Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

anpi 18:37, 25 paź 2018

Dorotko,co to za kule znowu wymyśliłaś,fajne...sama zmajstrowałaś czy gotowe?Wyglądają jakby były zaciągane jakąś zaprawą.Ja wczoraj robiłam stroiki na cmentarz i zalewałam taką zaprawą tynkową w doniczkach.A to co mi zostało wykorzystałam do ozdobienia doniczki do ogrodu metodą "moczenia szmaty" i teraz przyszło mi do głowy ,że jakby tak gumową piłkę taką szmatą obłożyć,to może by coś podobnego wyszło.Kiedyś zalewałam taką rozciętą piłeczkę zaprawą i mam małą betonową kulę,ale jakąś mi niezbyt okrągła wyszła
Dorota123 20:31, 25 paź 2018

anpi napisał(a)
Dorotko,co to za kule znowu wymyśliłaś,fajne...sama zmajstrowałaś czy gotowe?Wyglądają jakby były zaciągane jakąś zaprawą.Ja wczoraj robiłam stroiki na cmentarz i zalewałam taką zaprawą tynkową w doniczkach.A to co mi zostało wykorzystałam do ozdobienia doniczki do ogrodu metodą "moczenia szmaty" i teraz przyszło mi do głowy ,że jakby tak gumową piłkę taką szmatą obłożyć,to może by coś podobnego wyszło.Kiedyś zalewałam taką rozciętą piłeczkę zaprawą i mam małą betonową kulę,ale jakąś mi niezbyt okrągła wyszła
Te kule robiłam sama, to są duże styropianowe kule obłożone klejem tynkarskim. Później pomalowałam je farbą w takim kolorze jak dom. Na wypukłych miejscach pociągłam delikatnie brązową farbą.
Mam też różnej wielkości kule styropianowe pomalowane farbą akrylową, które naśladują marmur. Z takich styropianowych kul zrobiłam też imitację czosnków fioletowych.
Takie szmatowe doniczki też robiłam, ale jakoś nie najciekawiej mi wyszły i stoją sobie za garażem.
Jeśli zalewasz pękniętą piłkę betonem musisz tą piłkę umieścić w przygotowanym dołku z piasku, żeby było stabilnie i żeby beton się nie przemieszczał.

Dorota123 20:34, 25 paź 2018

Jesienne wspomnienie.

Katkak 20:45, 25 paź 2018

Dorcia te kule genialne. Twoje dekoracje są niezrównane. Cudnie i chyba szybko rojniki Ci rosną. Zawsze mi się wydaje, że moje strasznie powoli.
m_gocha 22:13, 25 paź 2018

Dorota123 napisał(a)
Jesienne wspomnienie.

Dorotko ależ cudne te dekoracje a i fotki artystyczne

Ślicznie uchwyciłaś swój ogród w jesiennej szacie. Pozdrawiam cieplutko
malgorzata_s... 11:38, 26 paź 2018

Dorotko dekoracje zachwycają. Lilie chyba też posadzę jak Ty późno bo je uwielbiam
anabuko1 12:40, 26 paź 2018

No niesamowite te twoje lilie. Podziwiam je i jezowki.
Wciąż piękne.
I te śliczne jesienne dekoracje.
Bardzo wytworne i świetnie dobrane.
Kolory nie pozwalają obojętnie obok nich przejść.
anpi 13:40, 26 paź 2018

Dorota123 napisał(a)
Te kule robiłam sama, to są duże styropianowe kule obłożone klejem tynkarskim. Później pomalowałam je farbą w takim kolorze jak dom. Na wypukłych miejscach pociągłam delikatnie brązową farbą.
Mam też różnej wielkości kule styropianowe pomalowane farbą akrylową, które naśladują marmur. Z takich styropianowych kul zrobiłam też imitację czosnków fioletowych.
Takie szmatowe doniczki też robiłam, ale jakoś nie najciekawiej mi wyszły i stoją sobie za garażem.
Jeśli zalewasz pękniętą piłkę betonem musisz tą piłkę umieścić w przygotowanym dołku z piasku, żeby było stabilnie i żeby beton się nie przemieszczał.

A ja jakoś nie pomyślałam o styropianowych kulach,dobry pomysł .A przecież malowałam na Wielkanoc steropianowe jajka szarą kredową farbą imitując beton
U siebie wstawiłam tą debiutującą doniczkę zrobioną na szybko,bo już wiązała zaprawą ale myślę,że jeszcze się pobawię tą metodą
Anitka 22:41, 27 paź 2018

Dorota123 napisał(a)
Jesienne wspomnienie.

Jakże proste, a takie zachwycające.

Próbowałam zasuszyć pędy z szyszkami chmielu, ale niestety całe się rozsypywały. Szkoda, bo fanie można by je wykorzystać.

Sesja w wąwozie świetna.
ElzbietaFranka 11:41, 28 paź 2018

Dorotka zauwazylam, ze masz bardzo głebokie parapety w domu co to za scisny masz pewnie bardzo cieply dom.
Dekoracje jak zwykle piekne jesienne, jarzebina, chyba chmiel. W Swietokrzyskiem tez uprawia sie chmiel?
Wszystkiego po troklchu pieknie. Ja nie jestem zbyt skora do dekoracji trzeba miec smykałke ja niestety jej nie mam. Moglabym miec lepiej w ogrodzie, lubie u kogos i moze bym u siebie tez chcisla, ale jakos tak wychodzi pewnie z pospiechy i braku czasu, ze nie mam malych detali ktore by ogrod zrobily piekniejszy.
Wszystko mam rozbuchane i potem czasu nie wystarc, a na bibelociki.
U nas pochmurno ale bez wiatru da sie zyc.

Pozdrawiam Dorotko