Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Metamorfozy ogrodowe 10:22, 22 lis 2014

Do góry
Szary płaski kamień zdejmij, psuje efekt jednorodności murka i bym dosadziła w szpary poduszkowych sukulentów, trochę za mało roślin na tych rabatach. Murek świetnie wygląda. Uwielbiam sukulenty w szczególności agawy i kaktusy.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/110-kaktusiarnia-danusi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:19, 22 lis 2014

Do góry
Nie, u mnie na plusie i całkiem nieźle, ale wczoraj wróciłam ciemnicą, więc z roboty nic nie wyszło
Pierniczki świąteczne 09:15, 22 lis 2014

Do góry
Jak pachnie...
Trawy i turzyce na wilgotne stanowiska 09:13, 22 lis 2014

Do góry
Aniu, wpisz Carex elata 'Aurea', sprzedaż i wyjdzie
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:11, 22 lis 2014

Do góry
Nie czekać zakopać do ziemi wzbogaconej kwaśną, żyzną ziemią. Obficie podlać. Jak zima będzie blisko, zrobić kopczyki z kory a ogrodową można nawet bardziej osłonić (mata słomiana)
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:00, 22 lis 2014

Do góry
Co jakiś czas puszczają "G.W" na DOMO plus, Często, gdy odwiedzają jakiś ogród, okazuje się że w nim byłam, inne seriale także emitują, np "Pokochaj swój ogród". Obecnie leci.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:34, 21 lis 2014

Do góry
Ania, tego nie mogę obiecać, są sprawy ważne i ważniejsze, sama wiesz.. zdrowie najważniejsze, na rabaty przyjdzie czas.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:32, 21 lis 2014

Do góry
Bardzo klimatyczne i romantyczne, ładne Twoje donice.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:06, 21 lis 2014

Do góry
No to popatrz przeklejam z pojedynczych pytań: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=246#reply

Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem bonsai tutaj nie powinien rosnąc, szkoda bonsaja - nie jest odpowiednio wyeksponowany, a jest taki ładny, dopracowany, przenieś go gdzies na wysepkę, wyżwirujesz dossadzisz trawki. może czerwone małe kulki z berberysu?

A tutaj żeby złagodzić tą plątaninę tych żerdzi drewnianych potrzeba coś rozczochranego, żeby wypełniło dziurę, może delikatne gałazki choiny kanadyjskiej? Sama nie wiem ale chyba nawet grab Fastigiata lub buk bordowy kolumnowy byłby tutaj fajny. To co jest - jest za małę, drewno przytłacza to miejsce i roślina niknie co byś do niej nie dodała

jak dobrze, że tu trafiłam a czerwone czy żółte berberyski to już będzie kosmetyka
Ogródek Iwony 23:05, 21 lis 2014

Do góry
U Danusi link do tawułek, o których tutaj mowa:
Gardenarium napisał(a)

Tawułki zależy jakie, może chińskie, mają bardziej masywne liście, omszone, ale muszą mieć wodę lej ile wlezie.

Zdjęcia

Znajdź tę tawułkę

Astilbe chinensis 'Visions in Red' - zdjęcie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:47, 21 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Obiecuję, że takich widoków nie zabraknie i jako pierwsza w Polsce stworzę gigantyczne, długie, prostokątne rabaty bylinowe jak w Anglii, a może nawet lepiej niż w Anglii. To mój priorytet na najbliższe dziesięciolecie

Widziałam tyle ogrodów angielskich i tyle cudnych rabat, ze pomysłów starczy na wiele lat.

Proszę o stworzenie szybciej niż dziesięciolecie... bo będę wisieć na wątku z tworzenia rabaty non stop... a za 10 lat ...... nadal brak mi cierpliwości..
Gdyby nie rozsadek to już dawno bym ogród zrobiła w wielkie bylinowe rabaty.. ale... czasowo nie wyrobię, a jak mnie maja straszyć z zaniedbanie to lepiej nie robić ...
Trawy i turzyce na wilgotne stanowiska 19:08, 21 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Polecam w pierwszej kolejności turzycę 'Aurea' o żółtym zabarwieniu, może rosnąć nawet w płytkiej wodzie lub na brzegu zbiornika wodnego.
Więcej zdjęć znajduje się w artykule Urocze turzyce

Carex elata 'Aurea'

Wie może ktoś gdzie wysyłkowo można tą pięknotkę kupić?
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 16:52, 21 lis 2014

Do góry
Strzeż się tego pnącza

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2223-kolczurka-klapowana-echinocystis-lobata
Przesadzanie starszych drzew iglastych 13:31, 21 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oblicz na jaką szerokość będziesz prowadziła cisa (cięła). trzeba przyjąć 60-100 cm po wielu latach, teraz jakie "choinki" ? bo to ma znaczenie, świerk serbski nie cięty może mieć szer. 2 m nawet więcej. Jodła czy świerk kłujący to już wielkie drzewa i odległość może byc konieczna nawet 10 m.

Choinki to serby a szerokość cięcia cisa... nie wiem, chyba trzeba założyć szerszą opcje, czyli ok. 100 cm. Czy powinnam przycinać świerk serbski czy robi się to z konieczności? i jak rozumiem muszę odmierzyć odległość min. 3m od cisa do dołka na drzewo?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:11, 21 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Potem doniczki owinę streczem i zakopię w ziemi. Odkopię wiosną, jak kiełki wyjdą z doniczki

Bajka! Dziękuję za zdjęcia, cudne klimaty!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:41, 21 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sebek, nie dodawałam, to czarne kwiatostany werbeny tak zmieniły i wylewa się jeden ostrogowiec, którego nie widziałeś, właściwie to w okolicy dachu ubyło... rozwalono budynek, stąd inaczej wygląda. Już jest wylana płyta do murowania domu.

Co do wianków, ostro myślę, minimalistycznie hmmm...sam mech? Plus wstążka? ale pokochałam czerwień i w tę stronę idę, pojadę do Berlina niedługo, coś wynooram (uwielbiam Twoje słowo).

Łysy buk ma biżuterię, ma też piękną korę i jest podświetlony ładnie w nocy Teraz widać tę plątaninę gałęzi.

No to noraj Na pewno znajdziesz coś ciekawego Ja nie wiem czy nie zacznę robić dekoracji juz w ten weekend - albo przynajmniej zdecyduję się co będę robić
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:36, 21 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szukam czerwonych donic gorączkowo u Ciebie, gdzie som?

Nie ma... W sklepie som Jeszcze nie wiem w jakim kolorze będą, ale do salonu będzie biała, szara albo czerwona - reszta kolorów jest bleeee Jak na tą chwilę Plus jeszcze trzy wczoraj wymyśliłem do swojego pokoju Albo jedną wielką

A tak w ogóle to nie mogę pojąć jak ogarniasz forum, że wiesz co gdzie piszę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:05, 21 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Danusiu, czy tawułki dadzą radę w słońcu gdzieś od rana do 16-tej?

I dziękuje za derenia u mnie

Tawułki zależy jakie, może chińskie, mają bardziej masywne liście, omszone, ale muszą mieć wodę lej ile wlezie.

Zdjęcia

Znajdź tę tawułkę

Astilbe chinensis 'Visions in Red' - zdjęcie
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 08:31, 21 lis 2014

Do góry
Możesz nieco później jak będzie zimniej nasypać więcej kory na korzenie, 5010 cm, ale nie kopczyk, jakieś tam okrywania włókniną pąków - tego nie rób, bo jak ma zmarznąć to i tak to nic nie da.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:24, 21 lis 2014

Do góry
Szukam czerwonych donic gorączkowo u Ciebie, gdzie som?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies