Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

sylwia_slomc... 09:15, 21 cze 2017

U mnie cięcie musi poczekać bo ten tydzień mam mocno po doktorach
Urszulla 15:49, 21 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Koniczynka ładnie kwitnie i bzyczki ją lubią

Tak tylko moje dziecko tych bzyczków się boi i muszę regularnie kosić
Urszulla 15:57, 21 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie cięcie musi poczekać bo ten tydzień mam mocno po doktorach

Z tym cięciem to nie jest tak źle, jakaś porą się znajdziE do sierpnia.
W zeszłym roku np. Nie cięłam bukszpanów wogóle, bo pogoda ciągle mi wchodziła w paradę. I też wytrzymały.

A to mam od Ciebie, co to??
07_Rene 16:17, 21 cze 2017

Ula, to chyba mała naparstnica

Urszulla napisał(a)
A to po koszeniu

Miodzio widok. Kanty zrobione. Trawnik równiutki - super.

Ale kształtne buksy ci się zrobiły.
Pszczelarnia 16:41, 21 cze 2017

Napisałam już u Agaty o tym, że tytoń ozdobny nie może być siany w warzywniku, zwłaszcza przy pomidorach.

Ula,
u mnie też jedne ręce (tyle tylko, że eM. kosi ale bez dbałości o wykończenie, nawożenie, kanciki).

Ale uważam, że jedna rabata bylinowa w ogrodzie wystarczy.
Urszulla 01:49, 22 cze 2017

07_Rene napisał(a)
Ula, to chyba mała naparstnica

Miodzio widok. Kanty zrobione. Trawnik równiutki - super.

Ale kształtne buksy ci się zrobiły.

-

Ta naparstnica to chyba z sieewkami szałwi się trafiła przesadzę na piwoniową

Dzięki za pochwały z ciębcia bukszpanów zrobiłam znów szķółkę dla ponad 100 sadzonek, nie wygląda

i przycięłam jeden szpaler a w dziurze znalazło się miejsce dla wspaniałej róży Goethe

Urszulla 01:52, 22 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Napisałam już u Agaty o tym, że tytoń ozdobny nie może być siany w warzywniku, zwłaszcza przy pomidorach.

Ula,
u mnie też jedne ręce (tyle tylko, że eM. kosi ale bez dbałości o wykończenie, nawożenie, kanciki).

Ale uważam, że jedna rabata bylinowa w ogrodzie wystarczy.

Tytoń ozdobny mam akurat na rabacie. W warzywniku marzą mi się, jak Ci pisałam białe łubiny.

Rzeczywiście jedna bylinówka wystarczy do obrabiania

A kosmosy są bezproblemowe - jak zbiera się ich nasiona, na bieżąco? ??

07_Rene 11:31, 22 cze 2017

Nasiona kosmosów najlepiej zbierać na bieżąco. Czekasz aż kwiat przekwitnie i zaschnie. Wtedy go ścinasz, wsadzasz do koperty, potrząsasz, nasiona wylatują, resztę wywalasz.

Co do rabat bylinowych.... Ostatnio naszła mnie taka refleksja, że ogród musi być dopasowany do nas samych, do czasu jakim dla niego dysponujemy. Nieważne co będzie na rabacie, najważniejsze żeby była zadbana, bez chwastów, a rośliny zdrowe, trawnik skoszony. Wtedy wszystko będzie piękne. Nawet najpiękniej skomponowane rabaty nie będą ładne, gdy braknie nam siły, czasu, zdrowia.... czy jeszcze czegoś innego.
Milka 12:21, 22 cze 2017

Podziwiam cięcie
Rok temu też nie wszystkie bukszpany cięłam, nie zdążyłam, jak będzie w tym roku, też nie wiem.
U mnie kosmosy same spadają, a w maju już widzę siewki
Jesli konkretny kolor, to tak jak Renia radzi
Urszulla 13:47, 22 cze 2017

07_Rene napisał(a)
Nasiona kosmosów najlepiej zbierać na bieżąco. Czekasz aż kwiat przekwitnie i zaschnie. Wtedy go ścinasz, wsadzasz do koperty, potrząsasz, nasiona wylatują, resztę wywalasz.

Co do rabat bylinowych.... Ostatnio naszła mnie taka refleksja, że ogród musi być dopasowany do nas samych, do czasu jakim dla niego dysponujemy. Nieważne co będzie na rabacie, najważniejsze żeby była zadbana, bez chwastów, a rośliny zdrowe, trawnik skoszony. Wtedy wszystko będzie piękne. Nawet najpiękniej skomponowane rabaty nie będą ładne, gdy braknie nam siły, czasu, zdrowia.... czy jeszcze czegoś innego.

Dziękuję. Właśnie poszłam poobserwować te zasycjające. Znalazłam takie otwarte kwiatostany z czarnymi długimi nasionkami. To te i których piszesz.

Co do Rabat i pielęgnacji masz rację. Sprzatanie w ogrodzie czy w domu to ciągła, nieustająca praca. Ważne żeby mieć z tego przyjemność.

Dla Ciebie piękna róża, moja tarasowe Seteur Royale- pachnąca. Kosmosy ją pożerają