Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:26, 08 sie 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Za często nawoziles kwiecień, czerwiec koniec początek lipca i później jesiennym sierpień koniec początek września jesiennym bez azotu.

Podlewanie ok 1 godziny co drugi dzień.
Kilka razy pisałam.

Trzeba czytać w tym wątku wszystko jest napisane.

Brązowienie a może sypales nawóz i nie podlales woda dobrze
Przegrab go. Ponakluwaj widłami lub czymś ostrym.

A mnie zaintrygowała informacja o podlewaniu trawnika ... Dlaczego zraszacze maja podlewać trawnik co drugi dzień przez całe 60 minut??? Ja mam ustawione tylko 15 minut i wydaje mi się, że jest ok.

Mój jest taki...dzisiejsze zajęcie
Tu ma być ogród :) 15:20, 07 sie 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Przedpłocie - z roku na rok coraz bujniejsze, a teraz chyba ma jeden z lepszych momentów

Świetne ujęcie przedpłocia

Jak zobaczyłam te wszystkie cuuudne zdjęcia to jeszcze bardziej mi szkoda
Nowocześnie z różAnką :D 15:04, 07 sie 2018

Do góry
Zdjęcia z Wojsławic fajne ...zwłaszcza hortki z seslerią jesienną
Nowocześnie z różAnką :D 14:55, 07 sie 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Marta, Anula, Haniu dziękuję
Renia już zrobione, krawiec tylko z jedną poducha się pomylił i musimy czekać na materiał żeby poprawił. Wysokość siedziska od ziemi 35cm, całości 70cm

Nie mogę się doczekać kiedy nam pokażesz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:49, 07 sie 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

A swoją drogą bardzo jestem ciekawa efektu końcowego tych rewolucji w domu

Wstawiłam kilka fot u siebie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:43, 07 sie 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

A jeśli z maluszkiem to w pobliżu Omisia w miejscowości Duce jest plaża piaszczysta choć dla mnie najkwiększy urok w Chorwacji mają właśnie te skałki

Palenisko zamówione 90tka

Reniu masz to palenisko??Pochwalisz się?Ja sobie też zamówiłam 90tkę. Już nawet dziewicze ognisko przed wyjazdem na wakacje robiłam. Fajna rzecz
Ogródek Iwony II 21:05, 06 sie 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Piękne foty
Po urlopie zostały tylko wspomnienia Iwonko

Reniu, ty chociaż byłaś daleko. U mnie urlop w ogrodzie. Wyjechaliśmy tylko na kilka dni w sprawach rodzinnych w lubelskim, odwiedziliśmy sad u kuzyna. Najadłam się śliwek, wiśni, gruszek... Szkoda tylko, ze nie nazbierałąm malin, bo akurat zaczęło padać. Krzewy uginają się od owoców, malin sadownicy nie zbierają... zbyt wysoki koszt zbiorów zarówno przez pracowników, jak i kombajnem. A na skupie stawka to 1,50 zł za kilogram dorodnych malin. Wszyscy wiemy, jakie są stawki na straganach...

Zbyszek miał dwa tygodnie urlopu. Jeden tydzień przebiegł gospodarczo w ogrodzie, drugi - kończyliśmy remont w domu. Wreszcie mam sypialnię dla gości.
Odświeżony salon i jadalnię, nowe podłogi na piętrze. Na drugi rok zostawiłam sobie naszą sypialnię, ale jeśli znowu na fachowców będę musiała tyle czekać i psuć nerwy, to ja nie wiem, jak to będzie...
Z urlopu przywieźliśmy stary stół. Miał iść na opał, Zbyszek uwielbia takie stare smaczki. Zajmie się nim jeszcze pewna osóbka i go troszkę odnowi, a Zbyszek go poskładał, bo do transportu musiał rozebrać na deski.

Stara praca dawnego stolarza, nawet szuflady maja spody drewniane, wszystko składane bez jednego gwoździa. Cieszę się ze stołu. Będzie robił za biurko w moim gabinecie

Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:55, 04 sie 2018

Do góry
Mazan napisał(a)
O roztworze sody jest w wątku ekologiczne zwalczanie chorób roślin str 1.

Pozdrawiam

Dziękujemy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:49, 04 sie 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie wiem jak Wy ale ja w te upały nie robię nic w ogrodzie ... totalny brak sił i chęci ... nawet na zdjęcia ... czekam na lepsze/chłodniejsze dni

Piąteczka!
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:31, 04 sie 2018

Do góry
Mazan napisał(a)
Ren133

To mączniak prawdziwy. Trochę zatrzymany wysoką temperaturą, ale wymaga oprysku. Możesz to zrobić roztworem sody co 3 - 4 dni 3x i topsinem.

Pozdrawiam

Mazan mam to samo co Renia pryskałam juz 2 x topisnem, a sodą to jaki roztwór należy zrobić ?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:29, 04 sie 2018

Do góry
Mazan napisał(a)
Ren133

To mączniak prawdziwy. Trochę zatrzymany wysoką temperaturą, ale wymaga oprysku. Możesz to zrobić roztworem sody co 3 - 4 dni 3x i topsinem.

Pozdrawiam

Dziękuję Ci bardzo A jak sporządzić roztwór sody?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 06:40, 04 sie 2018

Do góry
Ren133

Pozdrawiam
Ogród w remoncie 22:17, 03 sie 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
Podziwiam Asia, że Ty w taki upał działasz w ogrodzie....

Reniu nie dziwiłabyś się widząc co ja teraz mam ,tak już bym chciała to uporządkować bo wygląd mojego ogrodu teraz nic wspólnego z poczuciem estetyki nie ma. Są już miejsca gdzie jest fajnie ,niestety cały środek to masakra zwłaszcza teraz jak mam tam trochę poczekalni dla roślin ,trochę zaczęte rabaty ,trochę jeszcze starych które mają przestać istnieć. Już sama się gubię
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:04, 03 sie 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

A stosujesz KAsia jakieś opryski eko?
oj na takie zabawy yo zupelnie czasu nie mam. Musi sobie radzić sam. Jedtnie profilaktyka wiosenna a w ttm toku nawet ortus na graby odpuscilam. Wiadomo ze jesli cos wartościowego nam choruje to trzeba powalczyc ale jesli to tylko powoduje utrate urody to zdrowie wazniejsze.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:23, 03 sie 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

a na grzyby? i miodówkę?

Na grzyby opryski gnojówkami albo wspomniane tutaj juz OW . Poczytaj wątek tutaj o ekologicznych środkach. Tam jest cale mnóstwo przydatnych informacji Na miodówkę Neem albo cięcie, bo one przeważnie żerują na końcówkach gałązek.
Ogródek Iwony II 15:13, 03 sie 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
W niedzielę polowałam na motyle. Paź królowej zrobił furorę. Chyba mu 40 zdjęć cyknęłam, aby go ustrzelić. Chyba ADHD miał

Piękne foty
Po urlopie zostały tylko wspomnienia Iwonko
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:08, 03 sie 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Ćma jest stosunkowo nowa w Europie. Ptaki i inne zwierzęta muszą się dopiero z nią oswoić i wtedy ewentualnie znajdą się i tutaj naturalni wrogowie dla ćmy. Koleżanka mieszkająca niedaleko mnie zauważyła, że wróble ostatnio zaczęły podjadać larwy ćmy na jej buksach, więc jest nadzieja.
Na ćmę działa niestety na razie tylko chemia lub wymiana buksów na cisy

a na grzyby? i miodówkę?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:45, 03 sie 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Dodajesz otuchy
Ale ciągle się zastanawiam czy stosując tylko środki ekologiczne dam radę zadbać właściwie o buksy ...
Jakie środki głównie polecasz?

Ćma jest stosunkowo nowa w Europie. Ptaki i inne zwierzęta muszą się dopiero z nią oswoić i wtedy ewentualnie znajdą się i tutaj naturalni wrogowie dla ćmy. Koleżanka mieszkająca niedaleko mnie zauważyła, że wróble ostatnio zaczęły podjadać larwy ćmy na jej buksach, więc jest nadzieja.
Na ćmę działa niestety na razie tylko chemia lub wymiana buksów na cisy
Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:43, 03 sie 2018

Do góry
Mazan,
Bardzo proszę Cię o pomoc. Nie wiem co zrobić żeby wyleczyć moją świdośliwę?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:37, 03 sie 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Tak nie do końca się zgadzam z tym, co napisała Makadamia. Na początku wprowadzania ekologii do ogrodu, jeśli wcześniej prowadziło się ogród używając chemii, to rzeczywiscie, trzeba się napracować. Trzeba odbudować równowagę biologiczną która została zniszczona. To pewnie trwa tak trzy czy pięć lat, w zależności od tego gdzie i jak duży ogród się znajduje. Same opryski przeciwgrzbowe nie wystarczą. Trzeba sprowadzić do ogrodu owady i zwierzęta pożyteczne, pracujące „z” a nawet „dla” ogrodnika. Sprowadzenie takiej fauny to m.in. hotele dla owadów, rośliny którymi te owady mogą się pożywiać, dzikie zakątki dla zwierząt, zeby miały się gdzie schować, odpowiednie krzaki lub drzewa, gdzie mogłyby zbudować gniazda itp. Po tych paru latach, gdy rośliny już się wzmocnią a i gleba będzie w równowadze, wtedy ta cotygodniowa regularność oprysków nie jest potrzebna. Rośliny bronią się same, owady i zwierzęta pożyteczna zjadają te szkodliwe. Dlatego ważne jest wg mnie zostawienie paru roślin na „pożarcie” mszycom. Wtedy do ogrodu zawitają i biedronki, i zlotooki, i sikorki dla przykładu. U mnie co roku hibiskusy i czarny bez obklejone są mszycą. Po około tygodniu do dwóch mszyce znikają, czyli zostają zjedzone.
Po paru latach ogrodowi wystarczy kompost i wiórki wiosną, nawet i nieregularne podlewanie gnojówkami latem, a opryski przeważnie tylko na rośliny użyteczne, np. pomidory

Dodajesz otuchy
Ale ciągle się zastanawiam czy stosując tylko środki ekologiczne dam radę zadbać właściwie o buksy ...
Jakie środki głównie polecasz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies