Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Grodzi 09:21, 21 lip 2017

Do góry
A tymczasem troszczę się o moje warzywa

Mój jest ten kawałek ogrodu 09:20, 21 lip 2017

Do góry
Tak wyglądały wczoraj patyczki Vanille Fraise

A tak Limelight

w zasadzie są to patyki a nie patyczki, bo chciałabym wyprowadzić hortensję na pniu, więc wybierałam najdłuższe

A to Polar Bear przesadzony już na nowe miejsce

Daleki od ideału..... 09:19, 21 lip 2017

Do góry
agapant napisał(a)
Już w pełnym rozkwicie moje ulubione agapanty. Lubię je za bardzo długie kwitnienie i kolor.

Cudne! Nie mam ich jeszcze w ogrodzie, chyba trzeba dopisać do listy "chciejstw".
Blaski i cienie nowego życia 09:11, 21 lip 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Tawuły miały być wykopane, ale ponieważ po 3 latach nie dało się ich ruszyć bo siedza jak zabetonowane...więc... musiałam wyrwać chwasty aż po pas sięgające. I tawuły zostały. Tak to teraz wygląda przez siatkę

Ula nie możesz przykryć szmatą ale tą plastikową na jakiś czas, daj tylko otwór tawułkom. Wszystko pod szmatą się spali. Ja tak zrobiłam pod bukszpanami - miałam trawsko, nakryłam szmatą, obciążyłam kamieniami, bo nie miałam szpilek.
Leżało ponad rok, potem odkryłam, wszystko się spaliło. Przykryłam gazetami i nasypałam kompostu. Nic nie wyrasta
Migawki z ogródka 09:05, 21 lip 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
taka mala

wielka miłość

Ja też mam te zwykłe jeżówki, uwielbiam je, bo kochają je motyle, a ja uwielbiam patrzeć na nie
Dosadziłam jeszcze białe i kuszą mnie Cheyenne spirit - może kiedyć

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:02, 21 lip 2017

Do góry

Aniu, ta lilia jest cudna, czy mogę się zapisać na jedną maleńką cebulkę przybyszową
Sezon 2017 u Hanusi 08:55, 21 lip 2017

Do góry
Basiu. Naleśniki piuekę normalnie, a miodek zamiast nadzienia, lejący się najlepszy, i na ciepłe jeszcze placuszki. Do tego mleko na zapitkę.
Można i skrystalizowany, ale to już inny smak jest.
Zresztą do naleśników pasuje wszystko! Kwestia smaku.

Miłego dnia!

Z Pszenicznej ... 08:55, 21 lip 2017

Do góry
Dla Asi - trzcinnik cheju- do

31.08.16

obecnie, jesienią przebarwia się na żółto, ale nie mam zdjecia

Ogród, a może coś więcej..... 08:43, 21 lip 2017

Do góry
Kolejny pomysł wszedł już w etap realizacji .

Nawierzchnia z cegły rozbiórkowej.

Efekt na chwilę obecną jest jak poniżej. Realizacja jeszcze nie zakończona. Ciekawe czy ktoś odgadnie jakie będzie przeznaczenie tego miejsca
Ogródkowe perypetie:) 08:42, 21 lip 2017

Do góry
Irenko.. proszę.. dla mnie lekka przesada, choć rodowity Krakus nie jestem

Z Pszenicznej ... 08:40, 21 lip 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Fasola na suche ziarno, jak nie zjedzą robaki.
Kapustne można przykryć siatką w tuneliku wtedy gąsienic nie ma. A jak masz pryskać, to kup sobie w sklepie, wyjdzie taniej.

Udaje Ci się naprawdę seler naciowy?

Dla mnie pasternak jest za bardzo perfumowany (aromatyczny).

Jak ja lubię takie rozmowy na straganie w dzień targowy.

Pięknie jest!

Fasolę na suche ziarno w przyszłym roku przetestuję - może być tyczna i karłowata, miejsce jest

Seler naciowy był mikrusi jak go mama sadziła, sądziła że nie przetrwa i posadziłysmy też selera normalnego.

Tutaj naciowy od razu po posadzeniu 22.05

A tutaj dziś, używam już do rosołu, bardziej aromatyczny, a jak jeszcze dorzucę lubczyku to już pycha

Wśród brzóz i dębów 08:29, 21 lip 2017

Do góry
Nallar napisał(a)

Basiu, pewna jesteś że na Dębie to mączniak? W tym roku Dęby opanowała zdobniczka bukowa. Zobacz czy na dolnej stronie liści nie ma białej wydzieliny woskowej.
Pozdrówka.

Ewo, sprawdziłam, to mi nie wygląda na tą zdobniczkę. Ale dobrze wiedzieć, że takie paskudztwo w ogóle istnieje. Do zeszłego roku nie wiedziałam o istnieniu czegoś takiego jak trociniarka czerwica, i omal nie straciłam trzech dorodnych osik. Pogotowie Ogrodnicze musiało interweniować, i drzewka odżyły. To te na pierwszym zdjęciu:

Wśród brzóz i dębów 08:09, 21 lip 2017

Do góry
Dziś jest u nas chłodniej, ale według prognozy ma padać. Muszę się wstrzymać z opryskiem.

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:03, 21 lip 2017

Do góry
krzysztofszykowny napisał(a)

Tak na marginesie chciałem pokazać swój kompostownik, który ostatnio zrobiłem. Nie wiem czy dobrze że trochę zaimpregnowałem deski ale stało się . Nie wiem czy dobrym pomysłem było zrobienie dna.

Moje pytanie do Was brzmi. Jak długo wytrzyma taki kompostownik zanim się rozłoży?

Impregnacja może skazić zawartość kompostu, potem to pójdzie np. w warzywa, które będziesz spożywał
Kompostownik nie powinien mieć dna, na dnie pocięte gałązki. Dżdżownice i inne zwierzęta pomagające rozłożyć materię organiczną powinny mieć nieograniczony dostęp, a podłoga to dla nich bariera.

Jak długo wytrzyma? od 5 do 10 lat. Zależy to od gatunku drewna, zapewne jest z sosny więc niezbyt długo zwłaszcza w styczności z ziemią i wilgocią.
Tu na razie jest klepisko.... 08:03, 21 lip 2017

Do góry
Próbowałam jeszcze rozrysować taras, ale szczegóły trochę za małe jak na możliwości moje i painta
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 07:51, 21 lip 2017

Do góry
Perukowiec posadzony w zeszłym roku.

Ostróżka letnia.

Tu na razie jest klepisko.... 07:49, 21 lip 2017

Do góry
Rozrysowałam to na zdjęciu, bo wyjaśnienia pewnie są niejasne

Wyszedł mi jeden schodek ze ścieżki i drugi z podjazdu.
Mam nadzieję że widać, że murek od strony podjazdu jest niższy niż od strony ogrodu.
Do rozważenia zostaje kwestia zabezpieczenia murku - barierka czy rośliny czy jeszcze coś innego. Ale zabezpieczenie wydaje mi się konieczne ze względu na dzieci.

Też się zastanawiałam, z czego zrobić murki, żeby pasowały do drewna i wyszło mi, że najlepsze byłyby białe, tynkowane, dokładnie takie same jak ma Nawigatorka
Ogród bacowej 07:46, 21 lip 2017

Do góry
Ta rabata wiosną 2014 wyglądała tak .

I dzisiaj .

Pozdrowienia dla wszystkich ogroników .

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 07:41, 21 lip 2017

Do góry
Róże tłoczą i śmiecą dookoła.

Kosmosy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies