Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

bacowa 23:27, 20 lip 2017

Z ziół mam to co ty + carry, oregano, majeranek, stewie , melisę.Wszystkie zioła suszę i cały rok używam własnych przypraw.

W warzywniku wszystkie podstawowe warzywa + roszponka,szpinak,bób,rukola, obowiązkowo wczesną wiosną groszek 6-tygodniowy.
Kapustnych nie sadzę, szkoda nerwów.
Kalarepa u mnie już dawno zjedzona.
Kilka razy siałam pasternak ( jak sobie przypomnę wiosną o nasionach ) i lubię go.
Pomidory sadzę koktajlowe, udają się , mam też 4 borówki amerykańskie. 2 odmiany agrestu, porzeczki czarne i czerwone.

Dzisiaj M wykopał czosnek, a za momencik znów będę siała warzywa krótkiego dnia.

Mam znajomych rolników którzy uprawiają kapustne na skalę przemysłową , muszę spytać co robią że im plonów nic nie zjada.
AgataP 08:21, 21 lip 2017

Monia81 napisał(a)
Agatko a powiedz mi jaką siałaś pietruszkę, odmianę (chodzi mi o naciową) bo mnie już zaczyna wkurzać bo w tym roku mi nie zeszła...
A tak po za tym co roku mam: marchewkę, buraki czerwone, fasolkę szparagową, fasolę jaś, kapustę białą i czerwoną, koper, ogórki, pomidory, cukinie, rzodkiewka,sałaty, cebula i w tym roku pierwszy raz siałam paprykę i zobaczymy co z tego będzie, na razie jest dobrze
Odpuściłam po nie udanych próbach: kalafiora, brokułę no i bób w tym roku nie mam, w tamtym roku mszyca była na nim taka, że teraz odpuściłam...

Monia nie siałam naciowej tylko normalną, używam już do rosołu:
Choć naciowa też mnie kusi
AgataP 08:23, 21 lip 2017

tulucy napisał(a)
a buraki?
groszek cukrowy
rzodkiewka lubi wodę, pali, jak ma sucho.
sałatę siej partiami, lepiej co 2 tygodnie po 10 główek
spróbuj też kruchą, lodową - udaje się dobrze
i rukola się udaje
rzodkiew jak ktoś lubi
kapustne generalnie trzeba podlać jakimś preparatem na śmietkę, bo inaczej robale je zjedzą. mnie się udawała kapusta biała i czerwona i kalafior. ale podlewałam tak 2 tygodnie po wsadzeniu sadzonek, tak kazał kuzyn rolnik

alternatywa dla pietruszki - pasternak - jak ktoś lubi, mnie obrodził, jak siałam.

fasola na suche ziarno, jeśli masz tyczki, albo karłowa też jest

moje tegoroczne odkrycie - jarmuż - mam jako warzywo ale i dekoracyjnie do bylin.

Łucja z tą rzodkiewką to sama nie wiem, wody ma pod dostatkiem przy takich opadach to nic jej nie brakuje. Zobaczę...
Buraki - może teraz w wolnym miejscu po brokułach, mam nasionka więc nic nie stoi na przeszkodzie by je tam wysiać

Tak fasola na suche ziarno - to w przyszłym roku, wiem już gdzie mogę tyczki postawić, obserwowałam słonko i wiem gdzie będzie go dużo
AgataP 08:27, 21 lip 2017

AniMa napisał(a)

Cynie i maciejka- cudowne musi tam pachnieć...jest moc kolorów....
Ty piszesz, ze z tyłu rupiecie a ja tam skarby widzę Piękne ręcznie? robione krzesło - tylko go nie spal czasem z reszta drzewa!!!!!

Ania, nic na razie z rupieci nie palę Krzesło stanie sobie gdzieś w warzywniku
Maciejka - och tak pachnie bardzo, uwielbiam takie zapachy w warzywniku, wcześniej pachniały goździki - muszę je rozsadzić na więcej i więcej
AgataP 08:30, 21 lip 2017

Makao_J napisał(a)
Moje zawilce też jeszcze w polu. Gdzie im do Twoich.

Mówisz że masz molinię Variegata w nogach hortek? Hmm może i ja dam swoim. Mam tą molinię i na razie testuję ją w słońcu. Daje radę. Jak przetrwa zimę to zainwestuję w kolejne krzaczki.

Aniu ja tez testuję, jak się sprawdzi i będzie nieźle wyglądać to podzielę na pół i dosadzę jeszcze z przodu, marzy mi się taki duży łan przed hortensjami.
Wszystko zależy od wyglądu, na razie kłopotu z nią nie ma

AgataP 08:32, 21 lip 2017

Urszulla napisał(a)
Ciekawa bardzo ta ścieżka z kamieniami fajnie że idzie do przodu czekam na motyle na budlei a u Ciebie oglądnęłam jegomościa

Tak budleja jest idealna dla motyli. Ja nie lubię jej za "krzakowatość"
Podziwiam u innych, zwłaszcza tą w ogrodzie zapachów Jasi
AgataP 08:40, 21 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Fasola na suche ziarno, jak nie zjedzą robaki.
Kapustne można przykryć siatką w tuneliku wtedy gąsienic nie ma. A jak masz pryskać, to kup sobie w sklepie, wyjdzie taniej.

Udaje Ci się naprawdę seler naciowy?

Dla mnie pasternak jest za bardzo perfumowany (aromatyczny).

Jak ja lubię takie rozmowy na straganie w dzień targowy.

Pięknie jest!

Fasolę na suche ziarno w przyszłym roku przetestuję - może być tyczna i karłowata, miejsce jest

Seler naciowy był mikrusi jak go mama sadziła, sądziła że nie przetrwa i posadziłysmy też selera normalnego.

Tutaj naciowy od razu po posadzeniu 22.05

A tutaj dziś, używam już do rosołu, bardziej aromatyczny, a jak jeszcze dorzucę lubczyku to już pycha

AgataP 08:41, 21 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zrezygnowałam z kapusty, bo zajmuje bardzo dużo miejsca. Warzywnik nie z gumy jest, niestety. Gdybym miała miejsce, to byłyby jeszcze słoneczniki, dla ptaków.

Na mszycę na bobie pomaga oprysk z 2 l wody, 2 łyżeczek sody i 2 łyżek płynu do naczyń.

U mnie słonecznik jest - dzieciaki sobie zażyczyły Nie wiem kto zje pierwszy Ptaki u mnie na razie żywią się na morwie
AgataP 08:45, 21 lip 2017

bacowa napisał(a)
Z ziół mam to co ty + carry, oregano, majeranek, stewie , melisę.Wszystkie zioła suszę i cały rok używam własnych przypraw.

W warzywniku wszystkie podstawowe warzywa + roszponka,szpinak,bób,rukola, obowiązkowo wczesną wiosną groszek 6-tygodniowy.
Kapustnych nie sadzę, szkoda nerwów.
Kalarepa u mnie już dawno zjedzona.
Kilka razy siałam pasternak ( jak sobie przypomnę wiosną o nasionach ) i lubię go.
Pomidory sadzę koktajlowe, udają się , mam też 4 borówki amerykańskie. 2 odmiany agrestu, porzeczki czarne i czerwone.

Dzisiaj M wykopał czosnek, a za momencik znów będę siała warzywa krótkiego dnia.

Mam znajomych rolników którzy uprawiają kapustne na skalę przemysłową , muszę spytać co robią że im plonów nic nie zjada.

Muszę wypróbować też roszponkę i rukolę, lubię je w mieszankach do kupienia. Świeże muszą być o niebo lepsze

Znalazłam tez miejsce na porzeczki - albo dwie czerwone albo białą i czerwoną. Czarnej nie lubię - z niej tylko sok lub dżem. Kiedyś miałam za płotem całe hektary porzeczki, ale zlikwidowali. W pierszym roku mieszkania tutaj zrobiłam 25 litrów soku i masę dżemów. Potem zlikwidowali, a teraz jest zboże

Ja też wykopałam czosnek, suszy się
AgataP 08:55, 21 lip 2017

Dla Asi - trzcinnik cheju- do

31.08.16

obecnie, jesienią przebarwia się na żółto, ale nie mam zdjecia