Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:18, 11 wrz 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)
W kwestii judaszowca niestety nie mam koncepcji, ale tak jakoś..koloru mi tam brak..jakiegoś koloru liści ottttt, tak mi sié nasunęło
Altanka zarąbiiiista a jak zamordujesz jakowegoś bażanta , to przyślij go na pasztet
Buziole

Obok judaszowca na razie.....do czasu remontu całościowego domu w przyszłości....rosną łubiny , floksy, trzy róże, chryzantema,dwa liliowce, wiesiołek i wielka serduszka....teraz wymęczone po remoncie chodnika i mało dekoracyjne , w przyszłości po remoncie dojdzie pod oknem balkon, a pod balkonem róże, ale w tym momencie mnie to drażni, że po usunięciu trawy jest pusto

W tym mordowaniu nie mam wprawy więc trochę będzie trzeba poczekać.....aż sam mi w ręce wleci
Cieszę się, że altanka Ci się spodobała Twoje mebelki ładniutko się prezentują
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 11:32, 11 wrz 2016

Do góry
Od bramy wjazdowej rozchodniki z rozplenicami a wnogach floksy sadzone wiosną.

Ogrodowy song 17:54, 07 wrz 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
U mnie floksy zawsze na dole na liściach mączniaka złapią, teraz je tak przesadzam aby dołu nie było widać. Też je bardzo lubię, bardzo długo kwitną u mnie.

No może to i mączniak...kiedyś mąz spróbował Topsinem i pomogło...na chwilę.
Białe zakupiłam,,,długo nic nie było..aż tu patrzę i też zaatakowany. Jutro idę z odsieczą tylko nie wiem, jakiej broni użyję.
Ogrodowy song 17:40, 07 wrz 2016

Do góry
U mnie floksy zawsze na dole na liściach mączniaka złapią, teraz je tak przesadzam aby dołu nie było widać. Też je bardzo lubię, bardzo długo kwitną u mnie.
Ogrodowy song 17:36, 07 wrz 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Ewcia, ależ ładnie!!!! Rozchodniki ci oszalały, trawy normalnie jak wypasione, róże kwitną. A na ostatnim zdjęciu te intensywnie różowe przed różami to co to jest???? Myślałam na początku, że floksy ale nie mam pewności.

Iwonko, dzięki !!!
to różowe to floksy...dobrze myślałaś bardzo je lubię, ale one ciągle mają grzyba ;(
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 17:23, 07 wrz 2016

Do góry
Nie cierpie wrzesnia-nagonka jak za caly rok i w pojedynke!!!!!-Procz przesylki ktora dzis dotarla i nie wiem od kogo z ogrodowiska ☺ hmmmm,albo Hania albo Gobasia!!!!!a dlatego nie wiem od kogo iz sasiadka bardzo mila kobieta przechwyci od innego sasiada i ma mi dac znac,bo ja na dzialeczce korzystam z tego ze bogdan jeszcze jest z autem i walczymy by skonczyc doprowadzenie do wody !!!!!!!musimy do jutra to wszystko odkopane zakopac!!!!!!takze chyba jutro dam znac od kogo zacna przesylka
Wybaczcie moja nieobecnosc tu !!!!!!weszlam doslownie na chwilke z tableta i cyknelam szybko kilka fot,przepraszam za jakosc
Musimy ten caly syf zakopac

A to dla Was w podziekowaniu za wsparcie szczegolnie Hani i Gobasi,Hani za ogolne wsparcie a Gobasi za Floksy co oczy ciesza do dzis!!!-dziekuje Slonko!!!

Ogrodowy song 17:13, 07 wrz 2016

Do góry
Ewcia, ależ ładnie!!!! Rozchodniki ci oszalały, trawy normalnie jak wypasione, róże kwitną. A na ostatnim zdjęciu te intensywnie różowe przed różami to co to jest???? Myślałam na początku, że floksy ale nie mam pewności.
Podwórkowa rehabilitacja 22:13, 03 wrz 2016

Do góry
Kwitną też lovely fairy

floksy

Jeżówki

Lilie wodne
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:41, 02 wrz 2016

Do góry
To teraz moze jakie rośliny lubię, jakie sa realne..

Przypomnę, ze ogrodek w większości na garazu podziemnym i gleby jest od 20paru cm do w porywach 40 chyba. Pod ziemia warstwa wlokniny a potem piach i kamienie. Wiec raczej plytki system korzeniowy mogę miec. Tam gdzie sa drzewa to jest prostokąt bez garazu.

Z kolorow chciałabym:
Biel, roz, fiolet, purpury i różne odcienie zieleni

Rosliny planowane

Hortki
Róże
Trawy(najbardziej lubię stipę), w ramach "trawy" mogę mieć więcej liriope
Werbena
Rutewka musi byc! I to niejedna!
Rozchodniki
Zawciagi
Hosty
Wrzosy
Cebulowe
Bukszpany
Trzmieliny
Azalie wielkokwiatowe i japonskie moga byc tez

Zimozielone jakies konieczne dla mojego eMa, bo bardzo mu brakuje różnych iglaczkow

Od razu edytuje post, zeby w jednym miejscu tez było co juz mam, czesc kupione zanim zaczelam czytać O. A w sumie chyba się to zbiegło w czasie:
Rozchodniki 3 kępy rozowe, jeden stardust
Anabelka, phantom i vanilla fraise, 4 ogrodowe
Kilka host - 2 mlode fragrant bouquet, jedna plantaginea i NN
Stipa
Carex ice dance x2
Konwalnik az 1
Ostrozki biale, niebieskie i różowe
Odetki biale i różowe
Szalwia omszona
Kilka przetacznikow niebieskich
Zawciagi
Kilka wrzosow
Floksy szydlaste
Liriope szafirkowe
.. bede uzupelniac
Ogródek Iwony II 13:02, 31 sie 2016

Do góry
Justynko, tak, był pracowity. Pewnie, gdybym chodziła do pracy w tym czasie, to by mi się nie chciało. A tak był czas na prace ogrodowe

Iza, pergola miała być początkowo na 6 metrów jako ścianka pod róże pnące, ale faktycznie optycznie fajnie wygląda ponad płotem, więc zbieramy materiał. Powoli się robi Zanim tuje urosną, da fajny efekt wysokiego płotu. Potem do tej wysokości planuję ciąć tuje. Ale to jeszcze trochę potrwa

Łuki, no sporo. Nie umiem minimalistycznie
Choć teraz, jak już mnie puste rabaty nie martwią, będę pewnie najsłabsze gatunki eliminować. Nie wszystko chce dobrze rosnąć w ogrodzie. Przerobiłam rabatę bylinową niebieską ograniczając tam gatunki. Efekt pewnie za rok

Dzięki tobie mam różową bylinówkę. Nie jest tak wielka, jak twoja, ma inny kształt, ale pysznogłówki, floksy, szałwia, ożanka i rozchodniki fajne zestawienie tworzą. Do tego trawki. Obok różanka. I bukszpany na obwódce. Zobaczę za rok,czy wszystko gra. Lato u mnie było deszczowe, więc pozwoliłam sobie na przesadzanie roślinek i chyba teraz jest już ok. Na dodatek obok deski na dach leżą, więc nawet nie mam jak focić tej rabaty, ale jestem zadowolona z widoków. Zastanawiam się jeszcze nad jeżówkami. Ale by musiały mieć karminowy albo burgundowy kolor dla kontrastu. Trochę boję się przeładowania.

Justynko, dziękuję

Sebek, nie przemęczałam się. Tylko taczke wczoraj przesiałąm
le cieszę się, ze przekonałam się do tej skrzyneczki Dziś przesieję chyba następną
Mój zielony świat 17:09, 29 sie 2016

Do góry
Irenko, kocimiętka Purple Haze. Mam ja. Rozmnażam. Odłożę dla Ciebie

Kasiu, to może całodniowa wycieczka do Szmitów, a po drodze masz ZP?

Agatko, tak nepete po kwitnieniu przycinam, szybko się regeneruje. Teraz kwitnie drugi raz, co prawda nie tak obficie, ale wystarczająco ładnie. Ja jestem bardzo z niej zadowolona.
O innych miejscach wystawowych ZP nic nie wiem. Wiem za to, że jak się trochę pojęczy, to wysyłają. Zadzwoń, zagadaj. Albo zrób sobie kiedyś wycieczkę do Arboretum w Wojsławicach w czasie jednego z festiwal. Najbliższy to trawy, będą. Serdecznie

Anula, dzięki

Joku dziękuję, tak, dobrze poznałaś

Wieści...
Wstyd się przyznać, ale zdjęć z ostatnich miesięcy nie mam. W lecie kumulacja różnych obowiązków/aktywności powoduje, że ogród schodzi na dalszy plan.
W weekend zrobiłam fotograficzny obchód, więc parę aktualności zaraz pokażę. Niestety, oddają jesienny klimat. Tak, tak, widać i czuć już jesień.

W tym sezonie żadnych rewolucji nie było i nie będzie. Rabaty mam już zdefiniowane, a drobne korekty robię korzystając w większości z własnych zasobów roślinnych (dzielę). Próbuję zmienić kolekcję w kompozycję.
I tak pod koniec września planuję kilka wykopków i roszad. Potrzebuję uporządkować kolorystycznie i wysokościowo rabatę jesienną, dominującym kolorem będzie bordo. Z kolei na rabacie przy altance, potrzebuję zmienić pierwsze piętro, bo przywrotniki okazują się jednak zbyt wysokie i ekspansywne. Dumam nad obwódką.
Zostało mi jeszcze do zmiany jedno miejsce przy froncie. Nie śpieszę się jednak z działaniami. Wolę odroczyć realizację na przyszły sezon, aby móc w okresie zimowym wyobrażać sobie różne możliwości kompozycyjne. Lubię tak wymyślać

Tymczasem w ogrodzie przekwitły lilie, liliowce, floksy, lawendy. Hortensje wchodzą w przebarwienia. Na trawniku coraz cześciej pojawiają się suche liście. Kwitnienie powoli kończą też moje ukochane rutewki. Najpiękniej wyglada teraz wrzosowisko, to zdecydowanie jego czas. Cieszą trawy, patagonki, jeżówki, rozchodniki i perovskie. Róże leniwie tłoczą po raz drugi. Niedługo zacznie się spektakl przebarwień liściaków. Ciekawa jestem jakie odcienie i faktury pokaże w tym roku winorośl japońska, ładnie się już rozrosła. Ale wszystko w swoim czasie. Teraz aktualności

Na początek fotogeniczna panienka Daucus carota Dara, czyli po prostu dzika marchew w odmianie Dara (o różowych kwiatostanach).
Jeśli ktoś ma rękę i cierpliwość do nasionek, polecam bardzo, bo jest cudna!

Daucus carota Dara

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:34, 28 sie 2016

Do góry
Kondzio napisał(a)
Pięknie masz! Wrzosowisko powala i o ironio, podobno masz ciężką gliniastą ziemię, a wrzosy teoretycznie nie powinny rosnąć w takich warunkach. Musiałaś sporo pracy włożyć, żeby były takie piękne. Hortensje cudowne, no i nasze ukochane floksy

Z wrzosami się zakręciłam, postarałam się

z brzózką

wkład swój włożyłam
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:30, 28 sie 2016

Do góry
chojna napisał(a)
Aga co to za miskant , mam takiego samego , ale zapomniałam nazwy.

Ola kurcze nie mam nazwy
tylko jedne miskant który mi wtedy ogrodowy przywiózł miał karteczkę - a tego na wiosnę wyciepałam , i nie wiem co to za jedne, sama dokupiłam kilka jak juz nie kilkanaście rodzajów i nie wiem jak się żaden nazywa hahahahaha, tylko malapantus czy jak to się tam pisze od Izy

Kulkową wsadziłam , lecę obfocic, zapraszam.
Jakie masz rośliny na tej rabacie? Wsadziłam wczoraj jeżowki z rozplenicami i lawendą. Dosadze tam jeszcze róże i zastanawiam się nad czyms jeszcze co zakwitnie wiosną. Będzie bez palibin i coś do niego.

koniecznie przyjdę zobaczyć

2 rodzaje rozchodników, hibiskus, jeżówki 2 rodzaje, floksy, na obwódkę trawki ptasie łapki, ale one w ogóle mi tam nie rosną , z boku jest okrywowa swany, i tez myślę co tam wsadzić żeby na wiosnę mi kwitło, kurcze przeszukałam teraz zakładki, bo zapisałam sobie roslinke którą widziałam u Sebka która kwitła na wiosnę i nie mam

myślałam tez i o tym http://www.rosliny-magda.pl/product-pol-1891-PRZETACZNIK-DLUGOLISTNY-FIRST-LOVE-VERONICA-LONGIFOLIA.html
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:53, 27 sie 2016

Do góry
Pięknie masz! Wrzosowisko powala i o ironio, podobno masz ciężką gliniastą ziemię, a wrzosy teoretycznie nie powinny rosnąć w takich warunkach. Musiałaś sporo pracy włożyć, żeby były takie piękne. Hortensje cudowne, no i nasze ukochane floksy
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:03, 25 sie 2016

Do góry
Przy dereniach floksy..za rok będą większe, bo dzielone rok temu

Ogród z łezką II 21:33, 23 sie 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Uwielbiam Twoje róże, rabata z nowymi wrzosami perfekcyjna jak pozostałe w ogrodzie, floksy też dorodne

Robisz mi smak na grzybki, ja lubię zbierać

Agatko, Ty, jak zwykle miła Wrzosy muszą równo rosnąć, innego wyjścia nie ma Floksy młode, daleko im do dorodności

Grzyby...bardzo lubię, ale najczęściej kupuję...
Ogród z łezką II 21:04, 23 sie 2016

Do góry
Uwielbiam Twoje róże, rabata z nowymi wrzosami perfekcyjna jak pozostałe w ogrodzie, floksy też dorodne

Robisz mi smak na grzybki, ja lubię zbierać
Ogród z łezką II 17:39, 23 sie 2016

Do góry
Floksy powoli kończą...

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:47, 23 sie 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
kurcze wiesz jak bedziesz tam to chyba musisz online liste roslin publikowac i zbierac zamówienia

za 6zł odmianowe to tez bym pokupiła ..napewno by sie zmiesciły

ja dzis okazyjnie trafiłam jezówki i floksy - wykupiłam wszystkie w tej cenie ...2x o cene pytała bo to nie do wiary było

żądam niskich cen! skoro da sie

Ale właśnie tych odmianowych to tak nieduzo było
mam pare miejsc u siebie z dobrymi cenami
Ostatnio amazon mist były po 2 PLN ale nie kupiłam bo pomyślałam ze u mnie to wymarzną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies