Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Misia 19:56, 28 mar 2020

Haniu piękna wiosna u Ciebie już na całego u mnie jeszcze daleko do kwitnących szafirków i narcyzów.

Czytałam wcześniej u Ciebie że użytkujesz rozdrabniacz do gałęzi, możesz podpowiedzieć jaki masz ?? całkiem nie znam się na tym sprzęcie a muszę chyba coś nabyć bo sterty suchych patyków od brzozy i innych roślin leżą a szkoda mi to palić wolałabym na kompost przerobić. Znajdziesz chwilkę i doradzisz??
Gruszka_na_w... 20:45, 28 mar 2020

Misia napisał(a)
Haniu piękna wiosna u Ciebie już na całego u mnie jeszcze daleko do kwitnących szafirków i narcyzów.

Czytałam wcześniej u Ciebie że użytkujesz rozdrabniacz do gałęzi, możesz podpowiedzieć jaki masz ?? całkiem nie znam się na tym sprzęcie a muszę chyba coś nabyć bo sterty suchych patyków od brzozy i innych roślin leżą a szkoda mi to palić wolałabym na kompost przerobić. Znajdziesz chwilkę i doradzisz??

Misiu, mam zwykły marketowy rozdrabniacz elektryczny. Przy zakupie trzeba zwracać uwagę na moc silnika, narzędzie tnące (lepsze są te z frezem niż nożem) i średnicę gałęzi.
Mój rozdrabniacz nie radzi sobie z cieniutkimi, wiotkimi gałązkami, łodygami małych i średnich miskantów i z liśćmi rozplenic. Spokojnie rozdrabnia gałązki w przedziale 1-4 cm/
Mam taki
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:04, 28 mar 2020

antracyt napisał(a)
Mam sporo popiołu. Muszę zapamiętać ten patent

Nie biorę odpowiedzialności za efekt.
Czyniłam to w ramach eksperymentu. Tylko raz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Misia 21:10, 28 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Misiu, mam zwykły marketowy rozdrabniacz elektryczny. Przy zakupie trzeba zwracać uwagę na moc silnika, narzędzie tnące (lepsze są te z frezem niż nożem) i średnicę gałęzi.
Mój rozdrabniacz nie radzi sobie z cieniutkimi, wiotkimi gałązkami, łodygami małych i średnich miskantów i z liśćmi rozplenic. Spokojnie rozdrabnia gałązki w przedziale 1-4 cm/
Mam taki

Dzięki Haniu a ja myślałam że taki z nożami będzie lepszy w sumie to ja będę miała dużo takich cienkich patyków a takie świeże gałązki daje radę ??
Gruszka_na_w... 21:27, 28 mar 2020

Pokazywałam w wątku zdjęcie sterty swoich gałęzi, które miałam z lutowego cięcia. Wszystkie pocięłam w rębaku. Lepiej tnie się sztywne niż wiotkie.
Johanka77 22:10, 28 mar 2020

Oj ciężki mają żywot Ci pracownicy marketów spożywczych. Dobrze, że o nich pomyślałaś.

Zawsze o tej porze roku żyłam w niedoczasie ogromnym. Teraz, żeby odgonić smutne myśli, staram się coś robić.
Zdrówka Ci życzę.

Ściskam! ... na odległość 1,5 metra, rzecz jasna
Gosiek33 08:12, 29 mar 2020

Jak zwykle u Ciebie wiosna zaawansowana

Czy wiecie, że bardzo dużo potasu jest w podagrycznik szczególnie w ogonkach liściowych. Zaczęłam wyszukiwać wyłażące młode listki by je na sałatkę przerabiać.
Milka 08:23, 29 mar 2020

antracyt napisał(a)
Mam sporo popiołu. Muszę zapamiętać ten patent
I ja mam, właściwie to mi się kompost zrobił, gdzie ognisko palimy, super stamtąd mam ziemię.
Wiosna w pełni
mrokasia 10:12, 29 mar 2020

Metalowe czosnki mają bardzo długą nóżkę. To utrudnia pionizację.

Haniu, czytałam że wreszcie nabyłaś spirytus .
Co to za drzewka widoczne na tej fotce? Jedna to chyba Ola?
antracyt 10:19, 29 mar 2020

Milka napisał(a)
I ja mam, właściwie to mi się kompost zrobił, gdzie ognisko palimy, super stamtąd mam ziemię.
Wiosna w pełni

Ja mam taką stertę, gdzie zrzucam nadmiar skoszonej trawy i popiół z kominka. Po 2 latach zrobiła się z tego super struktura. Wykorzystuję ją do ściółkowania, albo wzbogacania ziemi w skrzynkach warzywnych.