Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:19, 08 sty 2019

Do góry
abiko napisał(a)
Aż takie płytkie.. a lilie tam masz czy to tylko tak dla wyglądu
Też myślałam, że to płotki

Rabatę na bank pociągniesz do bukszpanów, bo tam za dużo miejsca nie ma więc i kosić lepiej będzie.

Takie mam to przy gunnerze i lilie mają się świetnie
Rośliny w nim będą, zobaczymy jakie
Ono ma być w dużej mierze dla żab by się miały gdzie rozmnażać, jak było więcej żab to miałam mało ślimaków, w tym roku, że susza, żaby się nie rozmnożyły to ślimaków od razu sporo
Trochę też na żółwie nas bierze i dlatego myślę o tej palisadce, coby nie pouciekały gdybym się jednak zdecydowała
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:55, 08 sty 2019

Do góry
Aż takie płytkie.. a lilie tam masz czy to tylko tak dla wyglądu
Też myślałam, że to płotki

Rabatę na bank pociągniesz do bukszpanów, bo tam za dużo miejsca nie ma więc i kosić lepiej będzie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:24, 07 sty 2019

Do góry
Mało co widzę na tej wizualizacji, ale sama myśl o kolejnym oczku jest super i lilie podobają mi się najbardziej
Motylogród 21:49, 06 sty 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Magnolia (i ostrokrzewy) lubi kwaśno do lekko kwaśno. Dobrym towarzystwem będą niskie liliowce, naparstnice, liriope, pierisy, kiścienie, carexy, hakonechloa, lilie orientalne, ostrokrzewy, niskie miskanty sinesis, wrzosy, wrzośce etc.

Magnolia chyba już zostanie w tym miejscu, przygotuję jej specjalnie miejscówkę.
Ale skoro ostrokrzew woli kwaśno, to może "przemeldować" go na drugą stronę ogrodu, na rabatę kwaśną, a tu dać coś innego. Albo zabiorę z powrotem jaśminowiec wonny, albo może dam Miskanta - Gracillimusa? Ładna zieleń jako tło dla LO i innych róż. On chyba nie musi mieć tak kwaśno?
Przesunęłabym jednak LO, a cisy dała bliżej kaliny. Nie wiem, czy więcej niż 2 tam wejdą (nie chcę tu efektu ściany), ew - jako trzeci do kompozycji (znak ? na rysunku) - jakiś niższy krzew liściasty - berberys Green ornament? trzmielina? a może pigwowiec Yukigoten?

Przerwa na kawę... 16:50, 06 sty 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Brawa za wizytówkę. Twój ogród prezentuje się bardzo dobrze na tych wybranych przez Ciebie fotkach
Nie wiedziałam, że masz tyle i takie piękne lilie. Cudne są

Kocham lilie, to trzecie moje ulubione kwiaty po różach i tulipanach. Mam więcej odmian ale nie zmieściły się wszystkie. Ja typ zbieracza-utykacza jestem A to co nie do końca mi pasuje - znajduje inny domek.

Cieszę się, że się podoba Ogród w rzeczywistości jest inny niż na zdjęciach. Ładniejszy - dla mnie
Tylko kilka robionych aparatem ująć jest dobrych, widoków takich, jak ja je odbieram na co dzień. W sumie w całej wizytówce jest ich może z 5-7 i to z 2017 roku.
Może w tym roku aparat zakupię. I bardzo bym chciała aby trawa ładnie się rozwinęła, bez niej jest po prostu kiepsko ;(
Przerwa na kawę... 16:42, 06 sty 2019

Do góry
Brawa za wizytówkę. Twój ogród prezentuje się bardzo dobrze na tych wybranych przez Ciebie fotkach
Nie wiedziałam, że masz tyle i takie piękne lilie. Cudne są

Motylogród 07:27, 06 sty 2019

Do góry
A ja znajdywałam Robusty tańsze, a Wojtki droższe Tu nie ma -jak widać - reguły

Magnolia (i ostrokrzewy) lubi kwaśno do lekko kwaśno. Dobrym towarzystwem będą niskie liliowce, naparstnice, liriope, pierisy, kiścienie, carexy, hakonechloa, lilie orientalne, ostrokrzewy, niskie miskanty sinesis, wrzosy, wrzośce etc.

Wizytówka - Przerwa na kawę 00:00, 06 sty 2019

Do góry
I lilie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:47, 01 sty 2019

Do góry
Cudnie kwitły lilie wodne choć męczyły je szkodniki

Warzywnik zakwitał

lilie dały pokaz, ale nie tylko one

Moja działka na Dębowym Lesie 11:45, 28 gru 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
doczytałam u Agaty (Nowa12), że planujesz robić rabatke z liliowcami ???

Dominiko ja mam jedna rabate z liliowcami w 85 %.
Ale muszę ja zmodernizowac. I część poprzesadzac bo tam jest ich za gęsto.
Nie mam pomysłu co do nich dac ?
A przesądzone liliowce dam nad staw. Ale też jeszcze nie wiem co i jak I z czym

A to wspomnienie moich liliowcow .

Tutaj z liliami. Ale ja kocham lilie i w różne miejsca je dosadzam.

Jestem otwarta na wszelkie wasze podpowiedzi co i jak można posadzić z liliowcami . Mam ich...dokładnie już nie pamiętam. Ale kilkadziesiąt.
Dużo jeszcze młodych i małych

Może przy przesadzaniu dokładnie je policze.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:27, 27 gru 2018

Do góry

Wysiewy wiosną przeniosłam do namiotu foliowego, popikowałam po kilka sztuk (a co będę oszczędzać jak mam tyle) i dodałam mnóstwo innych roślin, kupionych

Pędziłam dalie nowo zakupione i lilie

Tymczasem w warzywniku już zaczęło coś się dziać, na rabacie wschodziły chwasty, miliony chwastów. Zanim cokolwiek wysadziłam na rabatę, odbywało się pielenie. Widać doskonale zagrabione ścieżki.

Pszczelarnia 11:54, 18 gru 2018

Do góry
Doroto, Sylwio,

też mam w pamięci taki obraz ogrodu babcinego, róże, zioła, lilie, piwonie i jakieś nowości. Warzywnik był "daleko" za zabudowaniami, sad jeszcze dalej (nawet dziś oceniam tę odległość jako daleko). Przy domu rosła lipa.

Takie były wiejskie dawne ogrody. Potem szybkie, nagłe przechodzenie na industrializację produkcji na wsi zniszczyło wiele.

Cieszę się jednak, że nikt nie wpadł na pomysł posadzenia tam w tym miejscu tui i "iglaków".

Mój świat też jest mocno "słomiany":

Księżycowy... 10:46, 18 gru 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)

To ujęcie mnie zachwyciło - jak masz cudownie, że masz takie tło ogrodu
ja tez jeszcze nie zrobiłam ładnego zdjęcia w ogrodzie bo nie było tak ładnie
szronowo- śniegowo pomijając perspektywe której ja nie mam buu.

kompostownik? a szybkie pnącza jednoroczne się nie nadają? no póki co

pytałaś o lilie u Danusi
uwielbiają zjeść, pić też z umiarem /jak cebule przepuszczalne podłoże/, nogi w cieniu głowa w słońcu, więcej radości niż kłopotu - no poza tymi czerwonymi robakami których trzeba pilnować i zbierać bo wyjedzą nawet płatki kwiatu - idzie zapanować

dobrych przygotowań do Świąt !

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:23, 17 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dokładnie to muszę poszukać, a w zamówieniach nie mam w mailach. Więc jedyne nadzieja, że kartki siedzą w gruncie. Ta druga to prawdopodobnie przekwitająca Lilium regale 'Album', a pierwsza Lilium regale 'Casa Rosa'.

mira napisał(a)

To są lilie trąbkowe - nie ma ich wiele - kiedyś wszystkie miałam u siebie i Danusia z pewnością podała dobre nazwy - zapach mają przyjemny warto zaprosić.

Ślicznie dziękuję za odpowiedzi. Czy sprawują się dobrze, czy raczej kłopotliwe są?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:28, 17 gru 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Przyszłam podpytać o lilie. Jakie gatunki Danusiu masz u siebie? Ślicznotki.

