Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 13:53, 17 lis 2014

Kocimiętka u mnie jest wzorcowa - dlatego w ogóle brana pod uwagę: wysoka, długo kwitnie i prosto się trzyma (bez zwieszania, pokładania itp.)

Ewa daj na obronę zdjęcie jakieś tego penstemona, bo mnie nie zauroczył i skreśliłam z listy.

Kolory? Kwiatów tylko fiolet i biały, różowe tawuł, liści - wszystkie odcienie zieleni, żółci-kremu, bordo...

EDIT: drogą eliminacji cech koniecznych i pożądanych na prowadzenie wychodzi wiązówka Albo Artemis...

Magnolio, ratuj przed wirusem różanym, powiedz, że nie pasują...
Pszczelarnia 13:56, 17 lis 2014

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=781

Zobacz tam.
Pszczelarnia 14:00, 17 lis 2014

I jeszcze 'Artemis'
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=781
magnolia 14:06, 17 lis 2014

a rozchodnik i w nim masa czosnków?- ja lubię bardzo to połączenie. Krzyśki np długo kwitną, piekne sa i po przekwitnięciu, ładnie im w kepach rozchodnika. latem zielone talerze rozchodników, a jesienią duet rozchodnikowo werbenowy?

Co do róż- cholewka, trudno się nie złamać. Jeszcze białe, takie szlachetne, jeszcze Artemis- smukłe..... może chociaż płataki im brązowieją, albo 3/4 łodygi mają nagie, bez liści? Co, dziewczyny, wrzućcie jakis mankament... a krzak rośnie gęsty, nie 3 patyki na pwooerzchnie 70 cm kwiadratowych?
Konstancja30 14:12, 17 lis 2014

natenczas to ja się złamałam i wiosną zamawiam Artemis )))))
Iwk4 15:33, 17 lis 2014

Ja sobie też Artemis zapisałam. Tak długo szukałam białej róży do lawendy, perovskiej, werbeny i miskantów. Mam jeszcze tam żółtą różę. Artemis tam zakróluje
baraga1904 15:34, 17 lis 2014

...mam Artemis...polecam szczerze...bardzo zdrowa, piękna trwała...łodygi Sztywne, liście ciemnozielone, błyszczące...
To jest roczny krzak Artemis...

Gardenarium 15:48, 17 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
A czy kocimiętka nie położy się na bukszpanie, nie zwiesi troszeczkę?

Ten penstemon palczasty byłby dobry. Bardzo wyrazisty i geometryczny. Cały rok bajka, nawet teraz.

Dobrze wyglądałyby rozchodniki, tylko czy są wysokie, żeby wystawały? I jak z porą kwitnienia. Spektakl ma być od lipca?

Artemis u mnie sztuk 8 w rzędzie jeszcze sobie kwitną, i dają ciekawą linię ciemnej zieleni liści. Deszcze im niezbyt straszne.

Aga, jakie ty masz kolory w ogrodzie? Widzę bordo i lekkie żółcie, tak?

Kocimiętka połozy się na bukszpanie, trzeba by ją co najmniej 3 razy w roku przycinać do ziemi, ona potrzebuje sporo miejsca, bukszpan pozamiera pod kocimiętką albo dostanie grzyba. Będzie się ogałacał.

Penstmon niezły, aby tylko nie wymarzł. Lubi jednak glebę raczej suchą, a tutaj jak? Mokro?

Anthemis nie Artemis Ewciu (może Artemisia?), Pszczółka skojarzenia ma Na suche jałowe gleby, dużo słoneczka, za wysoki jak na mój gust - wysoki rośnie u mnie Anthemis tinctoria 'Sauce Hollandaise' i nie na te gleby co u Wieloszki. Zbyt gliniaste. On lubi piasek.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 16:21, 17 lis 2014

Róża 'Artemis', Danusiu.
Anthemis nie, choć też się dobrze kojarzy.

Iwk4 16:22, 17 lis 2014

Gardenarium napisał(a)

Anthemis nie Artemis Ewciu (może Artemisia?), Pszczółka skojarzenia ma Na suche jałowe gleby, dużo słoneczka, za wysoki jak na mój gust - wysoki rośnie u mnie Anthemis tinctoria 'Sauce Hollandaise' i nie na te gleby co u Wieloszki. Zbyt gliniaste. On lubi piasek.

chyba chodziło o

Róża nostalgiczna Artemis (Tantau 2009)

Ja bynajmiej o niej myślałam