Asiu ,Witaj!
Moje dynie mają już pełno,Ale mam chyba z 65 , czy 6 ich posadzonych.$ wielkie już rozdałam na ludzi.A nowe wciąż dorastają.W tym roku nie trzymam aby jedna była wielką.
Masz rację postrasz ją trochę , może się opamięta
Dziękuję za nazwę pomidorka. Koktajlowe kupiłam na bazarku.To wiesz jak się tam kupuje: cytrynowy, gruszka, i ciemny- czyli niby czarny
Kasiu - mam też o ciemnych liściach
Carl
Carl Fulkenstum
Chocolat te 3 szt słabo przyrastają, sadziłam w ubiegłym roku.
Thunderheat
Black Beauty
Purple Emperiol
Dazzberry
Dwa ostatnie mają zupełnie podobne kwiaty w kolorze a liście ciemniejsze ma Dazzberry.
Dazzberry 8 zł duża doniczka ładnie rozrośnięta, a Black Beauty 6 zł 3 wysokie pędy i kilka małych.
Już wycięłam mniejsze i ukorzeniam.
Tu dazzberry
Zbyszek, zrobiłam tak jak napisałeś, rozluźniłam ziemię dodając piasku,tylko to mogłam zrobić, czy będzie dobrze ? zobaczymy , dziękuję za pomoc Renia, peonia o prześlicznych kwiatach cieszyła oczy,przesadziłam ją w zeszłym roku i niestety kwiatów nie oglądałam bo widocznie ziemia jej nie służyła tak jak napisał Zbysiu.
Trochę już mam.Teraz one takie widoczne w ogrodzie, takie piękne .
Nie takiego typowego szpaleru z nich nie mam.
U mnie są wkomponowane w inne rośliny.
żywopłocik przyciety, ale wstyd pokazywać.Chyba za mocno ciachnelam na poczatku sezonu moje bukszpany. Problem z nimi jest taki, że rosły sobie nieniepokojone przez kilka lat od ukorzenienia i trudno je teraz zagęścić.Może się zaczną odbudowywać za jakis czas..
Ja tak właśnie mam.Sadzę na działce- 20 km od miasta , gdzie też mam dom .Właściwie mieszkam na tych dwóch domach.Ale piwnicę mam tylko w mieście.Na działce jeszcze nie.Marzy nam się i mamy w planach taki kopczyk.Ale kiedyś przyjdzie na to czas.
Ale na tą działkę wożę, dalie, mieczyki, eukomisy, galotonie i to co kupuję .Posadzę raz, mieczyki, nie wszystkie trzeba podwiązywać.A nawet, to też chwila.
Potem na jesieni, jeden dzień poświęcam na tz, wykopki, dali mieczyków, i tych galtoni
Aniu, tutaj na środkowej rabacie (tej wydzielonej) fajnie by wyglądał jeden rodzaj niskiej trawy. Może jakiś carex o zwisających żdzbłach np. Evergolg lub coś innego o biało zielonych żdzbłąch...Wtedy jeden rodzaj trawy posadzony dużą plamą daje ładny efekt wizualny i wprowadza ład do ogrodu. Tutaj dodatkowo rozjaśniałby zielone liście drzewa i te żdzbła trawy mogłyby lekko wchodzić-spadać na jasną ścieżkę.
Myślę, że cieżko doradzić...są osoby, które lubią róznorodność gatunkową w ogrodzie a są ogrodniczki, które kochają dużą ilość jednej rośliny...
Hanuś ostatnia konkurencja to mumia z papieru toaletowego inne to wymierz wodę ,obierz ziemniaka,posortuj fasolę i pestki dyni,i ułóż puzzle
A gość to znajomy leśnik opowiadał i pokazywał nam projekcje o zwierzętach w naszych lasach sam robił fotki