Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 22:25, 12 wrz 2022

Do góry
aciaz1000 napisał(a)
To są zebrane robale z malutkiego kawałka

Zrób eksperyment przykryj czarną folią ok 2 M2 trawnika i zostaw na dwa dni. Rankiem zobacz czy masz pędraki pod folią. Tak robią na polach golfowych w Anglii

Druga metoda zerwij na polach wrotycz zrób gnojówkę i opryskaj ten niby trawnik. Możesz kupić też wrotycz suszony w aptece lub zielarskim. 30 g namocz w litrze wody i następnego dnia wieczorem opryskaj niby trawnik. Przecedź do 10 litrów wody i pryskaj.
Zresztą przeczytaj w necie o tym wrotyczu.
Ptasi gaj 22:09, 12 wrz 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Zawilec ma 1,5 wysokisci

Elu, pięknie u Ciebie, trawy wspaniałe, masz chyba wszystkie gatunki.
Podziwiam zawilce, pięknie Ci kwitną. Bardzo je lubię i zawsze czekam na ich kwitnienie. Niestety w tym roku z powodu suszy są strasznie marne, trochę je podlewałam, ale chyba zbyt późno, bo zakwitł tylko jeden. Trudno, będę podziwiać u Ciebie.
Ogród w Klein Kottorz 20:27, 12 wrz 2022

Do góry

Moja Vanilla jest wiązana rośnie gdyż są tam przeciągi i bije się, aby mi ją wiatr nie połamał
Ogród w Klein Kottorz 20:20, 12 wrz 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Zdjęcia traw dla Eli.

Elu tak zaczęła kwitnąć trawa od Ciebie

a to moja trawa

Porównam jak w pełni rozwiną się kłosy. Widać, że są bardzo podobne.

Danusiu to chyba ta sama trawa. Trzeba obserwować dalej. A jak że źdźbłami zielonymi.
Wg mnie jak porównałam to są takie same.
Czekam aż u mnie zakwitnie.
U ciebie wcześniej ruszyła jest cieplej.
Ta fota 3 i 4 to już tak kwitnie u ciebie?
Bylinowa łąka 17:00, 12 wrz 2022

Do góry
anpi napisał(a)
Gosia, niesamowitą masz tą łączkę, a może raczej łączki!? Ta z marchwią przecudna, ja w swojej łączce bardzo ją lubię, a nawet w bukietach
Myślę, że to trudne osiagać takie efekty, by było naturalnie, choć planowane nasadzenia.

A ta werbena hastata to zimuje, czy jest jednoroczna i sama się sieje?
U mnie patagońskie niektóre sadzonki zimują. Ale słabo się wysiewa. Ostatnio zebrane nasionka siałam jesienią w tunelu w kamyczkach( specjalnie tak przygotowałam) a potem pikowałam do ogrodu.

Aniu nasadzenia są mocno mieszane: planowane i nieplanowane oraz samosiew.
Mi hastata przezimowała w tym roku i dodatkowo wysiała się lepiej niz werbena patagońska. A z tym żwirkiem to całkiem niezły pomysł. Jakbym tak wymieszała na jakimś skrawku ziemię z piaskiem i zostawiła tam ścięte kwiatostany, a dodatkowo okryła jakimś stroiszem, to może byłby sukces. Ona szybko rośnie i z siewek w sierpniu już są kwiaty.

Nic nie jest proste. Mam glinę pod ziemia rodzima 2 sztychy łopata i pozniej i glina. Tworzą się zastoiny. Wszystkie rabaty na podwyższeniu. Nie wiadomo co lepsze. Każdy w swoim ogrodzie się oswaja ze swoją ziemia i stara się robić tak aby coś uroslo.
Masz kompost to rozłóż warstwę ok 10 cm i daj się tam werbenie rozsiać. Może łany wyrosną. Werbena jak wyrośnie ma korzeń dosyć masywny i powinna sobie dać radę w przerobionej glinie.
Nasiona werbeny muszą przejść schłodzenie (stratyfikację) nie zrywać jesienią. Jeżeli już zerwane to schować do lodówki.

Gosiu tak doradzam bo masz miejsca od groma na werbene i widzę u ciebie łany

Elu bardzo by mi takie łany werbeny pasowały. Przez to tak narzekam, że się u mnie nie chce siać. Spróbuję na zimę i takie miejsce do wysiewu jej przygotować. Będzie eksperyment czy woli piasek czy kompost.
Ogrodowe wariacje 15:10, 12 wrz 2022

Do góry
Aneta odnośnie pomyłki nawozów nic się nie stanie. Przeczytaj sobie skład tych nawozów. W razie czego możesz rozrzucić trochę wapna granulowanego w grudniu. Chodzi o to aby ten do iglaków nie zakwasił za bardzo ziemi w trawniku.

Czytałam porównałam więc będzie wszystko dobrze.

Ja tam nie mam siły do ściągania darni, przykrywam folia.

Elu czytałam skład, będzie dobrze nie wiedziałam, ze mogę w grudniu wapno rozsypać, dziękuję za poradę .
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:18, 12 wrz 2022

Do góry

Też mam palenisko (90x90) ale przenośne. Dobra rzecz w każdym miejscu można ognisko rozpalić, kiełbaskę podpiec. Nawet wczoraj się ogrzewalismy. Muszę u ślusarza zamówić ruszt aby można coś upiec lub kociej postawić.

Deszczyk popadał i pada niech pada.

Pozdrawiam

Elu moje też jest przenośne, ale miejsce ma stałe

Tak ogrzać się można przy ognisku bardzo, kiełbaskę itp. upiec. Szczerze to paleniska częściej w tym sezonie używaliśmy niż grilla.

Tak popadało,ale to i tak mało zimno wczoraj i dziś,ale od jutra jeszcze kilka ładnych dnia być a potem straszą przymrozkami ,ech...
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:21, 12 wrz 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Dzięki Asia za pochwały

Miejsce na ognisko w tym miejscu to strzał w 10
Extra się siedzi wśród roślin
Dziś nawet było w użyciu

Też mam palenisko (90x90) ale przenośne. Dobra rzecz w każdym miejscu można ognisko rozpalić, kiełbaskę podpiec. Nawet wczoraj się ogrzewalismy. Muszę u ślusarza zamówić ruszt aby można coś upiec lub kociej postawić.

Deszczyk popadał i pada niech pada.

Pozdrawiam
Za drzwiami do ogrodu... 23:02, 11 wrz 2022

Do góry

Witam Aniu

Dawno nie byłam, a tu takie urodzaje. Kwiaty przepięknie kwitną jakby suszy nie było u ciebie.

Cytuję jeżówki bo mam te na 2 i 3 focie. Te czerwone mają dupek kolorek trochę wyższe trzeba ich palikowac ale przepiękne. Te z 3 kupiłam rok temu i nie zabardzo mi rosną w gruncie a takie ładne bylyvw donice. 2 tygodnie przesadziłam je do donic aby nabrały masy.

Zawilce - to z jednego krzaka tak obrodziły w kwiaty? Mam białe też wysokie ok 1,5 metra 2 krzaki i każdy inaczej kwitnie.

Poluje na takiego różowego jak moje białe może znajdę.

Aniu werbene aby dobrze po wschodziła musisz nasionka zostawić przez zimę na krzaczku sama się rozsieje. Nie co później pojawiają się siewki w czerwcu. Lub zebrane nasionka wstawić do lodówki na 2-3 miesiące i wysiać na początku marca.

Pozdrawiam

Elu, te czerwone jeżówki, to chyba Hot Papaja. U mnie też się pokładają, ale może też dlatego, że wyciągają się do światła, bo u mnie wszystko w ścisku rośnie
Jeżeli chodzi o zawilca, to tak, kwiaty są z jednej sadzonki, która się sporo rozrosła. Jak bym miała wolne sadzonki to spróbuję o Tobie pamiętać.
A nasionka z werbeny zbieram oczywiście już po przymrozkach, późną jesienią. Część zostawiam na roślinie,by się same siały, części pomagam się rozsiać w pobliżu rośliny i tam gdzie chciałabym je mieć. U mnie rabaty wysypane są korą, więc może dlatego u mnie słabo wschodzi, choć inne siewki nie maja problemu Siewki pojawiają się jedynie w kamyczkach przy domku ogrodnika i w szczelinach kostki brukowej
Dlatego też te zebrane posiałam szykując miejsce z kamyczkami w tunelu, tam też szybciej wschodzi i przyrasta
Może wydaje się, że suszy nie widać, bo u mnie nawadnianie kropelkowe Ale też tylko tak się wydaje, bo nawet kropelkowe wspomagam miejscowo. Hortensje mdleją, sporo bylin ma podsuszone liście od dołu rośliny, trawnik, tam gdzie nie ma zraszania też usycha.
Na szczęście teraz trzeci dzień leje, od razu zieleń zrobiła się zieleńsza i kolory wyraźniejsze.
Również pozdrawiam
Ptasi gaj 21:13, 11 wrz 2022

Do góry
gogo napisał(a)
Elu, masz przepięknie, widać, że masz dobrą rękę do roślin i są bardzo bujne
Zazdroszczę pozytywnie stawu, ach, gdybym miała duży ogród...
A trawy masz przecudne
Ą

Gogo dziękuję, staram się,ale nie do wszystkich mam rękę.

Hortensje u wszystkich ładneA.
TRAWY bujne bo już mają swoje lata i nie są wybredne. Słońce,woda to wszystko.
Oczko trzeba nie długo przykryć siatka bo liście brzozy już opadają.

Ptasi gaj 21:08, 11 wrz 2022

Do góry
CD

Cheju du

Rosi

Zawilec ma 1,5 wysokisci

Ptasi gaj 21:04, 11 wrz 2022

Do góry
Zakwitł mi amarylis na dworze ten sam co rokntemu w domu - biały przypadkiem to dzisiaj odkryłam

Ptasi gaj 20:58, 11 wrz 2022

Do góry
Nonika napisał(a)
Piękne rabaty podpatrzyłam i podziwiam

Dziękuję Nimi

Już tuż tuż duży krzaczor

Ptasi gaj 20:54, 11 wrz 2022

Do góry
Muszę ci powiedzieć,że u mnie też leniwie zaczyna kwitnąć.
Chociaż w tym roku ze względu na ta suszę wszystko dziwnie rośnie.

Byłam dzisiaj na działce, ale krótko zrobiłam przegląd. Trochę deszczu i wszystko pochylone albo leżące szczególnie trawy.
Hortensje kwiaty ociężale od deszczu trochę je kijem wytrzebalsm.

Jeżeli chodzi o twoją trawke może będzie kwitła. Wygląda że ma źdźbła pękate. Jest niższa, ale później sadzona i poturbowana przez dzielenie,
Robi swoje.

Psina przepiękna. Lubię pieski ale dla mnie to za duży obowiązek ja się do tego nie nadaje.

Za drzwiami do ogrodu... 11:57, 11 wrz 2022

Do góry
anpi napisał(a)

Witam Aniu

Dawno nie byłam, a tu takie urodzaje. Kwiaty przepięknie kwitną jakby suszy nie było u ciebie.

Cytuję jeżówki bo mam te na 2 i 3 focie. Te czerwone mają dupek kolorek trochę wyższe trzeba ich palikowac ale przepiękne. Te z 3 kupiłam rok temu i nie zabardzo mi rosną w gruncie a takie ładne bylyvw donice. 2 tygodnie przesadziłam je do donic aby nabrały masy.

Zawilce - to z jednego krzaka tak obrodziły w kwiaty? Mam białe też wysokie ok 1,5 metra 2 krzaki i każdy inaczej kwitnie.

Poluje na takiego różowego jak moje białe może znajdę.

Aniu werbene aby dobrze po wschodziła musisz nasionka zostawić przez zimę na krzaczku sama się rozsieje. Nie co później pojawiają się siewki w czerwcu. Lub zebrane nasionka wstawić do lodówki na 2-3 miesiące i wysiać na początku marca.

Pozdrawiam
Bylinowa łąka 11:37, 11 wrz 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu, żeby to było takie proste z tą łąką. Właśnie szykuję teren pod rabatę hortensjową. Sucho tak, że łopatę ciężko wbić, a co dopiero korzenie chwastów z tych brył wydłubać. Ja przekopuję kawałek, potem polewam przekopane wodą i dopiero za parę godzin biorę się za wyciąganie korzeni. Wolno to idzie, ale akurat teraz mam czas. A jak poleje i glina będzie mokra, to na przygotowanie ziemi nie ma szans, tak wszystko się oblepia.
U mnie teraz pada taki rzadki deszczyk, że chyba przez tydzień musiałby tak padać, żeby nawilżyć porządnie ziemię. Nie narzekam, bo dobre i to.
Co do werbeny potwierdzam obserwacje Sylwii. Werbena patagońska zostaje u mnie zawsze na zimę i na wiosnę z miesiąc później niż w innych ogrodach pojawiają się pojedyncze siewki. O łanach można zapomnieć, ale i tak cieszę się, że jest. A werbena hastata w tym roku zaskoczyła mnie ilością siewek. Będę je przesadzać, żeby miały więcej miejsca.

Sylwia a wydawałoby się, że podobne wymagania powinny mieć.

Nic nie jest proste. Mam glinę pod ziemia rodzima 2 sztychy łopata i pozniej i glina. Tworzą się zastoiny. Wszystkie rabaty na podwyższeniu. Nie wiadomo co lepsze. Każdy w swoim ogrodzie się oswaja ze swoją ziemia i stara się robić tak aby coś uroslo.
Masz kompost to rozłóż warstwę ok 10 cm i daj się tam werbenie rozsiać. Może łany wyrosną. Werbena jak wyrośnie ma korzeń dosyć masywny i powinna sobie dać radę w przerobionej glinie.
Nasiona werbeny muszą przejść schłodzenie (stratyfikację) nie zrywać jesienią. Jeżeli już zerwane to schować do lodówki.

Gosiu tak doradzam bo masz miejsca od groma na werbene i widzę u ciebie łany
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:38, 10 wrz 2022

Do góry

Sylwia widok nie ziemski. To miskant Memory?
Chciałam zapytać jak moja Rosi i Siux.

Elu tak to menory. Żaden z miscantów sadzonych wiosną i ubiegłej jesieni na razie nie jest w łące widoczny niestety. Mam tylko nadzieję, że przetrwały te ogromną suszę i żyją, a jak nabiorą masy to objawia swój czar tak jak menory teraz. Szczerze na to liczę, ale pewnie się okaże w przyszłym sezonie o ile nie będzie takiej suszy. Niektóre trawy w tym sezonie zakwitną z opóźnieniem u nas, o ile znajdą w sobie siły na kwiat. Czekam jeszcze, jak się ziemia napije i rośliny to może soki zaczną w nich krążyć i pobudza kwiat. Wszystko zależy od wody i pierwszych przymrozków. Swoisty wyścig z czasem będzie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:39, 10 wrz 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia widok nie ziemski. To miskant Memory?
Chciałam zapytać jak moja Rosi i Siux.

W ogródku Martki 20:29, 10 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Dziś rano podziwiałam tron koronacyjny królów Anglii… Prawie 1000 lat. Elżbieta II zamknęła właśnie swój rozdział historii… smuteczek.

Nie mogę się pozbierać. Byłam królowa Elzbieta zauroczona to moja imienniczka. Oglądałam sporo filmow dokumentalnych, fabularnych zwiazanych z królową. Kobieta opoka. Nie miała lekko w życiu.
Wydaje mi się, że Szkocja była dla niej odskocznia od Londynu, tam się czuła najlepiej psiaki, konie, gazik/dżip i na wzgorza. Krainę która kochała i na tej ziemi zmarła.
Znała wszystkich z każdego zakątka świata.
Monarchia to nie przeżytek. Szkoda, że u nas nie mają takiego hamulca w postaci króla czy królowej.
Jako dziecko zbierałam znaczki. Bardzo sobie ceniłam znaczek kanadyjski z królową Elżbieta. Niech spoczywa w spokoju.

Pozdrawiam

W ogródku Martki 19:48, 10 wrz 2022

Do góry
Martka widziałam wszystkie zakupy. Obliwilas się,oko ucieszyłas ładny wypad

Też coś tam kupiłam. Miałam dzisiaj jechać zawieźć i posadzić, ale deszczu jak na lekarstwo.
Jutro jadę może trzeba będzie podlewać.

Mój grujecznik jeszcze zielony żadnych zapachów nie czuje.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies