Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Krowy, staw i my...

Krowy, staw i my...

Marlenaa 13:02, 05 sie 2013

Kasiu, dziękuję za wizytę

Aneta, mam trzy odmiany borówek: nelson, bluecrop i patriot. Nelson i bluecrop owocują. Jedna i druga ma piękne duże owoce. Kupowałam je dwa lata temu w małym prywatnym sklepiku. Patriot dokupiłam dopiero w tym sezonie w centrum ogrodniczym, więc okaże się co z nią będzie. W tym roku wszystkie borówki przesadziłam w kwaśny torf zmieszałam go z odrobiną ziemi rodzimej i kompostowej. W tamtym roku moje sadzonki rosły dobrze tylko owoce były małe, a po tym przesadzeniu jestem bardzo zadowolona.
Co do poziomek to wysiewałam je w domu na początku marca, ziemię kompostową zmieszałam z piaskiem i wszystkie nasionka wzeszły. Może w następnym roku skuszę się na tą żółtą
Mój mały (1.5 r) też buszuje w krzaczkach. Borówkę całą już oskubał. Śmiesznie wygląda jak szuka poziomek, już nawet załapał, że zrywamy tylko czerwone A wczoraj u dziadka na działce dorwał się do aronii, krzywił się ale zrywał i jadł kolejne.
Ola54 13:18, 05 sie 2013

Temat borówek widzę też chcę posadzić parę krzaczków. Czy przygotowywałaś jakoś ziemię bo wiem,że lubią kwaśną. Tak mi się ich chce w ogrodzie
Marlenaa 13:24, 05 sie 2013

kaisog1 napisał(a)
Eeeee jak to nad stawem to brzozy nie, zdecydowanie nie. Ale może klony palmowe??? Tylko jak one sie będą miały do tych wrzosów? hmmmm

Ania Asc napisała: Klon z wrzosami... pasuje.. jedno i drugie lubi kwaśne podłoże Tylko klimat na klon palmowy dość kiepski

Aniu Asc, Gosiu z Kubusiowa i wszyscy zaglądający. Gosia zauważyła skarpę to pokarzę o co z nią chodzi i może mnie czymś zainspirujecie. Mam zamiar obsadzać ją dopiero w przyszłym roku ale może jakieś natchnienie znajdzie się już dziś.
A jeśli klony palmowe nie poradzą sobie z moim klimatem to ja ich nie chcę, u mnie normą jest, że co zimę temperatura spada poniżej 20-25 stopni oczywiście na minusie

Tutaj wymiary tej skarpy:
zapomniałam zaznaczyć długość, skarpa ma 17metrów

A z balkonu mam widok prosto na tę skarpę.
Na tej części pochyłej, chciałabym posadzić coś co będzie przewieszało się przez te pale. Może Mariusz coś doradzi bo tam wiosną będzie pewnie dość mokro. Pale w tej chwili wystają ok 1m nad wodą ale po ostatniej ulewie było tyle wody, że wystawało 40cm. Na górną część skarpy nie mam pomysłu.
Zaznaczyłam też kawałek z wrzosami jak widać to maleństwo w porównaniu ze stawem, więc tak sobie myślę, że aż tak bardzo nie będzie mi przeszkadzało jeśli nie będzie to pasowało do reszty nasadzeń na skarpie

Marlenaa 13:37, 05 sie 2013

Michalina napisał(a)
Temat borówek widzę też chcę posadzić parę krzaczków. Czy przygotowywałaś jakoś ziemię bo wiem,że lubią kwaśną. Tak mi się ich chce w ogrodzie

Michalina, to prawda borówki lubią kwaśną ziemię. Ja zmieszałam kwaśny torf, mówią o nim torf kwaśny wysoki bo ma ph ok 3, z ziemią rodzimą czyli to co miałam na działce i dodałam trochę kompostu. Oczywiście torfu ma być najwięcej reszta to tylko dodatek. Jeśli posadzisz w sam torf kwaśny też będzie dobrze. Oprócz tego obsypałam krzaczki na grubo korą w tedy lepiej utrzymuje się wilgoć, a borówki to straszne pijusy Polecam borówki z całego serca są pyszne, a jak w końcu uda się wyhodować takie duże owoce to sama radość
Ola54 13:44, 05 sie 2013

Dziękuję, myślę,że jesienią przygotujemy kilka krzaczków
Widzę,że jesteś z okolic Białegostoku- jeżdżę tam do córki z 3 -4 razy w roku [mam daleko ponad 500 km] i zawsze obwożą mnie po tych pięknych okolicach.Jestem zachwycona inną niż u nas architekturą i...całokształtem
Marlenaa 13:56, 05 sie 2013

A ja chyba przez to, że mieszkam tu od urodzenia, to jakoś nie doceniam, tak jak powinnam, tych pięknych okolic, o architekturze nie wspominając Ale bardzo lubię swoje miejsce na ziemi i dobrze się tu czuję
Ola54 14:19, 05 sie 2013

Ja z ziem "wyzyskanych" mocno zniszczonych po wojnie i budowaniu nowych [paskudnych domów] dostrzegam tam "to coś". W moim mieście nie ma żadnych zabytków poza domkiem Staszica reszta czyli to co wyzwoliciel nie zniszczył poszła na odbudowę stolicy .Szkoda
kitek81 09:51, 06 sie 2013

witam Marlenko
kusisz tymi borówkami, ale po wizycie w toronto i gofrze z bitą śmietaną, malinami i borówkami, jak mi dzieciaki owoce wszystkie zjadły utwierdzam się w przekonaniu, że owoce na działce muszę mieć
pozdrawiam
kaisog1 20:53, 06 sie 2013

Kierowałabym się tym ogrodem : https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/65-ogrody-angielskie-the-beth-chatto-gardens/photos
Mala_Mi 20:59, 06 sie 2013

Klony palmowe do ciebie sie nie nadają, ale są inne klony które też pięknie by wyglądały nad wodą