Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:05, 18 lis 2014

Do góry
Mira, sprawy odnośnie chrób wklejaj w wątek rozpozawanie chorób i szkodników

Właśnie wkleiłam Twój post - nie w dziale ogród.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1910-rozpoznawanie-chorob-i-szkodnikow?page=69#post_1
Rozpoznawanie chorób i szkodników 19:04, 18 lis 2014

Do góry
mira napisał(a)
a teraz moje kłopoty - kto wie co z tym robić i wogóle

brzoza

nie wiem jaka to przyczyna, pewnie jakiś grzyb ale nigdy czegoś takiego nie widziałam i nie wiem co robić

a teraz hortensje moje oczka w głowie co to mają być mega mega piękne

ich liście się nie przebarwiają tylko złapały jakiegoś chyba grzyba - co się robi to hortensja ogrodowa, chyba już trzeba okryć ale co z tymi liścmi

co tu robić z tym ?

Leśne Wzgórze 17:36, 18 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Muchomory sromotnikowe jakieś kosmiczne, nierzeczywiste całkiem, śliczne bym nawet powiedziała

Dziękuję Danusiu, też zwróciłam uwagę, że wyglądają jak z innej planety... na zdjęciu wyglądają prawie jak w realu

Z tymi tulipanami nie tak łatwo.... inne (już posadzone) kupiłam tak jak planowałam, a te 30 z myślą, że gdzieś je wcisnę ... i teraz nie mam pomysłu gdzie je ulokować a czasu na zastanawianie mało, za szybko ciemno się robi niestety
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:58, 18 lis 2014

Do góry
Marta - szczęśliwi projektów nie liczą, ale jest to pokaźna ilość
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:24, 17 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Hmmm... Danuś... siedzisz pod kocem i nie masz ochoty na wychylenie nosa?

Nie, pojechałam po samochód z przeglądu Nocką wróciłam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:23, 17 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Kiedy już nacieszysz oczy tym, jak pięknie ubierasz świat, skasuję zdjęcia, które znasz na pamięć. To dzięki Tobie Właściciele wielu ogrodów czekają na wiosnę. Zima minie i... będziesz znowu zaczarowywała kolejne otoczenia domów

Marto, na razie najbardziej mnie pocieszyłaś dawaj dalej, albo nie, bo czasu namarnujesz na szukanie, a pewnie go nie masz za wiele
Ale to bardzo miłe patrzec na znajome widoki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:22, 17 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wczoraj wieczorkiem uskuteczniliśmy z synami ognisko, także miłe i konstruktywne rozmowy, snucie planów, wesoły czas spędzony razem, rzadko się zdarza w tym składzie

Cóż, ten element ogrodowy lubie najbardziej
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:01, 17 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kocimiętka połozy się na bukszpanie, trzeba by ją co najmniej 3 razy w roku przycinać do ziemi, ona potrzebuje sporo miejsca, bukszpan pozamiera pod kocimiętką albo dostanie grzyba. Będzie się ogałacał.

Penstmon niezły, aby tylko nie wymarzł. Lubi jednak glebę raczej suchą, a tutaj jak? Mokro?

Anthemis nie Artemis Ewciu (może Artemisia?), Pszczółka skojarzenia ma Na suche jałowe gleby, dużo słoneczka, za wysoki jak na mój gust - wysoki rośnie u mnie Anthemis tinctoria 'Sauce Hollandaise' i nie na te gleby co u Wieloszki. Zbyt gliniaste. On lubi piasek.

Danusiu, w takim razie kocimiętkę definitywnie skreślam z listy.
Boszsze, ileż człowiek musi się naklikać, żeby te wszystkie roślinki poznać, których nazwami sypiesz jak z rękawa Ale poczytałam i one rzeczywiście nie na moje - raczej mokre - gleby.
A że penstemon może wymarzać, to wcześniej nie doczytałam... No i kolejny do skreślenia z listy. Zostaje róża vs. wiązówka bulwkowa. Którą byś Danusiu wybrała?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:22, 17 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Anthemis nie Artemis Ewciu (może Artemisia?), Pszczółka skojarzenia ma Na suche jałowe gleby, dużo słoneczka, za wysoki jak na mój gust - wysoki rośnie u mnie Anthemis tinctoria 'Sauce Hollandaise' i nie na te gleby co u Wieloszki. Zbyt gliniaste. On lubi piasek.

chyba chodziło o

Róża nostalgiczna Artemis (Tantau 2009)

Ja bynajmiej o niej myślałam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:14, 17 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko, na ognisku byliśmy wszyscy

To jeszcze lepiej, ale co z synusiem sobie pogadałaś, to twoje narobiłaś mi chęci na kiełbachę z ogniska
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:10, 17 lis 2014

Do góry
Irenko, na ognisku byliśmy wszyscy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:58, 17 lis 2014

Do góry
Irenko, ognisko - dwóch dorosłych synów i jeden mąż Tak było, cztery sztuki nas Całość, że tak powiem

Na zdjęciu tylko dwie kiełbaski, reszta w konsumpcji była

Aniu, wiankowanie można zorganizować Jestem zdania, że plucha powinna nie występować wcale. Ciemności wszędzie, ale trzeba myśleć pozytywnie. Dobrze mi gadać a sama myślę negatywnie, nich ktoś pocieszy jakoś
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:48, 17 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A czy kocimiętka nie położy się na bukszpanie, nie zwiesi troszeczkę?

Ten penstemon palczasty byłby dobry. Bardzo wyrazisty i geometryczny. Cały rok bajka, nawet teraz.

Dobrze wyglądałyby rozchodniki, tylko czy są wysokie, żeby wystawały? I jak z porą kwitnienia. Spektakl ma być od lipca?

Artemis u mnie sztuk 8 w rzędzie jeszcze sobie kwitną, i dają ciekawą linię ciemnej zieleni liści. Deszcze im niezbyt straszne.

Aga, jakie ty masz kolory w ogrodzie? Widzę bordo i lekkie żółcie, tak?

Kocimiętka połozy się na bukszpanie, trzeba by ją co najmniej 3 razy w roku przycinać do ziemi, ona potrzebuje sporo miejsca, bukszpan pozamiera pod kocimiętką albo dostanie grzyba. Będzie się ogałacał.

Penstmon niezły, aby tylko nie wymarzł. Lubi jednak glebę raczej suchą, a tutaj jak? Mokro?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:35, 17 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, coś wymyślę, teraz czas na przygotowania do wiankowania i inne takie, wyrzucanie tego co mróz załatwi, bo już widać go w długoterminowych prognozach, a ja przez to mam humor wisielczy

To najgorszy okres w roku, przygnębienie dopada, ciemno za oknem, trawnik brzydnie, same negatywy, pozostaje wspominanie wiosny i lata i tego będziemy się trzymać w zimowe wieczory.

O rany, fatalnie brzmi...dlatego rzadko prognozy oglądam...ale czasami trzeba
Danusiu, proste ognisko, kiełbasa i dorosły syn, to jest to
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 12:16, 17 lis 2014

Do góry
Na to pytanie nie znam odpowiedzi, a o jakiej formie grujecznika napisane jest? Krzewiastej czy na pniu? Jeśli na pniu to jakoś nie zauważyłam tego dziwne stwierdzenie, znaczy korona rośnie do 5-10 metrów a pieniek jest cieniutki? i złamie się niechybnie... nie czytajcie takich bzdur

Grujecznik rośnie proporcjonalnie, zapewniam na bank, bo mam w ogrodach i takie i takie egzemplarze.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 10:35, 17 lis 2014

Do góry
To mu dobrze zrobi
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 10:31, 17 lis 2014

Do góry
Mój grujecznik rośnie w dobrej ziemi, podsypałam próchnicę odkwaszoną czyli materię organiczną, ma też nawadnianie

Liście wiosną urokliwie utrzymują kropelki rosy

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 10:10, 17 lis 2014

Do góry
Grujecznik nie musi być wielopniowym krzakiem jak ktoś gdzieś wczoraj napisał, wszystko zależy od tego jaki egz. kupisz a także od sposobu prowadzenia, wiele pni można wyprowadzić na jeden pień, albo kupić już wyprowadzony jak mój. Korona jest około 2 metry od ziemi.

Grzyby kapeluszowe na trawniku 09:18, 17 lis 2014

Do góry
Nie wiem jaki jest aktualnie dostępny w Polsce środek do zwalczania grzybów kapeluszowych w trawniku. Rizolex jest niedostępny w wielu sklepach.
Może po prostu grzybki wyrywaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:49, 16 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wczoraj wieczorkiem uskuteczniliśmy z synami ognisko, także miłe i konstruktywne rozmowy, snucie planów, wesoły czas spędzony razem, rzadko się zdarza w tym składzie

..i to jest to! Rodzina przede wszystkim Zazdroszcze Wam tego ogniska, marzy mnię się taka kiełbaska i chlebuś Buziam mocniasto!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies