Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek

Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek

aciaz1000 13:28, 06 wrz 2022

Dziękuję, dodajecie mi sił

Daria nie wiedziałam że Annabelki są takie wytrzymały, świetna wiadomość moje stanęły w miejscu ale spodziewałam się że w tym roku to nawet 1 kwiatka nie będzie, za rok muszą dać pokaz przecież

Aga ja się wystraszyłam że pędraki zjedzą trawę i pójdą podjadać rabaty. Też je tam znajduję ale w mniejszych ilościach. I teraz tak kminię gdzie tu jeszcze będzie w przyszłości rabata co by nie siać tam od nowa trawnika
Nowa12 16:01, 06 wrz 2022

aciaz1000 napisał(a)
Dziękuję, dodajecie mi sił

Daria nie wiedziałam że Annabelki są takie wytrzymały, świetna wiadomość moje stanęły w miejscu ale spodziewałam się że w tym roku to nawet 1 kwiatka nie będzie, za rok muszą dać pokaz przecież

Aga ja się wystraszyłam że pędraki zjedzą trawę i pójdą podjadać rabaty. Też je tam znajduję ale w mniejszych ilościach. I teraz tak kminię gdzie tu jeszcze będzie w przyszłości rabata co by nie siać tam od nowa trawnika

Ja jak robiłam rabatę kolistą pod koniec lata to wtedy ich mnóstwo unicestwiłam bo one jeszcze nie schowały się głębiej na zimę tylko były w korzeniach trawy i przy usuwaniu darni łatwo można było się ich pozbyć. Wtedy but jest najlepszy .
aciaz1000 09:52, 08 wrz 2022

Składaliśmy wczoraj basen i wyobraźcie sobie że było ich mnóstwo pod basenem. Skubańce nie udusiły się pod takim naporem wody.

Aga z jakiej części Polski jesteś ? Widziałam twojego judaszowca i nie powiem korci oj korci a tą szkółkę mam niedaleko. Dlatego podejrzewam że może jesteśmy z tej samej okolicy
DariaB 11:50, 08 wrz 2022

Zrywam u siebie trawnik pod nowe rabaty i też odkryłam pod nim pędraki wczoraj rzucił mi się oczy filmik na facabooku od zielonego pogotowia jak walczyć z pędrakami w trawniku, może obejrzyj.
aciaz1000 10:52, 12 wrz 2022

Dzięki Daria obejrzę
Czytałam o środku Larvanem ale kurcze na moją powierzchnię to mnie nie stać na kilka opakowań.

Ps. dziewczyny napaliłam się na judaszowca i mąż obiecał że mi kupi huraaaaa!
Nowa12 11:14, 12 wrz 2022

aciaz1000 napisał(a)
Składaliśmy wczoraj basen i wyobraźcie sobie że było ich mnóstwo pod basenem. Skubańce nie udusiły się pod takim naporem wody.

Aga z jakiej części Polski jesteś ? Widziałam twojego judaszowca i nie powiem korci oj korci a tą szkółkę mam niedaleko. Dlatego podejrzewam że może jesteśmy z tej samej okolicy

Z Metropolii jestem . Górnośląskiej. Tuż obok Katowic .
Nowa12 11:15, 12 wrz 2022

aciaz1000 napisał(a)
Dzięki Daria obejrzę
Czytałam o środku Larvanem ale kurcze na moją powierzchnię to mnie nie stać na kilka opakowań.

Ps. dziewczyny napaliłam się na judaszowca i mąż obiecał że mi kupi huraaaaa!

Fajny mąż . Mojego też namówiłam ale na wycieczkę po niego bo płaciłam ja. Ale dobre i to .
aciaz1000 11:35, 12 wrz 2022

Aga to ja mieszkam jakieś 100km na północ

Haha ważne że dał się namówić mój się zgodził dlatego że blisko, jakby miał jechać do innego miasta to już by tak kolorowo nie było
Mirka 12:43, 12 wrz 2022

Dziewczyny wpisujcie w zielonych podpisach z jakiego regionu jesteście?
Kiedyś można było pod avatarek wpisać.
Łatwiej co do roślinności można się połapać co gdzie przetrwa.

Lidziu pisze u ciebie bo sporo tu osób zagłada
ElzbietaFranka 22:25, 12 wrz 2022

aciaz1000 napisał(a)
To są zebrane robale z malutkiego kawałka

Zrób eksperyment przykryj czarną folią ok 2 M2 trawnika i zostaw na dwa dni. Rankiem zobacz czy masz pędraki pod folią. Tak robią na polach golfowych w Anglii

Druga metoda zerwij na polach wrotycz zrób gnojówkę i opryskaj ten niby trawnik. Możesz kupić też wrotycz suszony w aptece lub zielarskim. 30 g namocz w litrze wody i następnego dnia wieczorem opryskaj niby trawnik. Przecedź do 10 litrów wody i pryskaj.
Zresztą przeczytaj w necie o tym wrotyczu.