To są lilie trąbkowe - nie ma ich wiele - kiedyś wszystkie miałam u siebie i Danusia z pewnością podała dobre nazwy - zapach mają przyjemny warto zaprosić.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:37, 16 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wspomnienie pysznego lata, tęsknię

Gardenarium napisał(a)

Przyszłam podpytać o lilie. Jakie gatunki Danusiu masz u siebie? Ślicznotki.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:37, 15 gru 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Aniu, nie mam pojęcia jakie to lilie, bo opakowania wyrzuciłam.
A kupowałam takie, które mi się podobały.
Możesz mieć rację, że zniknęły orientalne.
Ale są tak piękne, że i tak się skuszę na kupno
I żeby nie było strat, muszą pójść do donic.

Ja już zwracam uwagę jakie lilie kupuję. Nie wszystko co mi się podoba nie wszytko to ładnie rośnie w moim wschodnim klimacie i w moim ogrodzie
Ja zapewne też na wiosnę jeszcze na jakieś się skuszę.

A z dzisiejszego ogrodu. I telefonu bo w pośpiechu zamiast aparat cyfrowych torbę z aparatem z analogowy mój mąż wziął i to bez negatywu
I dzisiejszy wypad na działce był tylko z aparatem z telefonu.

I takie tam tylko wyszły
Pszczelarnia 20:23, 14 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pamiętam koniec lat siedemdziesiątych, pocz. osiemdziesiatych - osiedle mieszkaniowe, działki w wieczystą dzierżawę - na froncie każdego domku - kopiec z kamieni i aksamitki - w większości takie to były ogrody.

A ja chyba pierwszą kosiarkę to miałam w 1983 roku, po naszym ślubie, gdy zaczynałam robić ogród (Ogród Babci Jasi) - Witek skonstruował ją z silnika do pralki, bo w poprzednim (pierwszym) to ścinałam trawnik ...nożem, osobiście. Rabatę miałam otoczoną kamieniami, ale kopca nigdy nie robiłam.

Wtedy zaczynały się w Polsce nieśmiało tworzyć ogrody "przydomowe" na działkach 600 i więcej metrów. Kolekcjonowało się skalniaki i byliny. Ja masowo sadziłam niesamowite lilie..zamawiane z pism ogrodniczych (oferty amatorskie).

Ja mieszkam na wsi i od zawsze towarzyszył mi ogródek, pamiętam ogródki mojej mamusi zawsze były ukwiecone. Pamięcią sięgam do początku lat siedemdziesiątych. W ogródkach mamusi królowały mieczyki,cynie i róże.
Pszczelarnia 10:26, 14 gru 2018

Do góry
Pamiętam koniec lat siedemdziesiątych, pocz. osiemdziesiatych - osiedle mieszkaniowe, działki w wieczystą dzierżawę - na froncie każdego domku - kopiec z kamieni i aksamitki - w większości takie to były ogrody.

A ja chyba pierwszą kosiarkę to miałam w 1983 roku, po naszym ślubie, gdy zaczynałam robić ogród (Ogród Babci Jasi) - Witek skonstruował ją z silnika do pralki, bo w poprzednim (pierwszym) to ścinałam trawnik ...nożem, osobiście. Rabatę miałam otoczoną kamieniami, ale kopca nigdy nie robiłam.

Wtedy zaczynały się w Polsce nieśmiało tworzyć ogrody "przydomowe" na działkach 600 i więcej metrów. Kolekcjonowało się skalniaki i byliny. Ja masowo sadziłam niesamowite lilie..zamawiane z pism ogrodniczych (oferty amatorskie).

Moja działka na Dębowym Lesie 12:44, 13 gru 2018

Do góry
Aniu, nie mam pojęcia jakie to lilie, bo opakowania wyrzuciłam.
A kupowałam takie, które mi się podobały.
Możesz mieć rację, że zniknęły orientalne.
Ale są tak piękne, że i tak się skuszę na kupno
I żeby nie było strat, muszą pójść do donic.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies