Moi Drodzy,
Doradzcie, jakie drzewa posadzić w tej części ogrodu. Czy brzozy będą pasować? czy wiśnia Nigra (jest w innej części ogrodu)? Ta rabata jest od popołudnia w cieniu. Może do brzoz pasuje azalia?
Moja doorenbos jeszcze mloda, choc wyglada ze w tym roku korona bedzie wieksza, skonczylam z przycinaniem, jest uformowana jak chcialam I w koncu pieniek zaczyna sie bielic
Myślę i myślę nad wyborem klona do tego kącika między brzozy a sosny. Miał być Princeton Gold ale nie mam przekonania czy zgra mi się kolorystycznie z resztą i najbardziej zależy mi na ładnym jesiennym zestawieniu kolorów i by ten klon był taki prawdziwie klonowy, z dużymi liśćmi. Nie wiem czy coś sprosta moim wymaganiom.
Z tyłu są derenie Sibrica, pod nim były by tawuły i w pobliżu te irgi pomarszczone. Derenie czerwone jesienią, tawuły żółtopomarańczowe i pomarańczowoczerwone korale irg
Tak mam tam autumn spire, a w głównej osi mój taras - ich taras mam serby, coby cały rok była przesłona. Problemem jest miejsce, ja mam tam dom 4 metry od granicy, stąd te jarząby, bo sa kolumnowe, dalej lepiej trochę tam gdzie brzozy.
to dobrze, że przetrawiłaś, na pewne sprawy nie mamy wpływu. Brzozy naprawdę szybko rosną, Przecież oni też nie będą stać w oknacha na piętrze by was podglądać
Chcesz tam jeszcze dosadzać jakieś drzewa oprócz brzózek i jarząbkó? Czy dobrze pamiętam, że masz tam jarząbki autumn spire?
Hej Aneczko
piękne są, mają też swoje minusy, zwłaszcza brzozy, nic pod nimi nie chce rosnać buu
To, że mnie nie było nie znaczy, ze nie wiem co u Ciebie się dzieje
Widziałam zagajniczek brzozowy, i nowe jarząbki i nową rabatke przy tarasie
Idziesz jak burza... niestety nowych sąsiadów też u Ciebie widziałam
Super, że zajrzałaś do mnie, buziaki
Aniu, skoro planujesz brzozy na rabacie, to posłuchaj Pawła i dosadź do nich derenie z czerwonymi gałązkami. One nie lubią mieć zbyt sucho w korzeniach, więc ważne będzie wkopanie tam dużych ilości kompostu, obornika. Do tego mogłabyś dodać zimozielone ciemierniki cuchnące, epimedia, dużo cebulowych np. Scilla bifolia, anemony wiosenne, małe Alchemilla erythropoda lub większe Alchemilla mollis.