Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Dżdżownice kalifornijskie 18:02, 27 lut 2015

Do góry
Sonka napisał(a)
Wczoraj zajrzałam na mój kompostownik dżdżownicowy i bardzo się zdziwiłam, bo znajdują się tuż pod powierzchnią ostatniej świeżej warstwy, jest ich sporo i wydaje się, że pracują.

Krysiu, a co Cię najbardziej z wymienionych rzeczy zdziwiło?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:44, 27 lut 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
Irekno, cięcie limek pokazowe
Ale faktycznie u Ciebie cudnie rosną i są ogromne,
ale za to zastanowiła mnie jedna rzecz ,
Ty na tej rabacie masz róże Chopin ...
ja zaplanowałam sobie rabatę z Chopinami i Magnolią w środku ale
jak patrzę że u Ciebie te róże takie ogromne za limkami to się zastanawiam czy to dobry pomysł bo wiadomo magnolia to będzie max 1,5 miała o ile na taka "wielką" będzie mnie w tym roku stać

Staralam się pokazac, jak ja robię, nowicjusze maja z tym problem, jak ja kiedys
To dobry pomysl, bo wszystko zalezy, jak nisko zetniesz wiosna, moje wyzej tne i oczywiscie wyciagaja sie do slonca, aby limki przeskoczyc, wiec okolo 3m mają. Ponadto w tym miejscu byl kompostownik, taki wielki i rosliny tu szaleją
Co do magnolii, mozna kupic tansza i sobie ja wyprowadzic nawet, jako kulke na pniu, tyle ze to trwa i 3 lta bez kwiecia, wtedy warto wybierac odmiany proste, np gwiazdzistą
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:52, 27 lut 2015

Do góry
te urodziny to w dzień kobiet.

wersja z policją, z przyjaciółka z gejm wszystko fajowe, ale chyba brak mi odwagi

Magnolia- spodobał mi sie twój kompostownik, mogłabyś go mi przypomnieć (tzn. foto)
Dżdżownice kalifornijskie 07:52, 27 lut 2015

Do góry
Wczoraj zajrzałam na mój kompostownik dżdżownicowy i bardzo się zdziwiłam, bo znajdują się tuż pod powierzchnią ostatniej świeżej warstwy, jest ich sporo i wydaje się, że pracują.
Grembosiowo 19:50, 26 lut 2015

Do góry
Fajny pomysl z tym bandazem, muze zapamietac
pieknie wyciete hortki, u mnie zrobilam radykalne ciecie. Szkoda krokusow, ale co robic, wszystko chce zyc na tym świecie no i zachwycil mnie kompostownik, bardzo estetyczny
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:56, 26 lut 2015

Do góry
Milka napisał(a)
bdn....Danusiu, u mnie tez na okrągło ciasto marchewkowe w róznych odsłonach, doszłam do mistrzstwa ale potem mam w planie wykorzystac pulpe na kompostownik

Poślij proszę jakiś sprawdzony przepis. Zrobię do odmiany wg Twojego
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:19, 25 lut 2015

Do góry
bdn....Danusiu, u mnie tez na okrągło ciasto marchewkowe w róznych odsłonach, doszłam do mistrzstwa ale potem mam w planie wykorzystac pulpe na kompostownik

Wieloszka...dzień juz dłuższy i z rana i po południu, niebawem tak się zmachasz na swoim areale, że łapki zabola, ale teraz nas ciągnie bardzota praca w ogrodzie świetnie dotlenia

Magda....cos mam, czy to będzie pomocne, nie wiem, wiem że cięcia mam jeszcze mnóstwo, na jeden raz się nie da, zejdzie mi z 3-4 dni

tak wyglada jeden krzak, wycinam wszystkie drobniutkie i wiotkie gałązki, nawet jak mam młode jednoroczne sadzonki, tez tnę..

to sadzonki z moich patyków ubiegłorocznych, też ciut skracam, żeby rosły grubsze i mocniejsze

skracam do takiego poziomu

patyki górą tnę w skos, aby sie nie pomylic, choć jak sa juz pączki nie jest to problemem, bo sa skierowane do góry
Makowo na Kociewiu 20:36, 24 lut 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Juziu musisz mieć kompostownik bez tego ani rusz...ja pomimo, że mam trzy komory kompostowe to wciąż mało tego złota, używam granulowanego obornika, fusów kawowych, gnojówek z pokrzywy, moja ziemia nigdy nie jest naga jakiekolwiek wolne miejsce (rzadkość u mnie) zawsze ma ściółkę np, ze ściętej trawy. Kory używam tylko pod kwasoluby i na zimę do przykrycia. Stosuję jeszcze rosahumus i każda moja roślina dostaje duuużo dobrej ziemi z kompostem w dołek przed posadzeniem. Na ziemie wydałam już potężną sumę !!!

Humus bioactiv lałam rok temu na wiosnę.
Obornik granulowany kupiłam specjalnie dla róż....ale będę rozpuszczać i lać.
Florovitem też lałam...
Fusami też parę razy sypałam, ale żon zapomina zbierać

Tylko kompostownika nie mam....tylko....najważniejszego!
Makowo na Kociewiu 20:29, 24 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

O właśnie!
Też miałam sobie kupić ten nawóz na próbę!
Dzięki za przypomnienie

U mnie też piach...ale dotąd słabo nawoziłam. Kompostownika nawet nie mam. Ale mam plan gdzieś go upchać. Oby się udało!

Juziu musisz mieć kompostownik bez tego ani rusz...ja pomimo, że mam trzy komory kompostowe to wciąż mało tego złota, używam granulowanego obornika, fusów kawowych, gnojówek z pokrzywy, moja ziemia nigdy nie jest naga jakiekolwiek wolne miejsce (rzadkość u mnie) zawsze ma ściółkę np, ze ściętej trawy. Kory używam tylko pod kwasoluby i na zimę do przykrycia. Stosuję jeszcze rosahumus i każda moja roślina dostaje duuużo dobrej ziemi z kompostem w dołek przed posadzeniem. Na ziemie wydałam już potężną sumę !!!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:19, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
4 godz. w ogrodzie potrafią zdziałać cuda, jakbym na nowo się narodziła

Przycięłam wrzosy, kostrzewę, ML i berberysy. Podwórko pozamiatane, chwastowisko wygrabione, kompostownik przerzucony, sznurki dla psiaka zwinięte

Jutro do ogarnięcia część gospodarcza. W czwartek gracki i hortensje do wycięcia, carexy i żurawki do czyszczenia. Piątek miedzian i może lawenda do cięcia. Sobota skuwanie tynków i zbijanie betonu Kocham taki tydzień

Acha
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:10, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Przycięłam wrzosy, kostrzewę, ML i berberysy. Podwórko pozamiatane, chwastowisko wygrabione, kompostownik przerzucony, sznurki dla psiaka zwinięte

Jutro do ogarnięcia część gospodarcza. W czwartek gracki i hortensje do wycięcia, carexy i żurawki do czyszczenia. Piątek miedzian i może lawenda do cięcia. Sobota skuwanie tynków i zbijanie betonu Kocham taki tydzień

Ale dużo pracy wykonałaś podziwiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:48, 24 lut 2015

Do góry

Kosolkowa Pasja 13:06, 22 lut 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

A nie mówiłem, że już zabrakło dla okolicznych ogrodników, bo Ola wszystko już sobie zaklepała.
Jeszcze rok temu jak napisałem w poście, żeby przed wsadzeniem zieleninki najpierw zadbała o glebę i zmontowała sobie porządny kompostownik, to kręciła nosem. Polatała trochę po ,,Ogrodowisku", zajrzała do paru ogrodów i ...
Zrobiła pyszną kolację mężusiowi za to, że zbudował Jej dwukomorowy kompostownik.
Olu. Tak trzeba. Już wiele osób na fajnych pomysłach zaczerpniętych z tego forum założyło własne ogrody. Zapewne oglądałaś 535 odcinek ,,Maja w ogrodzie" który przybliżał krok po kroku zakładanie nowoczesnego ogrodu inspirowanego naturą.

Zostały tam podkreślone takie elementy jak:
1)wcześniejsze poprowadzenie wzdłuż ogrodu linii wodnej i elektrycznej wykorzystanej do podświetlenia elementów architektonicznych .
2)wyniesienie rabat poprzez wybudowanie murków ozdobnych (oporowych).
3)rozluźnienie gliniastego podłoża oraz umieszczanie roślin w próchnicy kompostowej.
4)przenikanie się form ogrodu, tworzenie stref w zależności od ich przeznaczenia i sposobu użytkowania.
5)główny motyw trawnika z trawiastymi przejściami, zamiast betonowych nawierzchni i brukowanych ścieżek.
6)mała architektura ogrodowa, w tym teren rekreacyjny dla dzieci.
7)zastąpienie tradycyjnej altany ukraińską banią.
8)budowa zielonych ścian zastępujących pergole i trejaże.

Powyższe zostało czytelnie przedstawione w projekcie realizowanym przez Panią Marię Zakrzewską w ostatnim odcinku programu Mai.
Natomiast Ty Olu, od dawna masz już to wszystko uwzględnione w swoim wątku.

A ten znowu swoje
Kosolkowa Pasja 20:29, 21 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Nie wiem, ale do wzięcia jest dużo. Pytanie ile M. będzie miał ochotę przywieźć Ja chciałabym cały jaki jest.

A nie mówiłem, że już zabrakło dla okolicznych ogrodników, bo Ola wszystko już sobie zaklepała.
Jeszcze rok temu jak napisałem w poście, żeby przed wsadzeniem zieleninki najpierw zadbała o glebę i zmontowała sobie porządny kompostownik, to kręciła nosem. Polatała trochę po ,,Ogrodowisku", zajrzała do paru ogrodów i ...
Zrobiła pyszną kolację mężusiowi za to, że zbudował Jej dwukomorowy kompostownik.
Olu. Tak trzeba. Już wiele osób na fajnych pomysłach zaczerpniętych z tego forum założyło własne ogrody. Zapewne oglądałaś 535 odcinek ,,Maja w ogrodzie" który przybliżał krok po kroku zakładanie nowoczesnego ogrodu inspirowanego naturą.

Zostały tam podkreślone takie elementy jak:
1)wcześniejsze poprowadzenie wzdłuż ogrodu linii wodnej i elektrycznej wykorzystanej do podświetlenia elementów architektonicznych .
2)wyniesienie rabat poprzez wybudowanie murków ozdobnych (oporowych).
3)rozluźnienie gliniastego podłoża oraz umieszczanie roślin w próchnicy kompostowej.
4)przenikanie się form ogrodu, tworzenie stref w zależności od ich przeznaczenia i sposobu użytkowania.
5)główny motyw trawnika z trawiastymi przejściami, zamiast betonowych nawierzchni i brukowanych ścieżek.
6)mała architektura ogrodowa, w tym teren rekreacyjny dla dzieci.
7)zastąpienie tradycyjnej altany ukraińską banią.
8)budowa zielonych ścian zastępujących pergole i trejaże.

Powyższe zostało czytelnie przedstawione w projekcie realizowanym przez Panią Marię Zakrzewską w ostatnim odcinku programu Mai.
Natomiast Ty Olu, od dawna masz już to wszystko uwzględnione w swoim wątku.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:32, 21 lut 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)

Szczać na śnieg czy nie takie temat chyba po raz pierwszy sie na forum pojawił
Jesteście niemożliwe

Ewcia... o szczaniu na kompostownik było... i o szczaniu na korytarze nornic było.
Normalka
W Gąszczu u Tess 17:54, 20 lut 2015

Do góry
Dzięki za linka odnoście warzywnika .... zapisałam z wykrzyknikiem bo planuję takowy ..... Jak myślisz , czy ścinki traw będą się również nadawać na spód ? Będę ich miała w nadmiarze a kompostownik mi się przelewa
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 09:24, 20 lut 2015

Do góry
widok na część, w której ma być kompostownik

Ogród Mirelli 08:47, 20 lut 2015

Do góry
Cześc Mirello
Oejrzałam sobie Twój ogród
Fajnie, że masz tyle osób cierpliwych, którzy dobrze Ci doradzają. Zaufaj im i nie spiesz się ze zmianami Ogród uczy cierpliwości i sama się przekonasz, że "szybciej" czasami obraca się przeciw nam
Wiem, jak bardzo chciałoby się mieć już ten zagospodarowany kawałek i popatrzyć z przyjemnością na zielone. Tylko, to co zaplanujesz i zrobisz na samym początku zwróci Ci się w 500%.
Po pierwsze tak jak i inni już pisali, myślę o poprawie stanu gleby. Bez tego nie ujedziesz. Mus. To sprawa kluczowa. Obornik, co najmniej przyczepa na rabaty. Lub nawóz zielony. Wysiac, przewrócić, znów wysiać. To wymaga czasu wiem. Sama przez pierwszy rok walczyłam, żeby zrobić coś z moim pobudowlanym klepiskiem. Za to teraz nie muszę się martwic, co wsadzę, samo rośnie Widziałaś ziemię na rabatach w angielskich ogrodach? To mój ideał.
Jeśli mogę jeszcze doradzić, zrób sobie dokładny plan w skali.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3522-ogrod-w-puszczykowie?page=5
Narysuj rzut całej działki z domem, podjazdem, miejscem na śmietnik, kompostownik, altanę i co tam jeszcze chciałabyś mieć w ogrodzie. Wyznacz sobie strefy wypoczynkową, gospodarczą itp. Wypisz odległości poszczególnych odcinków w metrach. Potem rabaty. Widziałam, że masz już pomysły na poszczególne rabaty i bardzo dobrze. To bardzo ważne mieć wizję tego, jak ogród ma wyglądac. Pamiętaj jednak, że ogród musi tworzyć spójną całośc. Poszczególne rabaty nie mogą być wyrwane z kontekstu.
Zastanów się nad dużymi roślinami, które stworzą szkielet Twojego ogrodu. Drzewa, żywopłot, duże krzewy. Potem rośliny wypełniające i poszczególne rabaty z detalami roślinnymi.
Jeśli rośliny rosną w niedobrym miejscu, przełóż je do przechowalnika lub przesadź na docelowe miejsce (jeśli już wiesz gdzie ono jest ) Teraz zajmie Ci to pół godziny, jeśli drzewo urośnie będzie trudniej.
I czytaj, czytaj, czytaj... każdy z nas zaczynał od podstaw
Jeśli masz pytania, zawsze chętnie odpowiem
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:09, 18 lut 2015

Do góry
Powiem szczerze, że teraz miałabym dla niej miejsce KOmpostownik by zasłoniła troszkę Bambusy są cudne.

KOnczę na dzisiaj. Jeszcze trochę pracy i uciekam do domu
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:36, 16 lut 2015

Do góry
Katel- u mnie stoi w polcieniu.Jest za domem, rano i wieczorem ma troche slonca.Otwarty kompostownik tez musisz czasem polewac by nie wysychal.Wczesniej mialam otwarte i w termokompowniku mam mniej pracy. We Francji mamy kompostownik w cieniu i jego nie podlewamy wogole.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies