Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Mazury i mój kawałek ziemi 14:19, 18 maj 2013

Do góry
hej
u Ciebie o się dopiero dzieje! fajna skarpa będzie pięknie będzie przy tarasie
u mnie pewnie coś podobnego będzie, tylko że od dołu dam kamienie, żeby mi się skarpa nie rozmyła!
ja dziś też odpoczywam, jutro idę dokończyć rozgarnianie tej ostatniej górki i posadzę i posieję coś już w warzywniaku, szkoda tylko, że ta glebogryzarka jeszcze nie przyszła
pozdrawiam
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 08:15, 18 maj 2013

Do góry
Ania, Ewa, Beta skarpa to jedno z moich ulubionych miejsc. A jeszcze teraz się okazało że tulipany które na niej posadziłam są najdłużej kwitnące w pełnym słońcu ze wszystkich które mam.

Marysia, dziękować
Mazury i mój kawałek ziemi 22:49, 17 maj 2013

Do góry
Betka napisał(a)
Witaj Ewuś spracowana siadłam przy kompie i nadrabiam !! Skarpa nabiera fajnego wyglądu ale tak jak pisałaś roślinki muszą się rozrosnąć ( to samo jest u mnie) aby efekt był zniewalający Dzisiaj chyba skończyłam obsadzać strumyk piszę chyba bo pewnie jeszcze coś tam upchnę Dobrze że jestem bliżej końca a może mi się tylko tak wydaje bo jakoś pomału zmęczenie mi wychodzi
I jeszcze Kwiatuszek dla Ciebie ( od Ciebie rośnie i kwitnie chyba mu dobrze )

Beatko ale mnie zaskoczyłaś dzięki cieszę się bardzo że Ci zakwitł to jest bardzo fajna roślinka bo zrobi się duża kępa i te kwiatki białe ładnie to wygląda .Ja odpuściłam sobie dziś ogród bo chyba za ostro się zabrałam do pracy i już momentami to nie była przyjemność tylko z musu bo ja wszystko sama robię to wiesz ale jutro znowu trawa do koszenia cała ,pielenie ale odpoczełam ,nabrałam sił więc znowu to będzie przyjemne popracować w ogrodzie
Ogród przy lesie początek 2012/2013 22:38, 17 maj 2013

Do góry
anna_pisalska napisał(a)
Witaj Renatko! Taka skarpa to wyzwanie. Ja bym się skłaniała bardziej do ciuradełka. Z oczkiem wodnym sporo zachodu jest, natlenianie, oczyszczanie itp. Odwiedzaj mnie częściej. Pozdrawiam

Aniu Witaj u mnie ,wiem,że wyzwanie ,na początku fiksowałam na nią na M ,że uparł się na kanalizację ,przez co musieliśmy wysoko zrobić fundament ,bo poziomy by nie wyszły ,ja byłam gotowa na oczyszczalnię ,no i powstała skarpa po zasypaniu fundamentów ,a ja postanowiłam się z nią zmierzyć i teraz cieszę się ,że jest ,bo płaski tereny mnie męczą.
Jeśli chodzi o oczko to jestem tego świadoma u rodziców zrobiliśmy 12 lat temu takie spore szer 1,70 dł ok 3,5 m .pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 22:38, 17 maj 2013

Do góry
Witaj Ewuś spracowana siadłam przy kompie i nadrabiam !! Skarpa nabiera fajnego wyglądu ale tak jak pisałaś roślinki muszą się rozrosnąć ( to samo jest u mnie) aby efekt był zniewalający Dzisiaj chyba skończyłam obsadzać strumyk piszę chyba bo pewnie jeszcze coś tam upchnę Dobrze że jestem bliżej końca a może mi się tylko tak wydaje bo jakoś pomału zmęczenie mi wychodzi
I jeszcze Kwiatuszek dla Ciebie ( od Ciebie rośnie i kwitnie chyba mu dobrze )

Ogród przy lesie początek 2012/2013 22:59, 16 maj 2013

Do góry
Witaj Renatko! Taka skarpa to wyzwanie. Ja bym się skłaniała bardziej do ciuradełka. Z oczkiem wodnym sporo zachodu jest, natlenianie, oczyszczanie itp. Odwiedzaj mnie częściej. Pozdrawiam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:23, 16 maj 2013

Do góry
Witaj Renatko!
Wszystko pięknie się rozrasta. Wiosna robi swoje, a po tych deszczach to już w ogóle.
Skarpa niedługo będzie najpiękniejszą Twoją rabatą. Dołóż tam jeszcze trochę kamienia. Będzie świetnie wyglądał pomiędzy roślinami
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:44, 15 maj 2013

Do góry
Pooglądałam zdjęcia i poczytałam , niestety nie potrafię odpowiedziec dlaczego wisienka nie kwitnie. Bardzo za to podobają mi się Twoje Macierzanki i ta skarpa. Fajnie to wygląda.Pozdrówka.
Mazury i mój kawałek ziemi 16:03, 15 maj 2013

Do góry
ale masz pracowity czas, pewnie jak większość z nas

Skarpa przy tarasie wyszła super!

Też posadziłam liliowce na rabacie maskującej "kapelusze"

pozdr
S.
Mazury i mój kawałek ziemi 15:43, 15 maj 2013

Do góry
Długo nie byłam na Ogr.ale fotki robiłam i coś grzebałam w ziemi a jakże by inaczej.
Migdałowiec
skarpa wreszcie kolorowa
Ogród przy lesie początek 2012/2013 15:37, 15 maj 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Skarpa fajniutka się robi.Pozdrawiam

Dzięki Ewuś ,jak komunia? ja w niedzielę mam rocznicę synka .
Ogród przy lesie początek 2012/2013 14:04, 15 maj 2013

Do góry
Skarpa fajniutka się robi.Pozdrawiam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 12:46, 15 maj 2013

Do góry
Skarpa ,której ,na początku nie cierpiałam ,chciałam ,wychodzić z domu od razu na trawkę ,teraz ją lubię ,coraz bardziej się ,rozrasta

Ta część skarpy ,jest obsadzana obecnie ,bo m skończył w kwietniu drenaż i nawiózł ziemi.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 08:40, 15 maj 2013

Do góry
Małgosiu!
Piękna lawenda w równie pięknej donicy prezentuje się świetnie.
Macierzankowa skarpa robi się coraz bardziej zielona, niedługo kamyczków nie będzie widać
A co to za parasolowate drzewko tam rośnie? To wiąz camperdownii?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 02:00, 15 maj 2013

Do góry
Przed skarpa na płocie mama winobluszcz, też już zawitała do niego wiosna i pokazuje swoje młode listki

a wiąz ubiera sie w liście na swoich parasolowatych gałeziach, chociaz ja najbardziej lubie go o jeden etap wczesniej kiedy nie ma jeszcze liści a na plątaninie gałęzi sa tylko małe żóltawo-zielone, niesmiałe kwiaty wiązu, niestety nie mam takiego momentu na fotografii

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 01:52, 15 maj 2013

Do góry
Teraz pokażę jak wygląda moja skarpa przed domem z macierzanką.
Tak było w ubiegłym roku w maju :

a tak jest dzisiaj

Ogród z łezką 10:36, 14 maj 2013

Do góry
To właśnie nie jest takie proste Aniu. Tam, gdzie zaznaczyłam niebieską plamą jest tz. kaczok, czyli dół, w którym jest zwykle mniej lub więcej wody. Cały teren jest pochylony w stronę mojej działki i woda spływa tak jak namazałam. Zresztą z pól też spływa. Pochylone to wszystko jest, nie dużo, ale jak są długotrwałe i ciągłe opady deszczu, to starczy... Dom mamy sporo podniesiony (dlatego skarpa powstała). Jak długo leje, woda spływa sobie przez naszą działkę na działki za nami, jeszcze niżej położone.
Jak bruk robili, zrobili koło drewutni odwodnienia. Rozmawiałam z fachowcami, bo chciałam zrobić odwodnienie właśnie tam, w rejonach słupa. Wszyscy mówili, że na naszej działce, za murkiem ogrodzeniowym, to nie ma sensu. Musiała ta rura drenażowa być wkopana za naszym ogrodzeniem, na działce sąsiada, wtedy by odbierało i nie spływało do nas. Ale sąsiad się nie zgadza na rozkopywanie...

Ten murek ogrodzeniowy jest na głębokości 80 cm w ziemi i trochę wodę zatrzymuje. Tuje sąsiada stoją w wodzie, pokazywałam na zdjęciu na poprz.stronie... Ale jednak do nas przecieka, przebiera.
Woda sobie tu też stoi

Chyba jedyne wyjście to ziemię, która tam jest gliniasta, przekopać z piaskiem i sadzić rośliny lubiące wilgoć. Miałam tam dalie, nie dały rady, ale mieczyki i floksy ładnie rosły...

Dziękuję Ci Aniu.
Ogródkowy zawrót glowy 20:52, 13 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Ehh... Wrzucaj zdjęcia... pisz... ja zaglądam i odpisuję Smutno mi bez Ciebie
Że się nie znam, to wiesz, ale jak nikt nie doradza, to ja napiszę, co o tym sądzę... a co
Ja bym wyrównała ramy tej rabatki... tzn. ja na równo, ale może być w falę... tylko żeby był to jakiś zamierzony kształt. Ona jest dość głęboka prawda? tam pod tujami bym coś kolorowego kwitnącego wysokiego zasadziła, a potem zmniejszałabym nasadzenia do coraz niższych...
A co jest po prawej stronie od tej rabatki... ona dalej się będzie ciągnąć? Czy się kończy? A co to jest taka kuleczka ruda?

Kasia... a podeślij mi linki do jakiś nasadzeń, które Ci się podobają... bo jakoś nie mogę do końca wyczuć jaki klimat Cię kręci Może wtedy będzie łatwiej mi coś doradzić i inni też się ożywią hah
Buźki Kochana! Nie poddawaj się!!!

Alicjo dzięki z miłe słowa ramy musza isc w fale bo wszystkie takie mam ale sam kształt oczywiscie moge zmienic tylko w jakim sensie mam go wyrównac?To prawda jest dosc głeboka, po prawej stronie jest spadek (skarpa z trawy ) wiec konczy sie tak jak jest
heheeh ta kuleczka ruda to zmarzniety / uschniety iglak zostawiłam go bo patrze czy odbije czy nie..jesli chodzi o nasadzenia podobaja mi sie tak rozne style ze ja sama nie jestem w stanie tego okreslic , ale podoba i sie np ogród "Ogród Sylwii od początku " albo igiełkowy ogródeczek
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 14:40, 13 maj 2013

Do góry
Iwonko sadzę w odległosci jeden od drugiego metr taką samą odległośc zachowuje od siatki .Przeczytałam kiedys taką informacje u Danusi. Na pewno chce zrobic z nich zasłonę lecz nie wiem czy w formie zywopłotu czy swobodnie rosnacych .Sa tak piekne ze chyba szkoda takich okazów okaleczać, mam na mysli wysokośc Mam czas na decyzje ,dopiero mają 150 cm Miłe igiełki i pieknie zageszczone od dołu na tym mi własnie zalezało .Rosną od wschodu i nie wiem czy nie beda miały za duzo słonca ale podlewac bede codziennie a przy okazji zacienią mi moją patelnię Wszędzie mam masę słońca Wrecz tropik a w takich warunkach rosliny sie meczą pomimo podlewania .Mam wiele korzysci z tych świerków .Na jesień dokupie jeszcze kilkanascie kiedy koparka wyjmnie mi te skały pod lasem .Ta skarpa na której sadzę w obecnej chwili nie ma kamieni, jest usypana z dobrej ziemi lecz trzy lata temu Musze ją przekopac i oczyscic z chwastów Ukształtuje docelowo kiedy przywioze i kupie kamien .Pokaze ci na zdjeciu jak przyjedziesz swój plan Sadzi sie bardzo lekko i prosto Nie potrzeba głeboko kopać Pan który mi je przywiózł ( Anetki znajomy) pokazał jak mam sadzic Żeby kazda praca była tak prosta to ja bym juz ogód miała bardziej klarowny .Niestety meskich rak nie mam O przepraszam mam, ale nie mogą wykonywac tak cięzkiej pracy On ma szczęscie ze w ogóle zyje wiec nie moge liczyc na taka pomoc Musi się oszczedzać aby zyl jak nadłuzej .Radzę sobie kochana radzę .Koniec pracy na dzisiaj zmykam do domku Nie pada pokopie troszke moze ze dwa nastepne posadze Dobrego dnia Iwonko tobie i córci zyczę
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 20:40, 12 maj 2013

Do góry
Posadziłam dzisiaj tylko cztery bo nie zdążyłam oczyścić ,przekopać więcej skarpy Jutro lecę dalej Te kamienie przy siatce być muszą pod nimi jest deska włóknina ale tylko kawałek aby chwasty mi nie przechodziły bo mam już dośc tego wyrywania .Skarpa jest jeszcze nie skończona w tym miejscu będą trzy poziomy a dwa na pewno ale to temat na póżniej .Nie zdążyłam też zdjąć z siatki winobluszczu,odcięłam wykopałam i pożegnałam go na zawsze .Napije się tylko herbatki i wrócę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies