Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:41, 08 lis 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Zainspirowana spisem posadzonych drzew, który zrobiła u siebie Agata Brzozowa postanowiłam też zrobić sobie taką listę tegorocznych nabytków:
3 graby Fastigiata
5 brzóz Doorenbos
1 klon Royal Red
1 buk Cockleshell
1 klon Ginnala
4 świdośliwy
2 klony japońskie
1 grujecznik

Łącznie 18 drzew/drzewek + 10 świerków Omorika w żywopłocie. Nieźle .

No Kasiu, przebiłaś mnie tymi świerkami I Tobie w sumie zaliczyłabym te przesadzane tuje, choć rozumiem, że ich nie przybyło, to roboty włożyliście w nie w dwójnasób! Ja za to nie policzyłam klonów japońskich - uznałam je za krzewy
Fajnie tak spojrzeć na czyjąś listę, może coś ściągnę wiosną Brzozy mam darowane przez naturę, ale te świdośliwy mnie zastanowiły -żadnej nie posadziłam, muszę nadrobić A Ty o magnolii pomyśl!
Brzozowy raj 09:11, 08 lis 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Zajrzałam do nowego wątku i szukam brzozy i jakoś nie widzę, ale poczynania i zmagania ogrodowe, tak

Witaj Milka

Mieszkamy za laskiem brzozowym

W przyszłym sezonie zamierzam „zaprosić” brzozy już bezpośrednio do nas. Mam w planie zrobić rabatę brzozowa już bezpośrednio w naszym ogrodzie. Na zdjęciu poniżej w okolicach żółtej skrzynki

Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:02, 08 lis 2019

Do góry
Ewab26 napisał(a)

Witam,

ja bym tu zasadziła brzozy doorensbos i ewent.jakieś traw; coś w tym stylu

Drugiej grządki bym nie robiła skoro jest już warzywnik, jego też można czymś przysłonić jakiś mały żywopłocik strzyżony.

Skoro masz widok na tą grządkę z salonu to nie wprowadzałabym zbyt wielu gatunków
bo już tam się za dużo dzieje z powodu placu zabaw.Jego też bym przesłoniła właśnie tymi brzozami.

Pozdrawiam Ewa

A wiesz, że mam to zdjęcie zapisane w folderze z inspiracjami? Tylko jakoś zupełnie nie pomyślałam o brzozach w tamtym miejscu. Ale rzeczywiście pasowały by tam. Muszę to sobie rozrysować i przemyśleć. Dzięki!
Brzozowy raj 06:21, 08 lis 2019

Do góry
Zajrzałam do nowego wątku i szukam brzozy i jakoś nie widzę, ale poczynania i zmagania ogrodowe, tak
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:14, 07 lis 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)

Tak zrobię, dzięki
U mnie brzoza ulistnienie też trzyma, dlatego tak uwielbiam brzozy

Są ładne cały rok
Ja naszą przez dwa sezony na zimę owijałam, ten sezon nie bedzie zabezpieczana już bo za duża
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:58, 07 lis 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wymiziam
Debolistną w zaciszne miejsce posadź
Brzeziniak teraz cały w żółciDziś byłam

Tak zrobię, dzięki
U mnie brzoza ulistnienie też trzyma, dlatego tak uwielbiam brzozy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:55, 07 lis 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Buziaczki wysyłam i pięknie za fotki dziękuję psinkę proszę od nas pomiziać za uszkiem mnie by też cieszył taki brzeziniak, cudnie te brzozy wyglądają i listeczki jeszcze trzymają, dębolistną masz cudną, u Ciebie widziałam i też takiej zapragnęłam, no i się udało i mam pozdrawiamy

Wymiziam
Debolistną w zaciszne miejsce posadź
Brzeziniak teraz cały w żółciDziś byłam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:47, 07 lis 2019

Do góry
Buziaczki wysyłam i pięknie za fotki dziękuję psinkę proszę od nas pomiziać za uszkiem mnie by też cieszył taki brzeziniak, cudnie te brzozy wyglądają i listeczki jeszcze trzymają, dębolistną masz cudną, u Ciebie widziałam i też takiej zapragnęłam, no i się udało i mam pozdrawiamy
Ogród w remoncie 14:01, 07 lis 2019

Do góry
TAR napisał(a)
Tak na szybko przelecialam te 20 stron i zgodze sie ze tam jest potrzebne jakies duze drzewo o luznej koronie (to chyba Pszczólka zaproponowała ) dobrnełam do rysunku ze sciezka i tam drzewko bedzie wygladac super. Pod te sosny przepieknie prezentowałyby sie azalie wielkokwiatowe juz wczesniej przeze mnie polecane (sama mam taki zestaw, azalie sa bezproblemowe, nie wymagaja takiego zachodu jak rodki, ja swoich nawet nie zakwaszam). Dołożyłabym trawy jakies wyzsze i średnie. W zadnym razie nie polecam tam derenia, beda miec za sucho, ktos wspomniał o Controversa Variegata - nie dosc, ze wolno rosnie to nie nadaje sie na słonce i lubi wilgoc jak i przemarzanie. U ciebie ten placyk sosnowy az sie prosi o jakies dodatkowe elementy np. z kamienia albo placyk na posiadówki. A w ogole to miejsce to taki naturalny lasek moze podpatrzyc w naturze co wspolgra. U mnie za plotem w sosnach w symbiozie rosna dęby i bluszcz, na dole trawy i dzikie kwiaty jak maki, bodziszki i takie pomaranczowe (nie wiem jak sie nazywaja). W borach tucholskich z kolei widze sosny + brzozy + wrzosy + trawy i jałowce

ooo moze jeszcze jakies sucholubne paprocie dołożyć

No właśnie azalie może, tylko musiałyby być te rosnące duuuże. Zadaję sobie pytanie tylko, czy ja chcę więcej azalii? , mam już je na kwaśnej. W sumie

Kącika raczej tam nie będzie Tarciu. Po sąsiedzku jest ruchliwa ulica, mam bardziej przytulne miejsca w ogrodzie na posiadówki. Może ewentualnie kiedyś jakaś ławeczka dla przycupnięcia
Ogród zacząć czas. 13:36, 07 lis 2019

Do góry
MartaCho napisał(a)

Mówisz, że ciężki temat? A brzózki jak dla mnie tak raz dwa się pojawiły u Ciebie Śliczne są!

Tak, drzewa to najcięższa decyzja, bo jak dla mnie, to taka już docelowa. I jak z tyłu chcę powtórzyć klony Red Sunset, tak nad tym przodem będę przez zimę myśleć

Akurat brzozy to był spontan...ha ha ale zawsze mi się podobały
Dzięki !

No właśnie inne rosliny można łatwo przesadzić a drzewa nie tak bardzo

Red Sunset też mi się podoba
Na pewno wybierzesz dobrze,wiesz to Tobie ma się najbardziej podobać
Ogrodowy Kalejdoskop 12:45, 07 lis 2019

Do góry
Pozdrawiam z Ogrodowego Kalejdoskopu.

Z nazwą wątku o swoim ogrodzie od początku nie miałem problemu. Ponieważ w ogrodzie tak jak w kalejdoskopie cały czas się coś zmienia i tak na prawdę nie ma ani jednego sezonu takiego samego, więc nazwa wzięła się sama z siebie.
Natomiast od zarejestrowania do stworzenia własnego wątku musiało upłynąć trochę czasu.

To jest trzeci sezon naszego ogrodu, a po zdjęciach widzę jak już się zmienił. Z pewnością wpływ na ten obraz ma również Ogrodowisko i jego szefowa, którą wybaczcie osobno pozwolę sobie pozdrowić .

Ogród jest jaki jest, projekt przygotowało samo życie i w jakimś stopniu moja osoba. Nie udało mi się stworzyć ogrodu mało czasochłonnego (jeśli takie są ), poszedłem w ogrody naturalistyczne, angielskie. Zwał jak zwał i dlatego biegam każdą wolną chwilę z łopatą z jednego kąta ogrodu w drugi, a troszeczkę tego jest.
Działka ma 1700 m2 i w całości zagospodarowana jest na ogród i mały sad, poza domem i garażem oczywiście .
Dużo roślin kupowałem, ale duża część pochodzi z ogrodów rodziny i to te rośliny wymusiły taki, a nie inny charakter ogrodu z czego na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony. To przede wszystkim darowane piwonie, hosty, dzwonki, liliowce, irysy, orliki, jeżówki i łubiny. Firletkę przyniosły chyba ptaki . W ogół nich stworzyłem całą resztę.
Nie zabrakło drzew i traw, uważam że można stworzyć piękny ogród z polskimi gatunkami drzew. Obowiązkowo muszą to być min. brzozy.
Staram się sadzić rośliny dobierając kolorem i fakturą. Raz jest lepiej, a raz gorzej. Czasem trzeba poprzesadzać, przenieść roślinę o 20 cm. Ale jakie to ważne 20 cm, prawda? Każdy ogrodnik, który ma fioła na punkcie ogrodu o tym wie .
Zatem tyle na początek, spróbuję najpierw stworzyć wizytówkę, a następnie wstawię do tego wątku zdjęcia.
Ogród w remoncie 11:47, 07 lis 2019

Do góry
Tak na szybko przelecialam te 20 stron i zgodze sie ze tam jest potrzebne jakies duze drzewo o luznej koronie (to chyba Pszczólka zaproponowała ) dobrnełam do rysunku ze sciezka i tam drzewko bedzie wygladac super. Pod te sosny przepieknie prezentowałyby sie azalie wielkokwiatowe juz wczesniej przeze mnie polecane (sama mam taki zestaw, azalie sa bezproblemowe, nie wymagaja takiego zachodu jak rodki, ja swoich nawet nie zakwaszam). Dołożyłabym trawy jakies wyzsze i średnie. W zadnym razie nie polecam tam derenia, beda miec za sucho, ktos wspomniał o Controversa Variegata - nie dosc, ze wolno rosnie to nie nadaje sie na słonce i lubi wilgoc jak i przemarzanie. U ciebie ten placyk sosnowy az sie prosi o jakies dodatkowe elementy np. z kamienia albo placyk na posiadówki. A w ogole to miejsce to taki naturalny lasek moze podpatrzyc w naturze co wspolgra. U mnie za plotem w sosnach w symbiozie rosna dęby i bluszcz, na dole trawy i dzikie kwiaty jak maki, bodziszki i takie pomaranczowe (nie wiem jak sie nazywaja). W borach tucholskich z kolei widze sosny + brzozy + wrzosy + trawy i jałowce

ooo moze jeszcze jakies sucholubne paprocie dołożyć
Blaski i cienie nowego życia 11:25, 07 lis 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Udało się przyciąć tuje od ulicy do wysokości ogrodzenia, brzozy na nisko i wyciąć 2 stare śliwki i posprzątać po bałaganie więc jestem szczęśliwa.

Kawał roboty , też bym była zadowolona Piękną pogode mamy nadal. Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:06, 07 lis 2019

Do góry
Rudolfina napisał(a)
Cześć, przychodzę z jeszcze jedną prośbą o pomoc. W miejscu pomiędzy placem zabaw dla dzieci a warzywniakiem planuję zrobić rabatę 4x3m. Wystawa zachodnia. Z tyłu strumień i łąki, więc drzewa spokojnie mogą wychodzić z koroną poza ogrodzenie. Mam na tą część widok z salonu, jadalni i tarasu, więc chciałabym żeby cały rok coś się tam działo.
Tak sobie rozrysowałam rośliny, które chciałabym tam posadzić. Tylko nie wiem czy pomiędzy grujecznikiem a wiązem (u obu chciałabym żeby korona zaczynała się jak najwyżej) wcisnę derenia kousa?

W puste miejsca planuję posadzić jakieś kwiaty np. jeżówki, rozchodniki. Ma to sens czy nie bardzo?

Witam,

ja bym tu zasadziła brzozy doorensbos i ewent.jakieś traw; coś w tym stylu

Drugiej grządki bym nie robiła skoro jest już warzywnik, jego też można czymś przysłonić jakiś mały żywopłocik strzyżony.

Skoro masz widok na tą grządkę z salonu to nie wprowadzałabym zbyt wielu gatunków
bo już tam się za dużo dzieje z powodu placu zabaw.Jego też bym przesłoniła właśnie tymi brzozami.

Pozdrawiam Ewa
Za drzwiami do ogrodu... 23:55, 06 lis 2019

Do góry
Moja brzozy teraz złocą się na tle błękitu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:29, 06 lis 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Sylwia, zmieniłaś fryzurę. Lubię Twój ogród. Ogrom pracy, ale i dużo przejść. Fajnie, że nie poddaliscie się. Brzozy bardzo podrosły. Pięknie Sylwia, pięknie.

Bardzo dziękujemy wcześniej to była mozolna praca, sporo pracy twórczej i morze satysfakcji. Ten sezon to były krew, pot i łzy, ale kończymy z uśmiechem i głową do góry. Teraz proszę o 10 lat spokoju
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:01, 06 lis 2019

Do góry
Sylwia, zmieniłaś fryzurę. Lubię Twój ogród. Ogrom pracy, ale i dużo przejść. Fajnie, że nie poddaliscie się. Brzozy bardzo podrosły. Pięknie Sylwia, pięknie.
Wzgórze chaosu 07:22, 05 lis 2019

Do góry
Kasiolaaa trzy klony to już dużo, jest się czym zachwycać Jakie masz odmiany?

Mrokasia mam tego klona ponad 10 lat, od maleńkiej sadzonki. Teraz ma ponad 3 metry. Ogladając go w środku widzę, że ze dwa razy korygowałam kształt cięciem. Tak wygladał w ostatnim dniu października

A tak wieeeeeki temu. Masakra jaka brzydka rabata Co mi się wtedy podobało

W sumie to nawet dobrze zobaczyc takie fotki. To na pocieszenie, że cokolwiek teraz nie zrobię jest o niebo lepiej

Cały czas się waham, czy nie wyciąć tego cyprysika obok i nie ukażać fajnych pni tego klona. Co myślisz?

Wiolka jak zerkniesz na powyższe fotki to faktycznie jest teraz ładniej. Nawet jak wszystko jeszcze w powijakach. Ta moda sprzed lat była taka ciężka. No patrzeć nie mogę

Agania klony świecą bajecznie. Mam w planach klon Okazuki. W sezonie jest spokojny, zielony, jesienią daje czadu Dziękuję za głos w sprawie murku. Może rzeczywiście zrobić go tak na jasno, do tynku będzie pasował. Mam zimę na przemyślenia

Ewa ja za późno weszłam w ten iglasty busz. Niestety.
Widziałam kiedyś iglaka ogołowionego prawie na zero. Tak mocne cięcie pobudziło wypuszczanie nowych zalążków gałązek. Szmaragdy mają tę właściwowość, obserwuję od lat żywopłot, który za mocno potraktowano piłą. Bardzo powolutku zabudowuje dziury, ale ja nie mam tyle cierpliwości. Chyba stanie mur To nie będzie jakaś wielka konstrukcja, 2x3 metra chyba wystarczy.

Effka lustro na propsie Coś trzeba wymyśleć, bo jak tu się pod klonem relaksować jak wzrok leci w stronę badziewia Mur to szybkie zakrycie problemu. Nie potrzeba, żeby był wielki. Nie paują mi tutaj takie duże ekrany z ogromnym lustrem. To luźny zakątek. Stąd pomysł na hortensję pnącą lub kokornak. I nieco tylko odbicia.

Sylwia ja już tam byłam z ogromnym lustrem i odbicie jest ok Ale tak dużego lustra nie chcę. Bardziej jakiś mały akcent, aby nieco ściankę złagodzić. No i ściana nie za wielka, tylko jakieś 2x3 plus ten niby stolik z boku.

Magleska udało mi się znaleźć brzozy na prawdę dorodne, nie odstają od klona i perukowca. Ten kąt przy drewutni spod brzóz jest mało widoczny. Zasłania go klomb na środku. Na ten ogromny klomb też mam pomysł. Wrzucę Madzia wkrótce fotki to mi coś doradzicie Lustra nie chcę dużego, raczej jako coś, co lekko tylko będzie wystawać spod pnącza na murku.
Brzozowy raj 22:37, 04 lis 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Gosiu

A gdzie brzozy? V klasa ziemi to nie lada wyzwanie ma też plusy lekka dla iglaków. Pod inne rośliny trzeba nie źle nawozić.
Kompostownik jest konieczny aby mieć dobry nawóz do rozsiewania i pod rośliny.

Hosty aby tylko półcień i cień misly oczywiście dobre podlewanie to będą rosły ładnie i szybko.

Powodzenia

Witaj Elu

Brzozy rosną w dużej ilości przed moim ogrodem (lasek brzozowy) i w jednej jego części, która czeka na swoją kolej zagospodarowania.

Kompostownik założyłam jeszcze zanim zaczęłam tam mieszkać. V klasa jest trudna ale jakoś moje roślinki sobie radzą dzięki obornikowi, który rozkładam przed wszystkimi nasadzeniami

Dziękuję za odwiedziny
i pozdrawiam
Ogród wśród pól i wiatrów 22:07, 04 lis 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Jola ale fajnie ,że wróciłaś z fotkami z przyjemnością obejrzałam zagajnik z huśtawką niesamowity - nabrał ciała

Witaj Madzia Fotek mam full, ale postaram się nie zanudzić Was na śmierć A placyk brzozowy z huśtawką bardzo lubię, zacisznie się tam teraz zrobiło. Musiałam mocno brzozy ciachnąć, bo ciężko było przejść Tylko mi się w tym roku trawy jakoś za bardzo rozłożyły. Chyba za dużo wody im dałam, zrobiły się bujniejsze ale słabsze. No i muszę zrobić mały remont na tej rabacie grabowej. Jak to mówią - nie ma sensu się kopać z koniem Znaczy cień mi się tam zrobił i muszę wymienić jeżówki które tam rosną, na cieniolubne hosty i hortensje ogrodowe.

Pozdrawiam grabowo - brzozowo

Jeszcze edit, bo znalazłam fotkę, która dokładnie pokazuje jak mi się trawy rozłożyły w brzozach:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies