Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 17:19, 15 sie 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
New dawn - nie mogę ująć całości

Napiszę szybko, bo pędzę, na usprawiedliwienie mej absencji u Ciebie napiszę, że śledzę po cichu na bieżąco ino nieczasowa jestem
New Dawn - potwór niesamowity
Szałwia szałowa
Pozostałe róże piękne. Zazdroszczę pozytywnie. U mnie tak spektakularnego efektu drugiego tłoczenia brak. Ciebie irytuje Aphrodite a mnie Dieter Mueller, jest za wysoki (no 1,8 m to trochę za dużo), kwitnie na czubkach tych długaśnych pędów, pachnie pięknie, ale szybko gubi kwiaty. Chyba się go pozbędę.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:19, 15 sie 2018

Do góry
Ja dziś cięłam i wycinałam lawendę...
Jeszcze mi zostało trochę.

Szałwia i u mnie ma się na trzykroć w tym roku.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:20, 15 sie 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Kasia Ależ masz rękę do róż, Dziewczyno. U mnie są bardziej kapryśne, w sumie drugie kwitnienie ładne tylko u Artemis. Reszta słabo. A szałwia jak na pintereście, rzeczywiście. Ściskam ciepło!

widziałam u Ciebie Artemiskę - ładnie daje a (tfu tfu) nie mogę narzekać na większość z moich różyczek Ale akurat moja Artemis marniutka
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 18:04, 14 sie 2018

Do góry
Cześć Kasia Ależ masz rękę do róż, Dziewczyno. U mnie są bardziej kapryśne, w sumie drugie kwitnienie ładne tylko u Artemis. Reszta słabo. A szałwia jak na pintereście, rzeczywiście. Ściskam ciepło!
Słoneczny Ogród 12:40, 14 sie 2018

Do góry
Kto z Was ma doświadczenie czy przetaczniki się wysiewają, komuś się wysiały i wzeszły siewki???

zawitka napisał(a)
Jak się okazuje ja mam przetacznika ale niebieskiego cały czas myślałam że to szałwia taka niska .Też próbuję zebrać nasiona i na wiosnę posiać Dzięki przypomnę się jak zbierzesz Ozdoba Twego szpaleru ta tęcza ha ha

Szałwia to wiem,że się wysiewa, ale z przetacznikami nie mam doświadczenia.
Ale za to długo kwitną , bo szałwia to tydzień i przekwita.
effka napisał(a)
Bajkowo wygląda ogród tęczowy świetne ujęcia.
Z deszczem niestety U nas podobnie było pokropiło wczoraj tyle co nic, w piątek trochę więcej.

Dzisiaj trochę pada.
BasiaLT napisał(a)
Wooow... ale bajkowa tęcza. Szkoda tylko że deszczu miałaś mało.

Bardzo mało...
Dominika11 napisał(a)
wow podwójna tęcza - bjuti

gosika67 napisał(a)
Cześć też złapałam tęczę tylko jedną, jakim cudem dubeltowa u Ciebie, Wczoraj spadały gwiazdy ale przegapiłam to.

Dziewczyny, dziękuję za pochwały, tęcza zawsze mnie zachwyca, jest w niej cos niesamowitego. Tęcza zawsze jest podwójna, ale nie zawsze jest taka wyraźna i dlatego słabo widać ten drugi krąg. Tym razem była mega soczysta, na żywo o wiele ładniejsza nawet fioletowy kolor (od środka) było wyraźnie widać.
Dziś u mnie troche pada od rana, ale bez szału, godzinę padało, a później tylko kropiło.

greg66 poeta z Ciebie, na wszystko masz wiersze
W ogródku emerytki 20:59, 13 sie 2018

Do góry
Trochę aktualnych zdjęć: niezawodne cynie

kwitnie drugi raz szałwia, z tyłu tegoroczne jeżówki

rozchodniki też już zaczynają pokazywać kwiatuszki
Poszukuję rozmarynu zimotrwałego 19:38, 13 sie 2018

Do góry
glob napisał(a)
Szałwia lekarska zimuje bez problemu,poza tym niezłe krzaczory rosną z niej.
Nie mam zdjęcia ale jak będziesz chciała zobaczyć to zrobię i wrzucę tu.
Nadaje się na żywopłot a zapach boski.

Dziękuję za optymistyczne informacje Może moja ciężka praca nie pójdzie na marne ... Na zdjęciu moje pierwsze "krzaczorki"
Pozdrawiam serdecznie,
Iza
Poszukuję rozmarynu zimotrwałego 17:00, 13 sie 2018

Do góry
Szałwia lekarska zimuje bez problemu,poza tym niezłe krzaczory rosną z niej.
Nie mam zdjęcia ale jak będziesz chciała zobaczyć to zrobię i wrzucę tu.
Nadaje się na żywopłot a zapach boski.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:27, 13 sie 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Ślicznie ci róże kwitną. A szałwia to już zwariowała. U mnie ta cięta do zera odbiła ale nie tak ładnie. Za to te o których zapomniałam i dopiero teraz obcinałam kwiatostany są ładne i zwarte, pełne pąków. Może to od odmiany zależy.

Myślę,że coś tym razem jej wyjątkowo przypasowało

Z kolei mam już przećwiczone z caradonną-rok temu obcięłam tylko kwiatostany i na kolejne kwitnienie się nie doczekałam, a sama zbrzydła. W tym ciachnelam na zero i teraz ładnie powtarza.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:12, 13 sie 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Kasiu, przepięknie szalwia ci kwitnie nie wiem jak to zrobiłaś bo u mnie żadna z metod się nie sprawdza.A z różami to normalnie czad
No I te jezowki...mniam

U mnie szałwia ma dość ubogą glebę-taką zastaną w ogródku,nie wzbogacalam tego miejsca. Z szałwii dumna jestem, bo wygląda jak na fotkach gdzieś w necie,na kontekście

Green jewel dopiero się u mnie rozkręca-wiosną była dzielona, za rok chyba dam już jej spokój

Kurczę, miałam przed wyjściem z domu cyknac fotkę pergoli, bo dzisiaj to już miodzio wygląda
Kuleczkowa trawka 11:38, 13 sie 2018

Do góry
A jak by Babci wyjaśnić, że trawnik to najbardziej kosztowna rabata w ogrodzie, która to wymaga nieustannego podlewania (trawnik, nie Babcię), koszenia, nawożenia, wertykulacji, aeracji, nawożenia, podlewania, koszenia i tak do usr.nej śmierci... to może Babcia zweryfikuje swoje poglądy i załapie, że łatwiej i taniej utrzymać rabaty...no, tak sobie pomyslałam
Wielu osobom trawnik kojarzy się ze zmniejszoną pracą i kosztami. Jednak chorujący i zasychający trawnik szybko weryfikuje te poglądy.
Kulka, ty weź no się podpytaj Babci, czy kffiutków ona nie lubi....wybierzemy jakieś kffiutki mało pracochłonne, a kwitnące baardzo długo

Szałwia, perovskia, rudbekie, liliowiec Stella de Oro, jeżówki....(tym mogę się podzielić na wiosnę)...no, te ostatnie to sobie dokupisz w różnych wersjach kolorystycznych, bo u mnie białe.

Do tego carexy, hakonechloa, stipa, trochę host małych...miejsca trza
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:41, 13 sie 2018

Do góry
Ślicznie ci róże kwitną. A szałwia to już zwariowała. U mnie ta cięta do zera odbiła ale nie tak ładnie. Za to te o których zapomniałam i dopiero teraz obcinałam kwiatostany są ładne i zwarte, pełne pąków. Może to od odmiany zależy.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:39, 12 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Portrety różane cudne jak zawsze, ale i pozostałe kadry śliczne pięknie kwitnie Ci szałwia, ja też ściełam przy samej ziemi i chyba jej się to za bardzo nie spodobało new dawn przy białej pergoli obłęd, trochę zaczynam żałować, że z niej w końcu zrezygnowałam

o no widzisz, a może z szałwią zależy od odmiany? Ja mam New dimension blue i jak widać ładnie daje radę. Dla odmiany New dimension pink po prostu zachowuje się tragicznie - w ogóle się nie rozrasta i mam ciągle takie pseudo kępy, aż żal patrzeć.. no może jedna się do czegoś nadaje, a miałam kilka sztuk.

Może jeszcze zaprosisz New dawn do ogrodu ? Tak szybko rośnie, że nadrobi ten czas kiedy mogłaś ją mieć wcześniej
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:30, 12 sie 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)

Pięknie Ci kwitnie szałwia
Ja za radą Mirelli przycięłam tylko same kwiaty bo podobno szybciej ma drugie kwitnienie ale liście jednak są brzydkie. I kwiecia też nie wiele więcej niż przy ścięciu do ziemi.
U mnie się ta metoda nie sprawdziła.

Wiesz co, ja właśnie eksperyment u siebie chciałam zrobić i jedną ciachnęłam do ziemi, a resztę tylko kwiatostany... i ta cięta zaczęła odbijać, a w pozostałych liście zrobiły się zielono-brązowe, niewyględne.. i tak mnie zdenerwowały, że zarzuciłam dalsze prowadzenie eksperymentu, bo tylko szpeciły rabatę. I chlasnęłam do ziemi - zaraz podgoniły tę pierwszą i kwitną jak widzisz na fotce.

Moja mama jak zobaczyła, to tylko spytała zszokowana czy to te cięte do zera, bo nie mogła wyjść z podziwu dla ilości kwiecia
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:37, 12 sie 2018

Do góry
Portrety różane cudne jak zawsze, ale i pozostałe kadry śliczne pięknie kwitnie Ci szałwia, ja też ściełam przy samej ziemi i chyba jej się to za bardzo nie spodobało new dawn przy białej pergoli obłęd, trochę zaczynam żałować, że z niej w końcu zrezygnowałam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:02, 12 sie 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Pięknie Ci kwitnie szałwia
Ja za radą Mirelli przycięłam tylko same kwiaty bo podobno szybciej ma drugie kwitnienie ale liście jednak są brzydkie. I kwiecia też nie wiele więcej niż przy ścięciu do ziemi.
U mnie się ta metoda nie sprawdziła.
Słoneczny Ogród 08:01, 12 sie 2018

Do góry
Jak się okazuje ja mam przetacznika ale niebieskiego cały czas myślałam że to szałwia taka niska .Też próbuję zebrać nasiona i na wiosnę posiać Dzięki przypomnę się jak zbierzesz Ozdoba Twego szpaleru ta tęcza ha ha
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 00:08, 12 sie 2018

Do góry
To tak jak szałwia u mnie, sieje się wszędzie, a upodobała sobie spoiny w płytach tarasowych
Ogród naturalistyczny Jabłonki 23:52, 11 sie 2018

Do góry
Bardzo dziękuję za wsparcie
Załączam kilka dowodów na to, że futrzaki wszystkiego nie konsumują na razie ...

Na zdjęciu jedna z zasadzonych wiosną róż (rosa rugosa biała) z szałwią lekarską. Reszta roślin to natura Wiosną udało się zasadzić ok. 50 sztuk rugosy (kupione z gołym korzeniem na bojanowskiszkolka.pl). Sadzonki przyjęły się bardzo ładnie, nie są zbyt duże - ale rosną w extremalnych warunkach: piach, słońce (środek pustego pola), temperatury powyżej 30C, brak podlewania (!)... Jeżeli futrzaki nie skonsumują - będzie to naturalistyczny żywopłot Jesienią kolejne 50 ...

Kolejna rugosa i żółte kwiatki z natury Mam wielka prośbę o podpowiedź - jak się nazywają żółte kwiaty. Na jednej części działki są ich całe połacie. Maja działka to teren po-rolniczy, który od kilkunastu lat nie był uprawiany. Obecnie to przepiękna naturalna łąka ...

...malutka rugosa

Szałwia lekarska zasadzona ok. 2 tygodni temu. Była podlana 1(!) raz po zasadzeniu i jak widać w extremalnych warunkach żyje i ma nowe przyrosty. Sadzonki z własnej hodowli, do wysadzenia jeszcze ok. 100

Krwawnik wiązówkowaty żółty flipendulina. W extremalnych warunkach, bez podlewania - w ciągu 2 tygodni od zasadzenia ma 2 nowe krwawniczki Sadzonki z własnej hodowli, do wysadzenia jeszcze kilkaset... łatwo się rozmnażają

Róża żółta Rosa xanthina. Róże wyhodowane z nasionka (nasiona z futuregardens.pl), niestety wyrosły tylko 3 sztuki (z 20 zakupionych) Podobno to i tak sukces, bo siane bez stratyfikacji. Bez stratyfikacji bo nikomu w domu nie chciało się doczytać instrukcji siania

Pozdrawiam serdecznie,
Iza

Wietrzny ogród 13:18, 11 sie 2018

Do góry
Ponieważ po zrobieniu elewacji dobrze by było oczyścić ziemię i wzbogacić ją, dodać mączki bazaltowej, pod trawy przekopać z korą i obornikiem.
To może potrwać.
Dlatego proponuję przesadzić rosliny do większych doniczek i zadołować.
Zwłaszcza perowskia (lubi dolomit) wymaga wysokiej donicy, bo ma długi system korzeniowy...niech się korzeni na większej przestrzeni.

Edit.
jak dobierasz rosliny to na przyszłość zwracaj koniecznie uwagę jakie mają wymagania odnośnie ph, np
Perovskia, szałwia, festuca - zasadowe, dodatek dolomitu potrzebny
Palczatka - obojętny
carexy lubią kwaśno do lekko kwasno
Miskanty także i rozplenica
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies