Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród bez reguł 20:16, 08 mar 2020

Do góry
Ależ wiosna
A magnolia zaczyna gwiazdorzyć
Ogród bez reguł 20:15, 08 mar 2020

Do góry
Asia ja dziś niestety musiałm odgruzować dom trochę mi zeszło ,póżniej obiad ,ciasto i już odniechciało mi się wybierania kamyczków

za to ponadrabiałam moje ogrody

pięknie popracowałaś .....i te fotki Twoje super -wiosna pcha się na całego …
i magnolia chce kwitnąć -jakaś szalona

dobrze ,że wzięłam się wczoraj za rabatę przy domku ,bo już i tak lawirowałam niezle pomiędzy wschodzącymi bylinami
jutro ma w planie sadzić tanie róże z A..na no i kamyczki....mam ich dość -żebym wcześniej wiedziała ,że to az tyle roboty ,to bym się za nie nie brała teraz …
trudno ….
Ogród bez reguł 19:22, 08 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Magnolia już???
Boszsz, muszę lecieć kupić!
Byłam dziś w ogrodniczym - różowa gwiaździsta coś koło 1,7m, tak zapączkowana, że tylko w duchu jęknęłam W o.. też mają niezłą ofertę, warto zajrzeć. Leć, leć!

deszczowymaj napisał(a)
Muszę dzisiaj koniecznie przyjrzeć się mojej magnolce
Te ogrodowe jeszcze chyba chwilkę, chociaż jakby było ciepło - a tak zapowiadają - to kto wie...

inka74 napisał(a)
Chelat teraz w 5 litrowych pojemnikach sprzedają, litrowe chyba wycofali.
Magnolia cudo, byle mrozu nie było. Osłaniaj ją w razie potrzeby bo szkoda by było gdyby pąki opadły. To ta teraz kupowana?
Chelat litrowy znalazłam dzięki Hani i już zamówiłam.
Magnolka to ta nowa, moja pierwsza Jest ustawiona w zaciszu, jakby co - wciągnę do domu i kocykiem okryję
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 15:38, 08 mar 2020

Do góry
Magara napisał(a)
to i ja mam zagwostkę - planuję zakup magnolii - postawiłam na Genie i nawet (przed zakupem - co u mnie rzadkie ) znalazłam dla niej miejsce
doczytałam na forum, że płytko się korzeni, nie lubi jak jej się dłubie w bebechach i nie lubi przesadzania - więc tym bardziej chciałabym ją posadzić "docelowo".
No i pytanie - w jakiej odległości od domku (fundamentów) najlepiej ją posadzić?

U sąsiada magnolia rośnie w odległości 3 m od domu, a to już duży egzemplarz. Ma na pewno z 20 lat. Korzenie sie nie wypiętrzają, wszystko jest ok.
Ogród bez reguł 10:34, 08 mar 2020

Do góry
O jaaaa Magnolia już ? ale prezencik Ci zrobiła

Maję oglądałam ..i jestem zachwycona piękny ogród
Ogród bez reguł 10:18, 08 mar 2020

Do góry
Chelat teraz w 5 litrowych pojemnikach sprzedają, litrowe chyba wycofali.
Magnolia cudo, byle mrozu nie było. Osłaniaj ją w razie potrzeby bo szkoda by było gdyby pąki opadły. To ta teraz kupowana?
Ogród bez reguł 10:14, 08 mar 2020

Do góry
Magnolia już???
Boszsz, muszę lecieć kupić!
Ogród bez reguł 09:56, 08 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Za oknem cudne słońce, choć jeszcze zimno...

Za chwilę Maja i Mira w tv

A to na dobry początek dnia, Baby

Pierwsza magnolia 2020

Ja też przed TV z Mają
Cudny prezent Ci magnolia zrobiła! Muszę swoje obejrzeć zaraz koniecznie
Dzisiaj cały dzień spędzę w ogrodzie, bo nie pada
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:52, 08 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Efcia, duży buziak
U mnie magnolia

Dziękuję i nawzajem, magnolia, piękny prezent!!!
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:50, 08 mar 2020

Do góry
Efcia, duży buziak
U mnie magnolia
Ogród bez reguł 09:14, 08 mar 2020

Do góry
Magnolia ? !szok! u Ciebie to wszystko wcześnie moja też ma coraz większe pąki...
Ogród bez reguł 09:08, 08 mar 2020

Do góry
Za oknem cudne słońce, choć jeszcze zimno...

Za chwilę Maja i Mira w tv

A to na dobry początek dnia, Baby

Pierwsza magnolia 2020

Przedogródek pod dębem 18:50, 06 mar 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Nie odcinaj tej gałązki magnolii, ona aż się prosi żeby ją nagiąć i przysypać ziemią. Mój tato tak rozmnaża magnolię.

A wiesz Dorotko, że chyba tak zrobię? Myślałem, że magnolii nie można rozmnożyć. Jak długo tatuś czeka na dobre ukorzenienie?
Magnolia zakupiona za radą Agani. Będzie piękna. Dobrze byłoby mieć dwie takie same
Podmiejski ogródek 11:44, 06 mar 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Ja bym się jednak zastanowiła, czy te bukszpany nie zamienić na cisy. Pomysł z niskim żywopłotem, a za nim coś wyższego bardzo moim zdaniem tutaj pasuje. A mocno kwaśną masz tutaj ziemię? Zastanawiam się jak bardzo na zakwaszenie wrażliwe są cisy.

Podobno nie są zbyt wrażliwe. Ph pod samymi bukszpanami nie mierzyłam. Co roku dokładam tam obornika, ale igły lecą nieustająco, więc trudno powiedzieć.

kwartet napisał(a)
Też pomyślałam o lusida , ona ma liście takie trochę jak laurowiśnia lakierowane no i pięknie się przebarwia tylko nie wiem czy akceptowalny byłby żywopłot nie zimozielony.

W sezonie zimowym bardzo mi brakowało roślin zimozielonych ale jednocześnie dążę do ogrodu małoobsługowego, który nie wymaga intensywnego podlewania, więc ta irga by mi jednak pasowała.

Pszczelarnia napisał(a)
Kilka uwag na szybko:

Ty masz 2 (?) świerki na tej rabacie. Ja miałam: 2 modrzewie, 5 świerków i 1 śliwę.

U ciebie korony świerków tak nie tworzą parasoli. Możesz dolewać systematycznie (ja nie). Trzeba rabaty pod świerkiem dolewać i dokładać jakiejś gleby.

Irga żywopłotowa lucida jest super - polecam, bo mam i widziałam w Łańcucie w takim zastosowaniu.

A 2 świdośliwy amelanchier 'Robin Hill'? (może za wysokie ale przyszłościowe jak wytniesz świerki).

Kwaśną rabatę regularnie ściółkuję ziemią liściastą i korą. Ale jakoś nie bardzo mi się podoba ta ziemi tutaj. na wierzchu robi się jakaś dziwna, zbita warstwa, jakby poprzerastana koronkami. Nie wiem o co chodzi. Zrobię zdjęcie przy najbliższej okazji.

Tych świerków tutaj nie mamy w planach wycinać. Ten, który rośnie w rabacie to piękny i zdrowy świerk srebrny - grzech byłoby go wycinać tylko dlatego, że nie potrafię dopasować do niego nasadzeń.

ten rosnący w kostce to zwykły pospolitus - zostawiliśmy go, żeby dawał cień na podjazd, bo bez tego byłaby kamienna pustynia. Też już tego nie odkręcimy.

Jako średnie piętro najbardziej by mi pasowały klony palmowe, bo są atrakcyjne z liści a nie kwiatów, i lubią cień. Ale nie ma szans żeby się tutaj utrzymały.
Świdośliwa byłaby ok.

Tutaj jest post o drzewach polecanych na suszę: magnolia jest bardzo zaskakująca w tym zestawieniu, judaszowiec też, bo w opisach widzę, że podają, że lubi lekko wilgotno.

Chyba jednak wybiorę się do AF, chociaż Iwonce dopiero co pisałam, że nie mam potrzeby
Ogród pod Górą 20:11, 05 mar 2020

Do góry
A to drzewko obok, to ta magnolia?
Fajny zakątek się robi za tymi schodami.
Ogród pod Górą 12:48, 05 mar 2020

Do góry
Mam i ja

Oraz magnolia
Pszczelarnia 10:02, 05 mar 2020

Do góry
anna_t napisał(a)
Ewa masz dużo dorosłych drzew blisko domu, jakie najbliżej i jak blisko? Niszczą dom, fundamenty?
Z twojej listy biorę pod uwagę klony

Ania, blisko mam tylko magnolię kobus prawie 40-letnią. Rośnie dosłownie w tarasie, który jest wybrukowany a magnolia ma zostawiony taki okrąg wokół pnia (nieduży); magnolia jest jakieś 120 cm od ściany domu, potężna. Nic się nie dzieje. Nie podnosi kostki. Zachowuje się wzorowo w tej kostce / przy ścianie od 8 lat.

Mam czereśnię ptasią 250 cm od ścian domu ale zaraz przy chodniku z kostki. Na początku nic się z chodnikiem nie działo - ale teraz widzę, że wybrzuszyła kostkę (nie ma poziomu, jest taka łagodna fala).

Te świerki: najbliższy był 120 cm od domu nad przyłączem głównym prądu - porażka. Pozostałe korzeniami też podchodziły pod chodnik wokół domu a rosły znacznie dalej (dokładnie ok. 400 cm). Mają bardzo płytki i rozległy system korzeniowy.

Czy drzewa blisko domu niszczą dom? Konary ocierające o ściany, dach etc. na pewno tak.
Czy są zagrożeniem dla fundamentów? Bardziej dla instalacji, dla samych fundamentów (lita ława) chyba troszkę mniej.

Przy sadzeniu drzew koło domu trzeba kierować się dedykacją drzewa - dla jakich założeń jest to drzewo dedykowane. Bo wiadomo, że platany, lipy etc. to drzewa alejowe (ale można ciąć).

Klony - widzę po wykopaliskach miejskich - to dobre drzewa jako sąsiedztwa chodników, murów. Korzenie trzymają w swojej koronie, nie są łamliwe. Tylko spadź może być uciążliwa.

Może ktoś jeszcze coś dopisze dla wymiany spostrzeżeń.

Zszywkowy ogród marzeń :) 21:08, 04 mar 2020

Do góry
Czosnki już spore, przywrotnik powolutku startuje, magnolia jeszcze spokojnie odpoczywa a piwonie bardzo nieśmiało

Ogród pod Górą 21:01, 04 mar 2020

Do góry
To będzie moja pierwsza magnolia oby się udała
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:16, 04 mar 2020

Do góry
no i jeszcze mebeleki w przyczepie stoja. Chyba je wyciagniemy jak bedziemy przyczepe potrzebowac albo jak juz bedzie pergola gotowa

Tak mi sie te sniezyce w dorzeczu Isar spodobaly, ze od razu zapragnelam do ogrodu. Ciezkie do kupienia sa, u Sarastro ich nie bylo gdzies w necie widzialam jakies pojedyncze oferty ale juz moja znajoma z targu mi obiecala i dostane w sobote a tymczasem wracajac dzis z pracy patrze na rabate przy wjezdzie a tam pod magnolia taka ladna kepka przebisniegow tylko jakies wyzsze te kwiaty. Patrze z bliska a to sniezyce. No jak ja moglam przegapic, ze je juz mam. I to nawet nie wiem skad. Musialam od sasiadki z orzebisniegami przywlec.

i przebisnieg 'Brnda Troyle' ciekawa jestem ile bedzie za rok z tej jednej cebulki

Posadzilam go pod kalina i musze zapamietac, by tam nie grzebac. Ciekawa jestm, czy mu sie towarzystwo spodoba

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies