Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Chaos oswajany

Chaos oswajany

Toszka 08:48, 11 kwi 2016

Shemsi napisał(a)
Dzieki Iwonce wzięłam jeszcze raz na tapetę ostatni projekt. Gdyby faktycznie udało się poprowadzić szmaragdy na ciętą ścianę grubości 40-45 cm, to rabata mogłaby wyglądać mniej więcej tak:

i widok z góry:

Tylko pytanie, czy te dwa ekrany szmaragdów będą wyglądać dobrze tak ucięte? Bo niestety całego boku działki nie mogę nimi obsadzić - wzdłuż domu jest zbyt wąsko (w najwęższym miejscu 1 m od siatki), na wysokości domu na siatkę musi iść jakiś bluszcz.

Dla przypomnienia pierwsza wersja wygladała tak:

1 - forsycja prowadzona w kulę
2 - miskanty (myślałam o gracimilusach, ale może uda się znaleźć coś wysokiego i kwitnącego)
3 - berberysy kolumnowe
4 - tuja mirjam, ew. pomieszana z danicą, ew. z innymi kulkami (bukszpan?), pomiędzy może też jakaś mini trawka?
5 - rozplenica Hameln
6 i 7 - róże z powojnikami - miks kremowo-bordowy
8 - hortensje bukietowe

Pomocy, bo nie wiem co robić!!!

Zamiast szmaragdów posadź cisy - Chudy (ziemna zieleń) lub Olivka (jaśniejsze) - rosną wąsko, bardzo wąsko. Berberysy kolumnowe po dwóch, trzech latach wcale nie są wąskie - niestety, to kłujące bydlaki

Cisy do kupienia w Wawie i wbrew pozorom dość szybko rosną.
Shemsi 18:45, 11 kwi 2016

MirellaB napisał(a)
Witaj Weroniko
Cieszę się, że już u Ciebie jestem. Cały wątek przejrzałam i sporo zmian u Ciebie
Wątek Twój oczywiście zaznaczam i będę stałym bywalcem

Mirelko, bardzo miło mi, że u mnie jesteś Zmian, mam nadzieję, będzie jeszcze więcej, także zaglądaj
Shemsi 18:48, 11 kwi 2016

Iwonko, Aniu, dzięki, myślę, myślę, może coś wymyślę.
Karol99 18:50, 11 kwi 2016

A forsycje koniecznie chcesz tam miec? Poza kwitnieniem jest malo atrakcyjna i straszie sie ogołaca od dołu.
Shemsi 18:51, 11 kwi 2016

lojalna_ napisał(a)
Hortki za laweczka piekna sprawa , z boku ławeczki dałabym wiecej bukszpanów wieksze z tyłu mniejsze z przodu przed berberysami rząd rozplenic to sie pomadrzylam ,)

U mnie leje

Dobrze żeś się pomądrzyła Obok ławeczki musowo ma być pinknie, kulki będą na pewno

U mnie lało cały weekend, nic nie zrobiłam od piątku
Shemsi 19:17, 11 kwi 2016

Toszka napisał(a)

Zamiast szmaragdów posadź cisy - Chudy (ziemna zieleń) lub Olivka (jaśniejsze) - rosną wąsko, bardzo wąsko. Berberysy kolumnowe po dwóch, trzech latach wcale nie są wąskie - niestety, to kłujące bydlaki

Cisy do kupienia w Wawie i wbrew pozorom dość szybko rosną.

Toszko, jak miło, że zajrzałaś Obejrzałam, świetne te cisy, ale przy co najmniej dwójce małych dzieciaczków nie chcę ryzykować żeńskiej odmiany. Wystarczająco się stresowałam w zeszłym roku jak miałam lantanę, a maluch wtedy był tylko jedna sztuka.

Z berberysami trafiłaś akurat idealnie w moje wątpliwości. Muszę to jeszcze przemyśleć, co by tu zrobić, przy zachowaniu tego układu kolorystycznego
Shemsi 19:20, 11 kwi 2016

Karol99 napisał(a)
A forsycje koniecznie chcesz tam miec? Poza kwitnieniem jest malo atrakcyjna i straszie sie ogołaca od dołu.

Na razie zostaje. I tak jedną wywalam, bo teraz są dwie. Jeśli nie uda mi się jej prowadzić na estetyczną kulę, to wywalę ją za jakiś czas, ale póki co dam jej szansę
Shemsi 19:20, 11 kwi 2016

Karol99 napisał(a)

Na razie zostaje. I tak jedną wywalam, bo teraz są dwie. Jeśli nie uda mi się jej prowadzić na estetyczną kulę, to wywalę ją za jakiś czas, ale póki co dam jej szansę
Tess 22:06, 11 kwi 2016

Ukorzenić Ci bluszczu trochę?

Shemsi 23:25, 11 kwi 2016

Teresko, wróciłaś, ale się cieszę!

Bluszcz chętnie poproszę! Nawet jeśli zasłonię się na połowie działki szmaragdami/cisami, zostanie mi jeszcze drugie tyle do wysłonięcia i tylko bluszcz mi się zmieści.