Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:19, 26 wrz 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
O masz już kwitną ciemierniki?
Zaglądałam u siebie wczoraj ale bo ja wiem czy to pąki kwiatowe. Widać, że chyba rusza wegetacja u nich, ale na pąki kwiatowe trzeba będzie jeszcze poczekać.

Czy je czymś podkarmialas. Moje podsypalam jesiennym i skorupy z jaj rozsypalam.

Zimowitow nie ma, równie ładne jak krokusy wiosna.
Piękne horty te przebarwienia za to je kocham i uwielbiam.
. Elu obecnie to ten jeden mi kwitnie i to od początku września, pozostałe ciemierniki o pełnych kwiatach nie mają pąków. Jeden Zymonowy ciemiernik ma jeden pąk

i jeden Niger Christmas Carol.

Nawozu do ciemierników nie stosuje ale skorupki z jaj im podsypuje. Co do hortek to najbardziej podoba mi się wybarwienie Vanilek i Sunday Fraise najbardziej intensywniejszy róż a potem czerwień.
Ogrodowe wariacje 19:29, 26 wrz 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Pokonałam lenia i trochę podziałałam. Zanim cokolwiek innego zacznę to muszę różankę ogarnąć. Zaczęłam od miejsca z judaszowcem. Z racji, iż różanka jest "szalona" to tutaj chciałam uspokoić to miejsce stosunkowo jednolitym nasadzeniem. Podzieliłam swoją rozplenicę, ona jest niska i nigdy mi nie kwitła, ciekawe czy kiedyś to zrobi.

Było tak:

Niby mała ale nie było łatwo zrobić z niej 5 kawałków

Latem tak wygląda i ją bardzo lubię

Teraz jest tak, nazwałam ją limonkową rabatą, choć judaszek jest w innych barwach. Powiem Wam, że byłam bez planu, dodatkowych zakupów i jestem zadowolona z efektu. Wiadomo jeszcze kostka, wyściółkowanie...
Trawy zetnę, chciałam Wam pokazać jak wyszło:

Ładna rozplenice, ale taki ładny korzonek i nie kwitła? Czy ma słoneczne miejsce?
Dziel jeszcze nie jest zimno. Przykryj na zimę liśćmi z brzozy.
Albo wysadz całą do cieni gdzie ma rosnąć a wiosna podzielisz. Możesz też do donicy posadzić.

Chodzi mi o trzcinnik Bechatrycze.
Ta brzoza niestety nie jest maleńka ta piękne dorodne drzewo.
Bawarka 16:48, 26 wrz 2022

Do góry
Kasiu witam

A czego nic nie piszesz i fotek nie pokazujesz.
Widzę ciebie na wątkach Kasiu pokaż coś jesiennego jak tam w Bawarii.
U nas dosyć dobra pogoda

Pozdrawiam

Ela, nie mam cos natchnienia, mam za to tutaj ogromne zaleglosci
Bawaria niedawno byla w sniegu. I to tak sporo go mielismy, ale tutaj to nic nic nowego. Pare dni temu zauwazylam ze wychodza mi z ziemi nowe tulipany, czesto cebulowe tak wlasnie reaguja. Nie przejmuje sie tym, nowe cebulowe juz czekaja do posadzenia. I tym razem rowniez skorzystam z pomocy wiertarki bo kupilam ich mnostwo.
To bardzo mile z Twojej strony, ze zagladasz do mnie
Bawarka 16:29, 26 wrz 2022

Do góry
Witam Kasiu

Dzięki, że pokazałaś to co można zrobić z kartami peonii.
Kto jak to ale się znasz na podziałach. Mam 3 szt zwykłych peonii 2 białe i jedna różowa. Ta różowa słabo rośnie trzeba będzie ją posadzić w inne miejsce.
2 szt drzewiaste jedna kwitnie od 2 lat. Drugiej przez nieuwagę w zeszłym roku ułamalam łodyżkę z pąkiem. W tym roku wypuściła 3 łodyżki.

Mus się zająć peoniami.

Pozdrawiam

Elus,dziekuje za mile slowa. Z usta tak wytrawnej ogrodniczki, to dla mnie ogromny komplement
Piszesz o swojej rozowej piwonii ze nie kwitnie; moze po prostu jest za gleboko posadzona? To najczestszy powod braku kwiatow; zbyt glebokie, ale i zbyt plytkie posadzenie. Czy czesc nadziemna rozwija sie prawidlowo, ma ladne przyrosty?
Drzewiaste tez bardzo lubie, ale ich mam zdecydowanie za malo. Moze czas to zmienic? Ciekawe jest to co piszesz o ulamanej piwonii...Czy Twoim zdaniem ulamanie/obciecie zagesci krzak?( w drzewiastych nie jestem tak mocna)
Ela, dla mnie piwonie to jedne z najpiekniejszych kwiatow wiec ...Mus je miec w ogrodzie
Zacisze Alicji 15:58, 26 wrz 2022

Do góry
Alicja tak mi przykro,że z twoim stawem nic nie drgnelo. Można się załamać.
Ciągle myślę, jak to dobrze, że ja mam mniejsze oczko i studnie, że zawsze mogę dolac wody.
U nas też nie pada jak coś tam przewidują z opadami to już nawet nie mam nadziei bo chmura nadchodzi ptroche popada i po deszczu. Przesądzając krzewy ziemia jak skała.

Widzę na fotkach, że masz przycięte jakieś iglaki na krótko jakie to są ze ładnie odrastają.

Elu! Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Na zapełnienie stawu trzeba będzie jeszcze długo poczekać, chyba,
że trafi się jakieś oberwanie chmury Na początku nie mogłam nawet chodzić nad staw, nie mogłam na to patrzeć,
teraz już się przyzwyczaiłam, są rzeczy na które nie mamy wpływu i trzeba się z tym pogodzić.
Masz rację, do oczka zawsze w razie potrzeby można dolać wody.
U nas też trochę pada, a raczej "popaduje", ale wciąż sucho, sadziłam czosnki i wilgoć była na głębokości 5-6cm, głębiej suchutko.
Przycięte iglaki to modrzewie, są za bardzo przycięte, tak jakoś z rozpędu. A cięte muszą być, bo nad nimi są przewody elektryczne wysokiego napięcia.
Ptasi gaj 15:45, 26 wrz 2022

Do góry
CD

To już koniec lata. Jesień nadchodzi.

Elu, przeglądam zdjęcia Twojego ogrodu, czytam i co widzę, piszesz, że Twój ogród niemodny. Nie zgadzam się z Twoją opinią absolutnie. Masz piękny, różnorodny, ciekawy ogród z ogromną liczbą gatunków i odmian, jest co podziwiać. Nie jest po prostu nowoczesny, raczej bardziej naturalny, przez co bardziej ekologiczny, dający schronienie i pożytek różnym żyjątkom.
Przecież ogrody mogą być przeróżne, angielskie, francuskie, naturalne, preriowe, itd. To wcale nie znaczy, że któreś gorsze od innych. Ja podziwiam wiele ogrodów na ogrodowisku, te nowoczesne i te naturalne, wszystkie mi się podobają, to jest właśnie fajne, że mamy tu taką różnorodność, możemy sobie pooglądać, "pogadać", coś podpatrzeć.
Twoje rady też bardzo się przydają, dobrze, że jesteś na ogrodowisku.

Elu, początek jesieni u Ciebie przepiękny. Pozdrawiam.
W ogródku emerytki 15:11, 26 wrz 2022

Do góry

Pięciornik musi mieć trochę więcej miejsca on nie będzie taki mały jak teraz. Trzeba go przycinać wiosna bo kwitnie na młodych pędach dosyć obficie. Dobrze że kupiłaś żółty bo ten najładniej kwitnie.
Ostrzegam bo jak będziesz musiała go przesadzać to ma spory korzeń palowy i trudno się z nim uporać. Doczytałam, że to odmiana karłowa, ale mimo wszystko trzeba czuwać nad jego rozrostem.

Roslogi odsetki trzeba trzymać w ryzach. Bardzo mi się podobała, dostałam od Anabelle kępkę 10x10 cm po roku rozrosła się 1x1 m i odechciało mi się posadziłam ja w kącie niech tam wariuje.
Tak ostatnia fotka piękne kolorki

Pozdrawiam

Elu, dzięki za podpowiedź o pięciorniku, jeszcze go nie posadziłam, to dam mu więcej miejsca.
I będę przycinać wiosną.

Dla już posadzonej odętki zrobiłam ogranicznik, a te rozłogi z wiaderka też posadzę w miejscu, gdzie może szaleć.
Dzięki za pochwałę zdjęcia
W ogródku emerytki 14:16, 26 wrz 2022

Do góry

Resztę rozłogów posadzę na podwórku z miskantami.

Tu będzie nowy pięciornik.

Pięciornik musi mieć trochę więcej miejsca on nie będzie taki mały jak teraz. Trzeba go przycinać wiosna bo kwitnie na młodych pędach dosyć obficie. Dobrze że kupiłaś żółty bo ten najładniej kwitnie.
Ostrzegam bo jak będziesz musiała go przesadzać to ma spory korzeń palowy i trudno się z nim uporać. Doczytałam, że to odmiana karłowa, ale mimo wszystko trzeba czuwać nad jego rozrostem.

Roslogi odsetki trzeba trzymać w ryzach. Bardzo mi się podobała, dostałam od Anabelle kępkę 10x10 cm po roku rozrosła się 1x1 m i odechciało mi się posadziłam ja w kącie niech tam wariuje.
Tak ostatnia fotka piękne kolorki

Pozdrawiam
Blaski i cienie nowego życia 23:09, 25 wrz 2022

Do góry
Pięknie kwitnie jak na pierwszy rok. Może się skusze.
A gdzie kupowałas?

Dzieki
Blaski i cienie nowego życia 22:28, 25 wrz 2022

Do góry
Urszuli napisz czy ta róża nautica długo trzyma kwiat na łodydze. Bo mam róże która jest bardzo ładna, ale co z tego jak jej kwiat utrzymuje się zaledwie 2-3 dni.

Nautica ma ładna kolor który mi się podoba. Tak jak róża Novalis.

Długo, bo pąków jest wiele i niektóre przekwitają a następne rozkwitają. Obecnie deszcze i chłód ją zatrzymały, ale gdyby było ciepło jeszcze by kwitła. Novalis ma duże kwiaty, a Nautica małe- to bardziej okrywowe róża.

Zdjęcie z 29 sierpnia i 12 września

Zacisze Alicji 21:50, 25 wrz 2022

Do góry
Alicja tak mi przykro,że z twoim stawem nic nie drgnelo. Można się załamać.
Ciągle myślę, jak to dobrze, że ja mam mniejsze oczko i studnie, że zawsze mogę dolac wody.
U nas też nie pada jak coś tam przewidują z opadami to już nawet nie mam nadziei bo chmura nadchodzi ptroche popada i po deszczu. Przesądzając krzewy ziemia jak skała.

Widzę na fotkach, że masz przycięte jakieś iglaki na krótko jakie to są ze ładnie odrastają.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:37, 25 wrz 2022

Do góry
Witam Ewa

Widzę, że się starasz. Bardzo ładnie elegancko.
Trawy ekstra ładniejsze od moich ale ja próżnować nie będę też będę miała tyle nasadzeń tylko się zbiorę

Trawniczek jak zwykle ładny.
U mnie też mimo upałów nigdy tak dobrze nie przetrwał.
Wystarczy trochę wyżej ciąć np na 6 a częściej. Wtedy tak darń nie wysycha. Podlewac porządnie.
Glina i zielsko 20:19, 25 wrz 2022

Do góry
Mam Gracilimusy z dobrego źródła i raz u mnie kwitły w 2020 r. To co czytałam mają długi okres wegetacji kwitną pod koniec października u nas o tej porze nie zawsze jest ciepło.
Aby zakwitły musi być długa i ciepła jesień.
U swoich wczoraj oglądałam mają pogrubione łodygi ale czy kwiatostany wyjdą znak zapytania może październik będzie cieplejszy.

Ludzie masz bardzo ładnie. Ja tam już nie pielę jak przezimuja wiosna usunę aby tylko nie kwitły.

Rozchodniki rozmnazalam z liści. Mam kilka zanużonych liści w kieliszkach jak wypuszcza korzonku to posadzę.

Wszystkie rośliny można samemu rozmnażać tylko trzeba mieć cierpliwość. Róże, hortensje przez odkłady.

Podoba mi się rabata z krzaczkami na pniu to będą kulki?

Ten soliter to cyprysik groszkowy? Mam ich dosyć sporo nigdy nie mam czasu aby ich przystrzyc.

Ela ten bonzaj to cyprisik buleward. Dostalismmy od ś.p. Teściowej na początku budowy. Taka pamiątka.

Drzewka na pniu kolorowe to derenie. Troche je tne bo pniaki chude a korony rosną jak szalone.
Ale nie na kulki.

Dopiero w tym roku wychodzą im odrosty od korzeni ale obcinam. One z lokalnej szkółki gdzie emerytowany policjant sam szczepi różne rośliny.

Rozchodniki mam od Irenki z Miłkowa. Mialam 4 już mam chyba 16.
Rozmnażam wtykając gałązkę do ziemi. Chyba mam 2 gat bo część jest różowa a część biała, nazw nie znam.

Troche mi brakuje cierpliwości do rozmnażania. Ale sie staram.

Lubie Twoje rady odnośnie roślin. Tak dużą że wiedze masz i ciekawie piszesz.
Blaski i cienie nowego życia 20:17, 25 wrz 2022

Do góry
Urszuli napisz czy ta róża nautica długo trzyma kwiat na łodydze. Bo mam róże która jest bardzo ładna, ale co z tego jak jej kwiat utrzymuje się zaledwie 2-3 dni.

Nautica ma ładna kolor który mi się podoba. Tak jak róża Novalis.
Pachnący różami, malowany bylinami 19:15, 25 wrz 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)

Dziękuję Bożenko.
Jak się przycina floksy szydlaste, to są bardziej gęste i zwarte.

Oczywiście, że można przycinać górkę i boki. Można dzielić. Zresztą jak się obrywa czy przycina te przycięte włożyć do ziemi i wiosna będą kwitły.
Najlepiej ciąć w połowie lata.
Zresztą floksy się płoza po ziemi. I boki się dobrze przycina.
Tak samo każdego roku kosze radykalnie barwinek i tak odrasta i ładnie kwitnie.

Przepiękne to mini oczko i większe też. Zdrowe ułatwienie lilii.
U mnie astry jesiene jeszcze w pąkach. p
Ogród hortensjowo różanecznikowy 18:49, 25 wrz 2022

Do góry
O masz już kwitną ciemierniki?
Zaglądałam u siebie wczoraj ale bo ja wiem czy to pąki kwiatowe. Widać, że chyba rusza wegetacja u nich, ale na pąki kwiatowe trzeba będzie jeszcze poczekać.

Czy je czymś podkarmialas. Moje podsypalam jesiennym i skorupy z jaj rozsypalam.

Zimowitow nie ma, równie ładne jak krokusy wiosna.
Piękne horty te przebarwienia za to je kocham i uwielbiam.
Grzebiuszka ziemna 18:13, 25 wrz 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Cieszą mnie 2 różyczki nn, ładnie się przyjęły i lekko rozrastają:

A tu dwa dorodne tegoroczne liriope, dopiero zaczynają kwitnąć, intryguje mnie ta roślinka, chyba jeszcze dokupię 2, liście wyglądają dobrze od wiosny przez całe lato i późno kwitną:

Ja liriope dostałam wiosna od Irenko. Gdzieś posadziłam i nie wiedziałam gdzie. W zeszłym tygodniu sprzetalam rabaty i patrzę coś mi kwitnie. Widzę, u ciebie taka sama roślinę muszę sobie zapisać,że to liriope.
Murek z kranikiem bardzo ładny już mi świta w głowie czy coś takiego nie zrobić, ale ciut szerszy ze schowkiem na złączki, kraniki, uszczelki i inne duperelki wodne.

U mnie też różne zwierzątka, ale mam koty 3 szt sąsiada już je miałam pogonić z miesiąc temu bo mi kupczą, ale jak zobaczyłam że co chwilę któryś coś w pysku niesie zrezygnowałam.
Kretami eM się zajmuje jak widzi kopiec świeży ma urządzenie z petarda i jest na jakość czas spokój. Zima pozwalam im kopać niech się odżywiają pedrakami.

Bawarka 17:56, 25 wrz 2022

Do góry
Kasiu witam

A czego nic nie piszesz i fotek nie pokazujesz.
Widzę ciebie na wątkach Kasiu pokaż coś jesiennego jak tam w Bawarii.
U nas dosyć dobra pogoda

Pozdrawiam
Ptasi gaj 14:51, 25 wrz 2022

Do góry

Lidka dziękuję nieco większa panorama

Od lewej strony na powyższej focie z przodu jest tak

Od prawej strony z tyłu jest tak

Ogród mam przedzielony 2 rzędami wysokich świerków które powstrzymują wiatr i za świerkami w drugej części ogrodu jest polana trawiasta z rondelkiem traw i kwiatów. Po prawej na sporą rabatę tam rosną jeżówki,róże trawy, naparstnice, kocimiętki i wiele innych roślin.

Elu masz bardzo ładny ogród, ta panorama super widok
Ptasi gaj 14:32, 25 wrz 2022

Do góry

No mam. Sama jestem w nim zakochana.
Monia, ale takie ogrody już nie modne jak ja mam wszystkiego po trochu.
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie ogrodu nowoczesnego na mojej wsi.

Idąc przez wieś przed każdym domem kwitną różne kwiaty. Każda gospodyni uprawia swój ogródek jak uważa.
Wiecie że proponowałam trawy na wymianę i nie chcą.
Tutaj nie ma traw ozdobnych w ogrodach.
Jutro jadę liście grabić oby tylko słońce było.
Elu taki ogród jak twój przynajmniej nigdy tobie się nie znudzi, bo mnie np.ogród nowoczesny po roku czasu znudził by mi się bo ciągle czegoś by w nim brakowało. W mojej okolicy są tacy którzy mają ogród nowoczesny ale nie wszystkim z nich to w duszy gra taki ogród, bo działki są o małej powierzchni. A mnie od zawsze ciągnęło do ogrodu naturalnego a rabaty fale, łuki, koła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies