A mnie zaintrygowała informacja o podlewaniu trawnika ... Dlaczego zraszacze maja podlewać trawnik co drugi dzień przez całe 60 minut??? Ja mam ustawione tylko 15 minut i wydaje mi się, że jest ok.
Reniu, ty chociaż byłaś daleko. U mnie urlop w ogrodzie. Wyjechaliśmy tylko na kilka dni w sprawach rodzinnych w lubelskim, odwiedziliśmy sad u kuzyna. Najadłam się śliwek, wiśni, gruszek... Szkoda tylko, ze nie nazbierałąm malin, bo akurat zaczęło padać. Krzewy uginają się od owoców, malin sadownicy nie zbierają... zbyt wysoki koszt zbiorów zarówno przez pracowników, jak i kombajnem. A na skupie stawka to 1,50 zł za kilogram dorodnych malin. Wszyscy wiemy, jakie są stawki na straganach...
Zbyszek miał dwa tygodnie urlopu. Jeden tydzień przebiegł gospodarczo w ogrodzie, drugi - kończyliśmy remont w domu. Wreszcie mam sypialnię dla gości.
Odświeżony salon i jadalnię, nowe podłogi na piętrze. Na drugi rok zostawiłam sobie naszą sypialnię, ale jeśli znowu na fachowców będę musiała tyle czekać i psuć nerwy, to ja nie wiem, jak to będzie...
Z urlopu przywieźliśmy stary stół. Miał iść na opał, Zbyszek uwielbia takie stare smaczki. Zajmie się nim jeszcze pewna osóbka i go troszkę odnowi, a Zbyszek go poskładał, bo do transportu musiał rozebrać na deski.
Stara praca dawnego stolarza, nawet szuflady maja spody drewniane, wszystko składane bez jednego gwoździa. Cieszę się ze stołu. Będzie robił za biurko w moim gabinecie
Reniu nie dziwiłabyś się widząc co ja teraz mam ,tak już bym chciała to uporządkować bo wygląd mojego ogrodu teraz nic wspólnego z poczuciem estetyki nie ma. Są już miejsca gdzie jest fajnie ,niestety cały środek to masakra zwłaszcza teraz jak mam tam trochę poczekalni dla roślin ,trochę zaczęte rabaty ,trochę jeszcze starych które mają przestać istnieć. Już sama się gubię
oj na takie zabawy yo zupelnie czasu nie mam. Musi sobie radzić sam. Jedtnie profilaktyka wiosenna a w ttm toku nawet ortus na graby odpuscilam. Wiadomo ze jesli cos wartościowego nam choruje to trzeba powalczyc ale jesli to tylko powoduje utrate urody to zdrowie wazniejsze.
Na grzyby opryski gnojówkami albo wspomniane tutaj juz OW . Poczytaj wątek tutaj o ekologicznych środkach. Tam jest cale mnóstwo przydatnych informacji Na miodówkę Neem albo cięcie, bo one przeważnie żerują na końcówkach gałązek.
Ćma jest stosunkowo nowa w Europie. Ptaki i inne zwierzęta muszą się dopiero z nią oswoić i wtedy ewentualnie znajdą się i tutaj naturalni wrogowie dla ćmy. Koleżanka mieszkająca niedaleko mnie zauważyła, że wróble ostatnio zaczęły podjadać larwy ćmy na jej buksach, więc jest nadzieja.
Na ćmę działa niestety na razie tylko chemia lub wymiana buksów na cisy