Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z Pszenicznej ... 13:49, 05 paź 2017

Do góry
Podwiązywanie wysokich hortensji 13:45, 05 paź 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje hortensje "Limelight" rosną w sporym zagęszczeniu, pod nimi kule z bukszpanu. Aby hortensje się na nich nie położyły, wymyśliłam sprytny sposób ich podwiązywania.

Tak wyglądają w pełni kwitnienia

Z boku widać, że nie dotykają do bukszpanów

Kwiaty są ogromne

O matko jakie cudne! To obrazek jak ze snu właśnie limelight chcę u siebie Ale mam wzdłuż wjazdu długi 60 metrowy kawałek do obsadzenia. Najpierw myślałam o szpalerze z samych hortensji ale to dużo sadzonek chyba bym musiała mieć i byłoby tak jednostajnie.A takie poprzedzielanie trawami byłoby chyba ciekawe Tylko jakie się nadają żeby nie przemarzły a były właśnie o takim wyglądzie jak u pani w ogrodzie? i czy pod hortensjami coś jeszcze zimozielonego sadzić??
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:44, 05 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gruszki na pół twardo z żurawiną. Dodatek do mięs, może być. Poniemiecka grusza cudownie obrodziła - kocham to drzewo za starość i siłę.

Żeleźniaki ruszę wiosną.

A nie chcesz klona rubrum tam na dach? Za wielki?

Z czasem brzozę usuniesz i będzie robił za gwiazdę.

Grusze stare to piękne drzewa, a gruszki uwielbiam ale jeść też nie powinnam. Nie wiem już sama po co mi ogród jak mało co się skubnie.

Strasznie się omordowałam z żeleźniakami, a ile przy tam sadzonek mogłam naprodukować - lał - cóż kolejny eksperyment

Tak ja bym brzozę już ciach no ale mam przecie wspólnika i to nie przejdzie.
Taki klon piękny.

U Kondzia widziałam o strzępiatych liściach sumaka - ja te drzewa lubię - choć nie są trwałe. Na razie siedzi mi ten sumak w oku.
Czaję się na nowych sąsiadów - podpytam choć tak na początek głupio pytać a co posadzicie pod moim płotem

takie lubię - nic nie trzeba robić na gwałt

Z Pszenicznej ... 13:43, 05 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jeżeli pergola zakręcałaby należałoby ją doprowadzić do jakiegoś punktu - np. drzewa i spiąć róg tej rabaty takimi samymi nasadzeniami.

Teraz są dwie różne rabaty: z pergolą i różami w klimacie różu i bieli oraz srebra (to mocne punkty tej rabaty) - jedna. A druga to ta z drzewem i innymi roślinami (nie widzę jakie) ale wizualnie odbiegająca od klimatu bieli i różu.

Cisy jako płot są zawsze dobre i mocne w wyrazie(zwłaszcza w zimie i na wiosnę - ten płotek cisowy powinien być gdzieś indziej jeszcze, żeby nie były to jedyne 5 cisów jako płot w całym ogrodzie, chodzi mi o tę powtarzalność struktur); cisy przy białej pergoli z różami nie są złe w odbiorze.

Jeżeli pergola ma zakręcać, to wszystko co na zakręcie musi być spójne ze stroną lewą i prawą.

Pomysł Gruszki też wart rozważenia. Za bzem zniknie wizualnie siatka, bo pnie brzóz są dobrym towarzystwem.

Mnie nie udaje się pokonać jeżyn ze skarpy, jedynie wycinanie 2 razy w roku. Nic ich nie rusza.

Mam tam około 3,5 metra długości

Powtórzenie cisów chciałabym tutaj przy podjeździe, nie mam dużo miejsca więc może wybrałabym fastigiaty... mogę im dać z 50 cm a nie wiem jak baccaty rosną.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:43, 05 paź 2017

Do góry
ivo napisał(a)

Początek lipca:

I wrzesień:

Iwona pięknie zmienia Ci się to miejsce-każda osłona rabaty jest inna.
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:40, 05 paź 2017

Do góry
mira napisał(a)

Pominęłam Twój wpis u mnie i to z takim wpisem

Tak tak jestem ciepłolubna . Za wizytówkę dziękuję.

ostatni dzień września - trzmielina oskrzydlona - zaledwie kilka dni i cała już kipi czerwienią

Ogniście...dziś taka aura, że ciężko uwierzyć, że takie kolory będą nas cieszyć
Malutki pod lasem 13:36, 05 paź 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Agatko z Pszenicznej moje cisy
Nie urosły praktycznie wcale, walczyły o życie, ale myślę, że teraz to już śmigną
A poza tym były sporo przycięte.

Wygląda baardzo obiecująco-śmignie Ci nawet nie wiesz kiedy.
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:35, 05 paź 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Fotki nostalgiczne i piękne, takie przymglono-jesienne. Ściskam mocno

Agnieszka ja mam dość tej nostalgii ja chcę do ogrodu !!!! mam tą trawkę z fioletkiem i muszę posadzić

Z Pszenicznej ... 13:35, 05 paź 2017

Do góry
czerwiec

Lawendowy zawrót głowy 13:35, 05 paź 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Powiem Wam że w realu to miejsce mię zachwyca. Mam tam na płocie powojnika Happy Diana a pomponella odbija się tym samym różem w cisach. Ascot jest ogromna wyzza od płotu szkoda ze juz nie kwitnie ta purura jest boska. I ta szalwia . Normalnie tak mi się tam podoba ze ciągle się gapie ))

Buziaki słonecznego odpoczynku ♡♡♡♡

Pięknie....różnorodnie, a taki porządek wszędzie. Marzy mi się, żeby za kilka lat też mieć tak zrobione-dopracowane, wypieszczone.
Z Pszenicznej ... 13:32, 05 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

I to jest fajne.

O ten efekt całości mi chodzi. Przy pociągniętej pergoli (dostrzegam urok białej pergoli i białych pni - fajne nawet w zimie), nasadzenia muszą być spójne:

Ewo drzewo to Morwa, pod nim rosną żółwiki ukośne w różowym kolorze, wiosną kwitną jeszcze kosaćce, chaber, bodziszki bliżej przy trzmielinowej kulce jako obwódka jest szałwia i ostróżki - szukam zdjęć

maj

Blaski i cienie nowego życia 13:27, 05 paź 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
U mnie jeszcze liliowiec kwitnie

Ładnie się wpasował z rozplenicą.
Lawendowy zawrót głowy 13:22, 05 paź 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Powiem Wam że w realu to miejsce mię zachwyca. Mam tam na płocie powojnika Happy Diana a pomponella odbija się tym samym różem w cisach. Ascot jest ogromna wyzza od płotu szkoda ze juz nie kwitnie ta purura jest boska. I ta szalwia . Normalnie tak mi się tam podoba ze ciągle się gapie ))

Buziaki słonecznego odpoczynku ♡♡♡♡

to się cieszę ogromnie takie widoki warto mieć u siebie wtedy się odpoczywa buzioki zostawiam kochana
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:19, 05 paź 2017

Do góry

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 13:17, 05 paź 2017

Do góry
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:13, 05 paź 2017

Do góry
Odnośnie penstemonów - one rosną na rabacie z grabami. Tutaj projekt :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5905-zielonym-od-linijki-ogrod-ivony?page=242

A tak wyglądaja obecnie:

To siewki więc w tym sezonie zakwitły może ze 2, ale na wiosnę będzie biało

Ranczo Edy 13:10, 05 paź 2017

Do góry
i przeniosłam także w rzędzie bo najlepszy urok

Ogrodowy spektakl trwa ... 13:09, 05 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mira, wgryzłam się w temat persicarii 'Fat Domino' - nie. Nie ma ładnych smukłych kłosów jak ta nasza przywieziona z Anglii. Tak sobie myślę.

Machaj i trzaskaj holenderskie - ja dołączę ale na razie nie mam wytchnienia. Przerabiam gruszki i grzyby.

ja w persikarie się wgryzłam i ta Fat Domino bardziej mi się podoba ma bardziej pękate kłosy ale kolor zdecydowanie wyrazisty dla mnie śliczny. Ta przywieziona jest trudna w kolorze do kompozycji ostatnio doszłam że z niebieskim morze

gruszki ? - co robisz
grzybki nie dla mnie

nie mogę uwierzyć nie mam przetworów w tym roku

tak się starzeją żeleźniaki - hmm a tylko raz zakwitły - muszę sprawdzić ile lat je toleruję

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies