Domi, do pięciorników nie będę cię namawiała, bo sama mam mieszane uczucia odnośnie nich, ale tawuły wiele osob ma na forum i jakoś nie narzekają. Podobno tnie się je "na jeża", zbierasz wszystkie gałązki u góry i ...ciach, puszczasz i jest kulka.
Haniu,
moja koleżanka też kupiła dom w naszej okolicy, wszystkie patyki hortensji i nadwyżki roślin do niej powędrują
Dzieijsza pogoda była na tyle łaskawa że mogłam już rozpocząć sezon 2016.
Na początek zdjęłam stroisz z wrzosów i róż.
Przycięłam klony, powojniki, anabelki, berberysy, tawuły i berberysy.
Wycięłam badyle werbeny (raczej nie przeżyła) i wyskubałam część kostrzew.
Wycięłam najstarsze gałęzie borówkom i prawie nocka mnie zastała.
Wyciągnęłam zadołowane w donicach tulipany i hiacynty, podpędzę w garażu to może zakwitną na święta. Narcyzy w donicach wszystkie zgniły, te na rabatach wyszły i ładnie idą w górę.
Przed chwilą popikowałam dmuszka i stipę.
Andrzej uwędził dzisiaj szyneczkę i polędwicę, a zapach wędzonką w całym domu.
Mam nadzieję że u Ciebie z pracami też do przodu.
Ostatnio mam mało czasu na O. Praca, dom sporo pochłaniają czasu W ogrodzie: przyciełam berberysy, tawuły, byliny, brzydkie liście żurawek. Odkryłam wrzosy, jesienią sadzone hortensje. Zakupiłam kłącza host - chyba je muszę wsadzić do doniczek bo już puszczają listki w woreczku. Dzisiaj zasiałam stipę W zakupionej torebce pkazało się, że jest ich niewiele i takie maleństwa... Do każdej doniczki z mini szklarni starałam się wrzucić po 3-4 nasionka Mrówcza robota przyznam, że robiłam to po raz pierwszy. Jak się nie uda to pewnie i ostatni
Zaglądam na szybko... cofnęłam do fajnych kul niebieskich.. aż bałabym się je dawać w ogrodzie, że ktoś mi ej stłucze.
Pięciorniki - też mówię beeeee.. ja wyciepałam wszystkie.. jak się zostały to jakieś po kątach zapomniane.
Berberysy fajne tylko kolczaste i jak trzeba przyciąć, to nie ma opcji by się gdzieś nie zabił kolec.. ostatnio mi wlazł pod paznokcia, głęboko.. ryczałam i haratałam pod paznokciem by się do niego dostać zanim nie zacznie gnić z palcem.
Tawuła - mieszane uczucia... miałam tę dwukolorową też... i wyciepałam. Jak zakwitną to się robią potem brzydkie krzaczory, trzeba często przycinać i są wtedy fajne kopułki. Liście fajnie się potrafią przebarwiać.. wiec jak tawuły to z założenia trzeba ciąć..
Poradźcie kochani czy dadzą sobie radę tawuły Goldflame w pobliżu sosny?Mam rabatę, która rozpoczyna się na słońcu ale ciągnie się aż pod sosnę. W części słonecznej rosną trawy i lawenda , ale rabata przechodzi w strefę zacienioną sosną gdzie rosną hortensje. I tam również miałaby trafić część tawuł... Chciałabym ,żeby wszystkie rosły równo i nie wiem czy te w cieniu( nie całkowitym bo słońce tam tez dochodzi tylko mniej) dadzą rade?
Zatem tym bardziej u mnie nie będzie... Wiesz co? Wczoraj chciałam zamówić tawuły Golden Princess. Chciałam... Bo się wkurzyłam. W ub tygodniu były po 7-8 zl, a wczoraj juz ponad 11 zl! Plus przesyłka 18 zl... Zdzierstwo. Nie zamówilam... Trudno, pewnie sie wstrzymam.
Szkoda kasy na pięciorniki, żadna rewelacja są takie rozlazłe przynajmniej moje, a jak je w tamtym roku przycięłam to słabo kwitły. Jak będę mieć pomysł na skarpę to je wywalę.
To już tawuły są ładniejsze i można je fajnie uformować w kule.
Co kto lubi
Dzięki będzie wiec facelia. Wysieję jak tylko zakończymy i deweloper wyda nam mieszkanie. Moje plany, co do ogródka zależą od tego ile zostanie w budżecie.
Wpadłam na pomysł żeby zrobić swoje sadzonki i ostatnio szaleję w ogrodzie mamy i podkradam patyczki na sadzonki zdrewniałe. Mam przygotowaną forsycję, krzewuszkę dwie odmiany, lilak Meyera, hortenscje bukietowe dwie odmiany, tawuły też dwa rodzaje, jaśmin o żółtych liściach. W zeszłym roku już pozbierałam siewki ketmi i przesadziłam na grządkę warzywną.
Jutro może uda mi się zdobić fotki moich sadzonek. Ciekawe czy będą jakieś sukcesy. Bardzo by mnie cieszyło jakby choć jakiś % się udał.
Postaram się wyrzucić schemat ogrodu i opisać mój pomysł na niego.
Karol, w marcu tniemy tawuły Goldmound. Moje są maleńkie, jesienią wsadzane. Wyczytałam, że 5-10cm nad ziemią, bo kwitną tylko na pędach tegorocznych. Prawda li to?
Dorotko ja mam 6 magnolii.
Koniecznie sobie kup !!!
Ja dzisiaj sama z dzieciaczkami...
Pracowałam też w ogrodzie.
Zazwyczaj i tak sama wdzystko w ogrodzie robię. Przywykłam.
Moja rodzinka nie podziela mojej pasji.
Może z czasem...
Tak się zastanawiam nad magnolią....nie wiem czy się skusić, tylko, że musiałabym mieć taką mniejszą.
U mnie czosnki maniunie, tulipanki też Dziś mój emuś przycinał tawuły i berberysy. Ja nic nie zrobiłam mamy przecież nasze święto
Nie tyle jakie drzewko by pasowało, to źle zadane pytanie. Co tam masz w ogóle w tym rejonie, a nie co by pasowało do tawuły...hmm, czasem zadziwia mnie to, w jaki sposób chcecie porad Pasuje być może sto drzew.
Wiem, wiem ! Czekacie na wiosenne wiadomości. Na trawniku - krokusiki. między trzmieliną - krokusiki, tawuły do obcięcia -już to zrobiłam, piwonie pokazują pąki -i te majowe i te bylinowe.
,
Karol, Pszczelarnia, dziękuję Wam za pomoc. Tak zrobię. Utnę na 50 cm i zobaczę co z tego wyjdzie. Opielenie jasna sprawa. W tym roku cały mój ogród to tylko pielenie i porządki
Tylko mam wątpliwości czy to aby na pewno tawuła. Patrze na zdjęcia i nijak nie mogę dopasować listków. Moje są bardziej gładkie i maja łagodnie zakończone listki. Z tego co widzę to tawuły maja bardzie "strzępiaste" liście.