Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:22, 08 gru 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)
Anitko! Twoje relacje z ogrodów obejrzałam - uczta dla oczu i duszy

Wyjazdu do Szkocji zazdroszczę (tak pozytywnie oczywiście) to takie moje ciche, niespełnione marzenie. Przyznam, że zdarza mi się oglądać program "Ucieczka na wieś" głównie ze względu na niepowtarzany klimat tamtejszych posiadłości, domów i krajobrazów. Choć niekoniecznie w moim guście są prezentowane wnętrza i ich wystrój

Glediczją i mi zasiałaś niepokój w sercu Będę myśleć...
Doszłam do wniosku że potrzebuję małego drzewa raczej o naturalnym pokroju.

Wzdycham do brzóz nieustannie... Ale to nie takie małe drzewa no i ten płytki system korzeniowy i ich wysysanie wody wokół siebie W małym ogrodzie taki jak mój to spory problem

Też często ten program oglądam i wzdycham Choć pogoda w Szkocji mnie odstrasza.

Glediczje jak większość roślin ma swoje plusy i minusy.

Gdy sadziłam pierwsze rośliny trafiliśmy na rok bardzo mokry i deszczowy. Miałam problem z zalewanie. Postanowiłam, że posadzę w najniższym miejscu działki brzozy, by wypijały nadmiar wody. A po kilku latach nie maja co wypijać. Bardzo szybko tracą liście pod koniec lata, ale na szczęście nie mam problemu z innymi roślinami, które posadziłam obok nich równocześnie je sadząc.
Tajemniczy Ogród 21:37, 06 gru 2019

Do góry
Witaj, ogród zachwycający, brzozy cudne, no i tom piękny. Gratulacje
Długi i chudy 13:30, 05 gru 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Asia, brzoza Long Trunk dorasta do 5m, Fastigiata Joes też do 5m. Można znaleźć takie, które będą Ci pasować. Bez drzew jest łyso i gorąco, zero cienia, zero ochłody w skwarny dzień. Wiele dziewczyn się o tym przekonuje. Im szybciej posadzisz, tym szybciej urośnie
Są też klony o umiarkowanym wzroście i wiele innych drzew. Najczęściej gatunek jest duży, ale już odmiany niekoniecznie

bardzo Ci dziękuję , wygoogluję sobie, może faktycznie w te brzozy pójść
Ogród bez reguł 12:54, 05 gru 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
Przynioslam Ci ten bialy mur, zdjecie z daaawien dawnaI ten czarny z teraz

masz pięknego tego klonika i brzozy, czy to są doorenbosy? A identyczny fotel chcę kupić do siebie, praktyczny?
Ogród bez reguł 11:31, 05 gru 2019

Do góry
Tulasia napisał(a)

Piękna ta magnolia

Dzięki, Asiu, ona rzeczywiście wiosną robi show Szkoda tylko, że tak krótko kwitnie
Czytam o Twoich zmaganiach z drzewami - nie wszystkie brzozy są baaardzo wysokie. Możesz znaleźć takie, które Cię nie zmartwią i nie przerażą Ja sama bardzo bym chciała posadzić choć jedną - chociażby taką Long Trunk, ona nie jest wysoka. A urok brzóz jest niezaprzeczalny
Długi i chudy 11:03, 05 gru 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Ja myślę podobnie jak Ewa..że na końcu ogrodu brakuje drzew ..a może dosadzić brzozy ? te lizaki posadziłabym w innym miejscu(bliżej domu)tam raczej nie pasują..są zbyt małe,tam trzeba Ci dużych roślin tak mi się wydaje..

Dzięki Asiu, też rozważałam te brzozy, są piękne , martwi mnie tylko ich wysokość.
Długi i chudy 10:57, 05 gru 2019

Do góry
Ja myślę podobnie jak Ewa..że na końcu ogrodu brakuje drzew ..a może dosadzić brzozy ? te lizaki posadziłabym w innym miejscu(bliżej domu)tam raczej nie pasują..są zbyt małe,tam trzeba Ci dużych roślin tak mi się wydaje..
Długi i chudy 09:59, 05 gru 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
hej, nie ma sprawy. Dziś wyjdę i pomierzę te moje trzmieliny.
Ogródek ma jakieś 5-6 lat już i przeszedł kilka etapów .

co do tyłów to sam żywopłot i drzewa na koncu go nie skróci, tylko da kilka pięter co też jest fajne.

zaproponowana przezemnie półwyspa pomoże optycznie go skrócić bo nie będzie widać konca ogródka stojąc na tarasie.
Brzozy - bardzo je lubisz? z czasem to robią się zupełnie spore z nich drzewa.
Formy wielopienne, pewnie droższe, ale ciekawiej mogą wyglądać, również przez to że rosną w szerokość i nie wydłużają optycznie w górę [nie znam się, ale takie proste drzewo na koncu jest jakby przedłużeniem długiej linii na gruncie w górę].
Fakt, są w miarę lekkie, fajnie wyglądają w skupieniu, ale jesienią dają mnóstwo małych listków

co do trzmielin to nie musisz się silić żeby ich głowy były na wysokości ogrodzenia. Jak rośliny podrosną i się wzmocnią to przy tym zwiewnym ogrodzeniu prawie nie będziesz go zauważać patrząc z daleka.

w tym wątku możesz zobaczyć piękne wielopienne formy - jeśli dobrze pamiętam to są świtośliwy czy jakoś tak. Dla mnie cudne a jeszcze z elementami małej architektury to już w ogóle bosko.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1992

chciałam znaleźć jeden wątek który obserwowałam parę lat temu ale coś mi to nei idzie.
ooo udało mi się! ogródek zdecydowanie krótszy i z sąsiadami za ogrodzeniem, ale też dosadzali drzewa na koncu. no i sam ogródek b.fajny
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2260-ogrod-dla-roslin-o-mocnych-nerwach?page=563

Znam ten wątek bardzo dobrze, cały przeczytałam
Czyli podsumowując myślisz ze bardziej iść w te lizaki? Brzozę wyrzucić i zastąpić innym drzewem ? ona kosztowała 30 zł, więc w sumie niewielka strata. Takie wielopniowe zajmuje też więcej miejsca. Czy zostawić brzozę i dosadzić 2 kulki między brzozą a sosną. na razie jest tam pusto, brak w ogóle "pleców" więc to jest priorytet na wiosnę i rabata przy tarasie.
Może zamiast brzozy też klonika tu dać??
Długi i chudy 09:43, 05 gru 2019

Do góry
hej, nie ma sprawy. Dziś wyjdę i pomierzę te moje trzmieliny.
Ogródek ma jakieś 5-6 lat już i przeszedł kilka etapów .

co do tyłów to sam żywopłot i drzewa na koncu go nie skróci, tylko da kilka pięter co też jest fajne.

zaproponowana przezemnie półwyspa pomoże optycznie go skrócić bo nie będzie widać konca ogródka stojąc na tarasie.
Brzozy - bardzo je lubisz? z czasem to robią się zupełnie spore z nich drzewa.
Formy wielopienne, pewnie droższe, ale ciekawiej mogą wyglądać, również przez to że rosną w szerokość i nie wydłużają optycznie w górę [nie znam się, ale takie proste drzewo na koncu jest jakby przedłużeniem długiej linii na gruncie w górę].
Fakt, są w miarę lekkie, fajnie wyglądają w skupieniu, ale jesienią dają mnóstwo małych listków

co do trzmielin to nie musisz się silić żeby ich głowy były na wysokości ogrodzenia. Jak rośliny podrosną i się wzmocnią to przy tym zwiewnym ogrodzeniu prawie nie będziesz go zauważać patrząc z daleka.

w tym wątku możesz zobaczyć piękne wielopienne formy - jeśli dobrze pamiętam to są świtośliwy czy jakoś tak. Dla mnie cudne a jeszcze z elementami małej architektury to już w ogóle bosko.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1992

chciałam znaleźć jeden wątek który obserwowałam parę lat temu ale coś mi to nei idzie.
ooo udało mi się! ogródek zdecydowanie krótszy i z sąsiadami za ogrodzeniem, ale też dosadzali drzewa na koncu. no i sam ogródek b.fajny
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2260-ogrod-dla-roslin-o-mocnych-nerwach?page=563
Wśród brzóz i dębów 15:59, 04 gru 2019

Do góry
Basiu, Aniu, bardzo dziękuję za pamięć i życzenia. To bardzo miłe.

Nie było mnie ostatnio na forum, ale czasem tak bywa, że życiowe problemy pochłaniają człowieka bez reszty, nie zostawiając czasu na nic innego. Ale powoli wracam do normalności i mam nadzieję bywać tu znów regularnie.
Już nadrabiam odpowiedzi na zaległe posty.

Dorotko, fajnie, że chcesz mieć brzozy w ogrodzie, są piękne o każdej porze roku. Dla ich urody można darować im ich wszystkie wady.

Grażynko, Danusiu, dzięki za pochwały.

Aniu, ta trawka to rozplenica Black Beauty. Kłoski są na początku ciemnobordowe, potem stają się czarne.

Kasiu, ten pierwszy Miskant to prawdopodobnie Adagio. Kupiony był od przypadkowo od pana na targowisku, który zapewniał, że to on. Ale doniczka nie była opisana, więc tak do końca na pewno nie wiem.

Iranko, Gosiu, ta czerwonolistna roślinka to jakaś odmiana tawuły, ale nie wiem jaka. Jesienią tak przebarwia się na czerwono.

Wojtku, Elu, Kasiu, jak się cieszę, że tu zaglądacie. Trochę mnie nie było, ale już wracam. Szczególnie Ciebie Kasiu witam serdeczie, bo chyba jesteś u mnie pierwszy raz. Zapraszam i obiecuję zajrzeć z rewizytą.

Ogród pod Górą 20:42, 03 gru 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Paweł rewelacyjnie już jest, już bardzo zaciekawia. I widać oryginalność. Kiedy Ci te drzewa tak porosły się pytam.

Hej już dawno nie pisałem nic na ogrodowisko q&e tak sobie dzisiaj stwierdziłem że warto by było coś zamieścić. Dopiero teraz widać jak trawa jest niska wszystkie nasadzenia drzew jest dość sporo posadzonych bo są wiśnie i i klony, brzozy, terenie, Cedry i oczywiście moje ulubione bambusy ale już powiedziałem sobie że żadnego więcej bambusa nie posadzę Zobaczymy jak długo wytrwam w tym postanowieniu kropka kropka Nie wiem czy mój ogród jest oryginalny ale sądzę rośliny które mi się osobiście podobają których nie miałem nigdy i nigdy nie hodowałem a zawsze chciałem mieć kropka Wiem że mój ogród nie jest typowym ogrodem większości ludzi z ogrodowiska ale robię go tylko i wyłącznie pod siebie żebym ja się czuł w nim dobrze żebym się czuł tak jak w domu. Drzewa Porosły dość mocno dlatego że jest bardzo dużo wilgoci tam nawet największe upały zawsze jest dużo dużo dużo wilgoci ja cokolwiek tam wsadzę na bagnie to nigdy tego nie podlewam zostało posadzone ubite I absolutnie musi samo rosnąć. Pozdrawiam cieplutko
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:16, 03 gru 2019

Do góry
Brzozy cudne. Szkoda, że nie mam gdzie...
Też sobie patrzę na moje murki i blaszaki dookoła... I myślę, że na ich tle każda roślina będzie wyglądać jak gwiazda Bo brzydota też może podkreślać urodę
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:43, 03 gru 2019

Do góry
W nocy przymroziło do kilku stopni. Trochę poprószyło. Na drodze delikatna gołoledź.

Przebarwiają się listki mahonii.

Szkoda, że nie wszystkie.

Pączki na magnolii/

Dzisiaj na tym półksiężycu buszował pan bażant. Musiał przelecieć przez ogrodzenie.

Brzozy zdobią nawet w okresie bezlistnym. Dobrze, ze są.

Ptasi gaj 18:31, 01 gru 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Patrzyłam przez okno na bezlistne brzozy w lesie i pomyślałam o Twoich w ogrodzie. Widzę, że wszystkie liście posprzątane. Twój kompostownik pełny, a mój mąż wybrał ten przekompostowany i porobiliśmy kopczyki różom. Było sporo roboty bo u mnie 80 róż do obrobienia. Dziś zauważyłam, że jeszcze nie wszystkie mają kopczyki.

U mnie pewnie też pod spodem przekompostowany, ale jak na razie nie potrzebny 3 taczki z brzegu wybrałam i złożyłam na kupkę czeka właśnie na przymrozek aby róże obłożyć. Zmieszaną jeszcze z ziemią z Kretowin i workiem obornika niech mają dobrą pierzynę na zimę.
Jak naradzie na zimę nie ma widoku więc nie kopcuje. Bo jak będą mieć za ciepło będą wypuszczać paczki pod kopcami.
U mnie już tulipany wychodzą, boję się aby mi bażanty ich nie obskubaly.

Jakiś mróz był bo na oczku był lód.

Długi i chudy 17:31, 01 gru 2019

Do góry
Hortensje krzewiaste są na lewo od brzozy, na razie 3
Ptasi gaj 14:30, 01 gru 2019

Do góry
Patrzyłam przez okno na bezlistne brzozy w lesie i pomyślałam o Twoich w ogrodzie. Widzę, że wszystkie liście posprzątane. Twój kompostownik pełny, a mój mąż wybrał ten przekompostowany i porobiliśmy kopczyki różom. Było sporo roboty bo u mnie 80 róż do obrobienia. Dziś zauważyłam, że jeszcze nie wszystkie mają kopczyki.
Ptasi gaj 08:56, 01 gru 2019

Do góry
Ostatnie zbieranie liści i koszenie wylądowało w kompoście. Miałam jeszcze ok 5 taczek zmielonych gałęzi z brzozy przemieszalam. Przesypywalam przyspieszaczem do kompostowania kiedy to się przerobi. Na koniec podlałam obornikiem rozbeltanym w wodzie.
Kiedy to się przerobi to nie wiem.

Wymiary 4,5 na 2,5 szerszy dostęp można taczka i traktorkiem wjechac

Waldek nie wrzucam badyli i liści po różach te palę. Liście dębu też bo szara pleśń maja. Wykopalismy dołek i do dołka wsypane.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 15:43, 26 lis 2019

Do góry
Witaj Ewo bardzo mi miło ,że zajrzalas do mojego skromnego ogródka otoczenie jest super ,kocham brzozy i róze ije mam wreszcie bo kiedyś od brzóz i róż coś się w moim życiu zaczęło powietrze super wprawdzie jeżdżą przy mojej działce auta ,ale sezonowo wiec powietrze ma czas by się oczyścić .O trawnikiem to mnie zaskoczyłas bo ja ciągle nad nim pracuję, czytam artykuły tutaj i nawet wertykulację zrobiliśmy juz raz ,ale jeszcze mu dużo brakuje do ekstra wyglądu ,ale ja chyba nie chcę już by był ekstra ponieważ już mam na działce grzyby i niech on sobie będzie z lekka leśny nieco trawnik by był mega piękny to wymaga sporej wiedzy o nim od ogrodnika a tutaj jest mega wiedzą na tym forum
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:39, 25 lis 2019

Do góry
daszum napisał(a)
U mnie 3 brzozy Doorenbos załatwiły nornice albo karczowniki. Brzóz już nie ma, a tunele w ziemi nadal odnajduję

Oj to szkoda bardzo brzóz
U mnie teraz na rabatach kret szaleje...wrrr....i mysz polną widziałam....ciekawe,czy mi do wiosny cebul nie zeżre....eh...
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:24, 24 lis 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Pięknie było

Lepiej złamać kość niż części miękkie uszkodzić. To się długo leczy i często nie do końca Wiec nie szarżuj..

Brzozy są jednymi z moich ulubionych drzew
To niestety prawda
Staram się, palec w szynie, ręka nie do użytku, dwa palce tylko
Ale sklęsło i nie boli jeśli nie dotykam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies