Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jakobstuin - męski ogród (Jistrum NL) 20:34, 04 paź 2017

Do góry

W kontekście tytułowego określenia

Aldona napisała

"Jego założeniem było połączenie naturalistycznego stylu Oudolfa z preriowym stylem Spruyta " -

wzorował się na męskim spojrzeniu na style ogrodowe to raz a dwa on sam o wszystkim w ogrodzie decyduje dość konkretnie i z tego wychodzi dość proste założenie z dużymi plamami z kontrastem.

Ponadto jak Aldona napisała

Właścicielka wcześniej odwiedzanego ogrodu stwierdziła, że Jakobstuin nie jest kobiecym ogrodem.

To nas też zasugerowało.
Mam ochotę opisać tej Pani ogród więc porównanie wiele wyjaśni.

Jakby na to nie patrzeć ogród jest bardzo fotogeniczny i chce się w nim robić zdjęcia ale to niczego nie uzasadnia może jedynie to że w tym ogrodzie przestało padać i wyjrzało słońce.

Nie wiem o czym tak zacięcie z nim dyskutowałyście - napiszcie

a tu trochę dla śmichu - męska dyskusja z ogrodniczkami

Ogród z widokiem na jezioro 20:28, 04 paź 2017

Do góry
yolka napisał(a)

Joluś piękne, moje klimaty
Sezon 2017 u Hanusi 20:16, 04 paź 2017

Do góry
Bożenko, Aniu, a kto chce deszcz o tej porze? Ja też nie chcę. Ale widzicie jak jest na mapie pogodowej? Całe wybrzeże pod chmurami i z opadem. Aż do soboty!

Jurajski Ogród 20:08, 04 paź 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Sprytnie się zakamuflował
Mirkowy ogród (początki) 20:00, 04 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Cebulki dojechały no i gratisek krokusów dostałam.

Te cebulki krokusów to takie giganty dostałyśmy. Jak położyłam obok tulipanów z B. to prawie tej samej wielkości cebulki.
Sadź je szybko bo zaczęły już rosnąć.
Sezon 2017 u Hanusi 20:00, 04 paź 2017

Do góry
Bogusiu, u nas też.
Mirkowy ogród (początki) 19:55, 04 paź 2017

Do góry
Cebulki dojechały no i gratisek krokusów dostałam.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:42, 04 paź 2017

Do góry
c.d.

Typografia ogrodu 19:41, 04 paź 2017

Do góry
I zbieractwo sie u nas szerzy
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:39, 04 paź 2017

Do góry

Jak feniks z popiołów 19:35, 04 paź 2017

Do góry
wiklasia napisał(a)
a może by na herbowej rzucić czteropak:
szałwia, wilczomlecz, sesleria, jeżówka?
a do tego Arnoldzik na złotym dywanie (oczar - Arnold Promise i żywotniki Golden Tuffety)?

Pozwolę sobie wrzucić kawałek rabaty z oczarem, Tuffetami i trawkami. Może pomoże w wyobrażeniu sobie. Potem usunę.

Tam są jeszcze szafirki w dużej ilości.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:28, 04 paź 2017

Do góry
Czuję się troszkę zahortensjowana. Zwłaszcza na froncie.

Ogród Cioci cz. 3 19:28, 04 paź 2017

Do góry
Mogę teraz w nocy nawet ogród sobie oglądać
Ogród Cioci cz. 3 19:24, 04 paź 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Mocno zaintrygowało mnie to oświetlenie. Czy możesz rozwinąć ten temat? W jaki sposób zamontowane jest światełko pod lampionem i którędy dochodzi prąd, czy on jest doprowadzony przez rurkę? Poproszę też o zdjęcie makro tego lampioniku. Strasznie dociekliwa jestem.

Dorotko to nie jest tak prosto zrobić. Trzeba się na elektryce znać trochę i mieć narzędzia ale już piszę. Rurki aluminiowe kupione w Castoramie, do tego przewód 4x0,75, latarki kupione na allegro za 6 zł szt, zasilacz 5V może być ze starych ładowarek do telefonu, lampiony kupione na allegro lub w IKEA 9,90zł, kostki do prądu, jakiś dwużyłowy kabel 2x0,75 do połączenia między lampkami.

Kabel wciągnęliśmy w rurkę i wygięliśmy zostawiając koniec kabla tak aby wszedł w lampion od góry. Latarki Krzyś przerobił na prąd. W dole latarenki wyciął część i przewiercił tak aby wyszedł kabelek.Podłączył latarkę i wkleił w dno.
Typografia ogrodu 19:22, 04 paź 2017

Do góry
Trzcinnikowe pole będzie miało czwarte patronackie imię Dziekuje
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:19, 04 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Dereni mam 2 odmiany (sibirica variegata i elegantissima)i właśnie zauważyłam, że pędy nabierają mocnej, czerwonej barwy. To będzie pierwsza zima, kiedy te krzewy będą widoczne bo w zeszłym roku były malutkie.
Pęcherznice też mam, jedną już od kilku lat i chciałabym ją odmłodzić - czy mogę ją po kwitnieniu radykalnie ściąć całą? Tak na 30cm?

Z dereni będziesz zadowolona. Pęcherznice to żelazne krzewy. Do tej pory swoje dość mocno cięłam każdej wiosny. W tym roku im odpuściłam, żeby zobaczyć jaka dadzą przesłonę. To chyba był błąd. Mocno się rozbujały. Najbezpieczniejszym sposobem odmłodzenia krzewów jest wycinanie co roku najstarszych gałęzi u podstawy. Pszczółka w przypadku swoich dereni stosowała radykalne niskie cięcie, ale były też głosy, że u kogoś (Agaty z Pszenicznej?) krzewy długo dochodziły do formy. Może pomieszać delikatnie te dwie opcje. Wyciąć 2-3 najstarsze gałęzie, a resztę skrócić o 1/2 długości. Tak zrobię u siebie.

Bez Palibin. Bezobsługowy poza lipcowym ścięciem kwiatostanów.

lilak węgierski i metasekwoja Hubby na tle oczara/u wirginijskiego

oczar pośredni i jabłoń Adirondack

perukowiec podolski i brzoza pospolita

Jagody kamczackie już prawie bezlistne. Borówki pięknie się przebarwiają. Obie rośliny mam wplecione w rabaty.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 19:19, 04 paź 2017

Do góry
Doradzcie mi proszę czy thuje nie będą za blisko warzywnika-czy nie zagłuszą mi warzyw?moze przed nimi posadzić kwiaty tylko jakie by nie kolidowały z thujami jak podrosna,nie bardzo wiem jak to rozegrać,posadziłam bo chce się osłonić ze wszystkich stron

Z ogródka na wsi 19:14, 04 paź 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
tron z trawką w tle

rudbekia zamieniła się miejscem z astrem w poprzednim poście...większość roślin na razie zajęła miejsce w poczekalni bo nie miałem czasu już na przekopywanie nowej rabaty

Winobluszcz w pełnej krasie...

extra zdobycze,gość wielmożny niczego sobie,uwielbiam ten bluszcz o tej porze
mam na płocie lecz niedługo zasłonią mi go thuje,wiosną muszę koniecznie pościnać szczepki i puścić na narzędziówkę,bedzie wypasiony widok jesienią
Rododendronowy ogród II. 19:12, 04 paź 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
a ja o drugiego i ich dzieci

Aniu to sie nie uda za stare juz jak pisałam do Reni. Dzieci ostatnio juz nie było bo cięte nie wytwarzały nasion.Myślę ze obydwie pomyślcie o innych roślinach bo przebarwianie sie Ginnali wcale nie jest coroczne .To dzisiejsze zdjecie , są po obydwu stronach świerka , jeden troszke sie przebarwia, nic specjalnego.Z drugim po tym zdjęciu sie rozstałam.

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:10, 04 paź 2017

Do góry
mira napisał(a)
Czas kończyć dzisiejszy spacer po zimnym, mokrym ogrodzie za to bez wiatru i w sumie bardzo było przyjemnie

te wrzosy do wywalenia już sporo poszło na kompost a te niby najlepsze kwitnie sam czubek - tak się wyradzają mają ok 8 lat i nie premarzły

Świecznice wyglądają jakby tańczyły w powietrzu, mam i ja taką, ale przez 3 lata nie raczyła ani raz zakwitnąć. Wykopałam ją i rozsadziłam. Mam nadzieję, że się namyśli i w końcu zakwitnie.
Ja jakbym miała takie dorodne wrzosy byłabym z nich dumna, a Ty je chcesz wywalć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies