Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z rzeźbą 06:42, 22 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)

Tu rabatka jeszcze bez klona:

A tu już z posadzonym klonem, jeszcze parę przeróbek trzeba będzie w tym miejscu dokonać:

[/img]

Ta twoja działka jest chyba w takim półcieniu , prawda ? Bardzo kocham ogrody cieniste i rośliny do cienia. Klimat tych zdjęć niesamowity.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:30, 22 cze 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)
Admete, ależ Ty masz wspaniale! Podziwiam z zachwytem zwłaszcza żółcie i czerwienie, tak mi ich na O. brakuje. A u Ciebie w najwspanalszym wydaniu Proszę powiedz, co to za różyczka, którą Ewa powyżej zacytowała? Przecudna

Dziękuję baaardzo

to róża której nie znalazłam u nikogo u nas tylko na zdjęciach w szkółce i parę fotek zagranicznych........zaryzykowałam i jestem zachwycona i póki co bardzo polecam
co do wyglądu krzaczka, pędów i samych kwiatów........no jest po prostu bossska, zobaczymy w kolejnych sezonach jak radzić sobie będzie z chorobami których u mnie występuję już cały przekrój

to poppy rose

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 06:27, 22 cze 2017

Do góry
nie boje sie

agrestu w tym roku bedzie duzo troche juz oberwalam, reszta czerwienieje

nie znam sie wogole czy te krzaki trzeba ciac
Blaski i cienie nowego życia 01:52, 22 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Napisałam już u Agaty o tym, że tytoń ozdobny nie może być siany w warzywniku, zwłaszcza przy pomidorach.

Ula,
u mnie też jedne ręce (tyle tylko, że eM. kosi ale bez dbałości o wykończenie, nawożenie, kanciki).

Ale uważam, że jedna rabata bylinowa w ogrodzie wystarczy.

Tytoń ozdobny mam akurat na rabacie. W warzywniku marzą mi się, jak Ci pisałam białe łubiny.

Rzeczywiście jedna bylinówka wystarczy do obrabiania

A kosmosy są bezproblemowe - jak zbiera się ich nasiona, na bieżąco? ??

Blaski i cienie nowego życia 01:49, 22 cze 2017

Do góry
07_Rene napisał(a)
Ula, to chyba mała naparstnica

Miodzio widok. Kanty zrobione. Trawnik równiutki - super.

Ale kształtne buksy ci się zrobiły.

-

Ta naparstnica to chyba z sieewkami szałwi się trafiła przesadzę na piwoniową

Dzięki za pochwały z ciębcia bukszpanów zrobiłam znów szķółkę dla ponad 100 sadzonek, nie wygląda

i przycięłam jeden szpaler a w dziurze znalazło się miejsce dla wspaniałej róży Goethe

Ogród w budowie - nieustającej 00:38, 22 cze 2017

Do góry
Iza, też jeszcze nie śpisz.

My w domu mamy nazwy na części ogrodu i Mordor naprawdę był kiedyś najgorszym miejscem w ogrodzie i postanowiliśmy że ma być piękny. U mnie problem z dobrą ziemią polega na tym, że wszystko w niej rośnie bardzo dobrze, więc chwasty też i osiągają niesłychane rozmiary i rozwijają się bujnie. Jak Ewa była pod koniec maja, to nie mogła się nadziwić wielkości moich mniszków i pokrzyw - faktycznie są wybitne.
Może to i dobry sposób - robić składowiska odpadków roślinnych i trawy z koszenia w miejscach gdzie chce się mieć rabaty lub tam gdzie jest gorsza ziemia.

Jarzmianeczki:

Ogród w budowie - nieustającej 00:27, 22 cze 2017

Do góry

Śliczny ten maluch
Ogród w budowie - nieustającej 00:22, 22 cze 2017

Do góry
Justyna napisał(a)
Dobre wieści goździkowe Posieję w przyszłym roku. Zaproszenie do mnie jest otwarte Czekam z ciekawością na relacje w ogrodach świata

Dziękuję za zaproszenie, jeśli chcesz nasiona, podaj adres do wysyłki na priva, bo już będą się wiązać. I posiej teraz, kwiaty będą w przyszłym roku, bo to rośliny dwuletnie.
Dla Ciebie kilka róż:

I na dobranoc, albo na dzień dobry.

Ogród w budowie - nieustającej 00:16, 22 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
W każdym prawie ogrodzie jest taki zakątek, gdzie gości nie zapraszamy. Ja staram się pozbyć swojego, tylko jakoś wolno mi to idzie. Najgorzej jak mordor jest na rabatach,

Mordor kiedyś był właśnie nie do zapraszania, a teraz można powiedzieć że bardzo stara się być na tej rabacie. Lekko nie jest.
Ale jak już zarośnie, to będzie łatwiej, byle gęsto.

Z ciekawostek, mam już kwitnącego floksa, to odmiana niewysoka, ale zdecydowanie najwcześniejsza, nawet przed floksem maculata. Ma piękny fioletowy kolor. Nabytek zeszłoroczny, holenderski.

Matecznik knautii macedońskiej.

Wreszczie zakwitły róże Kosmos, które bardzo mi się podobają i są zdrowe, choć i one oberwały po zimie.

Prześliczna bylica Powis Castle, będzie znakomita do wypełniania rabat.

Ogród w budowie - nieustającej 00:06, 22 cze 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Mam trochę roślin od ludzi z forum. Zawsze jak na nie patrzę to przypominam sobie osobę od której ją dostałam. Czyli mam podobnie.
Skoro piszesz o Mordorze to jak wygląda teraz? Czy masz jakiś inny Mordor na myśli?

Czyli mamy tak samo z podarunkami roślinnymi. Roślina = osoba.

Mordor - to miejsce niewdzięczne, bardzo szybko zarastające bujnym chwastem i trudnow wysychające z kilkoma drzewami, w samym górnym rogu mojego ogrodu, gdzie jest niemal zawsze wilgotna ziemia i rosną duże brzoza i metasekwoja i są jeszcze trzy młodziutkie brzozy. W tym miejscu przez lata leżały stosy kompostowe i ziemia jest niesłychanie żyzna, wszystko tu bardzo dobrze rośnie, ale muszą to być rośliny, które lubią cień i wilgoć lub słońce i wilgoć. Więc rosną tawułki, odętki, funkie, krwawnice i krwiściągi, irysy syberysjkie, rdesty, bodziszki, przyworotniki i wilgocioubne trawy. I przepiękna gilenia. Będą paprocie i świecznice. Wiosną pierwiosnki kwieciste i kamasje.
Po odgruzowaniu, bo Mordor zarósł od zeszłej jesieni strasznie wysoką trawą, rzecz wygląda następująco i czeka na dalsze gęste obsadzenie:

Trzeba też zbudować ścieżkę i placyk pod drewnianą ławkę-huśtawkę.

Nie byłabym sobą, gdybym nie miała tam róż,właśnie obok nich będzie ławka - Felicite Parmentier i Variegata di Bologna. Inne zostaną tam przesadzone jesienią.

Tarczownica świetnie się tam czuje, a gilenia jeszcze bardzo młoda.

Posadzony też został tymczasowo jeden przetacznikowiec, ale chyba zostanie.

Wśród brzóz i dębów 00:03, 22 cze 2017

Do góry
Witaj Effa, pochłonęły mnie inne niż ogrodowe obowiązki. Ale postaram się bywać częściej.
Dla Ciebie moje pierwsze w tym roku różyczki
Ptasi gaj 23:56, 21 cze 2017

Do góry
Zdjęcie z telefonu równiutko ostrzyźone szmaragdy.

Macieja ten zapach.

Wśród brzóz i dębów 23:53, 21 cze 2017

Do góry
Po dłuższej przerwie ponownie witam wszystkich ogrodomaniaków. Okoliczności życiowo- rodzinne sprawiają, że nie mam ostatnio dla mojego ogrodu wystarczająco dużo czasu. Ale staram się wykorzystywać do tego nawet najkrótsze chwile, tym bardziej, że praca w ogrodzie stała się dla mnie psychicznym wytchnieniem, nawet jeżeli jest fizycznie męcząca.
W tym roku nad długim wykopem, którego skarpy staram się obsadzić roślinami, przybył taki oto mostek.
Może niezbyt dosonały, ale... darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby. Cieszę się, że jest.

I jeszcze kilka fotek:
Nieprzycięta kocimiętka szaleje.

Ostróżki od mojej ogrodowiskowej sąsiadki-Omelki

Niezawodne margerytki

Pozdrawiam wszyskich odwiedzających
Ogród w budowie - nieustającej 23:49, 21 cze 2017

Do góry
Kuklik napisał(a)
Wejście do domu bajkowe... bardzo mi się podoba Ostrogowce, piwonie... może nawet do goździków się przekonam... Ławka świetnie wygląda, jak kropka nad i w słowie pięknie
Buziaki

Też bardzo lubię moje wejście, ale w tym roku ostrogowce chyba za bardzo się rozszalały, są grube, ogromne i wysokie.I pomyśleć że we Włoszech i w Anglii one rosną byle gdzie, na poboczach dróg, na skałach, itp. Na tym ujęciu ścieżki w ogóle nie widać.

Miałam Ci zrobić zdjecia funkii podarowanych przez Holendra w zeszłym roku, obiecuję. Na razie inne fotki:

Ogród w budowie - nieustającej 23:40, 21 cze 2017

Do góry
To nie są oczywiście wszystkie roślinne podarunki od koleżanek ogrodowiskowych, wymieniam tylko te, których zdjęcia zrobiłam dzisiaj, bo kwitną albo ładnie wyglądają.

Tarczownicę dostałam od Laurowiśni- bardzo nadała się i świetnie się czuje na wilgotnym Mordorze.

Marchewka z nasion od Margaretki, ale trzy z marchewek mają białe kwiatostany i wygladają trochę jak aminek - ciekawe czy też u Ciebie Gosiu tak kwitną.

Akant od Jasi, wreszcie zakwitł.

I także od Jasi były nasiona tych czarnych goździków.

I jeszcze róża NN która rośnie na jabłoni Royality. Jabłoń odrasta po majowym przymrozku, który pozbawił ją liści i kwiatów w tym roku, a róża ma się świetnie i nic a nic nie przemarzła. Dostałam ją od jednej z forumowiczek, która bardzo krótko była na ogrodowisku, niestety.

W zgodzie z naturą 23:39, 21 cze 2017

Do góry
Oczka mi się kleją, spadam do łóżeczka, kolorowych snów życzę, może fioletowych...

Migawki z ogródka 23:36, 21 cze 2017

Do góry
Powojniki

I pierwsza lilia

Widoczek bardziej ogólny
Moja działka na Dębowym Lesie 23:35, 21 cze 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Clematis niespodzianka, ile tych pomyłek jest to szok.
Ja kupiłam też taki niebieskawy pełny , a co z niego wyrośnie to też nie wiem, póki co ma pączki.
Ale masz ciekawą surfinię super wygląda. Ja kupuję jasne, bo ładnie je z drogi widać. Miałam kiedyś pelargonie czerwone, ale na tle ciemnego okna z daleka nie było takiego efektu.

Ja też nie lubię pomyłek.Ale co zrobić.. zdarzają się
Mam kilka surfinii,Nie wszystkie jeszcze pokazałam
Ja lubię ciemne kwiaty i też je kupuję do kompozycji.Ale masz racje, te jasne ładniej się prezentują już daleka.Na drugi rok chyba bardziej postawię na róże i biele

Pełnik chiński , niewielki jeszcze , bo kupiony parę dni temu jako europejski.Ale dzięki zaglądaniu do was, już wiem ,że to chiński..Czyli wyższy i pomarańczowy

Co to mam ?Nie mam pojęcia dobra roślinka, czy nie ??

Sezon 2017 u Hanusi 23:34, 21 cze 2017

Do góry
Mój aparat raczej nie przekłamuje, ale zdjęcie robione w pełnym słońcu, w realu jest chyba bardziej ciemna. Może znajdę z ub, roku podobną fotkę- to s a ubiegłoroczne zdjęcia zdj, nr 2 jest ta samą lilią, a te 3 pozostałe to sa jej siostry.

Migawki z ogródka 23:31, 21 cze 2017

Do góry
Klosterrose

Geisha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies