Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:52, 16 kwi 2016

Do góry
ale i tak już coś zmaściłam chyba, znaczy się to nie do końca jest to o co mi chyba chodziło:

chodzi mi o tą rabakę przed serbami:
serby, rozchodniki, na środku rozplenica, żurawki bordo i miodunka, te czarne kulki to moja hodowla bukszpanów ...

generalnie nie wpadam w zachwyt jak to widzę, namieszałam chyba?!?!?! zbaczy się podoba mi się rozchodnik i rozplenica ...

ta przed skrzynkami też jeszcze woła o pomoc
Mój jest ten kawałek ogrodu 20:14, 16 kwi 2016

Do góry
Targi, chyba największe w regionie, tłumy ludzi i mnóstwo stoisk. Wybór niby duży, ale nie da się ze sobą zabrać wszystkiego, więc większość szkółek ma większy wybór stacjonarnie niż na takich targach. Szukałam świdośliwy, zdarzało się, że musiałam tłumaczyć sprzedawcy co to
Ale udało się jedną pokraczną znaleźć

Poza tym różne "trawy", trzcinnik, tatarak, rozplenica Rubrum

I bukszpany z odkrytym korzeniem, szkoda, że nie kupiłam więcej

Wszystko, poza Rubrum, już posadzone, boję się ją sadzić, bo jeszcze mają być przymrozki.
Życie w wiejskim ogrodzie 20:02, 16 kwi 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Przemek , szewc bez butów chodzi, obdzieliłeś rozplenicą pół Polski, a dla siebie zostawiłeś najsłabsze nasionka. To ja chyba dostałam z tej pierwszej partii bo u mnie każde nasionko wzeszło, właściwie sadziłam po jednym nasionku i każde wykiełkowało. Tylko u mnie koty trochę się do niej dorwały i zeżarły parę, ale to co zostało dla mnie wystarczy. Dobrze wiedzieć że najwartościowsze to te pierwsze kłosy są. Ja zbierałam nasiona z Rubrum i te mi nie wykiełkowały, może właśnie dlatego?

Mirko dostałaś pierwszą partię nasion jakie zebrałem z sadzonek Cieszę się że tak ładnie wykiełkowały Rozplenica pegasus ma niepowtarzalny wygląd więc będzie cieszyć oko na rabacie i wzbudzać pożądanie u innych
Nigdy nie próbowałem siać Rubrum więc nie mam doświadczenia w tym temacie Z tego co pamiętam dziewczynom chyba też się nie udało
Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:) 19:48, 16 kwi 2016

Do góry
Mam nadzieje, że Magdalia86 się nie obrazi, że w jej wątku poproszę was o pomoc, ale nie chciałam kolejnego wątku otwierać.
Z ogrodem do tej pory nie miałam nic wspólnego więc w tej kwestii jestem zupełnie zielona dla tego liczę na waszą pomoc.
Podczas odwiedzin dostałam kwiaty, takie jak :
- 3 sztuki Hortensji bukietowej 'Grandiflora'
- 2 sztuki Piwonia chińska 'Lady Alexandra Duff'
Chciała bym jakąś rabatę z tego utworzyć, ale niestety nie wiem z jakimi innymi roślinami mogła bym to zestawić.
Podobają mi się trawy, np: rozplenica japońska, myślałam też o miskancie.
Stanowisko jest słoneczne.
Wzdłuż płotu posadzone są tuje brabant ( mało widoczne umieszczone przy przęsłach ogrodzenia) oraz drzewa iglaste, które są tak małe, że też ich nie widać na zdjęciu :/ Chyba, że rabatę zrobić między orzechem i dębem, tam tylko są tuje.
Nie wiem jakie jeszcze informacje mogą się przydać.
A ogród chce mieć minimalistyczny, czyli raczej sama trawa. ale przy tarasie miło było by mieć jakieś kwiatki No i najlepiej jak by było mało pracochłonne, jeżeli w ogóle się tak da
No dobra, to chyba już wszystko
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:41, 16 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Wiunia piękne kwiatki

ta trawa to chyba nie rozplenica, bo za duża jak na tą porę roku, ale faktycznie może być kostrzewa

Budlei mogłaś dać czas, ogromna szansa, że by odbiła, one lubią przemarzać i często mylą, że nic z nich już nie będzie, a odbijają pięknie

Dżdżownice zaszkodzić? Raczej nie, one użyźniają glebę

No wiem właśnie, że dżdżownice użyźniają ale tyle ich było w bryle korzeniowej, że aź strachDzisiaj trochę działałam w ogrodzie ale deszcz mnie przegonił..
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 12:40, 16 kwi 2016

Do góry
Wiunia piękne kwiatki

ta trawa to chyba nie rozplenica, bo za duża jak na tą porę roku, ale faktycznie może być kostrzewa

Budlei mogłaś dać czas, ogromna szansa, że by odbiła, one lubią przemarzać i często mylą, że nic z nich już nie będzie, a odbijają pięknie

Dżdżownice zaszkodzić? Raczej nie, one użyźniają glebę
Kompozycje z trawami w roli głównej 07:22, 16 kwi 2016

Do góry
guapcia napisał(a)

Czy na tak dużej powierzchni, ograniczona liczba gatunków roślin, zebranych w duże grupy to dobry pomysł?
I jeszcze jedno, czy pomiędzy miskantem Gracillimusem a rozchodnikiem powinno pojawić się jeszcze jedno piętro roślin z uwagi dużą różnicę wysokości?
Kasia

Może pojawić się rozplenica (mniejsze odmiany).

Jako inspiracja polecam

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/361-magiczne-ogrody-z-trawami

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/452-ogrod-w-stylu-dzikiej-laki

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/448-ogrody-naturalistyczne
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 18:07, 15 kwi 2016

Do góry
JoannA napisał(a)
Siewka rozplenicy to nie jest. Jeśli już to kostrzewy sinej.
Śliczne wykulkowałaś danici.
Pozdrawiam Wiuniu

A widzisz! Tak podejrzewałam, bo jakieś 10 m dalej rośnie kostrzewa a ta siewka i jeszcze inna taka sama wyrosła przy rozplenicymiałam cichą nadzieję, że to jednak rozplenica
Ściskam Joasiu!
Na Łowieckiej 16:14, 15 kwi 2016

Do góry
Na pierwszy rzut idzie rozplenica. Całkiem ładnie odbija:

Red baron i ML:

Variegatus
Mała Eleczka 13:43, 15 kwi 2016

Do góry
Na szybko wstawiam zdjęcia, bo wieczorem się nie uda

Posadziłam hakone i rozplenicę.
Uporządkowałam donicę(nareszcie). Brązowa trawa zamarła, na jej miejsce poszła rozplenica, wyrzuciłam wrzosy, tak więc donica jest teraz obsadzona 3 rodzajami roślin a nie misz maszem.

Hakone poszła do kulek, tu je widać

bitels się zadomowił co widać na powyższym zdjęciu i tu

Szafirki powoli przekwitają więc warto popatrzeć możliwe, że to już ostatnie ich zdjęcie
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:15, 15 kwi 2016

Do góry
malkul napisał(a)
u mnei rozplenica tez sie wysiała w sensie sama i jak ją zostawiłam to i urosła

Gosia, no ewidentnie niektórym roślinkom lepiej bez naszej nadgorliwości
Na Łowieckiej 21:22, 14 kwi 2016

Do góry
polinka napisał(a)

I ja się o to zapytuje?

Stęskniłam się za Twoim ogrodem!
Buziaki

Jutro cyknę tulipany w takim razie i trawy Startuje już rozplenica, hakone, ML, red baron- Właśnie dziś dojrzałam
Pozdrowienia!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:01, 14 kwi 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
czy pytasz o tę ozdobną? jeśli tak to na moje oko była rozplenica rubrum lub vertigo, ale bardziej stawiam na rubrum... zatem wieloletnia to ona w naszym klimacie nie jest...

No nie..mogliby się ciut podszkolić
Zobaczymy, jak u mnie, przy cieciu soki były, zywa
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 16:45, 14 kwi 2016

Do góry
u mnei rozplenica tez sie wysiała w sensie sama i jak ją zostawiłam to i urosła
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:33, 14 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Zakup rewelacyjny podlewaj, coby nie padłżal byłby wielki.
A o jakiej trawie mowa????
czy pytasz o tę ozdobną? jeśli tak to na moje oko była rozplenica rubrum lub vertigo, ale bardziej stawiam na rubrum... zatem wieloletnia to ona w naszym klimacie nie jest...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:48, 14 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ja bym poczekała z ocena frosted curls, one u mnie późno startują. naucyzłam sie, ze na ocenę traw nadejdzie czas w maju

U mnie niekróre kępy FC już z odrostami, inne stoją i udają (albo i nie) martwe. Za to rozplenica ruszyła.
Wszystkiego po trochu 09:02, 14 kwi 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Przemek, donica już stoi, poniżej zdjęcia
Rozplenica rośnie, parę dni temu przepikowałam ją, i teraz z innymi sadzonkami wystawiłam do małej przenośnej szklarenki w ogrodzie. Nie chce mi się jej przenosić na noc do domu a noce u nas zimne. Ale kontroluję temp. przymrozków nie zapowiadają

Ale szal te meble a donica ulala cudeńko no i w donicy to co powinno byc!
Malutki pod lasem 19:59, 13 kwi 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Wykulkowałam dziś także w końcu lawendę, bo już chyba wszyscy mają pociachaną, a moja straszyła
Wsadziłam pod płotem drugą jeżynę bezkolcową i zaczęłam robić kółka wokół krzewów owocowych, podsypałam kompostem. Muszę tak wszystkie zrobić, a kiedyś zerwę całą darń i zrobię rabatę owocową
Bergenie rosną, a na koniec Hameln dla Agatki (trochę niewyraźne). Miałam popikować, ale nie mam siły...

Aniu no to z moją rozplenica jeszcze poczekam
Twoja już duuża
Droga do spełnienia 14:43, 13 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
TO
1.Monarda 'Red Shades'
2.Monarda 'Jacob Kline'
3.Szałwia 'Compact Deep Blue'
4.Trzcinnik 'Karl Foerster'
5.Turzyca 'Ice Dance'
6. Rozplenica 'Moudry'
7.Hortensja 'Vanilla Fraise'
8.Hortensja 'Limelight'

To chwal się koniecznie jak posadzisz!Gdzieś kupowała?
Droga do spełnienia 13:54, 13 kwi 2016

Do góry
TO
1.Monarda 'Red Shades'
2.Monarda 'Jacob Kline'
3.Szałwia 'Compact Deep Blue'
4.Trzcinnik 'Karl Foerster'
5.Turzyca 'Ice Dance'
6. Rozplenica 'Moudry'
7.Hortensja 'Vanilla Fraise'
8.Hortensja 'Limelight'
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies