Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 19:14, 15 kwi 2016

Do góry
Wracając do piwniczki...

Sylwio, żwirek się u mnie nie nadaje z uwagi na małe dzieci... Kamyki byłyby rozrzucone wszędzie. Poza tym mój syn urządza sobie biegi z piwniczki.... albo udaje że wspina się na dużą górę bo od str północnej jest bardziej stromo niż z tej co teraz obsadzam.

Dosadziłam dzisiaj na próbę 2 trzmieliny - takie. (jedna niechcący mi się złamała) Ona rośnie jako niski rozłożysty krzew, ale dobrze znosi cięcie, więc zawsze można korygować.

Tu widać obie.

Na pewno dosadzę stipę między rozchodnik, tak jak piszecie. Nie jestem przekonana do tego anafalisa, choć wiem, że byłoby mu dobrze w tym miejscu. Bo jakoś w układzie poziomym go nie widzę, między bodziszkami a jałowcami, a puszczać go pomiędzy??? myslę dalej.

Ogólnie to nie ominie nas dowózka ziemi na piwniczkę, więc na razie to projekt próbny, że tak powiem

Ogród Wioli 18:30, 15 kwi 2016

Do góry
Jesteśmy w trakcie prac przed domem... dużą ilość kostki chcę zastąpić 2 chodnikami, jeden będzie prosto do domu na szerokość wejścia a drugi od wejścia do prawej strony gdzie jest furtka. Resztę miejsca uzupełnić ziemią i stworzyć rabaty, możecie rzucić okiem na wstępny projekt?

Wszelkie uwagi mile widziane...
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 17:07, 15 kwi 2016

Do góry
Witaj. Pięknie będzie! super projekt
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 17:07, 15 kwi 2016

Do góry
Tak sądzę, że TEN projekt to więcej niż połowa sukcesu.
Teraz włączam tryb CIĘŻKIEJ PRACY i będzie dobrze.

Nie wiem, czy Danusia tu zajrzy, ale jeśli tak to...

Danusiu, dziękuję za piękny, wspaniały projekt.
Czym dłużej na niego patrzę, tym mocniej wiem, że jest genialny.
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 16:56, 15 kwi 2016

Do góry
Chyba mogę też zamieścić projekt, prawda?
To moja największa radość ogrodowa mam nadzieję, że podołam.

W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 16:45, 15 kwi 2016

Do góry
Wkraczam na drogę do stworzenia pięknego ogrodu, taką mam nadzieję
Moja przygoda z ogrodowiskiem zaczęła się ok. 1,5 roku temu, kiedy to wyjrzałam przez okno w mojego nowo wybudowanego domu i zobaczyłam...pobojowisko. Wcześniej nie myślałam o ogrodzie, ledwo odróżniałam tuję od cyprysika czy innego jałowca. A może w ogóle nie odróżniałam

Najpierw chciałam mieć trawę i tylko trawę. Żeby dwójka moich maluchów mogła po niej biegać. Zasialiśmy trawę (z którą do tej pory nie umiem zresztą dojść do ładu), ale okazało się, że szybko przestało nam to wystarczać. Posadziliśmy tuje szmaragdowe z przodu domu, żeby osłonić się od sąsiadów (teraz pewnie wybrałabym cis ), ale nie dawało mi to spokoju, uznałam, że to nie może być wszystko. Zaczęłam czytać o ogrodach i tak trafiłam na ogrodowisko. Urzekło mnie to forum, urzekły mnie te piękne ogrody i też zapragnęłam mieć taki.

Nawet trochę próbowałam, posadziłam kilka roślin. Ale czym dłużej przeglądałam forum, tym większą miałam pewność, że sama nie dam sobie rady. Musiałam mieć dobry projekt i według niego tworzyć nasz zielony azyl.
Projekt mam.
I zaczynam

Będę miała co robić

Tu będzie kiedyś pięknie!

Dzień dobry! :) 16:21, 15 kwi 2016

Do góry
Zarażona chorobą ogrodowiskową i uzbrojona w świetny projekt ogrodu, w końcu postanowiłam się przywitać na forum
Jestem tu od ponad roku, ale do tej pory nic nie pisałam.

Miło Was poznać!

Na razie mój ogród to obraz nędzy i rozpaczy, pustynia prawie totalna, ale będzie lepiej, jak sądzę.
Wiem, że jestem w dobrym miejscu, żeby rozpocząć moją przygodę ogrodową z przytupem

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 11:33, 15 kwi 2016

Do góry
kaisog1 napisał(a)
ZObacz... zrobiłam dla Bogdy (Matka) plan nasadzeń, częściowy bo potem to mi ręce opadły Nie szła zgodnie z planem, robiła po swojemu i kombinowała... nie wyszło... plan jest i wydaje mi się całkiem niezły jak na amatora ale gdy ktoś nie słucha to efektu nie ma

Mało tego musiałam w projekcie uwzględnić całą zbieraninę roślin.... to nie było łatwe
Zdecydowanie lepiej zacząć z "pustą kartą" niż wciepać w projekt coś "bo już kupiłam i rośnie" A najczęściej jest tak, że to ni przypiął ni wypiął

Gosiu ... jestem pełna podziwu... ech ... ja nie wiem co z czym zestawiać, co do czego pasuje, muszę podglądać a i tak kiepsko mi idzie. Słabo z moją wyobraźnią.

Jeśli chodzi o miejsca zielone wokół domu to widziałabym to tak. Kształy rabat do przemyślenia oczywiście. Podobają mi się faliste, ale niekoniecznie. Co ty Gosiu o tym myslisz. Szczerze. Nie napaciałam za bardzo?

Ogród jest jak patelnia, wjazd na działkę od strony południowej, dlatego zależy mi na zrobieniu wyższych nasadzeń, zakątków cienia.

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 10:55, 15 kwi 2016

Do góry
ZObacz... zrobiłam dla Bogdy (Matka) plan nasadzeń, częściowy bo potem to mi ręce opadły Nie szła zgodnie z planem, robiła po swojemu i kombinowała... nie wyszło... plan jest i wydaje mi się całkiem niezły jak na amatora ale gdy ktoś nie słucha to efektu nie ma

Mało tego musiałam w projekcie uwzględnić całą zbieraninę roślin.... to nie było łatwe
Zdecydowanie lepiej zacząć z "pustą kartą" niż wciepać w projekt coś "bo już kupiłam i rośnie" A najczęściej jest tak, że to ni przypiął ni wypiął
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:30, 15 kwi 2016

Do góry
dajana napisał(a)
Ewo gdzieś ty widziała u mnie ogród? To jedynie kawałek trawnika i sześć rabat . Na dodatek nieskończonych ,czasu brak kasy brak i tylko dwie łapki do roboty Marnie mi idzie ,ale mam szansę na przyspieszenie .Reszta to pobojowisko i kupa kamieni .Dom owszem ładny to tez moja robota choć wnętrza nadal nie są skończone .W miedzy czasie doszłam do wniosku ze ten dom jest dla dwojga zbyt duży. Chyba go sprzedam i pobuduję połowę mniejszy ,parterowy Lubię swój dom, ba nawet go kocham ale do ogarnięcia wszystkich i wszystkiego jestem sama Sił już nie starcza i czasu. Mam już upatrzony projekt rozglądam się za miejscem, ale to jeszcze nie dziś .Najpierw musze go sprzedać .Dlaczego nie masz studni? ja mam i to było najlepsze co zrobiłam, darmowa woda do woli Studnia jest głębinowa na 30 m Woda zródlana pyszna Nie żałuje tez oczyszczalni scieków bo mam niewielkie koszty utrzymania .No ale nie będę ci opisywać mego domu .Przez lasy wokół, susza u mnie okropna ,nawet po ulewach na drugi już dzień nie ma po nich śladu Bez własnej wody nie utrzymałabym nawet jednej rabaty w dobrej kondycji. Wchodzę na portal z doskoku ,najczęściej z miejsca pracy ale będę zaglądać bo podoba mi się u ciebie Miłego dnia ci życzę.

Oj Danusiu, jak to nie ogród? Upieram się, widziałam ogród U mnie kawałek trawnika i dwie rabaty, i też ogród. Jakby była jedna rabata, to wtedy ogródek
Jesteś kolejną osobą, która wszystko robi sama. Bardzo to podziwiam.
Nie mam studni, bo gdy się tu wprowadzaliśmy, to nawet nie wiedziałam, że można coś takiego mieć. Na razie zbieram deszczówkę. A czy studnię jeszcze kiedyś zrobimy - musiałabym się dowiedzieć, jak to tu działa.
Zapraszam bardzo serdecznie Ja do Twojego ogrodu też będę zaglądać
Pierwsze bardzo koślawe kroki ;) 10:03, 15 kwi 2016

Do góry
witajcie
rozpoczynam właśnie swoją przygodę z roślinami i ogrodem
jako pierwsze nasadzenia (poza tujkami) chcę zrobić w kąciku przy huśtawce, takim moim miejscu odpoczynku, z którego będę obserwować dzieciaki bawiące się na swoim placu zabaw
wstępnie wyrysowałam taki projekt tego zakątka:

zielone - tuje szmaragd, już posadzone prawie wszystkie
szare - tu albo drewno, albo kostka, albo kamyczki
czerwona kropka - lipa, posadzona rok temu, ale chyba do przesadzenia w inne miejsce
żółte - planowana rabata do wymyślenia

ogród w całości będzie bardzo minimalistyczny, niewiele nasadzeń głównie trawnik i tujki... najbardziej podobają mi się i łapią za serce trawy - jednak z tego co wiem trzeba je na wiosnę przyciąć do zera właściwie by na nowo odrosły, nie chcę tego
nie chcę takich "łysych placków" które będą czekać aż roślinka zacznie znowu rosnąć (oczywiście w miarę możliwości, bo no jeden rodzaj taki może być, ale nie cała rabata taka przycinana)
jednak bardzo bym chciała jakoś wpleść te trawy gdzie się da tylko

polecono mi dereń biały:

który zimą ma extra czerwone gałązki:

strasznie mi się spodobał i chciałabym go

podobają mi się też żurawki:

czy te roślinki pasują do siebie?
co tu posadzić?

jeszcze doszukałam taką roślinkę -> hosty, pasowałaby?

chciałabym by rosły tu też jakieś drzewka dekoracyjne, ale nie wiem całkiem jakie
Przerwa na kawę... 23:10, 14 kwi 2016

Do góry
inka74 napisał(a)

Aniu piję kawę z Tobą. Już drugą dziś. A oto efekt moich przemyśleń kawowych.

Wydaje mi się, że za dużo chcesz zmieścić na tej rabacie. Czy cyprysik nutkajski nie jest za blisko ogrodzenia, jeżeli rabata ma tylko 1m szerokości? To kiedyś będzie duże drzewo. Bukszpany zdecydowanie bym trochę rozsadziła, żeby się nie stykały. Przemyśl może jeszcze tę rabatę, z czegoś zrezygnuj, rozumiem że lubisz kolorowo (ja zresztą też!), ale tu zmierzasz chyba w kierunku pstrokacizny. Mam nadzieję, że się nie obrazisz, bo nie jest to moją intencją. Piszę o moich odczuciach, kiedy patrzę na projekt. Pozdrawiam.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:21, 14 kwi 2016

Do góry
malkul napisał(a)

projekt to był tylko w głowach
profil chyba 6x12

aha no właśnie próbowałam troche tak ze zdjęcia wymyślić ale wolałam spytać
a mogę jeszcze trochę popytać?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:19, 14 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Goszia prośbę mam planuje zgapić od Ciebie plac zabaw czy masz może jakiś projekt albo czy mogłabyś mi troszkę wytłumaczyć jaka to konstrukcja? wymiary, jaki profil

projekt to był tylko w głowach
profil chyba 6x12
Ogród z pergolą 13:38, 14 kwi 2016

Do góry
polinka napisał(a)
I ja starej daty

Aniu, na czym stanął projekt ogrodu? Zdecydowałaś się ostatecznie?

będzie Twój pomysł Poli kwadraty 1,5x1,5 tylko tak szczegółowo nie mam jeszcze co w którym z nich będzie. mam rozchodniki i jeżówki, po trawy jadę 22-go.
narazie posadziłam grujeczniki w taki sposób

Doświadczalnia bylinowo-różana 11:30, 14 kwi 2016

Do góry
Ewo gdzieś ty widziała u mnie ogród? To jedynie kawałek trawnika i sześć rabat . Na dodatek nieskończonych ,czasu brak kasy brak i tylko dwie łapki do roboty Marnie mi idzie ,ale mam szansę na przyspieszenie .Reszta to pobojowisko i kupa kamieni .Dom owszem ładny to tez moja robota choć wnętrza nadal nie są skończone .W miedzy czasie doszłam do wniosku ze ten dom jest dla dwojga zbyt duży. Chyba go sprzedam i pobuduję połowę mniejszy ,parterowy Lubię swój dom, ba nawet go kocham ale do ogarnięcia wszystkich i wszystkiego jestem sama Sił już nie starcza i czasu. Mam już upatrzony projekt rozglądam się za miejscem, ale to jeszcze nie dziś .Najpierw musze go sprzedać .Dlaczego nie masz studni? ja mam i to było najlepsze co zrobiłam, darmowa woda do woli Studnia jest głębinowa na 30 m Woda zródlana pyszna Nie żałuje tez oczyszczalni scieków bo mam niewielkie koszty utrzymania .No ale nie będę ci opisywać mego domu .Przez lasy wokół, susza u mnie okropna ,nawet po ulewach na drugi już dzień nie ma po nich śladu Bez własnej wody nie utrzymałabym nawet jednej rabaty w dobrej kondycji. Wchodzę na portal z doskoku ,najczęściej z miejsca pracy ale będę zaglądać bo podoba mi się u ciebie Miłego dnia ci życzę.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:26, 14 kwi 2016

Do góry
Goszia prośbę mam planuje zgapić od Ciebie plac zabaw czy masz może jakiś projekt albo czy mogłabyś mi troszkę wytłumaczyć jaka to konstrukcja? wymiary, jaki profil
Ogród z pergolą 10:48, 14 kwi 2016

Do góry
I ja starej daty

Aniu, na czym stanął projekt ogrodu? Zdecydowałaś się ostatecznie?
Asi ogródek pod świerkami 20:32, 13 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Asiu, twój projekt jest niemal dobry
Powtarza sprawdzone kompozycje. Trochę dużo gatunków. Nie wiem, czy wszystko się zmieści. Może być grujecznik w rogu. Roślinki sobie poustawiaj i zobacz, czy będzie się podobać. W realu zawsze jest inaczej. Nie dawałabym żwirku, bo to dodatkowy bałagan. Jednolicie kora. Czytam, że dokupisz cisy. Dobra decyzja.

Dziękuję Iwona za rady. A które byś wyrzuciła gatunki?
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 12:08, 13 kwi 2016

Do góry
Miłego w Berlinie
u mnie była właśnie Pani od projektu,pomiary zrobiła itp.pozbierała opinie potrzebne typu kominiarz,elektryka itp i czekać tydz na gotowy projekt,potem składam dokumenty do inspektoratu budowlanego i czekać na pozytywną opinie ach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies