Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Iwk4 21:07, 07 lis 2016

makadamia napisał(a)
Zawsze mówiłam, że gdybym miała taki pierścionek Arabelli, to bym sobie zażyczyła lepszych umiejętności interpersonalnych

kto pamięta Rumburaka?

Ha, ha
Pamiętam

Asiu, zerknij na mój ostatni post u mnie. Co sądzisz?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=458#post_9
makadamia 08:04, 08 lis 2016

Iwonko, idę, tylko muszę się trochę bardziej rozeznać w temacie.
Mam nadzieję, że wystarczy cofnąć się kilka stron
makadamia 10:51, 08 lis 2016

No dobra, narysowałam Wam rabatę. Zanim pokażę, kilka disklajmerów:

- niestety, czas oczekiwania na nią nie przekłada się na jakość efektu: jeśli spodziewałyście się, że skoro tak długo nad nią siedziałam, to wyjdzie ósmy cud świata - srogo się zawiedziecie.

- długie oczekiwanie spowodowane jest częściowo nadmiarem ambicji - narysowałam chyba z 10 wersji, do połowy z nich zrobiłam po dwa szkice rabaty (wiosną i jesienią!) - w tym celu zakosiłam synowi gumkę i co lepsze kredki; w końcu stwierdziłam, że to bez sensu, bo i tak tylko posadzenie krzaków się liczy, a byliny będą wędrowały.

- dodatkowo tato miesza mi w głowie, bo powiedział, że na wiosnę wyciepie te jałowce i zrobi porządny żywopłot; więc skoro on robi, to ja już nie muszę, prawda? już się ucieszyłam z dodatkowego miejsca, ale po przemyśleniu stwierdziłam, że musiałabym i tak na całym tyle posadzić krzewy, żeby to ogrodzenie zasłoniły; żadne trawy i byliny się nie sprawdzą. No więc wróciłam do tych cisków.

- tato musi wyrzucić kilka swoich cisków, które okazały się być krzaczastymi, niskimi odmianami i na żywopłot się nie nadają; powiedziałam, że chętnie wezmę i przerobię na kulki i poduchy.

Na rysunku kolorami zaznaczone najistotniejsze punkty:
- ciemnozielone - zimozielone cisy i mahonie
- jasnozielone - krzewy liściaste
- fioletowy - berberys rose glow
- brązowe - trawy.

Zależało mi, żeby krzewy i trawy były równomiernie rozmieszczone po całej rabacie a pomiędzy nimi byliny, żeby zimą nie było efektu "pół rabaty puste"

Uff, stresa mam

1 - nadal nie mam wybranego krzewu; pewnie zostanie ta kalina nn, którą mam, jak urośnie za duża to ją wtedy wymienię;
2 - cisy różnej wielkości i formy
3 - mahonie
4 - hortensje najchętniej dębolistne - w sezonie będzie widać tylko hortensje, a dopiero zimą mahonie;
5 - kruszyna fine line
6 - berberys rose glow - ciemnoróżowy akcent całosezonowy
7 - dwie tawuły anthony waterer
8 - wysokie trawy - mam miskanty ML, ale w sumie wolałabym coś z bardziej pionowego i z brązowymi kłosami (Nett narobiła mi apetytu na trzcinniki)
9 - średniej wysokości trawy - rozplenice lub molinie
10 - piwonie
11 - przetacznikowiec alba
12 - floksy? ostróżki?
13/14 - jeżówki/ carexy ID?

ukośne paski to mogą być szałwie, rozchodniki, żurawki, bodziszek.

Constans 12:31, 08 lis 2016

Gdybym ja jeszcze wiedziała jak te wszystkie roślinki wyglądają, to pewnie bym się wypowiedziała. To ta rabata przy domu, od tarasu w stronę ściany z kominkiem?
makadamia 12:41, 08 lis 2016

Taak, z tymi roślinami jest problem
Dlatego dom łatwiej urządzić krzesło - jakie jest, każdy widzi

A rabata inna. Tu masz zdjęcie:

Zaraz poszukam postu z planem.
makadamia 12:43, 08 lis 2016

Jest:
Rabata oznaczona jako 7:
Nett 12:44, 08 lis 2016

Asia no i co my żuczki mamy powiedzieć jak sie nie znamy na tych wszystkich krzaczkach. Skoro tak narysowałaś, to pewnie jest dobrze. Ja bym w życiu nie umiała tylu rzeczy na raz połączyć i mnie skończyłoby się maksymalnie na trzech gatunkach na raz. A i tak pewnie bym coś pokręciła.
Nett 12:45, 08 lis 2016

Jejku jaki śliczny plan! A skąd masz taki papier w drobną kratkę że Ci się wszystko zmieściło?
makadamia 12:55, 08 lis 2016

Nett napisał(a)
Skoro tak narysowałaś, to pewnie jest dobrze.

Oj, dziewczyny, jak Wy mnie dzisiaj rozśmieszacie

Ja wiem, że idę trochę pod prąd, bo chcę te nasadzenia bardziej "na bogato"
Coś w tym stylu,
a do tego dodać jeszcze krzewy, a nie zrobić samą bylinówkę ale nie w tym problem.

Problem leży w tym, że jeszcze nigdy w życiu nie udało mi się zrobić ładnej rabaty
makadamia 12:56, 08 lis 2016

Nett napisał(a)
Jejku jaki śliczny plan! A skąd masz taki papier w drobną kratkę że Ci się wszystko zmieściło?

No co Ty?! Kratka typowa, jak w każdym zeszycie, tylko kartka duża - podwójna z zeszytu A4