Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Początki w Kruklandii 13:35, 12 mar 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
alledrogo powiadacie dajcie namiary na prv
Justyś dziękuję za zdjęcia ogrodu, strasznie duży on jest i bardzo fajnie się zapowiada
masz jakieś wysokie trawki?
a kompostownik musisz mieć koniecznie

Namiarów na ławki nie mam, bo w tamtym roku kupowałam... i gdzieś mi się zapodziały

Ogród mały! Cała działka ma 9 arów. Z czego pół to dom z garażem, drewutnia, altana i polbruki

Trawki.... mam miskanty i rozplenice duże.
Żywopłot mieszany 13:30, 12 mar 2015

Do góry
Co mogę użyć na żywopłot oddziejący mini warzywniak i kompostownik (3m x 7m od części nazwijmy ją rekreacyjnej? Myślałam o pęcherznicy, ale ona na zimę gupbi liście i może lepiej coś zielonego cały rok, żeby ten kompostownik był jakoś ukryt.
Początki w Kruklandii 12:53, 12 mar 2015

Do góry
alledrogo powiadacie dajcie namiary na prv
Justyś dziękuję za zdjęcia ogrodu, strasznie duży on jest i bardzo fajnie się zapowiada
masz jakieś wysokie trawki?
a kompostownik musisz mieć koniecznie
Ogród niby nowoczesny ale... 11:01, 12 mar 2015

Do góry
Kasia - ja dwa lata temu nie wyobrażałam sobie aby mieć kompostownik. No bo po co mi
Człek głupi się rodzi...
Ogród niby nowoczesny ale... 08:51, 12 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
Magda, dzięki za linka - poczytam, jak się dobrze zapoznam z tematem i bedę merytorycznie przygotowana to mojego eMusia przekonam, ze kompostownik to jest to co najbardziej chciałby zrobić - muszę tylko teorię przerobić coby mieć argumenty i umieć umieć profesjonalnych i obszernych odpowiedzi zamiast używania broni kalibru "bo tak chcę".

Poczytaj...bo warto ja tego tak pieknie w słowa ubrać nie umiem.

Mój eM też na poczatku nie chciał kompostownika. Ja zreszta też.
Bo śmierdzi, bo brzydko wyglada, bo u nas nie ma gdzie itp.

Ale najpierw ja sobie poczytałam na O, pooglądałam i doszłam do wniosku, że tyle dobra wyrzucam a ziemię co roku kilka-kilkanaście worków kupuję. I to ziemię z chemią. I warzywa na tym hoduję...
Bo z każdego pielenia, koszenia było kilka worków "zielonego".
Dodatkowo w kuchni obierki warzyw, owoców, kawa, herbata, skorupki jajek itp i tak jakoś wyszło, że ja przedstawiłam swoje argumenty...a on po prostu zrobił
I jest i się cieszę....czego i Tobie życzę
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:03, 12 mar 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)

tym razem, tylko 4-5 dni i muszę rodzinkę poodwiedzać więc do Ciebie nie dotrę. A co do wakacji to jeszcze nic nie wiem, co, gdzie, kiedy

Uuuuuuuuuu szkoda , ale rozumiem

pracy to na pewno masz dużo w ogrodzie. A robisz kompostownik?
z hortek robisz sadzonki czy wsio wyrzucasz?

Nad kompostownikiem myślę , ale jest tyle rzeczy za które trzeba się wziąć już że jak wyjdę na ogród to nie wiem w co ręce włożyć
A pogoda znowu się popsuła, wczoraj wytrzymałam godzinę, tak wiało i było przeraźliwie zimno . A ja musze uważać bo cały czas łażę z niedoleczonymi zatokami

A hortki próbuję ukorzenić, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie .
Nawet patyki dereni w grunt wsadziłam hahahahaha
Ogród niby nowoczesny ale... 23:48, 11 mar 2015

Do góry
Magda, dzięki za linka - poczytam, jak się dobrze zapoznam z tematem i bedę merytorycznie przygotowana to mojego eMusia przekonam, ze kompostownik to jest to co najbardziej chciałby zrobić - muszę tylko teorię przerobić coby mieć argumenty i umieć umieć profesjonalnych i obszernych odpowiedzi zamiast używania broni kalibru "bo tak chcę".
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 22:46, 11 mar 2015

Do góry
admete napisał(a)

Będę na bieżąco i dam znać
Na długo przyjeżdżasz?.
Damy radę się zobaczyć???

tym razem, tylko 4-5 dni i muszę rodzinkę poodwiedzać więc do Ciebie nie dotrę. A co do wakacji to jeszcze nic nie wiem, co, gdzie, kiedy

pracy to na pewno masz dużo w ogrodzie. A robisz kompostownik?
z hortek robisz sadzonki czy wsio wyrzucasz?
Do raju daleko - u Ewy 21:34, 11 mar 2015

Do góry
Margo napisał(a)
Ewo, będziecie sami budowac kompostownik ?
Macie jakiś pomysł na "nie rzucającą się w oczy" konstrukcję ?
Pytam, bo też chcemy zrobić, ale jeszcze nie wiemy jak...

Gosiu znalazłam zdjęcie i na wzór mój mąż zrobi taki sam. Prześlę Ci linka na prive
Do raju daleko - u Ewy 21:22, 11 mar 2015

Do góry
Ewo, będziecie sami budowac kompostownik ?
Macie jakiś pomysł na "nie rzucającą się w oczy" konstrukcję ?
Pytam, bo też chcemy zrobić, ale jeszcze nie wiemy jak...
Do raju daleko - u Ewy 21:13, 11 mar 2015

Do góry
Kompostownik dobra rzecz. Naprawdę własna ziemia kompostowa to jest miód i cud.
Hahaha ja lubię z konewką, ale ja nie ganiam tylko lazę wtedy jak ślimak
Ogród niby nowoczesny ale... 18:55, 11 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
wpadam przywitać się po zimowym śnie i od razu mam pytanie o kompostownik - czy on nie jest niczym przykryty z góry?
A jakie ma wymiary?

Niczym nie przykrywam kompostownika. Zlewam wodą w miarę regularnie.

Wymiary to ok 110 x 110 cm
A tak się otwiera:

Ogród niby nowoczesny ale... 18:52, 11 mar 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
Ty oczywiście musisz mieć wszystko zrobione porządnie kompostownik super, i jaki esteticzny - masz jakiś mało widoczny kącik ? poka co masz w środku

Proszę Pani Ciekawska

Kompostownik ukryty z tyłu za domem

Pierwsza komora pusta bo kompost zostal przerzucony do drugiej

o tu:

a z trzeciej komory kompost powędrował do skrzyń warzywnych...i na razie tu są "śmieci" do oddania

Do raju daleko - u Ewy 14:57, 11 mar 2015

Do góry
Ewciu, muszę na wiosnę najpierw kompostownik zbudować To są moje plany od jesieni Może starczyło by mi tego popiołu, bo mchu mam naprawdę mało, ale jednak użyję Dolomitu
Tylko u nas nie pada i wczoraj sprawdziłam, że mam wyjście wody do naprawy, bo przepuszcza. Wczoraj biegałam z konewkami z domu
Ogród niby nowoczesny ale... 14:38, 11 mar 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Gdybym miała 50 rozplenic to juz nic innego by mi sie nie zmiesciło : swietne prace jak jest słoneczko to chce sie wszystko nie pierwsza piszesz ze jak ciełas to z rozpedu poszło hihihi

Ha ha...nie pamiętam jaki duzy masz ogród. Muszę zerknąć...
Ale jest kilka specjalistek od upychania - przejdziesz Jola szkolenie to zarówno 50 rozplenic jak i inne chciejstwa się zmieszczą

MAD napisał(a)

5 lat spokojnie powinien wytrzymać.

Podglądam i pozdrawiam!

Też tak myślę

A wiesz, że ja ciągle na Twoim avatarku to baletnicę widziałam.
Dopiero teraz bliżej zerknęłam i widzę, że to kwiat....

Sebek napisał(a)
Kompostownik wygląda pięknie

Cieszę się na wieść o grabach - będzie cudnie Tylko niech w końcu się ktoś zgłosi! Najwyżej jakiejś szkółce upchnij w zamian za graba

No właśnie...jakoś na razie nikt nie dzwoni w sprawie kupna modrzewi...wrr.. Poczekam jeszcze troszkę...
Ogród niby nowoczesny ale... 14:33, 11 mar 2015

Do góry
babka napisał(a)
Wiosenne pozdrowienia przynoszę Muszę zerknąć co u Ciebie ładnego znów Nie w sposób nadrobić zaległości jakie mi się porobiły bo zapuściłam forum i tematy ogrodowe ale musowo choć kilka stron w tył przewertuję

Babka...w sumie to nic się jeszcze spektakularnego nie działo.

Zaczynamy dopiero działać.
I ja pozdrawiam wiosennie

Madzenka napisał(a)
Czy ja mam kompostownik prezmalowac? Chyba szybciej sie rozpadnie? jak myslisz ile taki drewniany wytrzyma zważywszy na fakt, ze kompost podlewamy?

Nie musisz przemalowywać, mój eM malował...z nudów Dechy surowe...malnął aby pasowało do skrzyń warzywnych. Myslę, że kilka lat postoi. Na razie ma 1,5 roku i śladów amortyzacji nie widać

nicol21 napisał(a)
Kompostownik wypasiony, ale moze cos wiecej ogrodu wiosennego pokażesz?

Pokaże...czemu nie
Ale jakoś w niedzielę nie myslałam o aparacie tak byłam przejęta pracą...a od poniedziałku jak wracam po pracy to brzydko, pochmurnie.
Ale muszę pokazać bo moje krokusiki w całkiem fajnych ilościach się pokazały
Ogród niby nowoczesny ale... 14:28, 11 mar 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
Ty oczywiście musisz mieć wszystko zrobione porządnie kompostownik super, i jaki esteticzny - masz jakiś mało widoczny kącik ? poka co masz w środku

u mnie to każde miejsce widoczne , każde taaaakie piękne - oczywiście w wyobraxni, że nie mam gdzie tego kompostownika uasadzić , zanim krzak urośnie i zakryje to trochę minie.

z mojego kompostu latem się dymiło

Nie marudź...już sobie wyobrażam jak Twoje tyły będą wyglądać za jakiś czas..
Co do kompostownika to naobiecywałam wczoraj...ale pogoda się zepsuła i nie chciało mi się latać z aparatem. Ale pokaże co mam w srodku

katiaxx napisał(a)
i ja żal odczuwm , dziś po pracy naginam w walonkach po końskie łajno , nie mogę sie doczekać

I jak łajno? pryztargałaś?

katiaxx napisał(a)
No dobra - to teraz kolejna sprawa dopytam
kwestia trawnika i wiosennych robót przy nim - czy macie aerator i ten drugi ze szpikulcami - jeśli tak to elektryczny ?- 2 w jednym - był taki w lidlu keidys ale kosztował majątek, ja bym chciała coś ręcznego, co najlepiej wybrać, czy lepsze szpilki czy noże czy musi byc i to i to ?
sorki e na Twoim wątku bo mój w zamarciu ale tez zapytam

spoko...
J asię areacją nie interesuję. To działka eMa.. My areatora nie mamy ale mają nasi sąsiedzi więc sobie pożyczamy...tzn Em pożycza. W zeszlym roku nic nie robiliśmy z trawnikiem bo planowaliśmy go położyć na nowo. Plany te bedziemy realizować teraz - wiosną Ale na temat ereacji i wertykulacji to Madżenka specjalistka jest

katiaxx napisał(a)
a trawki już przynacie ?

Przyciełam w niedzielę...prawie wszystkie oprócz carexów.
Ogród niby nowoczesny ale... 09:39, 11 mar 2015

Do góry
Kompostownik wygląda pięknie

Cieszę się na wieść o grabach - będzie cudnie Tylko niech w końcu się ktoś zgłosi! Najwyżej jakiejś szkółce upchnij w zamian za graba
Ogród niby nowoczesny ale... 09:06, 11 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czy ja mam kompostownik prezmalowac? Chyba szybciej sie rozpadnie? jak myslisz ile taki drewniany wytrzyma zważywszy na fakt, ze kompost podlewamy?

5 lat spokojnie powinien wytrzymać.

Podglądam i pozdrawiam!
Ogród niby nowoczesny ale... 08:10, 11 mar 2015

Do góry
Kompostownik wypasiony, ale moze cos wiecej ogrodu wiosennego pokażesz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies