Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 22:00, 03 sie 2018

anna_t napisał(a)
Asia jakie płyty w markecie widziałaś?

Aniu takie ,kiczowate czy nie
Margerytka40 22:10, 03 sie 2018

Anda napisał(a)
Super plany. Fajnie to będzie wyglądać. Pierisy są bardzo ładne, nie tylko gdy kwitną

Mam nadzieję na to ,że już w realu będzie mi się podobać kiedyś. Nad pierisami owszem myślę ,jak już zacznę sadzić zobaczę czy ich tam nie upchnąć gdzieś. Chciałabym wcisnąć tam jeszcze i orszeliny jak się da
Toszka 22:12, 03 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)

Tosia a mnie wg tych przeliczeń wyszła ta ilość na 10 mkw. Kurcze chyba nie umiem liczyć. U Ani podawałaś proporcje na 100mkw tak?

Nie, to ja ewidentnie w upały mam przegrzanie
Margerytka40 22:17, 03 sie 2018

ren133 napisał(a)
Podziwiam Asia, że Ty w taki upał działasz w ogrodzie....

Reniu nie dziwiłabyś się widząc co ja teraz mam ,tak już bym chciała to uporządkować bo wygląd mojego ogrodu teraz nic wspólnego z poczuciem estetyki nie ma. Są już miejsca gdzie jest fajnie ,niestety cały środek to masakra zwłaszcza teraz jak mam tam trochę poczekalni dla roślin ,trochę zaczęte rabaty ,trochę jeszcze starych które mają przestać istnieć. Już sama się gubię
Margerytka40 22:18, 03 sie 2018

Toszka napisał(a)

Nie, to ja ewidentnie w upały mam przegrzanie

Ufff ,ulżyło mi
Margerytka40 22:35, 03 sie 2018

effka napisał(a)
Eee extra plany, sama robiłaś? Profeska z ta kwasną rabatą to chyba jest tak, że ona musi sie przez rok przerobić i dopiero po min.. roku się sama zakwasza. Do dołków na start sypałam kwaśną mieszkankę do borówek pomieszaną z ziemią z dobrociami (tak mi Toszka radziła, w opcji że nie będę czekać na przerobienie się dobroci na kwaśne podłoże).

No ja chyba też muszę jakąś opcję ekspresową wymyśleć żeby posadzić roślinki bo azalie ,hortki już mam. Podłoże do borówek ? Może to jest jakaś alternatywa. Najpóźniej w poniedziałek będzie dostawa siarki bo jednak za mało jej dałam ale nim zacznie działać to może tak zrobię jak Ty.

Powiem tak-ogólny plan jest mój a co do szczegółów lekko się posiłkowałam . Wałkuję plany już drugi rok ,duuuużo wersji już przerobiłam w głowie .
Margerytka40 22:39, 03 sie 2018

Mariposa napisał(a)
Asiu, Ty dzielisz kwaśną ścieżką, bo za duża, a ja się ciężko zastanawiam, co na mojej uda mi się zmieścić Chyba Ci zazdroszczę tych wielkich rabat

Eluś nie jest słodko z takim obszarem,wiesz dobrze. Ty szast ,prast urządzisz ogród a ja nawet jeszcze nie pomarzę o końcu .
Margerytka40 00:17, 04 sie 2018

A jakie cebulowe zniosą kwaśną miejscówkę?
anna_t 08:19, 04 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)

Aniu takie ,kiczowate czy nie
fajne! Wyobrażam je sobie ułożone tak blisko siebie jak plastry miodu takie teraz na czasie ale Asia..one są cholernie drogie! Tam że 100szt to lekko wejdzie...
Toszka 10:43, 04 sie 2018

Cebulowe na kwasna to na pewno wszelkie lilie orientalne. Bez dwóch zdań
Nie próbowałam wszystkich czosnków, ale Obliquum od kilku lat u mnie szaleje i sieje się.
Na kwaśnej też mam krokusy, a na obrzeżach tulipany botaniczne.
Jesli nie przeszkadza ci żółty kolor to polecam (nie cebulowe i kwitnace latem do mrozów) - Liliowiec Stella de Oro oraz niską Rudbekię 'Little Goldstar' lub "little Goldsturm'. Obie rosliny niekłopotliwe, niskie (ok 45-50cm) tłoczące kwiaty niezmordowanie. Doskonałe na bardziej słoneczne miejsca.