Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Z południa Polski - ogród Marzeny

Z południa Polski - ogród Marzeny

Marzenaka 23:54, 05 mar 2016

Dodam jeszcze, że te rośliny, które na balkon do skrzyni proponuję, mam w ogrodzie i jakoś razem by się to komponowało. Co wy na to?
anbu 07:27, 06 mar 2016

A te rośliny w tej skrzyni nie przekazaną?
paulina_ns 07:32, 06 mar 2016

Ja też planuję podobna skrzynie, tyle,że na tarasie i jeszcze muszę się zastanowić, czy drewniana, czy betonowa. Marzenko na pewno będziesz musiała ja ocieplic i dać styropian od środka, ale to pewnie wiesz
Marzenaka 22:32, 06 mar 2016

anbu paulina_ns skrzynia jest dopiero w trakcie realizacji i na pewno będzie ocieplona od środka.

paulina_ns mnie się bardzo podobają te betonowe donice. Ale ja tarasu nie mam. Mam balkon. Ale w ogrodzie planujemy miejsce do siedzenia i tak mnie kusi, czy jakichś ładnych murków, czy donic betonowych tam nie porobić chociaż z jednej strony czy dwóch (ewentualne meble z palet miałyby się o co oprzeć )
Marzenaka 22:50, 17 mar 2016

Pogoda wreszcie sprzyja pracom ogrodowym
Moje zakupy:

Marzenaka 12:46, 21 mar 2016

W związku z przebudową podjazdu będę musiała przedłużyć (o dwa metry) rabatę, na której rosną Wierzby hakuro, berberysy i tawuły japońskie (zdjęcie mi się zapodziało, więc link wstawiam):
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5479-z-poludnia-polski-ogrod-marzeny?page=17
Powiedzcie mi, czy posadzić dokładnie to samo dalej czy pójść w zupełnie coś innego? Nie będzie zbyt monotonie z tymi samymi roślinami? W sumie to miała bym do podziału bordowe żurawki, carexy Morrowi, mam potężną jukę do podziału, Trzmielinki biało-zielone będę mieć... Oprócz tego mam do przesadzenia hibiskusa, berberysa (nie znam odmiany ale jest jasno zielony), i świerka Conica. Może udałoby się coś z tego skomponować, ewentualnie niewiele dokupić, no bo co z tym wszystkim zrobię?
Marzenaka 12:46, 21 mar 2016

A i jeszcze piwonie mogłabym dołożyć, bo mam.
paulina_ns 12:59, 21 mar 2016

Marzenka moim zdaniem lepiej dać to samo,jeżeli masz miejsce mogłabyś wcisnąć jeszcze piwonie, ale też by się sprzydalo
kilka sztuk.
Marzenaka 13:19, 21 mar 2016

Paulina byłam teraz na polu obejrzeć to miejsce i faktycznie dwa metry to wcale nie jest dużo. Tak naprawdę to jedną wierzbę bym musiała dokupić tylko. No i berberysy i tawuły.

Cieszę się, bo będziemy kostkę układać i obrzeża wokół domu, wreszcie skończą się te brudne roboty i można będzie zająć się na poważnie ogrodem.
AnnaCh 13:53, 21 mar 2016

O to tak jak u mnie po Świętach kosteczka i parking dla gości, a potem można porządkować i będzie super
Ja bym też zrobiła kontynuację, za mało te dwa metry na coś innego.