Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

Urszulla 11:09, 05 paź 2017

AgataP napisał(a)
W warzywniku dosadziłam porzeczki - 3 szt czerwonej odmiana Detvan.
Doszło koryto po piaskownicy - szkoda było wyrzucać, mąż wzmocnił a ja znalazłam miejsce dla niego.

Grusza którą mam na rogu ( tu jej nie widać ) idzie out, podobnie jak wisienka posadzona zupełnie bez głowy pod śliwą. Tam tworze zakątek hortensjowy
Wszędzie leży włóknina, czekam aż przegnije wszystko pod nią, wtedy zastosuję ściółkę. A pod śliwą zamierzam trawę utrzymać.

Niezłe masz te kawałki do zagospodarowania, jak u mnie
pozazdroszcze Ci tempa prac, chyba lżejsze ziemi i sił żeby tyle ogarnąć naraz. Wiem że pergola za artemis przeszła. Mógłby też być szpaler miskanta ML.
Pszczelarnia 11:13, 05 paź 2017

AgataP napisał(a)

(...) liczę na rzeczowe opinie i pomoc więc nie będę maskować różnych rzeczy.
Każda z nas przechodzi przez to - najpierw musi być beee by potem było wow
(...)

I to jest fajne.

O ten efekt całości mi chodzi. Przy pociągniętej pergoli (dostrzegam urok białej pergoli i białych pni - fajne nawet w zimie), nasadzenia muszą być spójne:

AgataP 13:32, 05 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)

I to jest fajne.

O ten efekt całości mi chodzi. Przy pociągniętej pergoli (dostrzegam urok białej pergoli i białych pni - fajne nawet w zimie), nasadzenia muszą być spójne:

Ewo drzewo to Morwa, pod nim rosną żółwiki ukośne w różowym kolorze, wiosną kwitną jeszcze kosaćce, chaber, bodziszki bliżej przy trzmielinowej kulce jako obwódka jest szałwia i ostróżki - szukam zdjęć

maj

AgataP 13:35, 05 paź 2017

czerwiec

AgataP 13:43, 05 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Jeżeli pergola zakręcałaby należałoby ją doprowadzić do jakiegoś punktu - np. drzewa i spiąć róg tej rabaty takimi samymi nasadzeniami.

Teraz są dwie różne rabaty: z pergolą i różami w klimacie różu i bieli oraz srebra (to mocne punkty tej rabaty) - jedna. A druga to ta z drzewem i innymi roślinami (nie widzę jakie) ale wizualnie odbiegająca od klimatu bieli i różu.

Cisy jako płot są zawsze dobre i mocne w wyrazie(zwłaszcza w zimie i na wiosnę - ten płotek cisowy powinien być gdzieś indziej jeszcze, żeby nie były to jedyne 5 cisów jako płot w całym ogrodzie, chodzi mi o tę powtarzalność struktur); cisy przy białej pergoli z różami nie są złe w odbiorze.

Jeżeli pergola ma zakręcać, to wszystko co na zakręcie musi być spójne ze stroną lewą i prawą.

Pomysł Gruszki też wart rozważenia. Za bzem zniknie wizualnie siatka, bo pnie brzóz są dobrym towarzystwem.

Mnie nie udaje się pokonać jeżyn ze skarpy, jedynie wycinanie 2 razy w roku. Nic ich nie rusza.

Mam tam około 3,5 metra długości

Powtórzenie cisów chciałabym tutaj przy podjeździe, nie mam dużo miejsca więc może wybrałabym fastigiaty... mogę im dać z 50 cm a nie wiem jak baccaty rosną.

AgataP 13:45, 05 paź 2017

Urszulla napisał(a)

Niezłe masz te kawałki do zagospodarowania, jak u mnie
pozazdroszcze Ci tempa prac, chyba lżejsze ziemi i sił żeby tyle ogarnąć naraz. Wiem że pergola za artemis przeszła. Mógłby też być szpaler miskanta ML.

Ulcia nie bardzo bo tam raczej półcień z odrobiną mocniejszego światła przez chwilę - róży to widzę nie przeszkadza, ale trawy, wiesz one jak turyści - grzać się w słonku i drinki wciąż pić Cis by dał radę
Pszczelarnia 13:49, 05 paź 2017

AgataP 13:51, 05 paź 2017

to jeszcze z sierpnia, generalnie rabata pod morwą do przeróbki nieco, jeszcze nie wiem jak

wrzesień

Jak się uda to myknę zdjęcia z innego miejsca jeszcze, ale wstawię później bo teraz już po dzieciaki wyruszam.
Dzięki że burza mózgów odbywa się w większym gronie
Pszczelarnia 13:54, 05 paź 2017

Ta rabata pod pergolą doskonała, stanowi zamknięta całość. Jeżeli poszłaby pergola na zakręt, to powinna być (chyba) spójność na rabatach względem gatunków. Coś je (oprócz architektury pergoli) musi spinać - tak myślę. Ale ja w zasadzie teoretyzuję... .

AgataP 13:56, 05 paź 2017

Ewo wstawiam zdjęcie z ubiegłego roku - kolor bordowy to buki purpurowe, drugi bok chciałam cisy właśnie....
zdjecie jest z obecnego warzywnika - widać obwódkę bukszpanową...