Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Gosi 21:38, 26 gru 2023

Do góry
Święta, święta i po świętach.
Całe szczęście przebiegły bez przejedzenia się.
Szkoda tylko, że kolejny rok pogoda nie dopisała, chociaż trochę słońca było miłą niespodzianką.

Jolu, nie zawsze pamiętam co gdzie posadziłam, a raczej nie znam nazw wszystkich roślin, bo często to były prezenty od innych ogrodniczek z ich ogrodów. Niestety nie jestem zdyscyplinowaną osobą i nie zapisuję wszystkich nazw.

Judith, bardzo dziękuję za tak miłe słowa o moim ogrodzie. Bardzo podobają mi się angielskie ogrody. Chciałam taki stworzyć, chociaż początkowo, po prostu kupowałam tylko rośliny, które mi się podobały. Dopiero potem zaczęłam zwracać uwagę na kompozycję, ale w wielu wypadkach było już za późno na wielkie zmiany. Pisząc o swoim ogrodzie w krytyczny sposób, porównywałam go do Waszych uporządkowanych, mój jest bardziej bałaganiarski.
Wychodzi na to, że każdy chciałby mieć to co ma ktoś innych. To tak jak z włosami. Ja mam kręcone, a chciałabym mieć proste

Kasia, zapraszam do zwiedzania, na razie wirtualnie

Zatem zaczynamy czerwiec

Grzebiuszka ziemna 19:09, 26 gru 2023

Do góry
Chyba byłam grzeczna dostałam prezenty od Mikołaja rozśmieszył mnie taki prezent w pudełeczku w trzypaku:

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 17:14, 26 gru 2023

Do góry
Mój wianek.

I stroik na stół.

Wizytówka - Milunia w ogrodzie z widokiem na rozlewisko 15:38, 26 gru 2023

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:11, 26 gru 2023

Do góry
i Stoi ubrana i druga. Wesołych świąt.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:09, 26 gru 2023

Do góry

Idą przygotowania do Swiąt .:s
Grzebiuszka ziemna 08:35, 26 gru 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Toż to ta sama choroba, na którą zapadłam razem z rodzicielką mą, ćpuństwo ogrodowe jak się patrzy, w szczytowym, klinicznym wydaniu!

Kordina napisał(a)
Prowadzę tak przygotowane działo z czterema czarnymi lufami i pod roślinki
Toż to prawdziwy Panzerkampfwagen Hydraulik!
Grzebiuszka ziemna 08:34, 26 gru 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Od dzisiaj z rodziny zastępczej dla piesków mam nową towarzyszkę życia, przedstawiam Wam oto Pola, bardzo spokojna psica, podobna do rasy jack russel terrier, ale jest kundelkiem, czyli dziedziczką mądrości kilku ras

Cudna ta Twoja psiuta o mądrym wejrzeniu

Kordina napisał(a)
pergola szamana w zimowej szacie
Jak oprawa sceniczna na koncercie Heilung (może Sylwia, z uwagi na zainetersowania czasami minionymi, zna i słyszała ).

Wypunktuję teraz kilka wspaniałości: chlebki własne i zakupy pokaźne Bliskość jeziora i wypoczynek przy kominku. Stadne wysiewy czynione, manualności wszelakie, zainteresowania ziołolecznictwem- nie znalazłam wśród wymienianych przez Ciebie książek tej Łukasza Łuczaja pt. "Dzika Kuchnia", polecam!

Kordina napisał(a)

Podziwiam za cierpliwość i skrupulatność, chyba bym odpadła po uzbrojeniu pierwszych 10cm taśmy- jam Ci leniuszek patentowany, więc taśmy nasionkowe kupuję już gotowe, szczególnie marchewki i pietruszki
Grzebiuszka ziemna 08:29, 26 gru 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Odległe wspomnienie ze Świata,
czerwieni, błękitów lata,
żuławskie pola i łąki,
gdzie kropki gubią biedronki,
gdzie żuk się w trawie zabłąka,
i słychać trele skowronka,
gdzie pasikonik się ukrywa
północny wiatr liście z drzew zrywa...

Z tęsknoty do...

Ja też już tęsknię do widoków takich...
Grzebiuszka ziemna 08:27, 26 gru 2023

Do góry
No mówisz i masz! Jestem już prawie w czasach współczesnych wątku twego, idę zaparzyć sobie melisy, bo te wszystkie cudowności, których tu uświadczyłam, przyspieszone bicie serca i pulpitancje wywołały u mnie rozległe

Kordina napisał(a)
wszystko przez ten Pinterest! Tyle pomysłów, że się mózg lasuje i dymi uszami
Pinterest.. toż to studnia pomysłów bez dna, wciąga człeka jak czarna dziura

Kordina napisał(a)
najpierw 2 dni stoczyłam walkę z pięknym ale zbyt agresywnym fioletowym barwinkiem, miał kilkumetrowe rozłogi, nawet ciężko było go wykopać. On jest świetny gdzieś w ograniczone miejsca, wzdłuż drogi, pod drzewami, ale w moim niedużym przedogródku zagłuszał inne rośliny
Mnie czeka podobna walka w następnym sezonie, słuchać się mnie nie chciał ten kawaler nic a nic, mimo, że kwiecie niebieskie cudne ma, to zbyt agresywną ekspansję prowadzi, zatem: Adios, przyjacielu

Kordina napisał(a)
W tym roku za to byłam na świetnym kursie batiku w Domu Kultury, jestem zauroczona tą techniką
Aż musiałam guglnąć, czymże ten batik jest i z czym się go je No, no, akwarele, dekupaże, batiki, janioły..

Kordina napisał(a)
moje credo życiowe brzmi:
- żyć twórczo do końca swoich dni
a wiesz zaprogramowałam się na długie życie - 340 lat w zdrowiu, szczęściu i radości, przecież muszę mieć czas na wszystkie plany
Z takim podejściem do życia na pewno się uda dobić do tych 340, ale tak sobie myślę, że co najmniej tysiączek byłby potrzebny, żeby te wszystkie plany zrealizować

Kordina napisał(a)

Matko Bosko Mechaniczno! Jakie wybitne te sówki! I ta drewniana i ta z funkcjami biologicznymi Wszystkie zaprezentowane ptaszniki wykwintne, zarówno te samodzielne, jak i te na cycu własnym chowane U nas titul jest amatorem pierzastych fruwaków wszelakich, dba o to, żeby w karmnikach zawsze było żarełko, wiesza słoninki na drzewach i dba o budki lęgowe (P)sójki tys pikne, ze hej! Lubię je obserwować, tak samo jak kosy- jeden obrał sobie szczyt naszej altanki za centrum dowodzenia

Ogród Muszelki 07:31, 26 gru 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
Wesołych świąt życzę

Wesołych, Basiu

Nasze dzieciaki podostawały w prezencie różne gry. Wczoraj starzy i młodzi bawili się pospołu. Prym wiodła gra w magnesiki. Siwe głowy tak samo wybuchały śmiechem, jak te z kokardkami ... że nie wspomnę o torach kolejowych, parowozikach, wagonikach i samochodzikach... Więcej ludu siedziało na podłodze niż za stołem
Zielony Chram 06:35, 26 gru 2023

Do góry
Zielony Chram 06:32, 26 gru 2023

Do góry
Melduję posłusznie, że akcja "stolikowa renowacja" przebiegła pomyślnie. Stara, dębowa podstawa zyskała nowy kolor, żeby dopasować się do chłodniejszego odcienia blatu. Konkluzja: drewno sosnowe jest dość wredne, jeśli chodzi o finisz barwionym twardym woskiem, testowaliśmy czarne Osmo 3169 i 3075, bardzo nierówno pigmentują się włókna. Już wiemy, czemu to drewno nie jest powszechnie używane do takich celów, niemniej i tak (co prawda po wielu szlifowaniach i nakładaniu kolejnych warstw) jestem bardzo zadowolona z efektu

Boso przez ogródek 21:02, 25 gru 2023

Do góry
Trafiłam w okno pogodowe 23 grudnia i posadziłam czosnek Harnaś oraz cebulę Senshyu Yellow. Gorczyca ładnie ścięta przez mróz, żyto miejscami wykiełkowało, chyba za późno zostało posiane, ale trudno.
Zielony Chram 14:37, 25 gru 2023

Do góry
Kiedy zakończył się Wigilijny Wieczór, zamiast w łóżku wałkać się z boku na bok o nocnej porze albo czekać aż mój zwierzak w "osobie" żółwiczki Żuczki, przemówi ludzkim głosem...odpaliłam Ogrodowisko i tylko na chwileczkę...naprawdę na chwileczkę weszłam do Twojego ogrodu...no i...przepadłam. Zaczytałam się i naoglądałam takich cudowności ogrodowych, a jeszcze dodatkowo w Waszym wykonaniu...szafeczki, komódki...stoliczki, abażurki i inne rzeczy użytkowe...że przegapiłam, wołający głos mojej Żuczki...ocknęłam się z zaczytania dopiero," gdy Żuczka zaczęła mi trąbić do ucha...że jestem chyba głucha... na wysłuchanie jej życzeń w tym jedynym dniu w roku"....
Ot tak działa magia ogrodu (niekoniecznie własnego)...ale załagodziłam sytuację i znów z Żuczką żyjemy w zgodzie...

Wszystkiego najszczęśliwszego nie tylko na Święta...

Życzenia na Boże Narodzenie i Nowy Rok 2023 / 2024 13:35, 25 gru 2023

Do góry
Niech w Swięta Bożego Narodzenia w Waszych domach zagości: mądrość i zgoda uśmiech i dostatek. Niech przez cały Rok nie braknie zdrowia i miłości. Wesołych Świąt!
Zielony Chram 12:17, 25 gru 2023

Do góry
Aaach, źle Cię zrozumiałam Jolu, myślałam że pisząc o pierwszym planie masz na myśli tą niską chojnę właśnie (zaznaczona owalem), a nie tego pospolitego jałowca, którego tata Szymona kiedyś przywiózł z lasu ( duży prostokąt)

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:55, 25 gru 2023

Do góry
Kochani Wszystkim życzymy siły do walki z przeciwnościami losu i wszelakich prac ogrodowych, zdrowia by nic nie zakłócało poczucia szczęścia, radości i satysfakcji z efektów pracy tak ogrodowej jak każdej innej. Spełnienia marzeń i braku rozczarowań gdy czasem rzeczywistość się z marzeniami nie pokrywa. Miłości do ludzi, świata i otaczającej nas przyrody. Piękna w sercu i wokół nas na co dzień nie tylko od święta i umiejętności dostrzegania planów Bożych we wszystkim co nas otacza. Moc błogosławieństwa Bożego płynącego od Bożej Dzieciny.

Życzenia na Boże Narodzenie i Nowy Rok 2023 / 2024 09:54, 25 gru 2023

Do góry
Kochani Wszystkim życzymy siły do walki z przeciwnościami losu i wszelakich prac ogrodowych, zdrowia by nic nie zakłócało poczucia szczęścia, radości i satysfakcji z efektów pracy tak ogrodowej jak każdej innej. Spełnienia marzeń i braku rozczarowań gdy czasem rzeczywistość się z marzeniami nie pokrywa. Miłości do ludzi, świata i otaczającej nas przyrody. Piękna w sercu i wokół nas na co dzień nie tylko od święta i umiejętności dostrzegania planów Bożych we wszystkim co nas otacza. Moc błogosławieństwa Bożego płynącego od Bożej Dzieciny.

Życzenia na Boże Narodzenie i Nowy Rok 2023 / 2024 09:53, 25 gru 2023

Do góry
I ja życzę Wam Danusiu i wszystkim ogrodniczkom i ogrodnikom, wszystkiego co najlepsze. Dużo słońca w nadchodzącym Nowym Roku 2024 przeplatanego z odrobiną deszczu, to co ogrodnicy lubią najbardziej, tak aby nowy sezon przyniósł dużo radości, a Wasze ogrody niech przepełniają się bujnymi rośliami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies