Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Jakie pnącze wybrać 13:05, 19 paź 2014

Do góry
No widzisz, wiem co piszę
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:40, 19 paź 2014

Do góry
Skoś nieco niżej i wygrab te miejsca.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:32, 19 paź 2014

Do góry
Wątki tematyczne odwiedzam systematycznie, codziennie, żyją, a jak ktoś (czyli ja) nie odpowie przez jeden, dwa dni, to już piszą że wątek martwy hmm

Nie można powiedzieć, że wątki są martwe bo w każdym codziennie jestem gdy jest nowy wpis. a są też inni.
Mam plusiki i odwiedzam, czasem nie wiem jakiej udzielić odpowiedzi, więc czekam aż ktoś inny napisze i patrzę co napisał.

Wystarczy prześledzić co ja robię i gdzie ja piszę oraz jakich udzielam porad, oto ostatnie Wy macie przyjemność "plotkowania" inspirowania się, podziwiania, a ja praca ciągła. nieustająca. Nie narzekam, pracuję. Ale nie odwiedzam innych, więc mnie też nie odwiedzają, nawet nie wiedzą o moim "istnieniu".

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=gardenarium&search_in=posts&commit=Szukaj

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:27, 19 paź 2014

Do góry
Może być za mokro i za gęsto wysiane nasiona.
Jakie pnącze wybrać 11:47, 19 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
..Nie sadź chmielu, to chwast, ładnie wygląda tylko na zdjęciu i jak jest młody. Kłuje, nie sposób go potem usunąć niczym. Powinien być zabroniony do sadzenia.

Poza tym latem dostaje mączniaka i okropnie wygląda, trzeba ścinać a ścinanie jest koszmarem i karą normalnie. Nigdy nikomu bym go nie posadziła

zaryzykowałem a w tym roku wywaliłem w diabły

wszystko się sprawdziło !!!!!
Iglaki - gatunki niepolecane 11:43, 19 paź 2014

Do góry
MagdaK napisał(a)
Ja też chcialabym wiedzieć, jakie są z nimi problemy? widzę, że ludzie mają i rosną im pięknie, dlaczego mam rezygnować od razu? Co z nimi nie tak?

Znalazłam w innym watku

paulinessm napisał(a)
Witam.
Mojego świerka srebrnego też coś dopadło;/ nagle zaczął brązowieć, a był taki piękny...
Co to może być? Da się go jakoś jeszcze uratować? Będę wdzięczna za pomoc

Świerk kłujący - Picea pungens 11:43, 19 paź 2014

Do góry
paulinessm napisał(a)
Witam.
Mojego świerka srebrnego też coś dopadło;/ nagle zaczął brązowieć, a był taki piękny...
Co to może być? Da się go jakoś jeszcze uratować? Będę wdzięczna za pomoc

Brązowienie starych przyrostów tui w środku krzewu 11:40, 19 paź 2014

Do góry
gosik napisał(a)
Danusiu,

przepraszam, że pisze w twoim dzienniku, ale tylko tak mam pewnośc że informacja dotrze do Ciebie.

Mam problem z tujami smarag, zaczęły niektóre dziwnie schnąć.

sta

To naturalny objaw, ale podlewanie teraz jest konieczne. Iglaki muszą zgromadzić troszkę wody w igiełkach i ziemi Podlewajcie zimozielone przed zimą. Brązowe można obtrzepać i wybrać, wygląd się polepszy.
Brązowienie starych przyrostów tui w środku krzewu 11:38, 19 paź 2014

Do góry
Mogą być różne przyczyny brązowienia iglaków (niefizjologicze).

Niedobór magnezu to nie zawsze jest główna przyczyna.
Są także naturalne powody brązowienia niektórych iglaków np. pod wpływem niskich temperatur, mrozu oczywiście.
Brak magnezu w większości spowoduje, że iglakom oprócz przebarwień, zaczną opadać igły.
Brązowienie iglaków może także być spowodowane suszą, występowaniem szkodników, chorobami grzybowymi, ciasnotą pomiedzy roślinami, zacienieniem, nieodpowiednim nawożeniem, nieodpowiednim pH (powinno być lekko kwaśne - z pewnymi wyjątkami cis i świerk serbski). Musimy ostrożnie ustalić przyczynę.
Nawożenie siarczanem magnezu nie zaszkodzi na pewno, może tylko pomóc.

Najlepszym sposobem sprawdzenia stanu gleby i zawartości składników pokarmowych jest oddanie próbki gleby do stacji chemiczno-rolniczej. Dopiero wtedy dowiemy się bliżej co może powodować problemy z iglakami.

Zapobieganie:
- właściwe przygotowanie podłoża
- nawożenie, bo w glebie w pewnym momencie zacznie brakować składników pokarmowych, szczególnie dotyczy to iglaków uprawianych w donicach
- podlewanie w okresach suszy
- wiosenne opryski siarczanem magnezu, który wpłynie na ładne wybarwienie igieł (magnez jest niezbędny w procesie tworzenia chorofilu)
- właściwa ochrona przed szkodnikami i chorobami grzybowymi
Brązowienie starych przyrostów tui w środku krzewu 11:37, 19 paź 2014

Do góry
No to zbadaj pH gleby, zobacz może ma gorsze warunki glebowe, może mniej dostaje wody, a może za dużo? Te czarne plamki to powód - kot. Środek - przeprowadź analizę
Brązowienie starych przyrostów tui w środku krzewu 11:34, 19 paź 2014

Do góry
Niczym nie pryskać a raczej polewać wodą co jakiś czas (nawet codziennie) po igłach żeby zmywać mocz. Kot upodobał sobie to miejsce i podlewa systematycznie, ja tak mam z bukszpanem
Brązowienie starych przyrostów tui w środku krzewu 11:32, 19 paź 2014

Do góry
Czarne znaki na igłach oznaczają mocz (kot sąsiada podsikuje, znaczy teren)

A to w środku to obumieranie starych przyrostów, być może zintensyfikowane, ale normalne.
Brązowienie starych przyrostów tui w środku krzewu 11:31, 19 paź 2014

Do góry
Może pies ją podlał, albo inna chemia (ktoś coś wylał?
Brązowienie starych przyrostów tui w środku krzewu 11:26, 19 paź 2014

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Juz pytalam o nia w zeszlym roku i nadal przyprawia mnie o bol glowy. Mam mnostwo thui w ogrodzie, wszystkie sadzone w ten sam sposob- torf plus ziemia kompostowa zmieszana z rodzima. Podlewane w czasie duzych upalow, wiosna nawozone.Jesienia podsypane nawozem magnezowym. Wszystkie oprocz tej rosna pieknie, sa zdrowe.
Gubi na potege igielki, od dolu wrecz sie ogolaca.Widoczne szczegolnie jesienia, rosnie tu juz trzecia jesien, kupiona jako mala sadzonka.Ogolnie z daleka wyglada zdrowo, ladnie przyrasta.

Czesc to pewnie kot ale czesc to nie mam pojecia. Pryskalam juz dwa razy jesienia i wiosna srodkiem przeciwgrzybiczym. Jeszcze raz pryskac?A moze to nie grzyb? Gdyby to nie bylo na taka skale, pomyslalabym, ze sie czysci. Ale az w ten sposob?Na ziemi sporo opadlych igielek.

Zakładam całkiem nowy watek, bo takie pytania ciągle się pojawiają, będziemy tam zbierać wszystkie posty i zdjęcia z innych wątków.

To normalny objaw związany z obumieraniem starych przyrostów, związany z brakiem światła i zagęszczeniem gałązek. Nasila się nadmiernie, gdy tuje mają zbyt sucho, w rozsądnych ilościach jest to normalne i nie powoduje skutków "ubocznych" trzeba jedynie jako zabieg pielęgnacyjny otrzepywać je i zbierać, aby tuja zdrowo i estetycznie wyglądała. Dużych tui już nie czyścimy, bo po prostu jest to niemożliwe ze względów technicznych.
Ogród wyrozumiały 11:20, 19 paź 2014

Do góry
2 - drzewo purpurowe o dużej koronie żeby zasłoniło kompostownik, jego dokłądne ustawienie zobacz z domu albo tarasu

2 - jednakowe drzewka o kulistych lub wrzecionowych koronach

3 - jednakowe drzewka zielone, przebarwiające się lub szczepione na pniu

4 - szczelny żywopłot zasłaniający część gospodarczą, ale żeby było miejsce na wjazd taczki z odpadkami.

Ten chodnik trzeba trochę przyciąć
Ogród wyrozumiały 11:18, 19 paź 2014

Do góry
Czyli chodniki takie już są? Nieźle W takim razie "uspokój" wszystko eleganckimi i niezbyt wyszukanymi liniami rabat:

Kompozycje z trawami w roli głównej 11:07, 19 paź 2014

Do góry
Charlize, posadź Hakonechloa, są rózne odmiany. Zielone, żółte, paskowane, wpadające w purpurę i fiolet.

Fotki
Konwalnik - Ophipogon 11:04, 19 paź 2014

Do góry
Nie panoszy się po rabacie, a raczej się zagęszcza tylko, u mnie rośnie co najmniej 7 lat i jakoś nie jest ekspansywna, to nie ta roślina, ekspansywny to jest bambus

Tu w środku strony masz ujęcia z góry

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii
Świerk serbski - Picea omorika 11:02, 19 paź 2014

Do góry
Tak, przesadź świerki i pieniek świerka nie dalej niż 1 m, ja sadzę nawet bliżej ogrodzenia.
Dereń biały - Cornus alba 11:00, 19 paź 2014

Do góry
Sibirica silniej rośnie, przytnij go wiosną nisko przy ziemi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies