Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z widokiem na jezioro 20:03, 12 lip 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Jola przybiegam od Rytli,proszę pokaż Twoje winoroślą plisss kupiłam Arkadię,a jakie polecasz odmiany o fioletowych owocach/ nie na wino,tylko do kosztowania/ i jak przygotowujesz im podłoże?

Polecić cokolwiek nie potrafię, nie mam wiedzy, moje zakupy przypadkowe.
Ja mam granatową Kodriankę, jest pyszna z czekoladowym posmakiem,zółta to Palatina o smaku lekko muskatowym, równie pyszna, ale w opisach informują, że nie dla amatorów i do uprawy raczej pod osłonami, u mnie narazie się trzymają. Na zimę podstawę kopczykuję, a 2 jednoroczne łoży, które będą owocować są prowadzone na podwójnym Guyocie okrywam agrowłókniną.Cały czas wyrywam krótkopędy co wyrastają przy liściach, Końcówki też już ucięłam tak za około 12 liściem. Jak juz zaczynają dojrzewać czyli zmieniają kolor wycinam liście tak aby do gron dochodziło słońce. Te różowe mam od brata nie wiem jak się nazywają, są smaczne, ale maja twarde skóry- nie polecam,

podłoże to rozłożony 2-3 letni obornik (wiadro duże na dołek + rodzima ziemia

Tak wygląda moja winnica

Tu widać jak mam wyprowadzone łozy do podpięcia na drucie

Ogrodula 20:03, 12 lip 2017

Do góry
Mój nowy stary ogród 19:44, 12 lip 2017

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 19:42, 12 lip 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Jeżówki bez nazwy (zapomniałam) cudne są

Cuuudne jeżówy... (może to Southern Belle) właśnie na taką poluję
i na lilie Eyeliner też (widzę, że kwitną u Ciebie) i nie mogłam ich nigdzie dostać wiosną.
Dla mnie najładniejsze z białych, choć nie pachną
Mój nowy stary ogród 19:35, 12 lip 2017

Do góry
Co słychać w moim małym ogródeczku?
Przede wszystkim pozbyłam się tuj. Nic nie chciało pod nimi rosnąć, dosyć miałam wszechobecnych korzeni. Jest jaśniej, przestronniej. Jeszcze nie wszystko co zaplanowane zostało posadzone, ale pomalutku...
W tym roku szaleje Larissa, chyba też dlatego, że tuja nie zabiera jej światła.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 19:16, 12 lip 2017

Do góry
Konieczki napisał(a)
No o dobry wybor grabow, ja mam teraz problem z jedna wisnia na tarasie wierze ze sie wylize, ale nerw mam na siebie. Syla mi odradzala wisnie, ech...
Kurcze kazdy katek mi sie u Ciebie podoba

A ja tak na nie chorowałam i wszyscy wybili mi je z głowy
Czytałam o Twoich problemach z nimi ale stosujesz jakieś zabiegi i pewnie pokonasz wroga ! Wisienki cudowne są, jak się dorobię to kupię je do przedogródka

A co do zakątków ... nie widziałaś pomieszczeń gospodarczych, wiaty .... Na pewno by Ci się nie podobało

W ogrodzie zdecydowanie ładniej, dzięki

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 19:09, 12 lip 2017

Do góry
07_Rene napisał(a)
Fajnie działasz

:*

A popatrz jak róża oszalała

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 19:06, 12 lip 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Ola lubię takie rach ciach i po krzyku

Przed ulewą zdążyłam zrobić kilka zdjęć.
Coś zmienić, dodać, ująć ??

Pod płotem trzcinniki Brachytricha.
Naprzemiennie w dwóch kępkach liliowce Stella d'Oro

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:58, 12 lip 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Sosenki niech dobrze rosną. Czekamy na fotki

Sosenki są bardziej niż ok

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:55, 12 lip 2017

Do góry
Krakus napisał(a)
witaj...grabowa fajnie sie zapowiada z pumilo...u ciebie tez zobaczyłem że nad tuffetami się zastanawiałas i mnie zaraziłaś tą koncepcją...

wpadam z jednym pytaniem...bo czytam wątek o lawendzie i widziałem że wypowiadałas sie tam (niestety w 2015 roku) na temat lawendy Viva z Obi...

zimuje Ci ? co 50 cm byś sadziłas ?

z góry dzięki za porady..

Hej Pumilio są super, śliczne ale troszczkę żałuję że się dłużej nie zastanowiłam nad wyborem. Bo muszę Pawłowi zwrócić honor, proponując te tujki miał rację, że kolorkiem fajne zróżnicowanie by wprowadziły.
Teraz jest równo zielono, Tuffety ze swoim biszkoptowym kolorkiem rozjaśniłyby to miejsce i idealnie zgrałyby się z kwitnącymi stipami.
No ale tak czy inaczej jest pięknie

Co do lawendy to ta odmiana bardzo ładnie zimuje

Ubiegłą zimę przetrwała idealnie ( całą zimę jest miękka, srebrzysta, tworzy zwarte kępki ):

Styczeń 2016

Kwiecień 2016

Tegoroczna zima była dla niej mniej łaskawa, miejscami przemarzło kilka sadzonek.

Styczeń 2017

Marzec 2017

Odbudowała się bez problemu i dziś śladu najmniejszego po wymarznięciach nie ma

Czerwiec 2017

Ja sadziłam chyba co 45/50cm ale to zdecydowanie za mało, smiało możesz tę odmianę sadzić co 60cm. Ma bardzo długie kłosy z kwiatostanami.
Gdyby nie lało poszłabym zmierzyć ile w stanie kwitnienia ma średnicy

Tak wygląda dziś - widoczne kwiatostany to z przemarzniętych kępek

Mój zakątek - początki 18:48, 12 lip 2017

Do góry
Od sobie na poprawę humoru parę zdjęć zrobiłam.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:47, 12 lip 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

miskanty Variegatus

Gruszko, czy Variegatusy masz na pełnym i ciągłym słońcu?
Zostały mi 3 szt i zastanawiam się czy zniosą półcień w razie czego.

Poza tym jak zwykle u Ciebie "takie tam" zachwyca
Ogród, a może coś więcej..... 18:42, 12 lip 2017

Do góry
Część ozdobna ogrodu z większej perspektywy.

Najnowszy pomysł również został zrealizowany. Gabion wypełniony układanym kamień polnym, który w przyszłości ma służyć za mur oporowy dla sztucznej skarpy.

Warzywniak w lipcowej osłonie.

W cieniu - zacieniona 18:40, 12 lip 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
Suszenie liści -zdążyłam przed deszczem.

liście suszysz na herbatki ? to są liście wiśni a moze jasminu ,poziomki i nie wiem - maliny?
Sprzeczność w ogrodzie 18:40, 12 lip 2017

Do góry
czarny bez w cieście naleśnikowym posypany cukrem pudrem...korzonki przed zjedzeniem obcięłam... W przyszłym roku zrobię ponownie
Ogród, a może coś więcej..... 18:37, 12 lip 2017

Do góry
Źródełko w pełnej okazałości.

Rabatka z brzozą pożyteczną 'Doorenbos'

Miejsce z rojnikami
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:34, 12 lip 2017

Do góry

Sprzeczność w ogrodzie 18:33, 12 lip 2017

Do góry
Ewa a wiesz że ciągle myślę o tobie i jaśminie?nie wiem czy ci pokazywałam jaśmin w innej postaci.....pierwszy rośnie u mnie w donicach jest głównie zimozielony i na końcach ma kwiatuszki które nie pachną mocno ale ładnie wygląda...w każdej donicy są dwie sztuki a sadzonki bardzo tanie polecam....drugi też jest śliczny i można go formować w żywopłot tak jak na zdjęciu...ten ma kilka lat i rośnie we Włoszech
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:28, 12 lip 2017

Do góry
Uporządkowałam dzisiaj grządkę z truskawkami. Ścięłam stare liście. Musiałam uważać, żeby nie uszkodzić "serca", czyli miejsca z którego wyrastają młode listki.

Uporządkowałam róże. Ścięłam wszystkie kwitnące pędy do miejsca z 5 listkami. Deszcz wygonił mnie do domu.

imperata cylindryczna i berberys Bagatelle oraz jeden z najstarszych miskantów ML

Hortensje pod zachodnią ścianą. W zeszłym roku szałwie były jeszcze widoczne. Trzeba je przesadzić.

Zapomniałam o hortensji Kyushu, tzn. nie podlewałam jej i nie nawoziłam. Dobrze, że sobie o niej przypomniałam. Może urośnie. W tym miejscu przyda sie jasny akcent. Pierwsza o jesieni zaczęła przypominać aronia. U mnie wszystko najwcześniej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies