Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:24, 12 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Piękne zestawienie Dorotko ) będzie więcej zdjęć ?
O kurcze przyszła do mnie właścicielka pięknego ogrodu i pyta o następne zdjęcia. Pecha mam bo się kończą, są trzy.

Podwórkowa rehabilitacja 20:18, 12 wrz 2017

Do góry
Dzisiejsze, wystarczyła godzinka w lesie
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:13, 12 wrz 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Dekoracje w ogrodzie jak zawsze perfekt, gustowne i godne naśladowania.

Czy ja dobrze widzę, w donicy msza Pegasusa ? Jak ją oceniasz ?
Miło mi czytać takie słowa od kogoś kto również lubi ładnie dekorować swój ogród.
W donicy rzeczywiście mam Pegasusa, jest u mnie pierwszy rok i z pewnością nie ostatni. Co prawda jest z nim trochę zachodu, bo wczesną wiosną trzeba latać z doniczkami, żeby go przymrozki nie zmroziły. Mimo wszystko w donicach ładnie się prezentuje i na przyszły rok na pewno też wysieję.

w tą i z powrotem
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:12, 12 wrz 2017

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:09, 12 wrz 2017

Do góry
jeżówki ładne jeszcze są

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:08, 12 wrz 2017

Do góry
Parę fotek bo dawno nie było
rozchodnikowa

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:04, 12 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Dorotko cudne dekoracje. Bardzo pomysłowe.
A te motylki w trzmielinie - mistrzostwo dekoracji. Wrześniowe wieczory w takiej altanie mogłabym spędzać codziennie. Bardzo nastrojowo i klimatycznie masz. I nawet nie przejmuj się, że różyczki zawodzą z kwitnieniem, bo i tak jest pięknie za sprawą tych aranżacji.
Dziękuję za pochwałę moich dekoracji czasem zastanawiam się, czy nie mam ich za dużo. W altanie siedzi się dość przyjemnie jest w zaciszu i ładnie przebija się zachodzące słońce przez gałęzie wielkich świerków. Niektóre różyczki kwitną, ale jest ich niewiele.

Zmienny ogród 19:59, 12 wrz 2017

Do góry
Chciałabym teraz zająć się tylem ogrodu. Przygotować miejsce pod tuje i osądzić pierwszy kompostownik.

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem? Co sądzicie?
Na zielonej... trawce :) 19:58, 12 wrz 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
I love my garden

Me too!
Wśród brzóz i dębów 19:53, 12 wrz 2017

Do góry
marba napisał(a)
Moja altanka. Ciągle nieskończona, ale jest. ]

Miłe chwile spędzone w tej altance wspominam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:52, 12 wrz 2017

Do góry
marba napisał(a)

I jeszcze te wiklinowe dekoracje na siatce- super! Jesteś kopalnią inspiracji. Będę chyba kiedyś musiała zobaczyć to wszystko w realu!
Cieszy mnie to, że mogę być dla kogoś inspiracją. Mój ogródek jest otwarty dla wszystkich ogrodników, więc zapraszam.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:45, 12 wrz 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Acha. To rzeczywiście utrudnione. A może nawet lepiej że się tak nie sieje. Widziałam u wielu osób różową, u Ciebie tylko białą. U mnie siewki zwykle pojawiają sie po 2 latach nawet jak matecznej rośliny już nie ma a jak długo asz te rutewki?

Co do hortensji to dziwne. Może mam tak ciężką ziemię że się nie pokładają. Ha.ha ale pisałaś że masz sucho może dlatego. U mnie wysoki stan wody w gruncie i glina jak kamień.
Obie rutewki mam od 3 lat. Ta biała kwitnie znacznie dłużej, różowa ma mniejszy krzaczek i już dawno przekwitła.
U mnie co roku w lecie jest susza, nie wiem czy to wina bliskiego sąsiedztwa lasu, czy Wisły. Ziemię mam piaskową, w sumie to niewiele jest u nas na wsi ogródków. Trzeba dużej determinacji, żeby na glebie VI kl i przy ciągłych suszach posiadać ogródek. Rabaty systematycznie podlewam, ale na trawnik brakuje mi wody w studni.

Wśród brzóz i dębów 19:45, 12 wrz 2017

Do góry
To moje ulubione:
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:40, 12 wrz 2017

Do góry
A reszta ogrodu powoli szykuje się do jesieni.

Tojad i kleome od Miry. Może zdąży.

trzmielina i barbula

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:33, 12 wrz 2017

Do góry
Nie lało, zbyt mocno nie wiało. W domu czekał na mnie stos papierów, więc uciekłam do prac ogrodowych. Zakończyłam wszystkie tegoroczne rewolucje.

Ostatnia opierała się na tym, co Asia /Makadamia nazywa tetrisem.
Zza ławeczki w narożniku różanym wykopałam świerka białego. Warunki świetlne miał tam coraz gorsze. W okolicach różanych słupów rósł sobie szmaragd. Za blisko róży, która go trochę dusiła. Do realizacji moich planów potrzebowałam więcej miejsca, więc wykopałam jedną pęcherznicę. Tuja poszła w miejsce pęcherznicy. Za ławeczkę poszły wykopane z półksiężycowej dwie hortensje VR. W nogi dostały hosty i bodziszki. I ten zakątek przestał mnie denerwować. Na wiosnę bardzo mocno przytnę pęcherznice. Mam nadzieję, że hortensje w tym miejscu odżyją, bo w poprzednim miskanty zabierały im całą wilgoć.

Z półksiężycowej z wrzosowiskiem wykopałam dwa zwykłe świerki, Cięłam je mocno w stożki, ale stwierdziłam, że natury nie powstrzymam i za parę lat zrobi mi się problem. Póki mam siły, to trzeba kopać.

W miejsce jednego wsadziłam szczepioną pendulowatą jodłę, a w miejsce drugiego świerka białego Daisy White. Przesunęłam rosnącą tam hortensję, której w rozroście przeszkadzał miskant.

W miejsce wysadzonych hortensji wsadziłam kolumnowe cisy i żywotnikową kulkę.

Za rok zobaczymy, czy pomysł się sprawdzi.
Ogród z łezką II 19:30, 12 wrz 2017

Do góry
Wrzosy

dalie w pełni

na pergoli ostatnie podrygi Ilse i powojnika

Ogród z łezką II 19:26, 12 wrz 2017

Do góry
Może teraz ktoś będzie wiedział co to za hortka...

Ogród z łezką II 19:23, 12 wrz 2017

Do góry
A tu Droning Ingrid

Dwuletni Phantom też nieźle

Mega Pearl i Limelight też już jesienne

Vanille Fraise ma wielkie kwiaty, znowu podparte

Ogród z łezką II 19:18, 12 wrz 2017

Do góry
Tak mi Giardina śmignęła...pierwsze zdjęcie z 2.07.2017 (sięga do piątej kratki), drugie z 9.09.2017 (sięga do 14 kratki)

wreszcie też mam werbenę widoczną

Malepartusy sadzone pod koniec września zeszłego roku i przesadzane w kwietniu już widać

Ogród pod lasem 19:15, 12 wrz 2017

Do góry
Dziewczyny, wyszłam już z pierwszego szoku, więc mogę podzielić się z Wami dzisiejszym odkryciem. Otóż na naszym forum kryje się brylant. Tajniaczy się i ukrywa przed nami ogród, przez który dziś chyba spać nie będę mogła. Niestety nie miałam przy sobie aparatu, a fotki z komórki to dla tego miejsca profanacja, jednak lepszy rydz niż nic i wrzucam co mam. Brylantem owym, który niniejszym demaskuję, jest Ania - kwartet, u której byłam dziś po odbiór jarzmianek i która przy okazji sprezentowała mi kilka innych roślin. Coś pięknego. Kolory, zapachy, krajobraz za płotem - bajka. Kochana, grzeszysz nie pokazując nam niczego z tych cudowności!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies