Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:02, 15 lip 2013

Do góry
Gabi - moja już zbrązowiała, więc pociachałem Jak Twoje jest ładna to nie tnij

Ala - mam nadzieję, że pokażesz efekty

Waska - teraz właśnie tniemy
A tawuły też możesz Moje i tak tnę nieterminowo, bo robiłem z nich żywopłocik

Ula - czy to kulki to nie wiem - rosną blisko siebie i się zrosły
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:55, 15 lip 2013

Do góry
Sebek to mogę już sciąc lawende?
A tawuły jak już kończą kwitnąć?
Kosaćce, irysy (Iris) 19:50, 15 lip 2013

Do góry
kachat napisał(a)
Właśnie przymierzam się do zakupy irysów bródkowych i mam w związku z tym kilka pytań

1. Jak długo kwitną irysy? Czy są jakieś odmiany, które kwitną wyjątkowo długo?
2. Czy wszystkie irysy kwitną w podobnym czasie, czy są takie, co kwitną wyjątkowo późno, np. do końca lata..?
3. Czy irysy po przekwitnięciu brzydko wyglądają? Czy trzeba kombinować z ich zasłanianiem inną roślinnością, czy nie ma takiej potrzeby?

Będę wdzięczna za pomoc Nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na te pytania

Pojedyncze kwiaty irysów kwitną krótko, ale ogólnie kwitnienie trwa gdzieś 2 tygodnie? Może nawet dłużej. Jakoś długo kwitnących irysów jeszcze nie widziałem
Nie wszystkie kwitną w tym samym czasie - zaczynają kwitnąć razem z krokusami te miniaturowe, syberyjskie i bródkowe kwitną w maju i w czerwcu, a ostatnio u kogoś widziałem teraz kwitnące bordowe i niskie - chyba u Ani asc - ona ma chyba wszystkie możliwe irysy
Po przekwitnięciu wycinam kwiatostan, a liście zdobią do końca sezonu - jedynie pojedyncze sztuki usychają, ale je usuwam. Jednak trzeba im dać jakieś towarzystwo na inne miesiące
Funkie - Hosta 19:42, 15 lip 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Wydaje mi się, że to jest po prostu ta - tylko chyba ona rośnie w słońcu i dlatego ma jaśniejsze liście, które przypala - zgadza się? Jak ją dasz do cienia to możliwe, że zzielenieje

też tak myślałam, ale u mojej mamy rośnie od strony północno-zachodniej ( u mnie południowa wystawa) i u niej też jest w takim kolorze jak u mnie, może spróbuję jedną sadzonkę zacieniować u sąsiadki i porównać z moją po jakimś czasie?
tak czy siak lubię ją i ładna jest
Funkie - Hosta 19:34, 15 lip 2013

Do góry
Wydaje mi się, że to jest po prostu ta - tylko chyba ona rośnie w słońcu i dlatego ma jaśniejsze liście, które przypala - zgadza się? Jak ją dasz do cienia to możliwe, że zzielenieje
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:38, 15 lip 2013

Do góry
dzięki Sebek za wszystkie porady w sprawie derenia
biorę sekator w dłoń i do dzieła!!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:36, 15 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Klikasz na stronę główną i tam dla odmiany jest wyszukiwarka u góry po prawej stronie nad azofoską a pod wizualką dużą, Piszesz lawenda i enter

Albo po tagach czyli niżej pod reklamami i FB - popularne słowa kluczowe np rośliny, byliny, portrety roslin itp. Duże buziole, wybacz tamtego posta

Ostatnio w ogrodzie miłośników roślin, widziałaś jak Wicio ciął lawendę? Radykalnie całkiem Dałam galerię na FB

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.648495628509863.1073741841.140025996023498&type=1

Już mnie Sebek naumiał Ale gdyby artykuły były z filmikam w Twoim wykonaniu to były bardzo wysoko spozycjonowane u wójka googla

Danusiu ja nie jestem aktywna na FB ....
Roztoczańskie klimaty 17:54, 15 lip 2013

Do góry
Kaśka! Teraz zauważyłem, że masz ogród zimowy! I siem nie chwalisz?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:49, 15 lip 2013

Do góry
Jednak sekator w moich rękach to niebezpieczne narzędzie i dostało się też lawendom - po deszczach i burzach całe leżały, a kwiaty już nie były atrakcyjne...Jednak widać już nowe pąki

Ogród Sylwii od początku cz.II 17:49, 15 lip 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

A powinnaś - miałabyś akurat na inne roślinki
Tylko pytanie czy wrzośce rosną szybko? Bo mam posadzone Golden Starlet co kilkanaście cm, a chcę mieć dywanik I nie wiem ile trzeba czekać

moje miały być Golden Starlet no ale w szkółce wprowadzili mnie w błąd ..... moje są duże .... zrobię fotkę z bliska to sobie zobaczysz
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:47, 15 lip 2013

Do góry
Te derenie z racji tego, że są szczepione na pniach rosną dużo wolniej - te są już u mnie chyba 3 rok. Zimą wszystkie pędy były czerwone, bo one zbytnio nie drewnieją. Z tymi zwykłymi już inna sprawa, bo je trzeba odmładzać Ale to wiosną
Ogólnie nie tnę ich w kulę, choć pewnie by wyszła jakbym się postarał

Do cięcia wybieram takie miejsca gdzie widzę, że zaczynają wypuszczać boczne gałązki

Ogród Sylwii od początku cz.II 17:42, 15 lip 2013

Do góry
Syla napisał(a)

no to przyjedź po resztę w piątek wcześniejsze wyrzuciłam bo brzydko się pochorowały .... mam nadzieję , że u Ciebie będzie im znacznie lepiej ja nie sprzedaję roślin jak by co

A powinnaś - miałabyś akurat na inne roślinki
Tylko pytanie czy wrzośce rosną szybko? Bo mam posadzone Golden Starlet co kilkanaście cm, a chcę mieć dywanik I nie wiem ile trzeba czekać
Roztoczańskie klimaty 17:15, 15 lip 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Jest przepięknie Widzę, że ścięłaś lawendę

Anabelle podwiąż do bambusowych kijków - najlepiej każdy kwiat osobno - u mnie tylko to zadziałało - wiązanie dołem nic nie pomogło. A to co połamane to - albo na sadzonki - albo do wazonu

Myślałam o zrobieniu z bambusa wysokich płotków ....mam sporo anabelek trudno by było każdy kwiat podwiązać ...lawendę już ścięłam ...podobno może zakwitnąć drugi raz ?-)
Skrzydłokwiat - Spathiphyllum 17:13, 15 lip 2013

Do góry
To znaczy, żeby nie miała na dnie dziur. ale możesz również do zwykłej doniczki z podstawką - u mnie rosną i w takich i w doniczkach bez dna
Ogród w skali mikro :) 16:53, 15 lip 2013

Do góry
Irenko... Ja mam nadzieję ,że mi to lustro uda się tak zrobić ,że niejednego w maliny wpuszczę .. Bo jak mój teść , słysząc o moich fanaberiach zobaczył zdjęcie ogrodu Szefowej z lustrem , to się kłócił ,że tam żadnego lustra ni ma

Sebek,,, ja też właśnie kombinuje , co tam zasadzić i teź mi się miłorząb podoba , tylko szkoda ,że gubi liście .. Dziś widziałam na pniu sosnę brepo .. Mammmma , piękna , a cena jeszcze piękniejsza 4 stówy

Niestety nie mam doświadczenia z firmami sprzątającymi , a teraz kiedy mi pomocnik zaległ , to chętnie bym coś w tej materii pokombinowała .. A jak mamy wynaleźć samosprzątajacy dom , kiedy nic si w prace projektowe nie angażujecie

Mirko.. Witaj u mnie ,rzeczywiście awatarki podobne .. Tylko ta jaszczura ... ... Buziaki i pozdrawiam .. Już u Ciebie byłam z rewizytą
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:45, 15 lip 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Ale teraz miejsca będziesz miała do sadzenia

A te wrzośce jakbyś wyrzucała to chętnie je od Ciebie odkupię

no to przyjedź po resztę w piątek wcześniejsze wyrzuciłam bo brzydko się pochorowały .... mam nadzieję , że u Ciebie będzie im znacznie lepiej ja nie sprzedaję roślin jak by co
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:21, 15 lip 2013

Do góry
Ale teraz miejsca będziesz miała do sadzenia

A te wrzośce jakbyś wyrzucała to chętnie je od Ciebie odkupię
Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 15:00, 15 lip 2013

Do góry
Żywotnik wschodni Aurea Nana
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 14:57, 15 lip 2013

Do góry
Mada - nie wiem czy czytałaś regulamin, ale w jednym poście można wklejać tylko 4 zdjęcia Trochę poszalałaś
1 - juniperus horizontalis cultivares?
2 - też jakiś jałowiec
3 - cis - chyba Hicksii
4 - cis - taxus baccata
5 - Juniperus horizontalis 'Plumosa'
6- też jakiś jałowiec
7 -Juniperus horizontalis 'Wiltonii'
8- Cyprysik groszkowy Filifera aurea nana
9 - jałowiec płożący Prince of Wales
10 - Jałowiec Blue carpet
11 - jakaś sosna szczepiona
12 - kosodrzewina
13 - cyprysik obtusa?
14 - Jakaś zmasarkowana tuja - chyba Smaragd
15 - jałowiec płożący Green Carpet
16 - jak 9
17 - jak 5
18 - jak 15
19 - cyprysik nutkajski?
20- jak 15
21-jak 9
22- Jałowiec chiński 'Monarch'
23- świerk srebrny
24 - raczej to samo - sosna czarna
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:19, 15 lip 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Ahhh ta lawenda

A daliami jestem zaskoczony - moje jeszcze nie myślą o kwitnieniu...Ale może zdążą przed zimą?

ha, ha!
no ja myślę, ze zdążą podlewaj, bo pazerne na wodę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies