Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Metamorfozy ogrodowe 22:54, 08 wrz 2013

Do góry
Grafitowa prostokątna donica przed domem z kulkami buksika i wrzosem ...wymiata, przy ty białe sciany domu i jasna kostka.....wyrafinowana elegancja !!!! świetne!!!
Pomysł na ogród 10:01, 07 wrz 2013

Do góry
Toszka napisał(a)

Odnośnie zagadki (twoje słowa tak odebrałam) na przodogródek to ja odpadam. Muszę to napisać, bo myślę, że wreszcie ktoś musi - każdy kto bezinteresownie ci radzi (vide - agrowłóknina, żurawki etc) narażony jest na twoją arogancję *

Popatrz sam na to co masz - pomijam aspekt estetyczny, bo to subiektywna ocena- jednakże twój przodogródek to taki "koszyk zakupoholika"... sucholubne jałowce i pijaczka hakuro, rabatowy misz-masz, obrazek iście jak z peerelowskich archaicznych ROD-kich ogródków.
Ażurowa rabata, a jednocześnie braknie jej trójwymiarowości i reprezentatywności. Wyszła ci (moim skromnym zdaniem) rabatka zbieracza (bo nie kolekcjonera) na której można podziwiać z bliska pojedyncze roślinki, ale nie ma w tym spójnej kompozycji jaka powinna charakteryzować frontową, elegancką rabatę. Ale o gustach podobno się nie dyskutuje (aczkolwiek na TYM forum tak i chyba jesteś tego świadom)

Popatrz teraz na to zdjęcie - widzisz? Bo ja widzę tylko pojemniki na śmieci. Może jakoś je trzeba przesłonić i z tej strony?
Pozostałe (frontowe) rabaty RACZEJ powinny być ze sobą spójne, powinny być kontynuacją pomiędzy sobą i powinny podkreślać architekturę.
Popatrz, nawet kostka ułożona jest w szlaczki... przecież aż się prosi by nasadzenia były spójne i konsekwentne. Postawiłeś kule w donicach, ale one nijak mają się do reszty...

*arogancja-wyrażanie przesadnej, pyszałkowatej, bezczelnej pewności siebie połączone z ostentacyjnym lekceważeniem innych

wszelkie uwagi dotyczące roślin, uch układu posadzenie czy ich doboru - przyjmuję
natomiast pozostała część jadu i pomyj wylana tutaj przez Ciebie jest zupełnie zbędna

nie musisz dawać upustu swoim, wątpliwej wartości , rozważaniom - nie podoba Ci się to co piszę i sposób w jaki to robię - nie zaglądaj tu
ja nikogo nie obrażam i z nikim nie walczę - a że nie mam ochoty mieć ogrodu takiego jak większość tutaj - to nie znaczy że zasługuję na takie słowa
i ta jeszcze dołączona definicja z gwiazdką - hahaha to dla tych mniej inteligentnych ? żeby wiedzieli o czym piszesz? czy.... powstrzymałem się w ostatniej chwili - jednak nie będę nikogo obrażał - bo i po co ?

każdy twórca czy artysta ma swój styl - czasem unikalny i wtedy jest wielkim artystą - tu podobnie jest z Danusią , która jak może przekazuje swoje uwagi , a że są one w Jej stylu - cóż Ona chce najlepiej , ale właśnie ma swój styl , który naprawdę nie wszystkim musi pasować
ale nie wszyscy jak widzę potrafią to uszanować i zrozumieć

dobra rada - do adwersarza - Toszki - trochę mniej emocji a trochę więcej szacunku

Pomysł na ogród 06:25, 07 wrz 2013

Do góry
Skula napisał(a)
jak zwykle dziękuję bardzo za szybką , budującą i konstruktywną reakcję oraz ożywioną dyskusję

wiedziałem , że na kogo jak na kogo , ale na Was można zawsze liczyć

cóż powoli zaczynam traktować to miejsce jak "swoisty dysk przenośny" gdy chcę komuś pokazać zdjęcia - ot taka przechowalnia

ale mimo wszystko - pozdrowionka

Skula napisał(a)

hey , a to trzeba codziennie podpisywać listę?

Odnośnie zagadki (twoje słowa tak odebrałam) na przodogródek to ja odpadam. Muszę to napisać, bo myślę, że wreszcie ktoś musi - każdy kto bezinteresownie ci radzi (vide - agrowłóknina, żurawki etc) narażony jest na twoją arogancję *

Popatrz sam na to co masz - pomijam aspekt estetyczny, bo to subiektywna ocena- jednakże twój przodogródek to taki "koszyk zakupoholika"... sucholubne jałowce i pijaczka hakuro, rabatowy misz-masz, obrazek iście jak z peerelowskich archaicznych ROD-kich ogródków.
Ażurowa rabata, a jednocześnie braknie jej trójwymiarowości i reprezentatywności. Wyszła ci (moim skromnym zdaniem) rabatka zbieracza (bo nie kolekcjonera) na której można podziwiać z bliska pojedyncze roślinki, ale nie ma w tym spójnej kompozycji jaka powinna charakteryzować frontową, elegancką rabatę. Ale o gustach podobno się nie dyskutuje (aczkolwiek na TYM forum tak i chyba jesteś tego świadom)

Popatrz teraz na to zdjęcie - widzisz? Bo ja widzę tylko pojemniki na śmieci. Może jakoś je trzeba przesłonić i z tej strony?
Pozostałe (frontowe) rabaty RACZEJ powinny być ze sobą spójne, powinny być kontynuacją pomiędzy sobą i powinny podkreślać architekturę.
Popatrz, nawet kostka ułożona jest w szlaczki... przecież aż się prosi by nasadzenia były spójne i konsekwentne. Postawiłeś kule w donicach, ale one nijak mają się do reszty...

*arogancja-wyrażanie przesadnej, pyszałkowatej, bezczelnej pewności siebie połączone z ostentacyjnym lekceważeniem innych
Postawić trawkę nad i... 11:53, 05 wrz 2013

Do góry
Anulka napisał(a)
Przejrzałam Twój wątek od pierwszej strony,ciekawie u Ciebie się robi Sporawa rewolucja.My w tym roku też sporo roślin wykarczowaliśmy,przesadziliśmy,nowe rabaty zostały założone,kostka brukowa też.Tak więc trzymam kciuki za zmiany u Ciebie

Niesamowite balustradki kwietnikowe masz na parapetach i kompozycje z białych surfinii..
Widzę,że Twój małż uwielbia robótki,widziałam "osobiste jego dzieło" czyli wiatę,mój też zbudował takową,jest dodatkowe miejsce na auto i inne klunkierki.Pokaż jak wygląda już ukończona..
Też masz wroga w ogrodzie ( oczywiście poza nornicami,pędrakami - też je mam) mam na myśli "ładne" poletko szczawika,walczę z tym g...co jakiś czas.Najgorzej to dopuścić do kwitnienia,potrafi strzelać nasionami na 200 m,traktuję go pędzelkiem z rundapem a i tak od czasu do czasu pokazuje się w moich skalniaczkach..wrrrr...
A odnośnie pędraków..następne dziadostwo.Doczytałam o tym specyfiku 'Biomass'.Zapisałam już w moim kajecie,daj znać czy pomogło..
A tort z białych michałków..mmmm...uwielbiam białe michałki a już tort to musi być pycha,oczywiście musowo zapisane
Pozdrawiam

...Aniu jestem w szoku...Ty to naprawdę przeczytałaś.....a wielu sprawach to mamy podobnie ogrodowo...
...dziekuję za kciuki i odwzajemniam...
...pozdrawiam...
Zielone ogrodzenie - tak na poczatek 11:47, 04 wrz 2013

Do góry
Niestety nie mozemy , nie chcemy go sadzić w srodku. Odległośc do sciany jest 4m, kostka plus taras zabiera 1m, jesli zrobie tło w środku jakies 1,5m plus rosliny 1 m, to nic mi nie zostanie a mamy małe dzieci i musi tam zostać spory przeswit by mogły biegać Zdjecie ponizej to obrazuje:
.

Dodatkowo poprzez sadzenie roslin na zewnatrz chcemy odsunać droga od nas- od tarasu. Na mapach szeroksoc drogi to 12m a teraz przejazd wytworzył sie tuż za siadką, jak wbijemy jakies paliki plus wsadzimy krzewy, które sie rozrosną troszke wykarczujemy wierzbe po drugiej stronie to uzyskamu efekt, ze przejazd przesunie sie o jakies 2-3m a to juz duzo
Postawić trawkę nad i... 11:36, 04 wrz 2013
Do góry
Przejrzałam Twój wątek od pierwszej strony,ciekawie u Ciebie się robi Sporawa rewolucja.My w tym roku też sporo roślin wykarczowaliśmy,przesadziliśmy,nowe rabaty zostały założone,kostka brukowa też.Tak więc trzymam kciuki za zmiany u Ciebie

Niesamowite balustradki kwietnikowe masz na parapetach i kompozycje z białych surfinii..
Widzę,że Twój małż uwielbia robótki,widziałam "osobiste jego dzieło" czyli wiatę,mój też zbudował takową,jest dodatkowe miejsce na auto i inne klunkierki.Pokaż jak wygląda już ukończona..
Też masz wroga w ogrodzie ( oczywiście poza nornicami,pędrakami - też je mam) mam na myśli "ładne" poletko szczawika,walczę z tym g...co jakiś czas.Najgorzej to dopuścić do kwitnienia,potrafi strzelać nasionami na 200 m,traktuję go pędzelkiem z rundapem a i tak od czasu do czasu pokazuje się w moich skalniaczkach..wrrrr...
A odnośnie pędraków..następne dziadostwo.Doczytałam o tym specyfiku 'Biomass'.Zapisałam już w moim kajecie,daj znać czy pomogło..
A tort z białych michałków..mmmm...uwielbiam białe michałki a już tort to musi być pycha,oczywiście musowo zapisane
Pozdrawiam
Postawić trawkę nad i... 07:29, 04 wrz 2013

Do góry
Bea napisał(a)
okrągły placyk tkwi mi w pamięci w krzesełkami Anity i od razu ma skojarzenia w tym kierunku

dojście do dyliżansu w takim razie bardzo ładne

kostka granitowa zupełnie inaczej się prezentuje, niż betonowa

...mój placyk jest bardzo małay...w zasadzie to miejsce zostało tak zrobione żeby ła twiej manewrowac kosiarką i taczką ( ciągle nią pracujemy) ...u Anity chyba jest większy....
...podoba mi się ta kostka granitowa szczególnie jak kontrastuje z podłożem ciemniejszym np z korą....
Postawić trawkę nad i... 21:39, 03 wrz 2013

Do góry
okrągły placyk tkwi mi w pamięci w krzesełkami Anity i od razu ma skojarzenia w tym kierunku

dojście do dyliżansu w takim razie bardzo ładne

kostka granitowa zupełnie inaczej się prezentuje, niż betonowa
Słoneczny ogród słonecznej safikey 00:36, 03 wrz 2013

Do góry
Toszka napisał(a)
Nie chcę cię wytrącać z równowagi ale czy nie bardziej praktyczne byłyby obrzeża rabat poziomo wkopane tak w ziemię, aby podczas koszenia kółko kosiarki mogło jechać po kostce i równo ciąć trawę. W ten sposób unikniesz docinania trawy przy obrzeżu. A i kostka "schowa" się pomiędzy rabatą i trawą.

Toszka masz sporo racji, rzeczywiście byłoby lepiej ale jakoś już tak zrobiłam i trochę nie chce mi się zmieniać , poza tym mam równo rabatę i trawnik na tym samym poziomie i kora wysypywałaby się poza rabatę
Wiosną planuję założenie nowych trawników i wtedy zostanie trochę dowieziona ziemia ale pewnie nie uniknę obcinania trawy przy obrzeżach nożycami lub wysypię kamyczkami, potem zrobię kancik i trawniczek

zdjęcie z netu

ale to jeszcze przyszłość

dzięki za dobre słowa
Słoneczny ogród słonecznej safikey 21:30, 02 wrz 2013

Do góry
Nie chcę cię wytrącać z równowagi ale czy nie bardziej praktyczne byłyby obrzeża rabat poziomo wkopane tak w ziemię, aby podczas koszenia kółko kosiarki mogło jechać po kostce i równo ciąć trawę. W ten sposób unikniesz docinania trawy przy obrzeżu. A i kostka "schowa" się pomiędzy rabatą i trawą.

Problem zachwaszczenia za tujami do ogrodzenia możesz rozwiązać sypiąc tam skoszoną trawę. To tańsza wersja ściółkowania korą. Wystarczy tylko potem co jakiś czas zgrabić zbyt grubą warstwę tej "ściółki" i wyrzucić na kompost, po to by móc znowu sypać na nowo. U mnie ten sposób bardzo się sprawdza i jest skuteczny w walce z przerastającym od sąsiada perzem i innym wszelakim chwastem.

Świetnie ogarniasz swoje 34ary
Mój wymarzony ogród 13:16, 01 wrz 2013

Do góry
polinka napisał(a)

Cześć Magda
Czy to jest włóknina czy jakaś folia? Widzę, że posadziłaś w niej już rośliny. Nie wiem czy to na stałe czy tylko tymczasowe ale najlepiej usuń ją bo rośliny nie będą rosnąć a się dusić
Nie wiem czy będziecie robić nową elewację? Jeśli tak to nie ma sensu sadzić żadnych pnączy na nią bo póżniej będziesz musiała wszystko usuwać. Nie wiem czy dobrze widzę ale posadziłaś bluszcz? On potrzebuje jakiś linek, sznurków aby wspinać się po ścianie.

Co do obrzeży to może kostka granitowa? Nie wiem z czego będziecie robić chodnik, trzeba to wszystko ładnie zgrać. Zobacz u Marzenki jak ma to ładnie połączone
Proponuję zająć się jednym miejscem, wstawić zdjęcie tego miejsca z wymiarami, opisem nasłonecznienia, wilgotności itd..Łatwiej wtedy pomóc bo koncentrujemy się na jednym miejscu.
To takie moje szybkie przemyślenia
Pozdrawiam serdecznie

Paulinko, elewacja niestety nie będzie odnawiana i mam nadzieje, ze bluszcz szybko ją zarośnie. Dobrze że podpowiedziałaś mi o tych podporach. Nie wiem czemu myślałam, że bluszcz sam sobie poradzi chodnik chciałabym zrobić z takich dużych płyt, wiec stąd ten pomysł na krawężniki

Już się ogarniam i skupiam na jednym miejscu
Mój wymarzony ogród 08:55, 01 wrz 2013

Do góry
magdalena_brzezinska napisał(a)
drobne zmiany :

a to moje 2 nowe rabatki, inspirowane pomysłami mojej bogini Danusi

na tej drugiej mogło rosnąc tylko coś niskiego ze względu na to, że w tą stronę otwierają się drzwi

rabaty czekają na wykończenie ale póki co zastanawiamy się jakiego obrzeża użyć. Tego z tworzywa czy może krawężników. Z czasem będzie tam chodnik, ale to raczej odległa przyszłość

Cześć Magda
Czy to jest włóknina czy jakaś folia? Widzę, że posadziłaś w niej już rośliny. Nie wiem czy to na stałe czy tylko tymczasowe ale najlepiej usuń ją bo rośliny nie będą rosnąć a się dusić
Nie wiem czy będziecie robić nową elewację? Jeśli tak to nie ma sensu sadzić żadnych pnączy na nią bo póżniej będziesz musiała wszystko usuwać. Nie wiem czy dobrze widzę ale posadziłaś bluszcz? On potrzebuje jakiś linek, sznurków aby wspinać się po ścianie.

Co do obrzeży to może kostka granitowa? Nie wiem z czego będziecie robić chodnik, trzeba to wszystko ładnie zgrać. Zobacz u Marzenki jak ma to ładnie połączone
Proponuję zająć się jednym miejscem, wstawić zdjęcie tego miejsca z wymiarami, opisem nasłonecznienia, wilgotności itd..Łatwiej wtedy pomóc bo koncentrujemy się na jednym miejscu.
To takie moje szybkie przemyślenia
Pozdrawiam serdecznie
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:25, 31 sie 2013

Do góry
KasiaWB napisał(a)

yhm to jest wnęka pod przyszłe lustro a po dwóch jego stronach będą ekrany z cisa...jak już urosną ) no a co będzie przed cisami to ....liczę na Was myślałam o symetrycznie posadzonych Umbrach (zresztą z kontynuacją na dalszej części muru), hortensjach, trawach i kulkach bukszpanowych a na przeciwko lustra będzie biegła w jego stronę ścieżka - trawnik lub kostka granitowa.... a po dwóch stronach ścieżki nasadzenia .... tak mi się to widzi
i będzie bosko
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:23, 31 sie 2013

Do góry
Syla napisał(a)
czy ja dobrze rozumiem ten murek ? tam będzie lustereczko ???? i przechowalnik cisowy upatrzyłam ....

yhm to jest wnęka pod przyszłe lustro a po dwóch jego stronach będą ekrany z cisa...jak już urosną ) no a co będzie przed cisami to ....liczę na Was myślałam o symetrycznie posadzonych Umbrach (zresztą z kontynuacją na dalszej części muru), hortensjach, trawach i kulkach bukszpanowych a na przeciwko lustra będzie biegła w jego stronę ścieżka - trawnik lub kostka granitowa.... a po dwóch stronach ścieżki nasadzenia .... tak mi się to widzi
Ogród z platanem. 13:31, 30 sie 2013

Do góry
Dylematy.... kostka czy kanciki ..... ja przed erą ogrodowiskową na 100000% dałabym kostkę , ale po przeczytaniu tylu wątków, zmagań i wogóle to jako laik, niepraktyk, wydaje mi sie że kaniki łatwiej utrzymac w ryzach, kidyś finka robiła taka fotorelacje z pielęgnacji kancików, samo cięcie nożem do kancików to chyba 2 albo 3 razy w roku robi, a tak to systematycznie kosi i przycina je takim czymś ala nożyce o dłuuuuugaśnych rączkach ...ale to tylko moje zdanie , a gusta są różne jedni wolą kanciki a inni kostkę ......
Ogród z platanem. 17:15, 29 sie 2013

Do góry
Sabinka napisał(a)

Nie uwazam by osoby ktore posiadaja ogrody byly leniwe Marzenko, ale jednak podobnie jak ty, pomoge sobie kostka. Ja ja dopiero bede zakladac. Jakos nie widze sie raz w tygodniu z nozem i obcinanie kancikow, jest to sporo pracy.

Moze to kwestia wyspecjalizowania sie ale ciezko to widze

Pozdrawiam Filipie, pieknie u Ciebie

Sabinko, wbrew pozorom przy obwódce z kostki potem będziesz miała więcej roboty, bo trawa wlezie w szpary i za kostkę na kostkę i potem to już tylko robota na kolanach i ręcznie, paluchy będą bolały, oj bolały, wiem coś o tym...

Kancików nie musisz co tydzień przycinać.
Ogród z platanem. 14:11, 29 sie 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)

Teraz jak mam zaostrzony nóż do kantów to cięcie idzie raz dwa. Kostka jak dla mnie psuje takie fale. Przy prostych liniach jak u Ciebie jest fajna, a u mnie bez względu jak położona to kształt jakiś połamany się wydaje.

kachat ta trawa to miskant 'Gracillimus'

Nie uwazam by osoby ktore posiadaja ogrody byly leniwe Marzenko, ale jednak podobnie jak ty, pomoge sobie kostka. Ja ja dopiero bede zakladac. Jakos nie widze sie raz w tygodniu z nozem i obcinanie kancikow, jest to sporo pracy.

Moze to kwestia wyspecjalizowania sie ale ciezko to widze

Pozdrawiam Filipie, pieknie u Ciebie

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:36, 27 sie 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)

Na przykład tutaj sprzedają: http://www.sklep.asflor.pl/gabka-mokra-c-11_70.html

Wianek trochę trudniej znaleźć, najpopularniejsza jest kostka.

Jeżu malusieńki....cena tego ringu mnie powaliła
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:15, 27 sie 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
. Wianek jeszcze nie zrobiony - muszę znaleźć podkład

t[/b]

Na przykład tutaj sprzedają: http://www.sklep.asflor.pl/gabka-mokra-c-11_70.html

Wianek trochę trudniej znaleźć, najpopularniejsza jest kostka.
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:03, 27 sie 2013

Do góry
Chciałam foty zrobić wczorajszej walki, ale słońce tak świeci, że nic nie widać..

Alinka - tu jest pusto..wiosną kwitną narcyzki, tulipany, potem straszą usychające badyle (szczególnie narcyzów, bo one trzymają się bardzo długo)

Wiec kradnę trawnik, przekładam kostkę i plastykowe obrzeże.. (plastykowe obrzeże trzyma ładnie kostkę i sie nie przesuwa.. kostka tylko na piasku, wiec jak przycinam trawę (raz w roku) to kostki lubią sie przesuwać..w dodatku w tym miejscu plastyk jest od strony trawnika.. a że jest w fale i zakopany, to łopatą go zaczepiam.. wiec od razu przekładam za kostkę przed obrzeże.. ) Trochę to skomplikowanie napisałam.. ale zabieg ma na celu ułatwić życie ogrodnika Niestety teraz nie ułatwia bo muszę kopać głęboko

A tu mam taką ładną rozplenicę co mi wlała na azalię (widać ja w środku trawy ).. a na rozplenicę wlazły mi jodełki....... i na poszerzaną rabatę pójdzie rozplenica.. zasłoni usychające badyle narcyzów A za trawą koczuje białą goryczka.. też muszę ją wykopać.. Ale goryczka jest przeniesiona tymczasowo z wsiowego.. to tylko przechowalnia... a kępa wielka sie zrobiła..

I może pachnące hosty tu posadzę??? Też muszę je wyciągnąć z zakamarków.. ot.. ogrodnik mimo woli.. bo normalny by tak nie posadził.. ale nienormalny jakoś to wykopie.... jakoś.... nie wiem jak..ale wykopię Ale raczej wiosną,. bo tam są narcyze, tulipany.. oj czego tam nie ma

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies