Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Miłkowo - sezon 2016-2022 18:40, 16 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Alu, tnę po kwitnieniu, a jak coś mi odrasta, to też tnę, zwłaszcza jak z pnia wychodzi, górę zostawiam, jak nabierze większej masy i czuprynę będę ciąć, ale tylko w 1 tygodniu po kwitnieniu. Susan od lat tnę, gwiaździstą też i mają się doskonale.
Dzięki serdeczne

Witam ,

Dziewczyny , czytam i oczom nie wierze
Magnolia - podcinacie , formjecie ?
I nie wpływa to na kwitnienie ?

Mam gwieżdzistą i jeszcze ( nie zabardzo wiem jaka to odmiana - ciemno -różowa )
Ogród Cioci cz. 3 16:01, 16 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Ten twój klon daje po oczach. ładnie równiutko przebarwia się ogród.
I daje zadbany, a my już w 3 działamy, a dalej sajgon, ale już co rok tak, to nawet nie marudzę, jest ok.
A magnolię możesz w donicy hodować i kulkować, ale cię męczę magnolią, ha ha, buziak

Irenko w Twoim ogrodzie to i 5 osób miałoby co robić magnolia będzie na wiosnę
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:35, 16 paź 2019

Do góry
a ta magnolia zielona nadal, wyprowadzam ją na pniu, wszystko wycinam, tylko kula na górze jest formowana, już powoli jest widoczne

Irenko, kiedy tniesz tę magnolię?
Fantastycznie pokazujesz grę światła w Twoim ogrodzie
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:15, 16 paź 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Masz pięknie przebarwiające się jesienią krzewy liściaste, a czerwono listna trzmielina wygląda bajkowo. Ogród stworzyłaś tak pięknie, że o każdej porze roku wygląda imponująco.

Ojej, wielki dzięki, miło to słyszeć, jak się podoba innym, nie tylko mnie
Trzmielinę właśnie ciachnęłam ostro, będę ją w kule prowadzić, ju z tnę od 2 lat i super to znosi.

a ta magnolia zielona nadal, wyprowadzam ją na pniu, wszystko wycinam, tylko kula na górze jest formowana, już powoli jest widoczne
Tajemniczy Ogród 22:28, 15 paź 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ja naprawdę nie wiem, dlaczego mi się podoba ta z żółtymi ale tu pójdzie jednak magnolia. A nawet trzy, haha. Kupiłam dziś i magnolie i jabłoń Jabłonka jedna mi tu nie pasuje, pójdzie do warzywnika. Jedna magnolia na długości prawie 10 metrów wiała malizną, więc zadzwoniłam do szkółki po dwie następne. Posadzę po trójkącie uff, już dziś miałam dość tego główkowania i jeżdżenia po szkółkach więc teraz siedzę zadowolona.

No, masz rozmach, nie powiem . Bo właśnie w "działkowcu" przeczytałam, że jabłonki ozdobne "najlepiej rosną na glebach żyznych, zasobnych, z większą zawartością części gliniastych. Dobrze jest wybrać stanowisko słoneczne i osłonięte". A jakie magnolie kupiłaś?
Tajemniczy Ogród 22:21, 15 paź 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Jabłonka fajna, choć ja wolę z czerwonymi jabłuszkami . A da radę na piaskach?

Ja naprawdę nie wiem, dlaczego mi się podoba ta z żółtymi ale tu pójdzie jednak magnolia. A nawet trzy, haha. Kupiłam dziś i magnolie i jabłoń Jabłonka jedna mi tu nie pasuje, pójdzie do warzywnika. Jedna magnolia na długości prawie 10 metrów wiała malizną, więc zadzwoniłam do szkółki po dwie następne. Posadzę po trójkącie uff, już dziś miałam dość tego główkowania i jeżdżenia po szkółkach więc teraz siedzę zadowolona.
Tajemniczy Ogród 09:45, 15 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
No tu to by Ci wg mnie jak ulał pasował klon ginnala . Albo strzępiastokory. Albo jakaś duuuża magnolia . A jeśli bardziej ażurowe coś to może glediczja???

Bardzo dobre propozycje! Dzięki. tylko tak: czy ginnala jednak nie za niski? O strzępiastokorym myślałam lub red sunset. No magnolię to musiałabym wielką dorwać. Właśnie irytuje mnie, że blisko mam wszędzie małe drezwa. Wszystkie duże wykupiłam. A transport z Wwy sporo kosztuje. A tu koniecznie muszę spore drzewko nabyć.
Tajemniczy Ogród 09:20, 15 paź 2019

Do góry
No tu to by Ci wg mnie jak ulał pasował klon ginnala . Albo strzępiastokory. Albo jakaś duuuża magnolia . A jeśli bardziej ażurowe coś to może glediczja???
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:00, 14 paź 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dojrzałam okiennice. Jaki to dokładnie kolor, ma jakiś numer? Super. Magnolia Twoja to Lennei. Nie ma to jak mieć jeszcze miejsce w ogrodzie!

Pszczółko, okiennice pomalowane są farbą Sadolin kolor Świeża Borówka Drogie te farby, bo chyba wyszły więcej niż same okiennice

Wiekiie dzięki za rozszyfrowanie odmiany magnolii! Piękne ma te kwiaty, rzeczywiście wielkie, tylko zeby przeżyła, na razie stoi i marnie wygląda, wszystkie liście uschły, część odpadła. No zobaczymy wiosną (korzeń był mocno przyciachany).
Oj miejsca mam mega sporo jeszcze, znaczy trawnik jest i mąż broni go jak niepodległości ale małymi kroczkami, małymi kroczkami i coraz go mniej
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:44, 14 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)
Magnolia posadzona. Trzymajcie kciuki żeby się przyjęła...

Ciągle mam wątpliwości co do szerokości tej rabaty, czy nie iść na całość i nie poszerzyć na dwie szerokości ścieżki. Teraz jest na jedną szerokość ścieżki.

Ten kwadrat z chwastami to miejsce na palenisko. Będzie wysypany grysem i na nim stalowe palenisko.

Dojrzałam okiennice. Jaki to dokładnie kolor, ma jakiś numer? Super. Magnolia Twoja to Lennei. Nie ma to jak mieć jeszcze miejsce w ogrodzie!
Pszczelarnia 18:29, 14 paź 2019

Do góry
Żeby nie przegadać tej jesieni

magnolia

rosa glauca

judaszowiec nad tawulcem i hacone

hacone z bodziszkiem żałobnym

rozchodnik ze strumieniem

Polecane drzewa i krzewy liściaste 11:10, 13 paź 2019

Do góry
koculka napisał(a)

A może brzoza doorenbos. Rośnie bardzo szybko. Ma duże liście i piękna snieznobiala korę. Dorasta do 10m. Mam w ogródku i jeśli w upały się podlewa to rosnie szybko. Ja mam wielopniowe. W rok urosly 1m i podwoily zagęszczenie. Kupiłam też magnolie Galaxy, ponoć rośnie bardzo szybko do 7m,ale szybkości nie potwierdzę bo w tym roku kupiłam. Magnolia chyba bardziej wymagająca, ale w pierwszych latach i tak podlewam wszystkie drzewka.

Koculka dziękuje za propozycję. Ale już w międzyczasie kupiłam wiąza wredei, taki z żółtymi liścmi. Nie wiem czy dobrze zrobiłam czas pokaże. Wiem, miało to być cos co szybko rożnie, ale nie mogłam się doczekać Waszych propozycji, a czas biegł. Ten wiąż od zawsze mi się podobał, a ostatnio widziałam go w jakimś starszym ogrodzie. Był piękny ! Duży, majestatyczny a zarazem zgrabny. No i pięknie ożywiał zakątek ogrodu w którym rósł. Zakochałam się chyba w nim Ale na taki efekt chyba będę musiała dłuugo czekać
Pozdrawiam!
Ogród bez roweru 20:47, 12 paź 2019

Do góry
Mary napisał(a)
Nie wiadomo, Kasiu, czy to wpływ magnolii.
Mój dereń wyglądał nieźle jak go kupowałam w zeszłym roku. Dopiero w lipcu zaczęły schnąć liście, bo dopiero wtedy takie objawy się ujawniają. Więc ja go kupiłam pewnie już chorego.
Może Twój klon też już był chory.

Switch kupowałam w Castoramie albo w LM.

Hmm.. klonika kupowałam w tym samym źródle co Iwonka Inka i spodziewałam się, że oba by były zainfekowane,a u niej raczej spokój... Kto to wie.. tzn mój klon objawy dopiero teraz niedawno pokazał, a magnolia faktycznie jakoś w lipcu.
Mój ogrodowy pamiętnik 13:04, 10 paź 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

W pierwszy dzień było -3. Tyle było o 5:30 rano.
W drugi dzień już tylko -1.
Magnolia dzień wcześniej zielona, po przymrozku pomarańczowa .

Niby nie tak dużo a jednak zmieniło ogród...
Mój ogrodowy pamiętnik 12:48, 10 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)
Jak zimno u Ciebie wtedy było, ile na minusie? U nas tez przymroziło ale tylko -1, -2, rośliny dały radę. U ciebie więcej?

Cortenowe hortensje wyglądaja malowniczo

W pierwszy dzień było -3. Tyle było o 5:30 rano.
W drugi dzień już tylko -1.
Magnolia dzień wcześniej zielona, po przymrozku pomarańczowa .

Zszywkowy ogród marzeń :) 10:11, 10 paź 2019

Do góry
zszywka napisał(a)
Najlepiej przetrwała magnolia i astry, hortka na pniu listki ma paskudne. Może być wrażliwa, chyba czymś ją okryje w pierwszym roku. Ale z drugiej strony będzie przy murze więc trochę cieplej, przemyśle co z nią zrobię

Przynajmniej magnolia się super trzyma. U mnie to nawet magnolie poległy .
Zszywkowy ogród marzeń :) 23:17, 09 paź 2019

Do góry
Najlepiej przetrwała magnolia i astry, hortka na pniu listki ma paskudne. Może być wrażliwa, chyba czymś ją okryje w pierwszym roku. Ale z drugiej strony będzie przy murze więc trochę cieplej, przemyśle co z nią zrobię

Hortensjowo 22:24, 09 paź 2019

Do góry
I jeszcze mam pytanie o tę rabatę - jakie drzewa tutaj posadzić?
Z prawej strony rosną 2 duże cisy, myślę że baccata, z tyłu jest posadzony szpaler z cisów. To, co zaznaczyłam na zielono to amanogawa na razie niewidoczna zza ML.
Czereśnia, która rośnie przed red baronami, będzie prawdopodobnie usunięta w czerwcu. Musi się okazać, że kolejny rok nie owocuje, ehh

Czy dosadzić 2 amanogawy czy jakieś klony lub zupełnie inne drzewa? Czy raczej kolumnowe czy szczepione kulki czy zwykłe formy?

Może jakaś magnolia?

I tutaj widok na rabatę - stojąc przed nią.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:32, 09 paź 2019

Do góry
TAR napisał(a)
Kasiu moje propozycje:

Dałabym zwyklego judaszowca kanadyjskiego zielonego (bezodm.), pieknie i szybko przyrasta, nie jest jakis szczególnie ekspansywny, toleruje słabą glebe, w sloncu go nic nie przypala. a wiosenne kwitnienie jest niesamowite. Ma bardzo ładne duże sercowate liscie w kolorze jasnej soczystej zieleni przez cały sezon, jesienią wybarwia sie na żółtosci.

Magnolia tez bylaby dobrym wybortem jakas taka bardziej drzewiasta. U mnie rosna w tempie ekspresowym ale maja dosc mokro. No i te kwiaty kiedy wszystko jeszcze cicho siedzi.

tu moj judaszowiec 2 letni, kupowany jako goły patyk 80 cm grubosci kciuka.

Potwierdzam to, co Tar pisze - rośnie bardzo szybko. Też mam zwykłego kanadyjskiego i czekam na efekty
Tarcia, Twój już jest piękny
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:27, 09 paź 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Drzewa przez pierwsze 3 lata od posadzenia stoją w miejscu bo się korzenią. A potem startują. Oceniając mój -z natury wolno rosnący - buk Purple Fountain, to nie powiem aby wolno rósł (jak już wystartował). Od 2011 przybrał pięciokrotnie co najmniej. Odejmując od tego czas na korzenienie się, to w praktyce w pięć lat z metrowego patyczka przybrał do 3,4m. A to przecież odmiana powolniaka.

Klapy najlepiej zasłania hakonechloa. Przy macra wystarczy jedna kępa.

I dlatego nie kupuję drzew, które docelowo osiągają ogromne rozmiary - może się okazać, że osiągną je szybciej niż bym sobie tego życzyła .
Z drugiej strony - czekać 5 lat na jako-taki efekt? Zbyt niecierpliwa jestem. I za stara .

O hakone własnie myslałam .

Wiolka5_7 napisał(a)
Zgadzam się,że drzewa na początku stoją w miejscu a potem szybko rosną
moje buki 2 lata się ukorzeniały a w 3 roku tak ruszyły,że sama jestem w szoku jakie przyrosty mają...bo podobno buki wolno rosną
graby już w 2 roku mają mega przyrosty

TAR napisał(a)
Kasiu moje propozycje:

Dałabym zwyklego judaszowca kanadyjskiego zielonego (bezodm.), pieknie i szybko przyrasta, nie jest jakis szczególnie ekspansywny, toleruje słabą glebe, w sloncu go nic nie przypala. a wiosenne kwitnienie jest niesamowite. Ma bardzo ładne duże sercowate liscie w kolorze jasnej soczystej zieleni przez cały sezon, jesienią wybarwia sie na żółtosci.

Magnolia tez bylaby dobrym wybortem jakas taka bardziej drzewiasta. U mnie rosna w tempie ekspresowym ale maja dosc mokro. No i te kwiaty kiedy wszystko jeszcze cicho siedzi.

tu moj judaszowiec 2 letni, kupowany jako goły patyk 80 cm grubosci kciuka.

Dzięki Tar, poczytam o judaszowcu, nie znam kompletnie. Ten Twój ładny bardzo .
Magnolię poważnie biorę pod uwagę, muszę popatrzeć co by mi pasowało. I tak chciałam mieć .

tulucy napisał(a)
Popieram Izę z magnolią zresztą kiedyś już Ci ją sugerowałam

Bo ja zawsze się bałam magnolii, że za bardzo frymuśne są jak dla mnie.

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dziewczyny, a ma któras z Was magnolię powiedzmy od 7-10 lat? Bo moja ciocia ma i wiem, że ma problem z podsadzeniem jej czymkolwiek, ona przecież nie lubi grzebania, a po drugie rozłożysta jest. No i słabo własnie wygląda ten placek pod nią. Myślę o tych drzewiastych magnoliach, które jednak robią ładną koronę.

O, chętnie poczytam. Wiola ma pod magnolią trawy, Iza Ursa chyba też.

effka napisał(a)

Rzeczywiście ciężka sprawa z wyborem "cieniodajnego" drzewa, hmm musisz dobrze przemyśleć tą kwestę.

Ano łatwo nie jest. To nie bylina, że sobie ja potem przesadzisz albo komuś oddasz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies