Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:44, 13 cze 2017

Do góry
Rench napisał(a)
O matko,jakie olbrzymie krzaczory różane. Jak długo u ciebie rosną ?
Artemis to mnie rzuciła na kolana, Czym je podlewasz,że tak są zapączkowane ? Wspaniałe.

Reniu, największe krzaczory mają 3 lata. Dobrze rosną, bo nie były nigdy przesadzane i do tego rosną w glinie Róże chyba to lubią.
Zazwyczaj nawożę 2 razy w sezonie nawozem dedykowanym do róż, ale w tym roku na wiosnę dałam granulowany obornik. Zaraz powinnam nawieźc powtórnie, tym razem wezmę też nawóz mineralny.

Artemiska i Aspirinka dla Ciebie:
Migawki z ogródka 23:40, 13 cze 2017

Do góry
Claire Austin

Burgundy I.

Lavender Ice

Princess of Wales
Mój 4 arowy azyl... 23:39, 13 cze 2017

Do góry
Moje dwie piękności

Dzwonek brzoskwiniolistny i Słoneczniczek Variegata

Migawki z ogródka 23:37, 13 cze 2017

Do góry
James Galway

Jubilee celebration

Crocus rose

Tahiti

Małopolski ogródek 23:36, 13 cze 2017

Do góry
Wpis o sierpniu 2015 będzie bardzo fachowy, bo Żona zerka mi przez ramię i będzie podpowiadała nazwy niektórych zielonych jegomościów

Ogródek ruszył z kopyta. W tamtym roku nie braliśmy długiego urlopu, wolny czas wykorzystywaliśmy na stopniowe upiększanie naszej działki. W ogrodzie pojawiły się m.in.:

kanna

jakaś piękna trawa (niestety nie wiedzieliśmy, że jest jednoroczna)

inne trawy

rozchodnik olbrzymi

bukszpan (który, wykopany z ogródka moich Rodziców, przyjechał autem aż z Podlasia )

proso rózgowate (zza którego nieśmiało wygląda trytoma)

"królowa tysiąca nocy" (znacie może prawdziwą nazwę?)

miskant olbrzymi (którego przez ponad rok nazywaliśmy bambusem)

trawa red baron

klon purpurowy (którego kupiłem sam, początkowo Żona była zawiedziona - chciała jakiś inny - ale teraz nie wyobraża sobie bez niego ogrodu )

i zadaszenie śmietnika, o które Żona suszyła mi głowę od maja (kiedy to z moim Tatą go zmajstrowaliśmy)

do tego jeżyny vel ostrężyny

winogrona

no i sarny (których nikt tu nie zapraszał, a które przez najbliższe dwa lata miały się dać naszym roślinkom we znaki)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:34, 13 cze 2017

Do góry
I takie tam na koniec
jeżówki formują kwiatostany, przetaczniki zaczynają się niebieszczyć

Rozplenice nabierają masy

Wciąż pozostaję w zachwycie nad świecącą stipą

Tojeść rozesłana fajnie obrosła kamienne schodki, a dla dzwonka Poszarskiego trzeba będzie znaleźć nowe miejsce. W zeszłym sezonie nie wiedziałam, gdzie upchnąć wyhodowane siewki.

Mój 4 arowy azyl... 23:30, 13 cze 2017

Do góry
Jesienią ścięłam różę Flammentanz do ziemi, przed zimą odbiła i zimę przetrzymała. Teraz kwitnie tak...

Pierwsze dwie różyczki White Rose Cover z patyczka od Vivy

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:26, 13 cze 2017

Do góry
Penstemon dla Irenki - taki będzie ten co od Abiko dostałaś

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:25, 13 cze 2017

Do góry
Ta roślinka wysiała mi się nie wiem skąd w ścieżce z piasku, razem z Renią doszłyśmy do wniosku, że to chwast...nie zdążyłam wyrwać nim zakwitło
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:23, 13 cze 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Mszycę na pomidorach udało mi się zlikwidować opryskiem z mydła potasowego. Użyłam tak na oko ale było o wiele więcej niż zalecane 2 łyżki na litr. Po dwóch dniach powtórzyłam i póki co spokój. Może na koperku też pomoże?

Pozdrawiam Haniu

Polinko, dziękuję za poradę. Mydło potasowe mam na podorędziu. Pomidorki, co prawda czyste jak łza, ale zrobię eksperyment na bobie i tych resztach koperku.
W podziękowaniu szałwia dla ciebie. A dla Makusipoziomki z tła (bo lubi)

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:23, 13 cze 2017

Do góry
czarny irys już kwitnie

piękności z targów

Ogród, mydło i powidło. 23:21, 13 cze 2017

Do góry
rozark napisał(a)
że ostróżek ci nie położył wiatr? u mnie co roku leżały, w tym o nie zadbałam i na razie stoją, ale jeszcze nie kwitną

Sama się dziwię ale dziś już jedna leży

anabuko1 napisał(a)
Kasiu ależ podobają mi się te twoje piękne ,kolorowe rabaty.
Róże piękne.
A ta ostrozka imponującą. Taka wielka. Ja żadnej takiej wielkiej nie mam.
Muszę gdzieś poszukać takich gigantów.

Aniu te ostróżki dostałam od Beatki z Ogrodu z rowem, może zbiorę nasiona to Ci podeślę
Dzięki za pochwały.

jolanka napisał(a)
Jak rękawice różane? Sprawdziły się?
Ostrozki piękne, pewnie wymagają podpór.

Jolu rewelacyjnie , powiem Ci że nie bardzo wierzyłam że kolce ich nie przebiją a jednak - co to ludzie nie wymyślą .
Ostróżki narazie bez podpór ale pierwsza się połozyła więc chyba będę musiała coś wymyślić .

Krwawnik, Bonica, buk Tricolor, clematis Betty Corning,

Do raju daleko - u Ewy 23:19, 13 cze 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Anusiu, żyje, albo nieżyje Tyle ogrodniczych wpadek nigdy nie miałam, co w tym roku. Chciałam dobrze zrobić roślinkom i podsypałam im nawozu. Efekt - popaliłam begonie, lawendę, berberysy. Popryskaliśmy ambrowce przeciw przędziorkom i za dwa dni zobaczyłam popalone listki. Chyba przestanę używać takich wynalazków, bo szkoda roślin.

Ślicznie a czosnku obłędne. Ja swoje wiosną poruszałam to nie zakwitły.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:19, 13 cze 2017

Do góry
Zaczęły kwitnienie różane potwory New Dawn. Stara odmiana. Nie powtarza kwitnienia, ale kwiat ma wyjątkowej urody. Mam 4 egzemplarze.

Wystartowały też róże Bonica. Zaliczane do rabatowo-okrywowych. Bardzo oficie kwitną.

Na rabacie zachodniej rośnie parkowa Elmshorn, a pod jabłonką Royalty-róża Veilchenblau.

Poza okrywowymi, najdłużej do kwitnienia zbiera się Eden Rose. Doktorek zaczął tworzyć kwiaty na najniższych gałązkach. Ciężko je dostrzec zza wiechci przywrotnika.

W zeszłym sezonie toczyła się dyskusja nad walorami kocimiętki i przywrotnika. Wtedy bardziej ceniłam kocimiętkę. W tym sezonie obie rośliny prezentują się w wielu zestawieniach

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:18, 13 cze 2017

Do góry
Ogród okiem mojego syna

Mój 4 arowy azyl... 23:18, 13 cze 2017

Do góry
Czyściec wielkokwiatowy

Złocienie

Ostróżki i Szałwia omszona

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:17, 13 cze 2017

Do góry
ta też nn trzyletnia Katka sobie ukorzeniła

okrywowa do przeniesienia, choć tego robić nie lubię

kimono z LM
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:15, 13 cze 2017

Do góry

Leonardo da Vinci
od Abiko

nostalgia od Uli

i nn
Ogród Małej Mi 2017 23:13, 13 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Pigwowiec będzie się odradzał na starym miejscu, nawet jakbyś go koparką wyszarpywała,

Wiem, dlatego na razie zostawiam go w spokoju.. ale średnica ze 2,5 metra już denerwuje..

Jutro też jest dzień.. uciekam..

Wszystkiego po trochu 23:12, 13 cze 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Urzekające zestawienie kolorów! Wszystkie rośliny takie dorodne, widać, że im dobrze ciebie

U mnie coś zżera wyłaniające się liście dalii, nie mogę namierzyć co Może to też opuchlaki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies