, 04 mar 2015

Madzenka napisał(a)
Aga moje Montany i seslerie 21.02 ciahcnięte bo całe by już w środku zielone

Moje w podobnym terminie i cięłam już po czubkach niestety.
butterfly 21:37, 04 mar 2015

No właśnie te scięte nie za bardzo mi sie podobały.... ja je "czesałam" rękami. i jak w 1 sezonie wszystko suche wychodziło, to w ubiegłym roku nie za bardzo...
Mam je juz 3 sezon i w tym roku są już dosyc duze i włosy wchodzą na trawę.
agniecha973 21:40, 04 mar 2015

monitka napisał(a)
Aga masz jakieś sprawdzone pomidory i papryki do gruntu?

Monika, do gruntu to za bardzo nie wiem U mnie wszystko pod folią. Tylko pomidorki koktajlowe wiem, że na pewno dają radę na dworze i nic ich nie tyka. Z papryką będzie ciężko, żeby dojrzała do czerwoności, no chyba, że będzie wyjątkowo upalne i długie lato. Zieloną zbierzesz na pewno każdą, na której napisano, że udaje się w gruncie. Chodzi o to, że ona potrzebuje długiego okresu ciepła i u nas ma za krótkie lato. Na pewno szukaj odmiany wczesnej, wtedy mniej czasu potrzebuje na dojrzewanie. I druga sprawa, musisz już raczej oprzeć się na sadzonkach kupowanych, bo możesz już nie zdążyć wyhodować dużych dojrzałych sadzonek, a to też w przypadku uprawy w gruncie ma znaczenie. Pytaj jak coś jeszcze ci się nasunie.
agniecha973 21:46, 04 mar 2015

butterfly napisał(a)
No właśnie te scięte nie za bardzo mi sie podobały.... ja je "czesałam" rękami. i jak w 1 sezonie wszystko suche wychodziło, to w ubiegłym roku nie za bardzo...
Mam je juz 3 sezon i w tym roku są już dosyc duze i włosy wchodzą na trawę.

Tu u Gosi jest wiadomość od pana Smala, specjalisty od traw i on pisze o wyskubaniu tylko i lekkim przycięciu suchych końców.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=683
butterfly 22:08, 04 mar 2015

O, jestem tam regularnie a ten wpis mi umknął...
To chyba zrobię jak do tej pory robiłam

Ale popatrz, stipy nie radzi przycinać a przecież obie w tamtym roku przycięłyśmy i bardzo ładnie odbiła...
ale pamiętam że potem jak już urosły to tez z niej wytarmosiłam sporo tej suchosci...

No i martwią mnie inne turzyce... tzn. bardziej wkurzają.... bo jak ja mam urywac pojedyncze listki Evergold w ilości ponad 30 szt...
monitka 22:11, 04 mar 2015

agniecha973 napisał(a)

Monika, do gruntu to za bardzo nie wiem U mnie wszystko pod folią. Tylko pomidorki koktajlowe wiem, że na pewno dają radę na dworze i nic ich nie tyka. Z papryką będzie ciężko, żeby dojrzała do czerwoności, no chyba, że będzie wyjątkowo upalne i długie lato. Zieloną zbierzesz na pewno każdą, na której napisano, że udaje się w gruncie. Chodzi o to, że ona potrzebuje długiego okresu ciepła i u nas ma za krótkie lato. Na pewno szukaj odmiany wczesnej, wtedy mniej czasu potrzebuje na dojrzewanie. I druga sprawa, musisz już raczej oprzeć się na sadzonkach kupowanych, bo możesz już nie zdążyć wyhodować dużych dojrzałych sadzonek, a to też w przypadku uprawy w gruncie ma znaczenie. Pytaj jak coś jeszcze ci się nasunie.

Dzięki Aga. Hmmm no a ja myślałam że na paprykę mam jeszcze czas...
agniecha973 22:19, 04 mar 2015

butterfly napisał(a)
O, jestem tam regularnie a ten wpis mi umknął...
To chyba zrobię jak do tej pory robiłam

Ale popatrz, stipy nie radzi przycinać a przecież obie w tamtym roku przycięłyśmy i bardzo ładnie odbiła...
ale pamiętam że potem jak już urosły to tez z niej wytarmosiłam sporo tej suchosci...

No i martwią mnie inne turzyce... tzn. bardziej wkurzają.... bo jak ja mam urywac pojedyncze listki Evergold w ilości ponad 30 szt...

Stipę nie za krótko przyciąć. To najważniejsze. Ja nie cięłam, bo nie miałąm co. To Magnolia cięła.
Z turzyc do obrobienia mam tylko parę krzaczków Ice Dance, ale te w tym roku pięknie po zimie wyglądają, prawie nie mam co skubać. The Beatles przycięłam, Montanę też.
agniecha973 22:21, 04 mar 2015

monitka napisał(a)

Dzięki Aga. Hmmm no a ja myślałam że na paprykę mam jeszcze czas...

Wiesz, a może jednak spróbuj raz dwa wysiać, bo jednak do gruntu wysadzisz po 15 maja, a ja pod folię już w drugiej połowie kwietnia, to może jeszcze zdążą urosnąć.
monitka 22:28, 04 mar 2015

Chyba tak zrobię. Znalazłam opis żółtej Marty Polki i piszą żeby w marcu wysiewać. Muszę szybko do sklepu skoczyć