Karol, ale Ty masz rękę do roślin.
Coś mi się kojarzy, że w ubiegłym roku te patyczki tawuł wkładałeś do ziemi - dobrze pamiętam czy coś pomyliłam? To są te tawuły?
no u mnie powiedzmy, że pierwszą i na razie jedyną rabatę zrobił mój M
uparł się na hakuro, tawuły i kosodrzewinę i wrzeszczy na mnie jak coś mu dosadzam ale mi tam za zielono
tak tłem mają być tuje, bo je lubię
tak, chcę chyba dosadzić drugą hortkę, ale zastanawiam się jeszcze
tawuły i berberysy chciałabym zostawić, mogą iść w inne miejsce, ale jak tuje podrosną, niżej piętro będzie z ciętych berberysów i na dole ta tawuła
tam jest raczej południowa strona
zobaczymy jak bedzie dalej z nimi. moje nie przebarwiały się na jesien czym byłam delikatnie mówiąc zaskoczona. ale wiosna i latem wyglądały ciekawie. dam im jeszcze szanse.
chyba każdy mógłby stworzyc taka liste
niby nic ...a jednak wkurza mnie i M tak samo ...ale skoro już posadziłaś ...to życze ci zebyś nie miała urazy do niego ...no może ja poprostu nie wszystkie rośliny lubię w swoim ogrodzie
bo do listy nie lubianych dopisze jeszcze tuja danica i podobne kuliste ... , berbersy (mam 4 przy kompoście i tez coś czuję ze krótki ich żywot) i tawuły ..to tak na szybko.
Mirella, u Iwony pisałam że w oryginale jest roślinka o siwych listkach (Artemisja, czort wie co ona za jedna ).Ja w jej miejsce posadziłam lawendę , odmianę która nie kwitnie. Zdjęcie które wstawiłam jest przed zmianami, zamiast tawuły jest lawenda. Wysoka trawa na końcu to ML.
A u siebie będę miała 3 połączenia: róże, kule bukszpanu, czyściec wełnistego i stipy; róże, rozplenice, rozchodniki i czyściec (oczywiście); róże, szałwia albo lawend (bo mam w ogrodzie i muszę przesadzić) i tawuły Golden Princess.
A u siebie będę miała 3 połączenia: róże, kule bukszpanu, czyściec wełnistego i stipy; róże, rozplenice, rozchodniki i czyściec (oczywiście); róże, szałwia albo lawend (bo mam w ogrodzie i muszę przesadzić) i tawuły Golden Princess.
Ja też na pogodę czekam, pracusiu, jak ty lecisz z tą robotą jak rakieta
Trawki mają przepiękne fryzurki i wiosna widoczna Irenko, pełno maluszków, gdzie nie zaglądnę, u Ciebie zielono
Co to za sosenki na pierwszym zdjęciu, igiełki mają piękną zieleń i są takie gęściutkie?
Miałam taką myśl - 3 szt w szpalerze, w nogach RB pomieszany z bagatelle ale berberysy bliżej prawej strony nierównomiernie rozmieszczone ... tylko potrzebuję w tle drzew czegoś wyższego jasnego co wyróżniałoby się na tle smaragdów
Ale myślę że nawet jeśli chcesz wsadzić tego buka na tę rabatę to nie jednego.
Możesz w rzadkim szpalerze i podsadzić coś do kontrastu (ja daję rozplenice, tawuły żółte i róże okrywowe) albo posadzić np. 3 obok siebie w takim miejscu tej rabaty by mogły spokojnie sobie rosnąć i dalej pociągnąć niższe rośliny.
Chciałabym rabatę całoroczną, raczej bylinową, z cebulowymi na wiosnę ( jesienią posadziłam ok 450 cebul , mam nadzieje że mi nie wytną wszystkich tulipanów)chciałabym aby były później zasłoniete przez inne rośliny. Mam już tam 3 szałwie omszone, 3 tawuły, 3 tuje reingold ,2 tuje danica, sis ellegantissima, dużą kulę bukszpanową i dwa mniejsze do kształtowania, obok kalinę i piwonię .
Czy wystarczy dodać tylko jakiś trawy i będzie ok?
nanieś sobie tę rabatę (niezła swoją drogą na to zdjęcie które wkleiłaś. Tam aż się prosi o pas wyższych tujek, cisów czy czegokolwiek, żeby osłonić trochę ogródek przed spojrzeniami. A najchętniej drzewa które docelowo choć trochę osłonią te bloki.
Tam jest ścieżka i to chyba dość często uczęszczana, nie będziecie robić płotu? Nie wchodzą Ci tam psy i nie podsikują?
Ja bym najpierw postawiła ogrodzenie i to najlepiej szczelne, od razu masz 1,7m osłonięte. I rabatę planowała dopiero po postawieniu ogrodzenia. W linii tego ligustru dosadziłabym najlepiej od razu duże tuje Smaragd, bo na cisy trzebaby 2x dłużej czekać aż urosną no i sporo droższe są jednak. Wtedy jednak zasłonisz sobie sporo światła, więc dobór gatunków na tę rabatę trzebaby zmienic.. Taką mogłabyś od razu sobie posadzić ale po drugiej stronie ogródka, ale przed tymi wysokimi drzewami.
Witam. Czy rabata w tym stylu będzie tu pasować.
Nie ma tu tzw tylnego piętra typu tuje, obok rośnie żywopłot z ligustra. Na rabacie posadziłam 3 tuje reingold, ale one będą niskie, 1 cis ellegantissima, 3 tawuły japońskie goldflame. Duża kula z bukszpanu już była.
I ta sama rabata z drugiej strony.
Zapomniałam dodać, że jest to strona południowa.
Mirelko, zaczęłam wcześnie, bo w dużym ogrodzie tej roboty full, miałam farta, bo pogoda dopisała
pograbione, rodkowa rabata i te pod murem w kondycji, teraz latanie z nawozem w kolejności
tu wycięte miskanty i rozplenice, bo cebulowe na potęgę idą
jeszcze poczyszczę, tawuły przycięte