Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:38, 26 paź 2018

Do góry
Dorotko dekoracje zachwycają. Lilie chyba też posadzę jak Ty późno bo je uwielbiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:28, 25 paź 2018

Do góry
viva napisał(a)

Dorotko, pięknie i kolorowo u ciebie
Też się dziwię, że masz kwitnące lilie o tej porze. Kiedy je sadziłaś?

Czy te owoce i liście w swoich dekoracjach utrwalasz może lakierem, czy trzymasz dopóki są w dobrym stanie a później dajesz upust swojej wenie twórczej i powstaje coś innego?
Chcę coś zrobić na oknie kuchennym ale tak bardziej trwale.
Bardzo mnie ucieszyły Twoje odwiedziny. Lilie kupiłam na wyprzedaży i sadziłam 5 lipca, one potrzebują od 60 - 90 dni aby rozkwitnąć.
Ta dekoracja jest bardzo trwała, robiłam ją 14 września i niezmieniona jest cały czas na parapecie. Jeśli się dobrze przyglądniesz zauważysz, że są tam elementy naturalne ale i sztuczne. Chmiel, dynie te większe, jarzębina i gałązki szparagi z czerwonymi koralikami są żywe. Natomiast maleńkie dynie, kolorowe liście, słoneczniki i pomarańczowe większe korale są sztuczne. Starałam się zachować odpowiednią tonację i dopasować jesiennie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:03, 25 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Lilie o tej porze???? Róze sliczne i dekoracje jak zwykle piekne. Pozdrówka Dorotko.
Miałam późno sadzone lilie i dla tego jeszcze cieszą swym urokiem i zapachem, ale to ostatnie podrygi. Za miłe słowa dziękuję i pozdrawiam.

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:29, 25 paź 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Dorotko, pięknie i kolorowo u ciebie
Też się dziwię, że masz kwitnące lilie o tej porze. Kiedy je sadziłaś?

Czy te owoce i liście w swoich dekoracjach utrwalasz może lakierem, czy trzymasz dopóki są w dobrym stanie a później dajesz upust swojej wenie twórczej i powstaje coś innego?
Chcę coś zrobić na oknie kuchennym ale tak bardziej trwale.
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:29, 24 paź 2018

Do góry
Lilie o tej porze???? Róze sliczne i dekoracje jak zwykle piekne. Pozdrówka Dorotko.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:44, 23 paź 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękny kolor mają te astry, jeszcze nie widziałam nigdzie tak intensywnej barwy. W ogrodzie cudowna jesień, masz jeszcze tyle koloru tej późnej jesieni, a u mnie jeszcze ostatnie lilie mają kwiaty.

Nadal jestem pod wrażeniem tych Twoich lilii
Jesień mi właśnie masowo wiatr z deszczem rozbiera, ale wiadomo było, że prędzej czy później to nastąpić musi, i tak w tym sezonie nacieszyć się nią zdążyłam ....tylko teraz to blleeee za oknem.
Deszcz potrzebny roślinom, wietrzysko już nie. Może zima też będzie czarowna w tym roku....oby to szybciej zleci
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:41, 23 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kolejne astry kwitnące zastałam

Piękny kolor mają te astry, jeszcze nie widziałam nigdzie tak intensywnej barwy. W ogrodzie cudowna jesień, masz jeszcze tyle koloru tej późnej jesieni, a u mnie jeszcze ostatnie lilie mają kwiaty.
Życie w wiejskim ogrodzie 20:53, 18 paź 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Reniu Ja do tych Pań mam ograniczone zaufanie Ładnie w oczy patrzą a potem same niespodzianki Jak zrobisz zdjęcia to wołaj

Sylwia Nie wiem od czego to zależy ? Podzielone są zdania co do odbioru zapachu grójeczników, jedni czują inni nie.
Smolinoś w flakonie długo już nie postoi, uwielbiam zapachowe białe lilie
Posadziłam w ogrodzie tydzień temu Casablanki
Życie w wiejskim ogrodzie 20:25, 18 paź 2018

Do góry
Reniu Ja do tych Pań mam ograniczone zaufanie Ładnie w oczy patrzą a potem same niespodzianki Jak zrobisz zdjęcia to wołaj

Sylwia Nie wiem od czego to zależy ? Podzielone są zdania co do odbioru zapachu grójeczników, jedni czują inni nie.
Smolinoś w flakonie długo już nie postoi, uwielbiam zapachowe białe lilie
Życie w wiejskim ogrodzie 20:12, 18 paź 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Sylwia należysz zatem do tej drugiej grupy, która nie wyczuwa lub masz bezzapachowego

Lilie za to są niezawodne, pachnie w całym domu

Ale, że co tylko grujecznika nie czuję....bo powonienie mam raczej na zapachy wyczulone mocno
Może dlatego, że u nas susza.....?Smolinosa mi zapodałeś
Życie w wiejskim ogrodzie 20:08, 18 paź 2018

Do góry
Sylwia należysz zatem do tej drugiej grupy, która nie wyczuwa lub masz bezzapachowego

Lilie za to są niezawodne, pachnie w całym domu

Tajemniczy Ogród 14:39, 18 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Agatko, Ewa dobrze radzi - sadź Metallicum lub Ursula's Red. Szkoda, że ci nie pokazałam paluchem swoich. Możesz dać kiścienie. Niskie, zimozielone, kwaśnolubne, można ciąć.
Carexom będzie dobrze. Kulka? Może sosna Varella?
W kulki mozna ciąć i azalie japońskie...w kulki albo niskie dyski. Do dwóch tygodni po kwitnieniu. Na kwaśną naparstnice (można pomiędzy rodki). Można tawuły japońskie cięte w kule lub walce (pisząc to olśniło mnie, że mogę je posadzić za azaliami)

Molinie można. Niskie miskanty. Można żurawki. Można niską rudbekię. Można trzmielinę ciętą w kulkę.
Można posadzić hortensje ogrodowe, ale tylko z tych nowych odmian kwitnących na jednorocznych, np. z serii You&Me lub Together. One są mniejsze od zwykłych ogrodówek, a kwiaty mają spore i dużo.
Dobrze na kwaśnym rosną turzyce np. brązowe. Stipa u mnie wysiewa się właśnie na kwaśnej rabacie.
Można dosadzić cebulowe lilie orientalne. Krokusy. Tulipany botaniczne.
to tak na szybko

edit
zapomniałam o rozplenicach - kochają kwaśno

O, Toszko droga, dzięki, dałaś mi do myślenia Ogrodówki dosadziłam, Twoje hosty, z boku choinę Jeddeloh, na paprocie czekam. A były te Metallicum i nie wzięłam, bałam się, że za dużo,a i sadzenia mam już powoli dość Ale taka Varelka to jest myśl. I ciągle chodzą mi po głowie jakieś drobne azalie zimozielone. No muszę to poukładać.
A skoro Jesteś - czy można teraz przesadzać cisa, czy czekać do wiosny? Uściski przesyłam.
Tajemniczy Ogród 12:34, 18 paź 2018

Do góry
Agatko, Ewa dobrze radzi - sadź Metallicum lub Ursula's Red. Szkoda, że ci nie pokazałam paluchem swoich. Możesz dać kiścienie. Niskie, zimozielone, kwaśnolubne, można ciąć.
Carexom będzie dobrze. Kulka? Może sosna Varella?
W kulki mozna ciąć i azalie japońskie...w kulki albo niskie dyski. Do dwóch tygodni po kwitnieniu. Na kwaśną naparstnice (można pomiędzy rodki). Można tawuły japońskie cięte w kule lub walce (pisząc to olśniło mnie, że mogę je posadzić za azaliami)

Molinie można. Niskie miskanty. Można żurawki. Można niską rudbekię. Można trzmielinę ciętą w kulkę.
Można posadzić hortensje ogrodowe, ale tylko z tych nowych odmian kwitnących na jednorocznych, np. z serii You&Me lub Together. One są mniejsze od zwykłych ogrodówek, a kwiaty mają spore i dużo.
Dobrze na kwaśnym rosną turzyce np. brązowe. Stipa u mnie wysiewa się właśnie na kwaśnej rabacie.
Można dosadzić cebulowe lilie orientalne. Krokusy. Tulipany botaniczne.
to tak na szybko

edit
zapomniałam o rozplenicach - kochają kwaśno
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:01, 17 paź 2018

Do góry
abiko napisał(a)
No właśnie, co mam zrobić z tymi roślinami które mam w oczku?
Bodzia i Ania lilie wyciągają, ale one mają okazy
Woda coraz zimniejsza to prawda.

Ja wycinam wszystkie liście i zostają korzenie w oczku na zimę, nic nie robię z nimi, Nawet jak zamarza w balii do dna to rośliny wiosną startują bez problemu, kilka lat testowane
wycinam, żeby w zimie w wodzie nie gniło i nie zabierało rybom tlenu.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:27, 17 paź 2018

Do góry
No właśnie, co mam zrobić z tymi roślinami które mam w oczku?
Bodzia i Ania lilie wyciągają, ale one mają okazy
Woda coraz zimniejsza to prawda.
Rododendronowy ogród II. 09:24, 17 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Worek jest otwarty (rosna jak w dużej doniczce)tylko z boków sa sznurki służące do wyciągania go z wody. Lilie po jakims czasie przeastają korzeniami ten worek ale wyciągnac zawsze można byle sznurki były mocne.

Dzięki Mo z e nawet dziś wskoczę jeszcze do kałuży i wyciągnę kosze.. bo już w nich nic nie ma Tylko moje rybencje wygrzebią wszytko z doniczek..

Rododendronowy ogród II. 08:03, 17 paź 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Maja wyobraźnia jest ograniczona... jak lilie rosną jak worek jest związany?? zostawiasz otwarty??

Worek jest otwarty (rosna jak w dużej doniczce)tylko z boków sa sznurki służące do wyciągania go z wody. Lilie po jakims czasie przeastają korzeniami ten worek ale wyciągnac zawsze można byle sznurki były mocne.
Rododendronowy ogród II. 23:16, 16 paź 2018

Do góry
Maja wyobraźnia jest ograniczona... jak lilie rosną jak worek jest związany?? zostawiasz otwarty??
Rododendronowy ogród II. 21:51, 14 paź 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Jak wiele uczę się z tego forum.
Bogdziu, dzieki za informację o sposobie jak trzymać lilie wodne, to spore ułatwienie do wyciągania ich z wody. Nigdy nie wyjmowałam wielkich donic w których mam je zanurzone, chyba że wodę spuszczam (mam takie instalacje hydrauliczne, które pozwalają na wymianę wody).
Już przekazałam eM-owi co go czeka na wiosnę

Piękne miedziane tło w Twoim ogrodzie

Ja mam od lat w workach , na wiosne powinam juz odmlodzic bo całe worki korzeniami przerosnięte ale to bardzo wygodne bo jesienią wyciagamy i obcinamy liście wtedy nie gnija pod woda , nie ma tyle gazów które zabijaja ryby i nie tworzy się tak dużo mułu, nie trzeba często czyscic dna.
Rododendronowy ogród II. 21:42, 14 paź 2018

Do góry
Jak wiele uczę się z tego forum.
Bogdziu, dzieki za informację o sposobie jak trzymać lilie wodne, to spore ułatwienie do wyciągania ich z wody. Nigdy nie wyjmowałam wielkich donic w których mam je zanurzone, chyba że wodę spuszczam (mam takie instalacje hydrauliczne, które pozwalają na wymianę wody).
Już przekazałam eM-owi co go czeka na wiosnę

Piękne miedziane tło w Twoim ogrodzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies