Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Kiedyś będzie tu ogród 14:00, 25 mar 2016

Do góry
MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
Hejka znowu wpadam i podczytuje
krokusiki wiosenne na powitanie wiosny i śliczny kotek wielkanocny córci

Myśle,że to super plan obsadzić brzegi stawu takimi rozplenicami,w wodzie będa sie odbijały tak malowniczo-możesz je poprzeplatać wielkimi kamorami(jak masz dostep)-zupelnie jak na tej fotce w Rogowie

możesz posadzic tez nad stawem (nie wiem,jaki duży ten staw)-grujecznika płaczącego,ewenntualnie klon palmowy;bedą wdzęczne za taką lokalizacje (wilgotny mikroklimat)i bedą odbijać sie w stawie malowniczo

Wszystkim posiadaczom stawu zazdroszcze (w pozytywnym tego słowa znaczeniu oczywiście)

Mam nadzieję, że po świętach trochę się ruszę. Mam zaklepane irysy, no i czekam aż rozplenica ruszy żeby ciachnąć sadzonki. I piękny kamolec leży obok, tylko nie wiem czy eM. da radę go przesunąć.

Milka napisał(a)

Ania, tylko w ziemi, wsadź głęboko, tam gdzie najbardziej wilgotno i zapomnij o nich

Irenko już siedzą w ziemi i bardzo bym chciała doczekać się sadzonek.

Malgosik napisał(a)

a cóż to za cudo?

Małgosiu to przylaszczka Hepatica nobilis, super bezproblemowa roślinka.

Mam jeszcze różową ale ta dopiero w pąkach.
Ogród Mirelli 12:35, 25 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Ilonka, a jakie mniejsze od Hameln byś proponowała?

Właśnie bym chciała w odmianie strong

Też bym kupowała tę strong. Ciekawe tylko na ile to prawda z tymi mocnymi łodygami?
Zerknij tutaj: (masz z grubsza opis odmian rozplenic, choć i na to trzeba brać poprawkę bo np. piszą że hammeln ma max 90 cm a u mnie tak jak pisałam były większe)
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/rozplenica-japonska-elita-wsrod-traw-id736.html

Wiem, że sporo obób tutaj ma tę little bunny, ale wszystko zależy od tego ile tam masz miejsca. Bierz też pod uwagę, że hortensje również pójdą w szerokość i to wszystko może się zagłuszyć nawzajem..
Moja bajka 22:33, 24 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
I moje wysiewy
jeżówka

Rozplenica od Sylwii. Syyylwuś! Macham!

i mieczyki także od Niej

Jestem Kasiu jestem, fajnie Ci wszystko wschodzi masz rączki zielone
Rodkiem się nie przejmuj teraz śmignie w górę , a za rok obsypie się kwiatemMój jeden już raz tak zrobił, a azalki też czasem tak u mnie mają. W tym roku jedna bez kwiatu bo w zeszłym roku umęczona była mączniakiem, ale i tak się cieszę, że wyżyła
Moja bajka 21:22, 24 mar 2016

Do góry
I moje wysiewy
jeżówka

Rozplenica od Sylwii. Syyylwuś! Macham!

i mieczyki także od Niej
Życie w wiejskim ogrodzie 19:43, 24 mar 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Bardzo się cieszę że rozplenica nie zawiodła Ja nie wiem czy ją będę miał w tym sezonie Pierwszą jaką wysiałem i ładnie wzeszła przesuszyłem i padła a ta z drugiego siania nie chce wyjść

Odnośnie stipy Wczoraj ściąłem moją w ogrodzie Dużo było zielonych nitek więc może nie będzie tak źle Byle tylko mi teraz nie wymarzła

Buuu oby jednak się udało..może wyjdzie. A jak nie to nasiona wrócą do Ciebie od każdego jesienią. Ode mnie napewno. Ale i tak liczę, że te które wysiałeś wzejdą.

Moje ostnice w ogrodzie są pod znakiem zapytania, ale jeszcze czekam. Z nasion ładnie mi wschodzą i te moje i te kupowane. Będzie trawiasto . Wysiałam też rozplenice Vertigo-zobaczymy czy wzejdzie. Zebrałam kilka nasion pod koniec tamtego lata.

Piękny początek wiosny u Ciebie
edit. najbardziej mi się druciany koszyk podoba.
Ogród w szczerym polu 19:28, 24 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Zamiast żurawek szałwia, moim zdaniem najładniejsza odmiany szałwia deep blue

Do hortek Miskant ML

Wymyśliłam jeszcze inną kombinację, bardziej sielską- przedogródek hortensjowo-różany

miskant ML, hortki Diamantino lub Little Lime, szałwia omszona Rose Queen (kolor pasuje i jako jedyna ma w opisie że toleruje półcień), carex Ice Dance+ mała rozplenica Hameln.
Na wysokie tło pomyślałam o podporze, a na niej bluszcz i róża pnąca w kolorze różowym (Laguna?)(wycztałam, ze p.Danusia połączenie róży z bluszczem komuś radziła ) podsadzona inną mniejszą odmianą jeśli by się zmieściła...
Dominiko cała rabata ma dł.4,90m szer.1,5m więc chyba troszkę powinno się zmieścić bo hortki przeciez są mniejsze??
Generalnie ciężko jest mi wymyślić coś bardziej sensownego, a im więcej czytam i przeglądam tym bardziej podoba mi się taki sielski klimat. Myślę, że będę dążyła do założenia ogrodu kwiatowego gdzie głównymi motywami będą hortki i róże, może jeszcze lilie.. Oczywiście mam nadzieję, że będę potrafiła odpowiednio o wszystko zadbać zwłaszcza, że wszystkiego uczę się od podstaw...
Życie w wiejskim ogrodzie 18:30, 24 mar 2016

Do góry
Agcia napisał(a)

Komunikuję, że rozplenica od Ciebie kiełkuje. Co za tempo..

Ps. Ostnica z kupionych nasion też, te zebrane z ogrodu jeszcze nie..

Bardzo się cieszę że rozplenica nie zawiodła Ja nie wiem czy ją będę miał w tym sezonie Pierwszą jaką wysiałem i ładnie wzeszła przesuszyłem i padła a ta z drugiego siania nie chce wyjść

Odnośnie stipy Wczoraj ściąłem moją w ogrodzie Dużo było zielonych nitek więc może nie będzie tak źle Byle tylko mi teraz nie wymarzła
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 21:39, 22 mar 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Asiu, gdzieś tu czytałam, że na te muszki to herbata imbirowa działa odstraszająco i muszki się wynoszą.

Hmm, muszę zapamiętać, bo póki co robaczywe siewki wyrzuciłam tak się wkurzyłam. Został mi przepikowany dmuszek i "przemkowa" rozplenica. Mam jeszcze trochę nasion, ale już nie będę wysiewać, no chyba że do gruntu w maju
Mirkowy ogród (początki) 07:55, 22 mar 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
tak wygląda roczną rozplenica

Mirko a pikowałaś po jednej sztuce czy kilka do doniczki?
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 22:19, 21 mar 2016

Do góry
Z wiśnią Amonogawa, i hortensje troszku rozrzuciłam w zygzak

pomiędzy jeszcze rozplenica, z przodu szałwia
a , jeszcze nie pisałam, na końcu przy budynku rośnie cis
Ogród, a może coś więcej..... 18:53, 21 mar 2016

Do góry
21 marca, więc mamy oficjalną wiosnę .
Ostatni tydzień w ogrodzie został poświęcony głównie na cięcie, przycinanie, grabienie... czyli wielkie wiosenne sprzątanie.
Do ogrodu dotarły również nowe nabytki, w takiej zgrabnej paczce zmieszczono:
- głóg compacta jednoszyjkowy
- karagana syberyjska walker
- porzeczka biała blanca na pniu
- trawa rozplenica japońska moudry
- jarzębina czerwona
- porzeczka czarna titania
- borówka amerykańska pink lemonade
- jeżyna bezkolcowa black satin
- borówka amerykańska patriot
Oczywiście większość już posadzona .

Przygotowane zostało również miejsce na ognisko na nowy sezon. Czekam więc tylko na troszkę cieplejsze dni.

Natomiast z pozostałych pędów po przycięciu wierzby, został zapleciony wianek. Wystarczy kilka dodatków i będzie świetną ozdobą świąteczną.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:46, 21 mar 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

U mnie Rubrum nie wykiełkowała do tej pory a posiałam chyba w połowie lutego
Verbena też tylko jedna wykiełkowała, chyba że to jest chwast
Za to rozplenica jednoroczna od Przemka pięknie rośnie
Piękna u Ciebie leszczyna, fajnie ją prowadzisz, jako drzewko
Z tą rubrum to dziwna sprawa u mnie też ani jednej trawki ale za to inne rosna a rubrum jak nie chce rosną to pal ją lich
Połowa działki - czyli mam powoli dość 18:10, 20 mar 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
U mnie Rubrum rośnie - ale tylko jedna wyszła. Moudry cicho w ziemi siedzi Hameln wyszło połowę.
A werbena też słabo bo tylko jedna bidulka wyszła.

U mnie Rubrum nie wykiełkowała do tej pory a posiałam chyba w połowie lutego
Verbena też tylko jedna wykiełkowała, chyba że to jest chwast
Za to rozplenica jednoroczna od Przemka pięknie rośnie
Piękna u Ciebie leszczyna, fajnie ją prowadzisz, jako drzewko
Droga do spełnienia 16:02, 20 mar 2016

Do góry
moja rozplenica też milczy
U Agi - czyli słońce i piach 12:36, 20 mar 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Świetne.
mam nadzieję że mnie polubią! Muszę jeszcze poszukać co te piękności lubią
Kasya napisał(a)

duzy wybor hortek w dobrych cenach jest w szkółce Ulińskich przy trasie Piaseczno-Konstancin, zajrzyj do nich po hortki bo warto
tzn nie wiem czy juz otwarta, ale jak tylko otworzą
dzięki za info! W tym tygodniu będę do P-na jechała to wrócę tamtą trasą bo nawet nie wiem gdzie to jest rozeznanie w terenie zrobię
szemusia napisał(a)
No, Kochana, rozplenica już popikowana U mnie wszystko jeszcze w pudełkach po lodach siedzi...

W temacie hortek nie pomogę, bo mam tylko z tych wysokich: anabelki, limki i magical moon light. Te ostatnie polecam bardzo, bo mają ogromne kwiaty. Ale duże rosną.

Ja już musiałam miejsce zrobić na nowe pudełka z nasionkami
A hortek to średnich szukam dzięki!
Do raju daleko - u Ewy 22:52, 19 mar 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Koguciki i kurki? pokaż
Moja Przemkowa rozplenica ma już prawie 10 cm a rubrum nie wzeszła, i pewno już nie wzejdzie, tak samo verbena mi nie wzeszła, a siedzi już chyba z miesiąc w ziemi

Kogucików i kurek nie skończyłam, więc mogę pokazać na razie zdjęcie z ubiegłego roku
Do raju daleko - u Ewy 22:04, 19 mar 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Trochę dziś podziałałam w ogrodzie
Kupiłam i posadziłam kwiaty do donic na tarasie - zdjęć nie zrobiłam (może jutro będzie słońce). Zasiliłam cebulowe, podlałam rododendrony i magnolie. Powyrywałam trochę chwastów. W domu posiałam jednoroczną rozplenicę od Przemka. A całe popołudnie robię kurki i koguciki wielkanocne.

Koguciki i kurki? pokaż
Moja Przemkowa rozplenica ma już prawie 10 cm a rubrum nie wzeszła, i pewno już nie wzejdzie, tak samo verbena mi nie wzeszła, a siedzi już chyba z miesiąc w ziemi
Asi ogródek pod świerkami 22:03, 19 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Nie widziałam tej inspiracji. Masz ją gdzieś zapisaną?

Myślę, ze dwa drzewa symetrycznie byś musiała posadzić, albo jedno wielopniowe

Inspiracja z bagatelle
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4551-to-tu?page=264
Iwonka w jakim miejscu posadzić te drzewa. Myślałam żeby pod nimi dać rabatę ze żwirem i w nim stipy z bagatelle lub rozplenica z rozchodnikiem. Byłam dziś w szkółkach. tak sobie myślę że na najwyższe tło tez muszę jednak coś dać najlepiej zimozielonego , wzbraniałam się przed tym ale po namyśle to trawy późno mi dadzą zadowalający efekt a i zimą też będzie coś brak. Widziałam cisy ładne. Jak stworzyć taki efekt żeby nie dawać po całości cisów tylko połączyć je z czymś innym.
Kupiła kulki bukszpanowe na rabatę z kulkami. Z mojego źródła wszystkie duże kule poszły jesienią, zostały małe ale nic lepszego nie znajdę w pobliżu.
Doszła mi kolejna rabat do stworzenia w najbliższym czasie - wzdłuż podjazdu. Ogrodzenie już gotowe ( oprócz kamienia w gabionach ) a planu rabaty nie ma. Nie wiem jak się wyrobie z tym. Już pora sadzić a ja wciąż nie mam sprecyzowanych planów rabat.
Mirkowy ogród (początki) 19:46, 19 mar 2016

Do góry
Rozplenica Magesti można już pakować ale Cyba poczekam i popikuję po świętach Rozplenica Bleck nasionka w zeszłym roku przysłała mi Irenka zapisałam część w zeszłym roku reszta co mi została posiałam 3 tyg.temu tak wygląda roczną rozplenica Wysiałam też kocimietkę ale marnie coś wykiełkowała
Ukojenie 10:31, 19 mar 2016

Do góry
Trawy:

8. rozplenica kosmata - wysiana razem z szałwią:

7. stipa:

8. dmuszek:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies