Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Między brzozami

Między brzozami

Rumianka 18:56, 12 lis 2019

Misia, witaj! Co do przesadzania, to dziewczyny maja rację...można sadzić i przesadzać dopóki ziemia nie jest zmrożona. Teraz najlepszy czas, rośliny już szykują się do odpoczynku wegetacyjnego, słonko nie pali o tej porze, więc śmiało do dzieła. Też przesadzałam co nie co w sobotę i wczoraj. Przyjmie się wszystko z pewnością a wiosną podziękuje... Mam jeszcze do przesadzenia magnolię, ale muszę poczekać na postawienie altany, wówczas zobaczę gdzie bedzie najlepsze miejsce dla magnolii...bo wychodzi na to, że jak jej nie przesadzę to będzie rosła z tyłu. a szkoda to co ładne chować na "zapleczu"...
Misia 22:29, 12 lis 2019

Witaj Rumianko Racja szkoda chować roślinki Ja magnolię raz przesadzałam, oj bałam się o nią strasznie czy się przyjmie i czy mróz mi jej nie załatwi dała radę choć jednak troszkę przemarzła ale od dołu puściła pęd i nawet zakwitła

Helen 05:38, 13 lis 2019

Misia napisał(a)
Witaj Rumianko Racja szkoda chować roślinki Ja magnolię raz przesadzałam, oj bałam się o nią strasznie czy się przyjmie i czy mróz mi jej nie załatwi dała radę choć jednak troszkę przemarzła ale od dołu puściła pęd i nawet zakwitła

Misia, jaka to magnolia?
Misia 09:19, 13 lis 2019

Nie mm pojęcia co to za magnolia. Sadziła ją moja mama a jak przesadzałam to niestety etykiety żadnej nie było. Ale pamiętam ze mama zawsze chciała mieć żółtą i ona jest taka kremowo żółta i o ile pamięć mnie nie myli to pachniała
Milka 13:14, 13 lis 2019

Wygląda jak Yellow River.
Misia 14:01, 13 lis 2019

Bardzo możliwe że to ona dziękuje za rozszyfrowanie
Misia 11:18, 14 lis 2019

Sadząc kilka cebulek tulipanów botanicznych znalazłam trochę wiosny

i resztki lata

Jakiś dziwny mamy klimat jesień z wiosną i latem
makadamia 14:56, 14 lis 2019

Misia napisał(a)
Narysowałam sobie jeszcze raz zachodnią rabatę zanim poprzesadzam bo nie chciałabym ruszać już później drzew i wyszło mi tak:

1. przesadzana sosna czarna
2. klon ginnala
3. klon palmowy (nieznany wydaje mi się że to ni odmianowy)
4. jodła kaukaska
5. rosnący już jarząb (zostawię go na razie, a jak bardzo będzie mnie drażnił to na świdośliwę wymienię )
6. przesadzane berberysy
7. c.d.n. w przyszłym roku

nie zaznaczyłam już na planie ale myślę że przed jodłą zmieszczę jeszcze derenie o czerwonych pędach.

Misiu, zaglądałam do Ciebie ostatnio i podziwiałam zmrożone zdjęcia, ale przyznam się, że to zdjęcie trochę mnie zmyliło i miałam kłopot ze zlokalizowaniem tej rabaty.
Dopiero jak wróciłam do pierwszej strony, to się zorientowałam, że to tylko kawałek tyłu. Dalej z prawej strony jest warzywnik, prawda? Czy tam rosną jakieś drzewa na granicy? Coś mi się kołacze, że graby tam były? Ale chyba miałaś plany to zmienić i nie wiem jaka sytuacja jest aktualnie.

W każdym razie, posprawdzałam te rośliny, które wymieniłaś, i wydaje mi się że jest ok, tylko sosnę trzeba dalej odsunąć od brzóz (ona będzie miała szeroką koronę) i ginnala ciut dalej od sosny. Poza tym ginnala i palmowego przesunęłabym trochę do przodu.

Misia 17:17, 14 lis 2019

Asiu cieszę się że zajrzałaś do mnie

Zgadza się, to jest część tyłu i z prawej jest warzywniak, niedawno skończyłam sadzić w koło niego żywopłot z buka. Aktualnie grabów też nie ma za Twoją radą wyleciały teraz na granicy jest żywopłot z cisa i został tylko jarząb nr 5 na planie. On niestety jest wysunięty bardziej do przodu rabaty i myślałam za nim dać te berberysy i ewentualnie kulki cisowe dorzucić ale to już wyjdzie w praniu

Jeśli byś przesunęła ginnalę i palmowego do przodu to co za nimi posadzić no bo nic to jakoś pusto będzie ?
Ania111 20:46, 14 lis 2019

Misiu
I u Ciebie także planowanie ,
Oj myślałam ,że zima to martwy sezon ,
A tu proszę ,
Głowy pełne pomysłów

Będę zaglądać ,
i może jakiś pomysł podpatrz